Selecteer een pagina

Staurogyne repens

Staurogyne repens is een betrekkelijk nieuw plantje dat momenteel in opmars is om het tropisch gezelschapsaquarium te veroveren. Het gaat hier om een betrekkelijk hardbladig frisgroen plantje dat vooral als voorgrondbeplanting kan worden gebruikt. Van origine is de plant afkomstig uit Mato Grosso, in het Amazonegebied in Brazilië en kan verwantschap met Zuid-Amerikaanse Hygrophila-achtigen worden aangetoond.

Staurogyne repens is te koop bij Aquarium-planten.com.

Staurogyne repens.

Een bijzonder fraai aquarium van Herman van Amelsvoord in Den Haag 1.80 mtr waarin Staurogyne, middenband heldergroene beplanting, nadrukkelijk is toegepast. Foto: Simon Post (Paluzee Zoetermeer).

Om deze plant als het ware te dwingen de kruipende onderwatervorm aan te nemen moeten omhoog schietende uitlopers/scheuten consequent worden afgeknipt. Het plantje wordt tegenwoordig regelmatig in de aquariumhandel aangeboden en de boven water gekweekte plantjes kunnen worden afgeknipt en wortelen over het algemeen heel gemakkelijk. Deze plant is matig tot normaal licht behoevend en zal het in het gemiddelde Nederlandse aquarium over het algemeen probleemloos doen. CO2 bemesting werkt stimulerend op de groei.

Aquariumplanten dienen als functionele verfraaiing van het aquarium. De planten hebben echter wel de juiste voeding nodig, zo ook Staurogyne repens. Gezonde en sterke planten vormen voor veel vissen en garnalen een handige schuilplaats en zijn tevens een preventieve aanpak voor algen. Besteed daarom eens wat extra aandacht aan de aquariumplanten en kijk hoe zij reageren op goede plantenvoeding.  Grote kans dat zij beter groeien en een betere kleur krijgen dankzij de voedingstoffen.

Vanwege de bij deze plant behorende langzame groei is deze soort ook heel geschikt voor nano aquaria en zal ze waarschijnlijk in korte tijd populair worden in de Nederlandse aquariumliefhebberij.

Staurogyne repens.

Het naambordje van “de handel”.

Staurogyne repens.

De plantjes zullen na het snoeien, onder water of op het droge weer verder uitlopen.

net uitgeplant in de bak

De net geplante stekjes, de boven water gegroeide planten zullen over het algemeen afsterven.

in compositie met andere planten

Een fraai plantje met toekomst voor onze aquaria hier in mijn aquarium.

Staurogyne repens.

Hier de bak van een bekende Amerikaan: Tom Barr. Staurogyne repens is hier wel zeer rijk vertegenwoordigd. Deze Tom heeft een eigen website. Foto: Tom Barr.

Translate »