Selecteer een pagina

Vivarium 2019, 2 en 3 november.

Het weekend van 2 en 3 november was de Vivariumbeurs. Een beurs waar veel liefhebbers naar hebben uitgekeken. Ik was er vroeg en veel standhouders waren nog druk bezig met inrichten en de puntjes op de i te zetten. Ik heb hier en daar foto’s gemaakt en mijn verslag zal dan ook niet zo uitgebreid zijn als ik eerder wel eens deed, want veel is al gezegd en gefotografeerd. Mijn fotoserie geeft de sfeer aan en wat zaken die mij opvielen. Natuurlijk heb ik niet alles aandachtig kunnen bekijken en sommige dingen zijn mij ontgaan. Het blijft gewoon nog steeds een geweldige en interessante, steeds meer internationale, beurs.

Ik was er vroeg (voor mijn doen), ruim een uur voor de opening.

De Vivariumbeurs is vooral ook een ontmoetingsmoment voor liefhebbers en wat dat betreft ben ik flink wat bekenden tegen gekomen. Waaronder: Mijn gastheren rondom mijn presentatie in Harlingen: Geert Hoogeveen en Theo Tilstra. Uit België: Alain de Beer en zijn vrouw. De groep Belgen was dit jaar niet zo groot als eerder weleens. Zondag ontmoette ik tot mijn verrassing Therese Neal uit de USA, en Christel Kasselmann, van wie ik tijdens de beurs haar laatste plantenboek heb gekocht. Ik heb nog even genoeglijk staan praten met Hans Kiers, Jan van der Tuin en nog een flink aantal anderen. Van PaluZee kwam ik ook diverse clubleden tegen, waaronder Cor de Wit en Jan Dolleman en zaterdag Bart Verhulst, van wie ik vernam dat Willem van Wezel niet kon komen vanwege ernstige rugklachten.

Leuk om er Christel Kasselmann te ontmoeten en ik heb er haar boek gekocht. Dat wordt binnenkort in het Engels vertaald.

Erg leuk was dat op zondag Marco Burgers, van de Exocrawlers, hulp had van Marco en Regina ‘Hart. Wat later kwam Arnold de Gans nog even op bezoek en opeens was er zo een groepje vrijwilligers van mijn oude Reptilion aanwezig.

Ouwe trouwe vrijwilligers, vlnr: Marco Burgers (Exocrawlers), Marco ’t Hart en Arnold de Gans (Thoran Pictures).

Aquarium-planten.com had reeds weken vooruit planten ingekocht voor deze beurs en Lilian liet trots de prachtige vol gegroeide potjes Pogostemon helferi zien. “Het waren mini-potjes toen ik ze kreeg” vertelde ze. “Maar kijk nou eens, als je ze een paar weken laat staan, dan heb je ook wat !”, Ik begreep dat ze het weer behoorlijk druk hebben gehad tijdens deze beurs. Zondagmorgen kwam ik Nico boven tegen die op z’n gemak door de beurs aan het kuieren was. Ook hij kwam uiteraard talloze bekenden tegen en hij vertelde dat hij maar uit de buurt van de stand van zijn vrouw weg bleef, omdat hij daar toch maar in de weg liep. Ik ben em daarna niet meer tegengekomen, maar dat komt zaterdag wel weer in Honselersdijk.

Lilian had haar planten voor de beurs al weken van te voren ingekocht om ze te laten groeien. Kijk, zo’n bosje helferi’s, mooi vol, dan heb je tenminste wat !!

Persoonlijk vond ik de stand van GrowCap wel een aanwinst voor de beurs. Dirk en Paul stonden heel gedreven hun producten te promoten en er was veel belangstelling voor hun mosjes die ze op geprepareerde kartonachtige bodemplaatjes aanboden. Deze plaatjes zijn geprepareerd met voedingsstoffen en kunnen tot piepkleine deeltjes worden verknipt, die daarna met speciale lijm op stenen, wanden, stronken en takken kunnen worden gelijmd en vervolgens verder kunnen groeien. Ideaal voor de scapers onder ons. Toen ik zondagmorgen, weer voor de opening van de beurs, bij hun stand arriveerde stond daar Christel Kasselmann, die enthousiast was over dit product en de vele mogelijkheden ervan. Hun groeicapsules krijgen steeds meer bekendheid en worden nu ook in het buitenland steeds meer gewaardeerd. ’s Middags kwam Therese Neal nog even langs en zij kreeg wat monsters mee om die in Amerika te gaan proberen.

Dirk en Paul van GrowCap hadden het bij vlagen super druk en voor de opening was het nog even “stilte voor de storm.”

Door de jaren heen ben ik ook wel goede maatjes met Gilles en Christel van aquariumbemesting.nl en ook daar maak ik meestal wel een praatje. Hier en daar had ik al positieve reacties gehoord over hun nieuwe verpakking en inhoud van hun plantenmeststoffen.

Gilles en Christel zijn ieder jaar trouw vertegenwoordigd en altijd boven op ongeveer hetzelfde plekje te vinden.

Hoewel de N.B.A.T. er voor gekozen had de uitslag van de landelijke huiskeuring niet hier, maar eerder al in Maarn te houden, waren ze ook hier vertegenwoordigd. Hoewel ik de Bond een warm hart toedraag, wordt er altijd wat moeilijk gekeken wanneer ik bij de stand verschijn. Het lijkt wel alsof het ongemakkelijk is wanneer ik langskom. Toch hoop ik dat ze met hun digitale versie van de bond en het blad Het Aquarium de N.B.A.T. overeind kunnen houden. Persoonlijk zal ik het blad zelf opzeggen en naar de digitale versie overgaan. Ik denk dat dit wel het eind van de glossy versie zal gaan betekenen. Deze digitale versie, nu in combinatie met de wankele basis van 2 personen in de redactie van het tijdschrift zelf, zal er waarschijnlijk toe leiden dat het blad zelf, haar einde tegemoet gaat. Ik heb een uitgebreid voorstel voor reorganisatie van de redactie gedaan en het zou aardig zijn geweest wanneer daar enige terugkoppeling op was gegeven. Maar nee hoor, dat is kennelijk iets te veel gevraagd. Het voorstel, dat mij werd gevraagd en waaraan ik een hele nacht heb zitten schrijven, is in ontvangst genomen en er is daarna niet 1 letter over gecommuniceerd met mij. Niet eens: “Leuk voorstel Bart, maar helaas onhaalbaar. We hebben het in de versnipperaar gegooid.” Dan weet je tenminste wat. Misschien is dit soort kritische opmerkingen van mij wel de reden voor de ongemakkelijke houding.

De kwaliteit van het scapen lijkt ieder jaar beter te worden. Er was genoeg te zien op dit populaire gebied.

Maar goed, de beurs was super goed georganiseerd. Uitermate gevarieerd en zeker weer de moeite van het bezoeken waard. Ik heb lang niet overal uitgebreid kunnen kijken. De foto’s die ik hier plaats zijn mijn high lights van dit weekend. Het is (voor mij) dan wel iets verder weg dan de locatie Nieuwegein, maar de kwaliteit en kwantiteit van de beurs maakt de rit meer dan de moeite waard. Hulde aan Marco Aukes en het team dat dit voor ons realiseert.

Een in mijn beleving goed bezochte, en fijne beurs. Ik heb geen cijfers gehoord, maar vooral op zaterdag was het behoorlijk druk.

Wie alle foto’s wil zien die ik gemaakt heb klikt maar: Hier.

Translate »