Selecteer een pagina

Triprion spatulatus

Triprion spatulatus is een kikker die behoort tot de hyla-achtigen. Volgens Wikipedia zou deze soort endemisch in Mexico voorkomen en ook volgens DUELLMAN’S “HYLID FROGS OF MIDDLE AMERICA, volume 2, 1970” komt deze soort voor langs de Pacific coast in het laagland van Sinaloa (Mexico). Het is een kikker die in terrarium liefhebbers kringen niet gauw populair zal worden, ondanks zijn toch wel bizar te noemen uiterlijk. Deze kikker wordt gekenmerkt door een spatelvormige bek, waar de soort ook z’n wetenschappelijke naam spatulatus ( = spatelvormig) aan dankt. Wikipedia international zegt: “Triprion (Shovel-headed Treefrogs) is a genus of frogs in the Hylidae family found in the Pacific lowlands of Mexico, the Yucatán Peninsula, and Guatemala. These frogs hide in tree-holes and plug the entrance with their strange-looking bony head.” Deze kikker zal zich ongetwijfeld voeden met alles aan levend materiaal dat hij te pakken kan krijgen en kan verorberen.

Triprion spatulatus 1

Deze kikker wordt gekenmerkt door een spatelvormige bek, waar de soort ook z’n wetenschappelijke naam spatulatus ( = spatelvormig) aan dankt.

Er is maar heel beperkt informatie te vinden over deze opmerkelijke kikker. Omdat ze betrekkelijk groot worden: tot 12 cm., zijn ze voor de gemiddelde terrariumhouder niet interessant. Ze brengen schade toe aan de subtiel ingerichte regenwoudterraria en paludaria. Ook over de voortplanting van deze kikkers die je vrijwel nooit via de handel ziet aangeboden is weinig bekend. Waarschijnlijk planten ze zich voort in en direct na de lange regentijd van juli tot november. Er zijn waarnemingen van groepen mannetjes die dan zo’n 35 cm boven het water op rotsblokken zaten te kwaken om vrouwtjes te lokken. (Duellman: Hylid frogs: blz 635). Uit de tekst maak ik ook op dat de spatelvormige kop een functie heeft bij het graven van holen waar de kikkers kennelijk zo nu en dan in verschuilen.

Triprion spatulatus 2

Ik was wel onder de indruk van deze kikkers toen ik ze heel veel jaren geleden eens bij uitzondering bij de handel aantrof. Ik heb er toen gelukkig een paar dia’s van gemaakt die ik nu gescand heb en aan mijn site toevoeg. Ik vond ook een kort filmpje op YouTube: klik: hier.

Triprion spatulatus 3

Translate »