Selecteer een pagina

Dierfiguren – algemeen

Tussen al het houtsnijwerk op Bali vinden we ook veel dierfiguren. In de vroege jaren 1920 – 1950 worden deze -figuren veelal ontleend aan sprookjes en vertellingen en worden de vormen gecreëerd op basis van de inheemse fauna. Later wordt er veel meer bekend over de fauna elders in de wereld en worden er ook dieren gesneden die helemaal niet op Bali voorkomen. Tegen die tijd wordt er ook veel in opdracht gesneden en kunnen er dieren worden gemaakt op basis van foto’s. Dieren kunnen traditioneel (echtheidsgetrouw) en ook in bijvoorbeeld Art Deco stijl gesneden worden. Persoonlijk vind ik het vaak lastig om verschillende stijlen te onderkennen en omdat mijn aantal dierfiguren beperkt is plaats ik ze hier door elkaar heen.

Hoewel de Javaanse tijger, een op zichzelf staande soort, op heel Java tot voor kort nog vrij algemeen gevonden wordt, hebben de Nederlandse plantageboeren ze in de loop der tijd successievelijk vrij efficiënt afgeschoten.

Omdat er in mijn collectie steeds meer dierfiguren zitten, vooral vogels, heb ik besloten ze toch maar een eigen pagina te geven. Het is best mogelijk dat deze pagina niet snel zal “groeien” of veranderen, maar we doen het er maar mee.

Translate »