Selecteer een pagina

Gonocephalus grandis

Deze hagedissen behoren tot de hoekkopagamen. Ze komen voor in het gehele Indo-Australische gebied, o.a. uit Maleisië en Sumatra en op heel veel kleine eilanden in het gebied aldaar. Ze leven in tropische regen- en bergwouden. Opvallend en kenmerkend is de hoge rugkam. Het zijn middelgrote hagedissen, met een totale lengte tot 60 cm. Ze hebben sterke kaken waarmee ze harde prooidieren zoals kevers kunnen kraken en kauwen. In het terrarium kunnen ze worden gevoed met grote veldkrekels, treksprinkhanen en nestmuizen. Het zijn geen gemakkelijk te houden dieren. Ze stellen een hoge luchtvochtigheid op prijs en eisen een dicht beplant terrarium met veel ook verticale klimtakken. Ook een waterbak, waarin ze tevens kunnen baden, moet in het terrarium aanwezig zijn.

Gonocephalus grandis

Gonocephalus grandis . Prachtige, tot de verbeelding sprekende, maar moeilijk te houden hagedissen. Hier een portret van een uitermate attent mannetje.

Gonocephalus grandis.

Het zijn agressieve hagedissen die dreigend hun bek opensperren als er iemand te dichtbij komt. Het blauw op de flanken kan veel feller van kleur zijn, maar dat is meestal geen goed gezondheidssignaal.

 

Translate »