Selecteer een pagina

Oophaga lehmanni

Oophaga (vroeger: Dendrobates) lehmanni.

Oophaga lehmanni

Oophaga lehmanni, de nominaatvorm.

 Oophaga lehmanni werd in de tijd dat ik met het houden, verzorgen en kweken van pijlgifkikkers actief was regelmatig geïmporteerd. Het bleek een van de moeilijker te houden pijlgifkikkers te zijn. Meestal gingen de dieren binnen twee of drie maanden allemaal dood. Mogelijk als gevolg van het feit dat het voedselspecialisten zijn of het feit dat ze specifieke temperatuureisen stellen omdat ze uit de bergen afkomstig zijn.. Een enkel exemplaar leefde langer. De kleur en tekening van het exemplaar op deze foto was eigenlijk de standaardverschijning.
Oophaga lehmanni is nauw verwant met O. histrionicus en kan daar mee worden gekruist. De soort is afkomstig uit bergachtige gebieden van Columbia en leeft in het regenwoud, meestal in de buurt van water.

Oophaga lehmanni

Oophaga lehmanni, gele variëteit. Toen deze soort lang geleden door Herman Oostveen in Utrecht werd geïmporteerd was dit een bijzondere verschijning.

Het is bekend dat er van Oophaga lehmanni meerdere kleuren en tekeningen variëteiten bestaan, maar je ziet ze niet zo vaak. Zeker tegenwoordig niet meer. Toen ik zo’n 30 jaar geleden bij een handelaar bij een import van deze dieren afwijkende kleuren en tekeningen zag, was ik er als de kippen bij om er een paar foto’s van te maken. De foto’s op deze pagina zijn dan ook al zo’n 30 jaar oud en afkomstig van dia’s die ik gescand heb.

Oophaga lehmanni

Oophaga lehmanni, oranjerood met een lengtestreep. Ook heel afwijkend. 

Oophaga lehmanni

Oophaga lehmanni, Rood met een lengtestreep.

Oophaga lehmanni

Oophaga lehmanni, rood met een soort kruistekening over de rug. Tijdens mijn presentaties grapte ik weleens dat ze allemaal lid waren van een ander club.

Translate »