Selecteer een pagina

September 1, 2014 I retired from the Rotterdam Zoo after 36 and a half years. I am looking back on a marvelous and very interesting period of my life.

Het is raar om zo kortgeleden, september 2014 nog op de receptie ter gelegenheid van zijn pensionering in diergaarde Blijdorp aanwezig te zijn geweest en dan kort daarna op maandag 14 november 2016 in dezelfde zaal te zijn voor de herdenkingsbijeenkomst vanwege zijn plotselinge overlijden.

In de uitnodiging stond te lezen:
“Het goede leven zou alleen maar beter worden…….maar aan het begin van wat een droomreis had moeten worden, is mijn Henk totaal onverwachts overleden.

Henk Zwartepoorte
Rotterdam, 4-9-1949 Litchfield National Park, 29-10-2016

Omdat ik Henk niet wilde achterlaten, is hij in Australië gecremeerd  zodat ik hem thuis kon brengen. …
Laten we niet verdrietig zijn om zijn overlijden, maar laten we blij zijn dat we hem gekend hebben. Mary Vriens”

Mijn contact met Henk Zwartepoorte gaat vele jaren terug en vindt zijn basis in de terrariumliefhebberij. Eind oktober 1974 kweekte ik voor het eerst succesvol met de blauwstaatskink (Mabuya quinquetaeniata margaritifer) en dat was aanleiding voor een wat intensiever contact. Daarvoor kende ik Henk al van de maandelijkse Lacerta-bijeenkomsten van de werkgroep Rotterdam die in Blijdorp plaatsvonden. In de loop der jaren ben ik vele malen door Henk in de diergaarde rondgeleid en mocht ik met hem achter de schermen van de reptielenafdeling in de Rivièrahal kijken. Een hoogtepunt was toen ik in 1985 eieren kreeg van mijn groene leguanen, dat was voor die tijd vrij zeldzaam. Henk stelde voor een deel van de eieren in de diergaarde uit te broeden en dat gebeurde. Op 6 november van dat jaar werden daar mijn eerste twee groene leguaantjes geboren.

In de loop der tijd zijn verschillende dieren van mij naar Blijdorp verhuisd, waaronder een behoorlijk zeldzaam koppel gele varanen (Varanus flavescens) en een koppel Madagaskarleguaantjes (Oplurus cyclurus). Ik wist dat deze dieren onder toeziend oog van Henk daar op de beste zorg konden rekenen. Henk hield mij regelmatig op de hoogte van hun wel en wee.

Ter gelegenheid van mijn 50ste verjaardag regelde mijn vrouw Alice, die het zelf niet zo op verre reizen heeft, dat ik samen met vier anderen meekon met een door Henk en Mary georganiseerde reis naar Namibië en Zuid-Afrika. Deze reis, een kampeer-trektocht van 2 november t/m 2 december 1992, is een van mijn mooiste en zeker de meest avontuurlijke geweest van mijn leven tot nu toe.

Tijdens mijn Reptilion-periode had ik regelmatig contact met Henk en heeft hij mij zo nu en dan geadviseerd over zaken met betrekking tot reptielen. Wij hadden de laatste tijd wat minder contact doordat wij elk onze eigen bezigheden hadden. Henk had een enorm groot wereldwijd netwerk en daardoor was hij vreselijk druk. Zijn Reherp project heb ik dan ook slechts vanuit de verte kunnen volgen.
In oktober 2016 schreef hij ter gelegenheid van mijn verjaardag op mijn Facebook: “Bart, van harte gefeliciteerd. Door omstandigheden heb ik nog geen gelegenheid gehad je te bellen. Komt wel goed.” Helaas zal dat er niet meer van komen. Daarin ben ik niet de enige. Zijn agenda stond nog vol met afspraken en plannen voor na de Australië-reis. facebook

Het afscheid van Henk tijdens de bijeenkomst in de Haaienzaal in diergaarde Blijdorp was zeer “Henk-waardig”. Er werden treffende speeches gehouden door mensen die hem goed gekend hebben en die zijn leven van verschillende kanten hebben belicht. Afgewisseld door geprojecteerde beelden uit zijn leven en zijn lievelingsmuziek. Er werd ook gelachen, maar het respect voor Henk en de verbijstering vanwege zijn plotselinge overlijden overheerste de stemming. Het is een feit dat je juist bij dit soort gelegenheden veel oude bekenden uit de hobby tegenkomt. Een aantal heb ik kort gesproken, maar vanwege de drukte een groot aantal anderen ook niet.

Henk jongen, ik zal je missen, rust zacht. Mary, heel veel sterkte met het dragen van dit verlies.

a20161114_140442

Er werden treffende speeches gehouden door mensen die hem goed gekend hebben en die zijn leven van verschillende kanten hebben belicht.

Gedenkplaats Henk

Translate »