Selecteer een pagina

Dierfiguren – reigers

Van alle dierfiguren die er op Bali gesneden werden is de reiger wel de meest vertegenwoordigde. Veelal met een krab op de rug en een garnaal of kreeft in de snavel. Meestal wordt de kreeft bij de staart vastgehouden.

Drie top reigers in mijn collectie. Op dit moment heb ik er wel meer die aan die kwalificatie voldoen. Die vindt u mede in de galerij helemaal onderaan. Deze reigers zijn alle drie 40 – 42 cm. hoog.

Deze voorstelling is gebaseerd op een oud Balinees sprookje over een reiger die vissen en andere waterdieren laat geloven dat hij hen, de een na de ander, naar een veiliger waterplas kan brengen. In plaats daarvan eet hij ze echter op. Een flinke krab heeft het valse spel door en doodt uiteindelijk de reiger door zijn dunne nek met zijn scharen door te knippen. Veelal zie je dat de krab op de rug van de reiger de nek van de reiger al tussen de scharen heeft geklemd.

De kwaliteit van een dergelijk beeld wordt getoetst aan de detaillering van de voorstelling. De wijze waarop de veren zijn vorm gegeven. Zijn de poten fijn gesneden en gedetailleerd en mogelijk zelfs los gesneden van de ondergrond. Ook de tong van de reiger is bij de betere beelden heel fijn los gesneden in de opengesperde snavel. Werd er een hoogwaardige houtsoort gebruikt?

Deze reigers zijn er in heel veel verschillende stijlen, van Art Deco tot traditioneel en zelfs hypermodern. Daarnaast zijn ze er in heel veel verschillende formaten, van de kleine (15-20 cm) beeldjes tot de grotere (35-40 cm). In de collectie van Paul de Bont (overl.) zag ik een groot exemplaar van zo’n 80 cm. en zo zullen er nog wel meer zijn.

Omdat ik van reigers een kleine sub-collectie heb, heb ik deze even afgescheiden van de andere dierfiguren. Zie mijn collectie hieronder:

Translate »