Selecteer een pagina

Dagelijks leven: Mannen en hun beroep

Een oudere Javaanse man die, met een mandje vol met spullen, lopend met een stok, van de markt terug komt.

Ik heb in mijn collectie een behoorlijke hoeveelheid beelden van personen verzameld, zowel mannen als vrouwen. De kwaliteit van deze beelden kan behoorlijk verschillen. De betere oude beelden (1930 – 1950) zijn van mooie harde houtsoorten vervaardigd. Ze zijn anatomisch correct gesneden en daar door heel erg levensecht.

Een van mijn wat grotere beelden. Een eendenhoeder tussen een aantal van zijn eenden.

Er zijn veel vissers, hanenvechters (ander hoofdstuk), houtbewerkers, ganzen- en eendenhoeders, waterschenkers, en allerlei ambachtslieden gesneden door de houtbewerkers. Sommige hebben Art Deco kenmerken en andere weer niet. Ik zet ze hier gewoon allemaal bij elkaar.
Veel van de beelden zijn mannen met traditionele hoofddeksels en aan de punten van de hoofddeksels is nog weleens schade ontstaan. Die schade is redelijk goed te herstellen en indien gewenst valt het restaureren ook uit te besteden aan een goede restaurateur.

Veel van deze beelden vallen binnen het formaat 30 – 40 cm. Hanteerbaar en goed te vervoeren in een tas, rugzak of zelfs in een flinke koffer. Zo zijn veel van die beelden al dan niet ongeschonden in Nederland gearriveerd. Maar er zijn ook de nodige veel grotere beelden gesneden tot ver boven de twee meter toe. Deze beelden werden meestal door handelaren geïmporteerd. Voor verzamelaars zijn die grote beelden niet echt handig vanwege de enorme hoeveelheid ruimte die ze in beslag nemen.

Er is in de loop der jaren een enorme diversiteit aan beroepen gesneden, en enkele hiervan treft u aan in mijn collectie.

De meeste beelden spreken voor zich en ik heb ze dan ook ad random hier beneden in een fotogalerij geplaatst.

Translate »