Selecteer een pagina

Cryptocoryne spiralis var. caudigera

Het aquarium van Jaap Liefting

Het aquarium van Jaap Liefting met daarin allerlei minder algemene tot vrij zeldzame aquariumplanten. Links een mooie groep Cryptocoryne spiralis var. caudigera. Foto gemaakt 13 februari 2016.

25 Juni 2016 nam Jaap Liefting de moeite om van Leiderdorp naar Zoetermeer te rijden om mij enkele plantensoorten te overhandigen. Dat waren Aponogeton robinsonii, Ludwigia inclinata verticillata ‘cuba’, en Cryptocoryne spiralis var. caudigera. Alle drie soorten waar niet altijd aan te komen is. Gelukkig had ik onlangs wat gesnoeid in mijn aquarium waardoor ik hier en daar een plekje kon vrij maken om deze planten ook daadwerkelijk een kans te geven.

Een mooie groep Cryptocoryne spiralis var. caudigera.

Een mooie groep Cryptocoryne spiralis var. caudigera.

Vooral Cryptocoryne spiralis var. caudigera is een opmerkelijke plant. Deze plant werd circa 30 jaar geleden verzameld door een student van de Indische botanicus Sivadasan, en kwam via Josef Bogner in 1986 terecht bij Jan Bastmeijer. Deze crypto heeft vervolgens ruim 26 jaar bij vele liefhebbers in de aquaria en in de kas gestaan zonder dat deze definitief kon worden gedetermineerd. Dat had alles te maken met het feit dat de plant, ondanks dat deze hoofdzakelijk in moerascultuur gehouden werd, nergens tot bloei gekomen is. Tot uiteindelijk in 2012 in de botanische tuin van München, Josef Bogner een bloeiwijze aantrof in zijn cryptogroep. Hierna heeft Bogner deze plant beschreven en de naam Cryptocoryne spiralis var. caudigera gegeven. In tegenstelling tot de reeds lang bekende Cryptocoryne spiralis maakt deze ondersoort veel minder lange uitlopers waardoor de planten dichter bij elkaar blijven, en blijft deze ook kleiner dan de reeds bekende soort. De planten die Jaap meebracht zijn uit de collectie van Jan Bastmeijer. Voordat de plant werd beschreven en de naam dus nog niet bekend was, stelde Jan Bastmeijer voor de naam Cryptocoryne ‘shola’ te gebruiken, naar het type landschap waar de plant werd verzameld.

Ik heb er persoonlijk nu nog geen ervaring mee, maar ik ga de ontwikkeling in mijn aquarium volgen en zodra er wat te melden valt zal ik dat in dit hoofdstuk aanvullen. Dank aan Jaap Liefting voor het beschikbaar stellen van deze plant en de info hierover.

Deze Crypto is geen plant die heel het aquarium overneemt. Het worden dichte bossen met een frisse groene kleur en korte uitlopers. Groeit Cryptocoryne spiralis niet of nauwelijks, of is kleur van de plant vaag geworden? Probeer dan eens extra bemesting voor aquariumplanten te geven. Deze hebben namelijk ook af en toe voeding nodig om gezond en sterk te blijven.

Veel Cryptocorynesoorten zijn te koop bij: Aquarium-planten.com.

Translate »