Selecteer een pagina

Over mij

Algemeen
Dit is mijn nieuwe website die op 19 december 2015 online is gegaan en die onlangs, januari 2021 wederom is uitgedund en vernieuwd.

Ik zal mij even voorstellen: Ik ben geboren 13 oktober 1947 op het eiland Sumatra te Plaju (gemeente Palembang), Indonesië, mijn vader vocht daar destijds als KNIL-militair bij de Y-brigade beter bekend als de Gadjah Merah. In 1950 brachten mijn ouders mij naar Nederland.

Herinneringen aan "het nest van de rode olifant" waar ik geboren ben.

Herinneringen aan “het nest van de rode olifant” waar ik geboren ben.

Met mijn beide ouders.

Met mijn beide ouders.

Een belangrijk deel van mijn jeugd heb ik doorgebracht in Apeldoorn, daar is waarschijnlijk de basis gelegd voor een diepgewortelde interesse in allerlei aspecten van de natuur. Natuurhobby’s zoals aquaria, terraria en het verzamelen van mineralen hebben van jongs af aan mijn speciale interesse gehad. Ik ben al vanaf mijn tiende jaar jeugdlid en daarna lid van de Nederlandse Bond Aqua-Terra (N.B.A.T.) en sinds oktober 1972 lid van Lacerta. Het verzamelen van mineralen door te kopen, maar ook zelf zoeken heb ik sinds ik jong was al gedaan. Mijn Opa van moeders kant (Opa Godin) is voor mij een bron van inspiratie geweest doordat hij destijds een in mijn ogen prachtig tropisch aquarium verzorgde en lid was van de aquariumvereniging in Apeldoorn: Natura Docet. Zijn collectie ingebonden jaargangen van “Het Aquarium” staat nu bij mij in de kast.

Eveneens in die tijd, ik was toen een jaar of 16, raakte ik bevriend met Ger Brons (zie foto bij “Mijn Aquarium) en zijn vrouw Tilly. Ger werkte destijds bij de Apeldoornse Courant. Hij was van origine fotograaf en een fanatiek “aquariaan”. Met veel plezier denk ik terug aan de vele fantasierijke gesprekken die wij samen hadden over de liefhebberij. Het zijn o.a. deze gesprekken geweest die mij hebben aangespoord om veel later mij aan het Reptilion-project in Zoetermeer te wagen. Ger is een aantal jaren bondskeurmeester van de N.B.A.T. geweest. Helaas is hij veel te jong in 1976 op 42-jarige leeftijd aan leverkanker overleden.

Mijn goede vriend Ger Brons.

Mijn goede vriend Ger Brons.

Mijn website
Deze website heb ik opgezet om kennis over te dragen en in contact te komen met geïnteresseerden in de leuke en interessante hobby’s die ik in de loop der tijd heb gehad en nog heb. Ik ben (mede) oprichter van de landelijke doelgroep Groene Leguaan en ik heb over deze sympathieke grote hagedis een boekje geschreven waarvan ik de tekst hier nu ook op mijn website plaats. Reizen heb ik altijd belangrijk en vooral leuk gevonden om informatie over dieren te verzamelen. Ik ben in Tunesië, Turkije, Tanzania, Suriname, Namibië (klik: hier) en Zuid-Afrika geweest en van die laatstgenoemde reis heb ik destijds een aardig verslag gemaakt. Inmiddels ben ik in 2015 en in 2017 op Bali geweest en in 2017, op uitnodiging van de AGA,  ook in de Verenigde Staten van Amerika. Ik heb dia lezingen samengesteld over het houden en verzorgen van reptielen en amfibieën in terraria en paludaria. Dat zijn mijn lezingen “de Fascinerende Wereld van het Terrarium” FWT 1, 2, 3 en 4. Daar ben ik rond 1975 mee begonnen en rond 2003 mee gestopt. Ik geef nog wel eens een lezing tijdens bijzondere evenementen zoals de Vivariumbeurs van 2008 en onlangs die van 2009. Daarnaast heb ik ook een pagina ‘Reptilion” gemaakt om ook mijn idee met betrekking tot het realiseren van een eco-centrum niet verloren te laten gaan. Inmiddels ben ik, naar aanleiding van mijn bevindingen met mijn grote voormalige aquarium op zolder, toch weer opnieuw begonnen aan het geven van lezingen over mijn aquarium. Ik beperk mij echter zo veel mogelijk tot de regio en wil bij voorkeur niet langer dan een half uur rijden om op de bestemming aan te komen. Voor meer info over mijn actuele lezingen verwijs ik naar het tabblad daarover.

Deze website moet niet worden gezien als een vorm van encyclopedie, die pretentie heb ik niet. Natuurlijk ben ik niet volledig en heb ik ook niet overal verstand van of ervaring mee. Ik beschrijf allerlei uiteenlopende hobby onderwerpen waar ik in de loop der tijd in enige mate ervaring mee heb opgedaan. Wanneer ik bijvoorbeeld spinnen beschrijf geef ik kort wat wetenswaardigheden en beschrijf ik spinnen en/of vogelspinnen die ik in de loop der tijd zelf heb gehad en gefotografeerd. Alle foto’s op deze website heb ik zelf gemaakt, met uitzondering van een paar waar ik of zelf op sta of waarbij ik dat uitdrukkelijk heb vermeld. Ik voel er weinig voor om artikelen te herschrijven en teksten over te nemen, daarom zit deze website vol met trefwoorden die zijn doorgelinkt naar andere informatie op het Internet. Dit maakt dat deze website een onvoorstelbare hoeveelheid kennis en ervaring vertegenwoordigt, niet alleen van mijzelf.

Hobby’s
Op dit moment ben ik niet zo vreselijk actief meer op het gebied van enkele vroegere hobby’s. Dat heeft te maken met dat ik hartproblemen heb gehad en diverse -infarcten. Mijn eerste hartinfarct kreeg ik in 1994 op de badmintonbaan. In het ziekenhuis heb ik toen 2 keer een hartstilstand gehad. Drie jaar later kreeg ik er weer een, opnieuw tijdens het badmintonnen. Vervolgens nog een thuis. Mijn cardioloog was in eerste instantie niet optimistisch over mijn toekomst en zag zelfs geen mogelijkheden om nog te opereren. Daar is hij kort daarna gelukkig op terug gekomen en hij gaf aan dat er 7 bypasses noodzakelijk zouden zijn. In juni 2003 heb ik uiteindelijk in het Zuiderziekenhuis in Rotterdam 4 bypasses gekregen (doordat er een paar konden worden gecombineerd) en daar ben ik tot nu toe wel aardig door opgeknapt. Ik speelde daarna weer fanatiek badminton en ik werkte ook weer fulltime. Tot 2006 heb ik nog een koppel baardagamen (Pogona viticeps) gehad en ik heb ook nog heel lang vier eigen nakweek Fernandi’s skinken (Riopa fernandi) gehouden.

Mijn tropisch gezelschapsaquarium, circa 1.000 liter.

Mijn voormalige tropisch gezelschapsaquarium, circa 1.000 liter.

Alle reptielen zijn inmiddels uit huis verdwenen en hebben plaats gemaakt voor mijn oude liefde: Een tropisch gezelschapsaquarium van 1.000 liter (Categorie A1). Ik ben nog heel lang lid geweest van de aquariumvereniging Danio Rerio Delft en later ook van PaluZee in Zoetermeer. Inmiddels heb ik toch per 1 januari 2010 opgezegd bij Danio Rerio en ben ik volledig overgestapt naar PaluZee, waar ik in 2018 interim voorzitter was, daarna ben ik er als bestuurslid de PR voor de vereniging gaan doen. Het badminton heb ik lange tijd moeten opgeven doordat na ruim 40 jaar badminton mijn rechterknie versleten was.

De rechter prothese is die welke in mijn knie is gezet.

De rechter prothese is die welke in mijn knie is gezet.

In december 2013 heb ik een knieprothese gekregen. Een prothese van kunststof met een titanium laagje op de slijtgevoelige plekken. Deze prothese is voorzien van een “verwisselbare” tussenschijf, zodat deze wanneer die versleten zou zijn via een eenvoudige kijkoperatie vervangen kan worden. Ik ben naar volle tevredenheid behandeld en in Schiedam geopereerd door Dr. Jon de Bruijn van het (destijds) Orthopedium in Delft, nu Bergmankliniek. Ik werd op donderdagmiddag geopereerd. De volgende dag mocht ik al met krukken zelfstandig naar het toilet en de zaterdag daarop stond ik ’s middags thuis op zolder alweer in mijn aquarium te werken. Bijna bizar !! Een paar weken later kon ik weer voorzichtig badmintonnen, maar dat heb ik voorzichtigheidshalve uiteindelijk toch maar niet te lang doorgezet. Toch ben ik na lange tijd van afwezigheid in 2020 stiekem weer begonnen met voorzichtig een partijtje te spelen bij B.C. Rokkeveen.

Gevangen in Warmond, in een sloot die inmiddels is dicht gegooid.

Gevangen in Warmond, in een sloot die inmiddels is dicht gegooid.

In de loop der tijd werden er door mij best leuke snoeken uit het water gehaald.

In de loop der tijd werden er door mij best leuke snoeken uit het water gehaald.

Ik ben al van jongs af aan een enthousiast sportvisser (voor meer klik: hier). Misschien ligt daar ook een link met de kois die ik tot mei 2018 had. In april 2007 hebben ik door een aannemer een fraaie koivijver in onze tuin laten aanleggen van circa 17 kuub. Het verzorgen van de kois vormde tijdenlang een dagelijkse bron van vreugde.

Vele jaren verzamelde ik actief mineralen. Vooral mijn moeder heeft mij hiertoe geïnspireerd. Zij was dol op glinsterende stenen en zij raapte elke steen waar iets aan te zien viel op en vaak belandde die dan thuis bij haar ergens in een hoekje van de tuin. In de loop der jaren heeft zij een prachtige collectie mineralen en ook geslepen stenen verzameld. Mijn moeder is in december 2006 overleden en een deel van haar collectie is in de mijne opgegaan. Het actief zelf verzamelen in Duitsland (Idar-Oberstein) doe ik vrijwel niet meer en mijn verzameling, hoewel van goede kwaliteit, is statisch geworden en ligt tentoongesteld in twee vitrinekasten in onze woonkamer. Mineralen heb ik verzameld omdat ik ze mooi vind. Ik weet betrekkelijk weinig van het ontstaan en de chemische samenstelling van de verschillende soorten. Fossielen vind ik interessant, ik heb er een paar, maar die verzamel ik niet echt. Naar mijn mineralenpagina? Klik: (hier). Vanwege ruimtegebrek heb ik inmiddels het overgrote deel van mijn mineralenverzameling verkocht.

Een mooie grote calciet die ik in Idar gevonden heb.

Een mooie grote calciet die ik in Idar gevonden heb.                     

Fotografie
Een andere hobby van mij is fotografie. Ik heb altijd met Nikon gefotografeerd. Rond 1973 kocht in mijn eerste Nikkormat. Een zwarte Body, om reflectie in ruiten van aquaria en terraria te voorkomen. Naast een 50mm standaardlens kocht ik er al snel de 55mm MicroNikor bij, een lens die ik tot nu toe zeer heb kunnen waarderen. Ik fotografeerde hoofdzakelijk kleine koudbloedigen en vrijwel altijd op dia’s. Tussendoor heb ik ook nog even een 6×6 Zenza Bronica gehad, maar het fotograferen daarmee werd me toch heel snel veel te duur. Ik heb in 2006 de digitale Nikon DS70 spiegelreflexcamera aangeschaft en ben ook al een tijdje bezig mijn diabestand van jaren hiervoor te digitaliseren. Hiervoor gebruik ik een Minolta Dimage Scan Dual II. Technisch gezien ben ik niet zo’n fantastische fotograaf, maar praktisch gezien komt er toch wel aardig werk uit mijn handen, getuige o.a. deze website. Goede info over digitale fotografie vindt u o.a. hier: (klik). Momenteel fotografeer ik met een Nikon D3200.

Ik verzamel sinds de dood van mijn moeder vrij fanatiek Balinees houtsnijwerk en heel beperkt ook Afrikaans houtsnijwerk. Veelal van ebbenhout.

Mijn werk
In Apeldoorn heb ik, na de lagere school en een paar jaar H.B.S., eerst de Lagere Detailhandelsvakschool (LDS) en daarna de Middelbare Detailhandelsvakschool (MDS) gedaan. In die tijd was ik niet echt een studiebol. Daarna ben ik gaan werken, eerst bij Iddink in Ede, mijn eerste werkgever, waar ik 3 jaren vertegenwoordiger was van schoolartikelen voor het basisonderwijs. Mijn Rayon: Zuid-Holland en Zeeland. Het eerste jaar reed ik meer dan 100.000 km per jaar. Daarna heb ik administratief werk gedaan bij eerst de Rijksoctrooiraad (Rijswijk Z.H.) en daarna de Rijksgebouwendienst (Den Haag). Vervolgens ben ik 4 jaar lang directeur geweest van mijn eigen project: Het Reptilion. Helaas is dit project nooit volledig van de grond gekomen en het heeft uiteindelijk veel geld en energie gekost. Na mijn hartoperatie ben ik pas echt tot ontwikkeling gekomen, ik was toen 56. Ik heb eerst een post-hbo opleiding “Trainer Communicatieve Vaardigheden” bij de HHS gedaan, en vervolgens de post-hbo module “Studieloopbaan-begeleider” en aansluitend heb ik mijn PDV (pedagogisch didactische vaardigheden) gehaald waardoor ik nu officieel eerstegraads lesbevoegd ben voor het hbo. Tot mijn pensioen per 1 november 2012 werkte ik als trainer/docent en studieloopbaan-coach (SLBér) bij de Haagse Hogeschool, bij de Academie voor Bestuur, Recht & Veiligheid, opleiding: Bestuurskunde en Overheidsmanagement. Op 13 oktober 2012 werd ik 65 en per 1 november 2012 ging ik met pensioen. Dat heb ik even volgehouden en per 1 april 2013 werd ik parttime aangenomen bij 5Hands-Metaal in Bleiswijk, waar ik als sales manager (verkoper) aan de slag ging. Daar werk ik nu nog steeds met succes en met plezier. Wie meer over dit bedrijf wil weten klik: (hier).  Ik ben actief op Facebook en LinkedIn en daar ben ik dan ook te vinden. Reageer gerust als jij je daartoe geroepen voelt, middels het contactformulier dat u op elke pagina kunt vinden.

Na een huwelijk van bijna 30 jaar hebben mijn vrouw en ik eind 2017 besloten uit elkaar te gaan. Eind april 2018 hebben we daar, na de verkoop van ons huis, definitief vorm aan gegeven. Ik woon momenteel in een driekamerflat in Zoetermeer, riant boven het winkelcentrum Rokkeveen.

Translate »