Selecteer een pagina

Ganesha

Wikipedia: Ganesha (ook wel Ganesh of Ganapati Tantra) is in het pantheon van het hindoeïsme de godheid met het olifantenhoofd. Hij is de god van kennis en wijsheid, neemt hindernissen weg en is de beschermheilige van reizigers. Hindoes bidden tot Ganesha voor ze aan iets nieuws beginnen, zoals een nieuwe baan of wanneer ze verhuizen. Ganesha is de zoon van Shiva en Parvati. Hij rijdt op een muis of een rat.

Al toen Ganesh nog zeer jong was, wilde hij met rust gelaten worden en het liefst was hij alleen. Om die reden en omdat Shiva oorlog ging voeren, had Shiva de kans niet om zijn zoon goed te leren kennen. Na jaren te hebben gestreden keert Shiva terug naar Parvati (zijn vrouw) en Ganesh (zijn zoon). Als hij thuiskomt ziet hij een indringer, en omdat hij zo temperamentvol is, onthoofdt hij de indringer meteen.

Maar het was al te laat toen hij zag dat die indringer eigenlijk zijn eigen zoon was, die hij op het eerste zicht niet had herkend omdat hij hem nog maar zo weinig had gezien. Shiva beval zijn dienaren om hem het hoofd of de kop te brengen van het eerste het beste levende wezen dat ze tegen zouden komen en zij keerden terug met de afgehakte kop van een olifant. Shiva bevestigde de olifantenkop op het levenloze lichaam van zijn zoon die terug tot leven komt en de geschiedenis zou ingaan als de halfgod met de olifantenkop.

Om Sri Ganeshaya namah, ‘heil aan Heer Ganesha!’ is de mantra gericht tot de hindoegod Ganesha met het olifantenhoofd die door zijn toegewijden wordt gereciteerd bij de aanvang van elke belangrijke onderneming of geestelijke bijeenkomst om belemmeringen weg te nemen en succes te behalen. Met zijn lompe lichaam dat op komische wijze een muis of rat als rijdier heeft, is Ganesha de populairste van alle hindoegoden. Miljoenen toegewijden vieren ieder jaar in augustus/september zijn Chathurti-feest, waarbij versierde beelden van Ganesha door de straten van elke stad en elk dorp worden rondgedragen en tenslotte in een rivier of in de oceaan worden gegooid als een spectaculaire afsluiting van het feest. De meeste huizen en bedrijven van hindoes hebben een beeldje van Ganesha boven hun deur hangen, en een afbeelding van deze komische maar meedogende verschijning in hun huisaltaar. Bron: Klik hier.

Zijn ene slagtand duidt op de noodzaak voor de mens om het ego van zich af te schudden en om offers te brengen op het geestelijke pad. Het duidt ook op de noodzaak van een sterke spirituele wil om te besluiten tot een rechtvaardige individuele actie en niet daarvan af te wijken. Zijn vier armen verwijzen zowel naar zijn vermogen om mensen te helpen als naar dat om kwaad te vernietigen. Hij houdt vele verschillende symbolische voorwerpen in zijn handen afhankelijk van de rol die hij in een bepaalde situatie moet vervullen. De bijl en de knots verbeelden zijn vermogen om boze demonen te vernietigen, zijn strik symboliseert zijn vermogen om degenen van wie hij het meest houdt naar zich toe te trekken en om mensen die verdwalen te strikken en te redden. De lotusbloemen, de boeken, en de swastika die op zijn hand is getekend zijn symbolen van geestelijke kennis, net als zijn slurf wanneer hij die krult in de vorm van het teken in het Devanagari-schrift voor de heilige mantra OM. Aan het andere uiterste is hij omringd door symbolen voor zijn liefde voor de goede dingen van het materiële leven, zoals de schaal met modak-zoetigheden waar Ganesha dol op is, en die bij beelden en op plaatjes van hem bijna altijd opvallend wordt getoond.

Op dit moment heb ik maar een paar Ganesha beelden.

 

 

Translate »