Selecteer een pagina

Plantenmest capsules

Zelf maken plantenmestcapsules

Liefhebbers van een prachtig beplant gezelschapsaquarium, of van welk ander type dan ook, zullen er alles aan willen doen om de planten de benodigde meststoffen te geven.
Inmiddels zijn er al grote hoeveelheden soorten voedingsstoffen op de markt. De meeste daarvan worden aangeboden in vloeibare vorm en dienen volgens de door de leverancier geadviseerde doseringen aan het aquariumwater te worden toegevoegd. Nadeel van deze methode (aan het water toevoegen) is dat zo niet gericht bepaalde plantengroepen worden bemest. Ander nadeel lijkt, maar ik kan dat niet onderbouwen, dat zo ook algen hun deel van de meststoffen kunnen opnemen en daardoor extra aan de groei kunnen geraken.

Het toevoegen van meststoffen is dus noodzakelijk.

Mijn aquarium is een echte Hollandse plantenbak, met relatief weinig vis. Het toevoegen van meststoffen is dus noodzakelijk om al die hongerige worteltjes te voeden.

Het lijkt mij zinvol de bemesting meer gericht bij de diverse planten aan te bieden. Voor echte waterplanten die hun voeding rechtstreeks uit het water halen, is het aan het water toevoegen nog wel te verdedigen.
Moerasplanten (zo’n 80% van onze aquariumplanten) die hun wortels gebruiken voor de opname van meststoffen uit de bodem, hebben er, naar mijn mening, baat bij om de meststoffen dichter bij hun wortels te vinden.

Het Dennerle product: Plantagold 7, capsules met plantenmest

Het Dennerle product: Plantagold 7, capsules met plantenmest.

Vandaar dat de door Dennerle in capsules aangeboden Plantagold 7 meststoffen zeker voor moerasplanten zo’n gunstig effect opleveren. Je steekt de capsules bij de wortels en je bent er zeker van dat de betreffende plantengroep de meststoffen ook daadwerkelijk krijgt.
Deze manier van toedienen van meststoffen had mij er eerder al toe gebracht om, wanneer ik die capsules weleens leegmaakte om de inhoud rechtstreeks aan het aquariumwater toe te voegen, de lege capsules te bewaren. Later vulde ik ze dan zelf weer met de droge sporenelementen en ijzerpoeder die ik via Aquariumbemesting kocht. Ik merkte dan hetzelfde effect op als dat ik bij de Dennerle capsules zag.

Capsules plantenmest Gevonden op het internet.

Gevonden op het internet.

Ook gevonden op het internet. 

Ook gevonden op het internet: lege capsules. 

Het lag dus voor de hand dat ik op zoek ging naar lege capsules. Via mijn apotheek kon ik er niet aankomen dus googelde ik eens “lege capsules” op het internet. Tot mijn verbazing kwam ik toen direct terecht op een pagina “lege capsules” en via de webwinkel “WAP-winkel” bleek ik deze capsules leeg en in diverse maten per zakjes van 50 of 100 te kunnen kopen.

50 stuks lege capsules.

Op deze manier werden de lege capsules geleverd: 50 stuks in een zakje.

Dat heb ik gedaan en reeds de volgende dag viel een doosje met de bestelde capsules bij mij op de mat. Bij Aquariumbemesting had ik al sporenelementen en ijzer in poedervorm gekocht en met een tangetje of pincet waarmee je het grote deel van de capsule beetpakt en als een schepje door het poeder haalt, kunnen de capsules eenvoudig worden gevuld.

Het pakje sporenelementen

De sporenelementen zoals die door Aquariumbemesting worden geleverd. Tegenwoordig meng ik er ook wat ijzerpoeder doorheen.

Het tangetje om mee te scheppen

Het tangetje waarmee ik de lege capsule beetpak en door het poeder schep om te vullen. Kan natuurlijk ook een pincet zijn of i.d.. Maar er zijn speciale vulapparaatjes voor verkrijgbaar.

De zelf gevulde capsules

De zelfgevulde capsules van gelatine met sporenelementen en ijzer en wat u meent er nog aan toe te moeten voegen.

Volgens mij heeft deze methode van bemesten drie grote voordelen: Ten eerste kunnen de voedingsstoffen gericht bij de vragende planten worden aangeboden, ten tweede hoeven de meststoffen niet te worden opgelost waardoor de in droge vorm bewaarde stoffen langer hun kwaliteit behouden, ten derde is deze methode aanmerkelijk goedkoper dan het gebruik van door diverse fabrikanten aangeboden capsules met meststoffen.
Hoewel ik niet weet wat bijvoorbeeld Dennerle in z’n capsules stopt zie ik in ieder geval een vergelijkbaar effect bij het gebruik van mijn eigen capsules.

Hieronder vier foto’s van planten die het in mijn aquarium met behulp van mijn voedingscapsules opmerkelijk goed doen. De dosering van de capsules doe ik hoofdzakelijk op gevoel en ervaring. Meestal is het toedienen onderdeel van het onderhoudsprogramma. Wanneer een plantengroep eruit moet om te worden ingekort dan reinig ik eerst de onderliggende bodem. Vervolgens breng ik de capsules inde bodem met het grote plantenpincet dat ik gebruik Kleine groepen krijgen 1 capsule grotere groepen soms wel 5. Als vuistregel hanteer ik 1 capsule per dm2.
De maat van de capsules is 0.

Rotala macrandra (Kleine bladvorm - type 4).

Rotala macrandra (Kleine bladvorm – type 4), komt mooi op kleur en begint grotere koppen te maken. Dit is een lastige plant die in veel aquaria niet eens aanslaat.

Eustralis stellata.

Eustralis stellata. De koppen krijgen een doorsnede van rond de 10 – 14 cm. en zijn in het hart paars/rose. De stelen zijn wel een cm. dik. Hoge groeisnelheid.

 

 

Ammannia gracilis.

Ammannia gracilis. Hoge groeisnelheid. Blad wordt wel 10 cm. lang en 1,5 cm. breed. Dikke stam van wel een cm. en veel zijscheuten. Intensieve donkerrose kleur. Blad onderkant steel valt niet af.

Uiteindelijk is dat op amateuristische wijze vullen van de capsules een heel gedoe. Omdat de WAP-winkel ook een vulapparaatje aanbiedt waarmee 24 capsules tegelijk kunnen worden gevuld heb ik dat dingetje ook maar aangeschaft. In de praktijk is het nog een heel gepriegel, want iedere capsule moet afzonderlijk worden opengemaakt en een deel gaat dan in de ene helft en het andere deel gaat in de andere helft van het vulapparaat. Vervolgens kan het poeder in het apparaat worden gestrooid en met een penseel veeg ik dat dan in de capsules. Als dat gebeurd is komt de finale handeling: de twee helften moeten op elkaar worden gedrukt. In veel gevallen gaat dat in een keer goed. Maar een enkele keer sluiten de kap van de capsule en het gevulde deel niet goed op elkaar aan en dan wordt het een zootje. Sommige capsules zijn dan onherstelbaar kapot en andere kunnen nog handmatig worden hersteld. Gelukkig gaat het in de meeste gevallen wel goed. Als de capsules vrij zijn gemaakt uit het apparaat druk ik ze handmatig altijd nog even stevig op elkaar. Alles met elkaar vind ik het prima om dit te doen voor eigen gebruik, maar ik heb geen enkele motivatie of ambitie om dit op commerciële basis te doen. Gewoon lekker: Ieder voor zich !!

Rotala rotundifolia.

Rotala rotundifolia. Hoge groeisnelheid. Relatief groot blad. Korte internodien. Donkerrose kleur. Veel zijscheuten. Is hierdoor een arbeidsintensieve plant.

Hierna het hele proces even in volgorde in beeld gebracht:

Translate »