Selecteer een pagina

Water koeling

Hoge temperaturen: een oorzaak van algengroei

Te hoge temperaturen kunnen schadelijk zijn voor de vissen en de planten in de bak. Hoge temperaturen zijn ook de perfecte omgeving voor algen die hier goed op gedijen. Zorg er daarom voor dat je op tijd begint met het koelen van het water. Te laat en algen? Geen nood, die kun je met diverse effectieve middelen tegen algen bestrijden.

De watertemperatuur loopt te hoog op !!!!

Hoewel mooi weer en hoge temperaturen omstandigheden zijn waar we soms driekwart jaar met smart op moeten wachten, levert die zomerse situatie voor de aquariumhouder soms toch wel lastig te managen problemen op. Neem nu de laatste week van juni en begin juli 2010. Nog net geen hittegolf, maar op mijn hobbykamer, de zolder, zo vlak onder het dak, liep de temperatuur op tot waarden ver boven de 40 graden. Zoals velen van u weten staat mijn aquarium daar. Dat betekende dat in week 26 de watertemperatuur tot 33 graden Celsius was opgelopen. Vissen en planten leden daar zichtbaar onder en de eerste uitval onder mijn vissen begon zich aan te dienen. Planten zoals Heteranthera zosterifolia (sterretje), kregen de neiging tot verslijmen en er was een lichte neiging tot ontstaan van blauwe alg.

Natuurlijk is het een optie om iedere avond wat koud water toe te dienen en de temperatuur daarmee te drukken, maar dat veroorzaakt wel rare pieken en dalen in het temperatuurverloop. Ik moest dus op zoek naar een praktischer oplossing. Uiteraard ga je dan kijken wat er zoal wordt aangeboden op het gebied van aquariumkoelers. Deze koelers zijn er al jaren lang in diverse kwaliteiten en prijzen en worden nog steeds hoofdzakelijk toegepast in zeewateraquaria. Ze zijn voor bijvoorbeeld een Noordzeeaquarium onontbeerlijk. Niettemin zijn deze koelers (ook wel: chillers) ook geschikt voor zoetwateraquaria, omdat het water dat door de koeler gaat, buiten dat het wordt gekoeld, op geen enkele manier anders wordt beïnvloed door het apparaat. De koeler werkt volgens het principe van een airco, wordt ook gevuld met aircovloeistof, die circa om de 5 jaar moet worden aangevuld. Er is een circulatiepomp nodig om de waterstroom op gang te houden.

Detailfoto van mijn aquarium, genomen begin juni 2010.

Detailfoto van mijn aquarium, genomen begin juni 2010.

Wanneer men zich op prijzen gaat oriënteren blijken koelers, met een capaciteit die een bak als de mijne, circa 1.000 liter, kunnen koelen, nieuw tussen de 600 en de 1.000 euro te moeten kosten. Dat is me toch nog iets te gortig en dus heb ik mijn heil op Marktplaats gezocht. Daar werden buiten nieuwe exemplaren slechts twee gebruikte exemplaren te koop aangeboden. Een er van trok mijn aandacht, hoofdzakelijk omdat de aanbieder woonachtig bleek in Schiebroek Rotterdam, dat is niet verder dan een half uurtje rijden vanaf Zoetermeer. Het was al 22.00u, maar ik wilde het apparaat graag hebben, dus ik heb gebeld. Ik kreeg een aardige persoon aan de telefoon die mij verzekerde dat het om een prima apparaat ging, dat hij weg deed omdat hij zijn zeewateraquarium moest weg doen omdat hij komende vrijdag voor 4 maanden naar het buitenland zou gaan. Het apparaat moest € 150,00 kosten en ik sprak af direct in de auto te gaan stappen om het ding te komen halen.

Het adres was niet moeilijk te vinden en ik was er in minder dan een half uur. Het bleek te gaan om een koeler van het merk Teco, type ra 240. Eigenlijk wist ik niets van koelers, maar de aanbieder vertelde dat hij het apparaat met veel succes 2 jaar lang op een zeewaterbak van 600 liter had gebruikt. Hij vertelde er laaiend enthousiast over en beweerde zelfs om over 4 maanden wanneer hij terug zou zijn, bereid te zijn het ding weer van mij terug te kopen voor dezelfde prijs die ik hem er nu voor zou gaan betalen. Even had ik toen zoiets van “waarom verkoop je het ding dan eigenlijk?”. Mijn enthousiasme voor het apparaat werd nog wel een beetje gedimd door het gewicht en de afmetingen die het bleek te hebben: resp. 18 kg zwaar en circa 30cm breed, 45cm diep en 35cm hoog, het leek wel een kleine kattenbak. Maar goed, het apparaat bleek bij deze hitte wel populair want terwijl ik daar was werd de man nog 4 keer door verschillende gegadigden voor het apparaat gebeld. Ik besloot het ding dus maar te kopen. Ik moest tenslotte toch iets en de man leek heel betrouwbaar met kennis van zaken.

Omdat het die dag laat was en de andere dagen druk, heb ik het plaatsen van het apparaat uitgesteld tot in het weekend. Afgelopen vrijdag 2 juli heb ik het apparaat geplaatst. Omdat het ding een beetje te “helpen” heb ik eerst nog circa 200 liter aquariumwater vervangen door koud water uit de kraan. Dat scheelde ongeveer 2 graden en de watertemperatuur was nu 31 graden. Vervolgens heb ik het ding aangebracht in de uitstroom van mijn Eheim III professional; de kortste route richting het aquarium. Dat alles in de kast onder het aquarium. Om het rendement van de koeler te vergroten heb ik de uitgaande buis richting het aquarium driedubbel afgeplakt met isolerende tape. In de praktijk bleek het niet verstandig het deurtje van de kast met daarin de koeler te sluiten, vanwege de grote hitte die het koelapparaat af gaf. Ik heb de koeler in het systeem geplaatst met gebruikmaking van Eheim dubbele koppelkranen, wat de mogelijkheid verschaft om het ding indien gewenst zonder moeite uit het systeem te verwijderen. Dat kost wat, maar het levert een onbetaalbaar praktisch gemak.

Na het bijplaatsen van de koeler zit de "technische ruimte" (lees: kast) onder mijn bak propvol met apparatuur. Op warme dagen wanneer de koeler naar verwachting zal aanslaan kan de kast beter open blijven staan.

Na het bijplaatsen van de koeler zit de “technische ruimte” (lees: kast) onder mijn bak propvol met apparatuur. Op warme dagen wanneer de koeler naar verwachting zal aanslaan kan de kast beter open blijven staan.

Grappig was om te zien dat de vissen aanvankelijk graag in de stroming van het binnenkomende water gingen liggen. Dat betekende voor mij twee dingen: 1) het ding werkt en 2) de vissen vinden het kennelijk prettig. Tijdens het werken van de koeler wordt de koeler zelf gekoeld middels een ventilator die niet echt geruisloos is. Het apparaat is gemakkelijk te bedienen. Er is een digitaal venster dat de temperatuur aangeeft van het doorstromende water. Wanneer je de resetknop rechts indrukt geeft het venster de ingestelde temperatuur aan. Door links te plussen of te minnen kan de gewenste temperatuur worden ingesteld. Door deze dan rechts weer met de resetknop te bevestigen wordt deze definitief gemaakt. Rechts van het apparaat zit de aansluiting voor de elektriciteit en de aan- en uitknop. De laatst ingestelde waarden blijven behouden oom na uitzetten van het apparaat, maar het aanpassen van de waarden is dus kinderlijk eenvoudig. Het apparaat heeft zaterdag de hele dag volop gedraaid en zondagochtend bleek de temperatuur gezakt tot 28 graden. Ik had ingesteld op 27 graden en het apparaat heeft ook zondag nog de hele dag gekoeld. Die avond rond een uur of 21.30u sloeg het ding automatisch af omdat de gewenste ingestelde tijd dus eindelijk was bereikt. Een prima werkende ingebouwde thermostaat dus. Als ik nu, een paar uur later naar het digitale venster kijk zie ik 26 graden staan. Het koelend effect heeft in mijn grote bak dus kennelijk nog even doorgewerkt.

Externe aquariumverwarmer.

In het systeem zit al een externe verwarming met thermostaat. Volgens de gebruiksaanwijzing zou deze verticaal gemonteerd moeten worden. Waarschijnlijk om het vastlopen van luchtbellen te voorkomen.

Nu zit er ook de koeler die nauwkeurig kan worden afgesteld en afgelezen, een thermometer is niet meer nodig.

Nu zit er ook de koeler die nauwkeurig kan worden afgesteld en afgelezen, een thermometer is niet meer nodig.

Uiteraard blijf ik de verrichtingen van het apparaat nauwlettend volgen, maar ik ben nu al enthousiast. Volgens de specificaties zou dit apparaat geschikt zijn voor aquaria tot 600 liter, maar wanneer er niet extreem gekoeld hoeft te worden blijkt die voor een bak als de mijne ook te voldoen. Het is wel een veilig idee dat, met de nog komende warmte in het vooruitzicht, ik me wat dat betreft geen zorgen meer hoef te maken.

Translate »