Selecteer een pagina

Zinkoxide

Het gebruik van zinkoxide als middel tegen (draad)algen

Toen in het begin van 2008 de draadalgen in mijn vijver enigszins uit de hand begonnen te groeien, ben ik op zoek gegaan naar een goed en efficiënt middel er tegen. Op een van onze zwerftochten langs de verschillende koi-leveranciers in de regio kwamen we op een bepaald moment bij Pino Koi in Bleiswijk terecht. Toen ik mijn draadalgen probleem daar aankaartte, kwam de eigenaar met een wit poeder op de proppen dat hij aanprees als uiterst effectief en volledig onschadelijk voor planten en dieren in de vijver.
Uiteraard had ik daar wel oren naar, maar ik heb eerst doorgevraagd op de samenstelling van het poeder. Volgens de eigenaar en verkoper ging het hier om een volledig onschadelijk, door hem zelf uitgetest middel, op basis van biologische producten. Daarnaast toonde hij een emmertje met een totaal ander, zogeheten “White Powder”, niet te verwarren met het andere witte poeder. Ik heb het poeder gekocht en in mijn vijver toegepast. Het werkte inderdaad effectief tegen de draadalg.

Korte tijd later kreeg ik last van draadalgen in mijn gezelschapsaquarium en de gedachte lag wel voor de hand: Als het witte poeder werkt in de vijver, zal het ook wel werken in een aquarium. Ik heb het poeder dus gebruikt en het bleek inderdaad het gewenste effect te hebben, er sneuvelden geen planten en geen vissen, enkel de alg werd snel minder en als bonus, werd het water kort nadat ik het poeder had toegepast glashelder. Dat was mooi meegenomen en ik besloot over mijn ervaringen een topic te openen op het forum waar ik meestal actief ben als ik iets te melden heb.

Mijn topic: “Algen weg en water kraakhelder” riep nogal wat reacties op van mensen die ook worstelden met algenproblemen. Dat was reden voor mij om de handelaar in Bleiswijk nog eens te benaderen met de vraag om meer info over het product. Hij bleef bevestigen dat het op basis van biologische materialen was samengesteld en stelde zeer nadrukkelijk dat er geen metalen in zouden zitten. Die informatie heb ik via het forum doorgespeeld en ik heb steeds tot grote voorzichtigheid opgeroepen omdat ik het ergens niet helemaal vertrouwde.

Uiteindelijk het ik het middel via een relatie op het forum laten analyseren en en wat bleek de uitkomst van het onderzoek?!: 98% zinkoxide en 2 % vervuilingen die niet nader werden geanalyseerd dan enkel dat er ook wat lood in bleek te zitten. Niks geen biologisch middel, gewoon ordinaire en van oudsher reeds als anti-algen middel bekend zinkoxide. Op zich is daar niet echt veel mis mee want zinkoxide werd vroeger dus al met succes als anti-algen middel toegepast. In een verhouding van 2 gram op 1.000 liter water zal het weinig tot geen negatief effect hebben op de planten en vissen, noch in de vijver, noch in het aquarium.

Het middel kostte bij de handelaar € 25,00 per 40 gram en toen ik het bij de apotheek haalde kostte het € 4,30 voor 200 gram en ik had er toen gelijk een pot vol van. Genoeg voor vele jaren. Zinkoxide is een poeder dat door apotheken die nog zelf medicijnen en met name zalfjes bereiden, wordt gebruikt als basissubstantie. Het poeder is een beetje vettig en het lost maar heel moeilijk en beperkt op in water. Goed roeren en het gebruik van warm water is aanbevolen. Daarna het middel verspreiden over de bak en het eventueel neergeslagen poeder weer weg hevelen. Ik zou het middels echter slechts in geval van nood en zeker niet langdurig gebruiken. Voor de rest ben ik geen chemicus en moet ik het ook hebben van de info van deskundigen.

Algen effectief bestrijden in het aquarium

Algengroei in het algemeen kan ontstaan in aquaria waar geen natuurlijke balans is, waar de verlichting niet correct afgesteld is of waar te veel vuil in het water aanwezig is. Zorg er daarom voor dat je tijdens het bestrijden van de algen in het aquarium vooral zoekt naar de oorzaak van het probleem. Gelukkig zijn er diverse middelen op de markt om algen te bestrijden. Op die manier heb je binnen korte tijd een aquarium zónder algen en zonder problemen.

Een algenvrij aquarium is waar iedereen naar streeft. Bedenk echter de nadelige effecten van chemicaliën wanneer u meent die te moeten gebruiken. Lees de bijsluiter en weeg de effecten goed tegen elkaar af.

Translate »