Selecteer een pagina

Wahara Awatara en de reus Hiranyaksa

Soms kom ik via mijn website in het bezit van beelden die niet op Marktplaats worden aangeboden. Op maandag 10 december 2012 ontving ik het volgende mailtje: “Hallo meneer Laurens, na wat snuffelwerk op Google kwam ik op uw site terecht. De reden dat ik u mail is dat ik u een en ander wil vragen omtrent houtsnijwerk. We zijn via een erfenis in bezit gekomen van een mooie verzameling houtsnijwerk, aangekocht in onder andere Maleisië, Singapore en Nigeria. Deze beelden zijn dus te dateren ergens tussen 1950 en 1990.

Aangezien deze beelden niet onze stijl zijn, zijn we zoekende naar een nieuwe eigenaar en vroegen ons af of er eventueel wel een markt is voor dit soort beelden. Niet neerbuigend bedoeld, we zien dat ze vakkundig zijn gemaakt, maar helaas; nog steeds niet onze stijl. We zouden het vervelend vinden als het een gewild artikel is en wij het in de vuilnisbak willen gooien…  Ik hoop dat u me meer kan vertellen! Alvast bedankt!”

Wahara is vrij gemakkelijk te herkennen aan zijn specifieke zwijnachtige neus. De enige met wie hij verward zou kunnen worden is Bedahulu.

Wahara is vrij gemakkelijk te herkennen aan zijn specifieke zwijnachtige neus. De enige met wie hij verward zou kunnen worden is Bedahulu.

Lord Vishnu came down to the world to save planet Earth (Motherland).

Natuurlijk ben ik altijd op zoek naar dergelijke beelden, alleen ben ik nogal op Bali gericht en zelfs van Bali beelden wil ik mezelf nog niet als een kenner profileren, maar ik leer wel iedere dag bij. De beelden waar het om ging waren een aantal bustes Afrika en mogelijk Maleisië, maar ik denk dat daar weinig vraag naar is. Er was echter 1 beeld bij waar ik direct wel veel belangstelling voor had. Om over een prijs iets te kunnen zeggen moest ik minimaal weten hoe groot het beeld was. Op mijn vraag daarnaar kreeg ik het volgende antwoord: “Dit ‘gezellige’ beeld van een moordpoging is zo’n 45 cm hoog. Ik gok het ongeveer, het beeld staat zo’n 5 km verderop in het volgende dorp, vandaar.”Uiteindelijk zijn we het over de prijs voor dit beeld vrij snel tot overeenstemming gekomen en het bleek uiteindelijk geen 45, maar 54 cm. hoog te zijn. Het is 100% gaaf en prachtig gedetailleerd uitgewerkt.Eind november 2021 plaatste ik een filmpje van dit beeld op de Facebookgroep Balinese Woodcarvings, met de vraag om info over dit beeld. Er werd gereageerd door Ketut Windu met de tekst: “WARAHA AWATARA and GIANT HIRANYAKSA. Wahara avatara is the incarnation of Lord Vishnu in the form of a forest pig, in the era of satya yoga (the age of truth) Lord Vishnu came down to the world to save planet Earth (Motherland).”

Nadat ik dus een naam had kwam Roland Smeets met de mededeling dat er onder de naam Varaha in zijn boek ook info zou staan over deze godheid. Daar lees ik: ‘In de Balinese mythologie is een van Wishnu’s avatars een wild zwijn. Op een dag wanneer hij in de vorm van dit zwijn op aarde aan het wroeten is, ontmoet hij de knappe aardgodin Dewi Pertiwi. Zij trouwen met elkaar en uit dit huwelijk wordt een vreselijke zoon ‘Bhoma’ geboren. Wahara is vrij gemakkelijk te herkennen aan zijn specifieke zwijnachtige neus. De enige met wie hij verward zou kunnen worden is Bedahulu.

Translate »