Selecteer een pagina

Oophaga histrionica

Oophaga histrionica

Oophaga histrionica (vroeger: Dendrobates histrionicus chocoensis).

Deze pijlgifkikker is afkomstig uit het choco gebied in Colombia en is al lange tijd bekend. Toch zie je dat er perioden zijn waarin ze kennelijk meer of minder in de belangstelling staan. Ik heb er in de loop der tijd een paar honderd gezien afkomstig uit verschillende importen. De eerste indruk is een bruine kikker met gele en/of oranje stippen. Toch bestaat er een enorme variatie aan kleur en tekening binnen deze drie kleurgegevens. Mijn praktische ervaring met deze soort gaat ook weer ruim 30 jaar terug. Destijds was het niet de gemakkelijkst te houden soort. Heel wat exemplaren zijn bij goedwillende liefhebbers ten onder gegaan. Momenteel heb ik geen flauw idee van de populatiegrootte binnen liefhebberskringen. Mijn ervaring was dat wanneer je eenmaal goed geacclimatiseerde dieren had deze gemakkelijk een aantal jaren mee gingen. Hoewel je in die tijd wel regelmatig tegen onverklaarbare doodsoorzaken aanliep.

Oophaga histrionica 2

Ook nu ga ik weer niet te veel zelf zitten verzinnen maar verwijs ik graag naar een aantal artikelen dat ik op internet voor u gevonden heb.

Oophaga histrionica 3

De basiskleur is bruin en meestal naar oranje verlopend richting kop.

Oophaga histrionica 4

Niet 1 exemplaar is exact gelijk aan de ander. Om ze goed uit elkaar te houden is het handig om een goede foto van elk exemplaar te maken of een schemaatje te tekenen van elk exemplaar. Hoe meer dieren hoe belangrijker ze uit elkaar te kunnen houden en te controleren of ze er allemaal nog zijn.

Translate »