Selecteer een pagina

Aquarium

Het houden van een aquarium is nog steeds onverminderd populair. Het bewijs hiervoor zijn de nog steeds welvarende aquariumwinkels. Op de forums aangeduid als LFS (Local Fish Supplyers). In de loop der tijd zie je verschuivingen van het zwaartepunt van zoet naar zoutwater en andersom. Momenteel is het zeewateraquarium als gevolg van de sterk verbeterde technische hulpmiddelen weer “in de lift”. De Nederlandse Bond Aqua Terra (N.B.A.T.), waar ik sinds 1957 lid van ben,  is lange tijd niet met de verschillende stromen mee gegaan. Daardoor heeft zij haar ledental dramatisch zien verminderen. Gelukkig wordt er op dit moment hard gewerkt aan een inhaalslag, maar naast het falen van het voormalige bestuur bestaat er ook een keiharde tendens bij aquariumhouders om zich niet meer bij een vereniging aan te sluiten. Een tijdschrift zoals “Het Aquarium” heeft al lang niet meer de informatieve en bindende waarde zoals vroeger en veel mensen halen hun kennis momenteel rechtstreeks van het internet en hebben daar genoeg aan.

Mijn aquarium van 3.10 mtr op zolder.

Mijn aquarium van 3.10 m. op zolder.

Hoewel de grote groei er alweer uit is, hebben de afgelopen jaren forums grote populariteit gekend. Nadeel van deze forums heb ik altijd gevonden dat iedere wijsneus daar zijn mening en informatie kan spuien. Als leek moet je dan maar de juiste info eruit zien te halen. Op dit moment is Facebook (FB) razend populair en veel van de forums hebben hun activiteiten daarheen verschoven. Populaire forums op FB zijn “Show jouw Aquarium” en “Mijn Aquarium Jouw Aquarium” via deze forums kunnen ook vaak toebehoren, planten en vis worden aangeboden of gevraagd. Het bereik is groot en deze groepen hebben vaak duizenden leden.

Ook qua type aquaria zijn er bewegingen geweest. De nano-bakjes zijn gekomen, de Amano-inrichtingen zijn nog steeds razend populair. Daarnaast zijn er nog steeds de speciaalaquaria en de biotoopbakken. Maar het A1-aquarium, de ouderwetse Hollandse plantenbak (Dutch Style), het gezelschapsaquarium, is nog steeds niet weg te denken uit de liefhebberij.

Er heeft een bedenkelijke tendens plaatsgevonden om zowel planten als vissen, maar ook garnalen, (genetisch) te manipuleren. Albino‘s, andere kleuren, sluierstaarten, lichtgevende vissen en cultivars worden in steeds grotere aantallen op de markt gebracht. Persoonlijk heb ik hier een vreselijke hekel aan. Ik geef de voorkeur aan vissen in hun natuurlijke vorm en kleur. Aan de andere kant realiseer ik mij donders goed dat ik een vijver in de tuin had met Japanse en Israëlische kois. Aan de kleuren van deze vissen is ook weinig oorspronkelijks meer over. Laat ik het dan zo stellen dat ik vind dat de vis geen enkele hinder of nadeel mag ondervinden van de in hem doorgekweekte veranderde kenmerken. Een verlengde vin kan een vis al beperkingen opleggen bij het normaal zwemmen. Een kleurverandering doet dat voor zover ik beoordelen kan niet, tenzij de kleuren worden ingespoten of worden getatoeëerd. Vooral dat inspuiten vind ik ronduit verwerpelijk en een vorm van dierenmishandeling.
Een aquarium vormt de leefruimte voor de vis waar hij zich thuis moet voelen. Dat betekent dat het qua inrichting moet worden aangepast aan de behoeften van de vis(sen). Dat betekent dat er eisen worden gesteld aan de bodem, aan de beplanting, aan de temperatuur, het licht, de watersamenstelling en ook het gekozen visbestand. Ik vind ook dat hun leefruimte niet zonder noodzaak met korte tussenpozen op z’n kop moet worden gezet, enkel om de inrichting maar weer eens te veranderen. Ik ben er van overtuigd dat dit stress oplevert voor de vis. De keurwijzer van de N.B.A.T. vormt een goede handleiding voor de liefhebber om zijn of haar aquarium op de juiste wijze in te richten. Daar verwijs ik dan ook graag naar.

Hieronder ziet u een aantal voorbeelden van mooie aquaria die ik in de loop der tijd gezien en gefotografeerd heb.

Translate »