Selecteer een pagina

5Hands-Metaal

Na een aantal banen te hebben gehad, resp. als vertegenwoordiger bij de firma Iddink in Ede, administratief medewerker bij de Rijks Octrooiraad, daarna bij de Rijksgebouwendienst, vervolgens 4 jaren als directeur van mijn Reptilion en tenslotte als docent vaardigheidsvakken en Studieloopbaancoach bij de Haagse Hogeschool ging ik op 65-jarige leeftijd per 1 november 2012 met pensioen. Eind maart 2013 raakte ik in gesprek met Ruban Thiyagarajah. Hij vertelde mij dat hij een mooi bedrijf in fijnmechanische metaalproducten had opgericht en dat hij op zoek was naar iemand die wat acquisitie voor hem zou willen doen. Daar haakte ik gelijk op in en na een korte tijd op basis van vrijwilligheid succesvol bezig te zijn geweest, heb ik per 1 mei 2013 een jaarcontract getekend bij 5Hands Metaal in Bleiswijk. Het bedrijf is goed op het gebied van fijnmechanische producten, ferro en non-ferro, is in staat om te prototypen, maar is nog beter in de productie van kleine tot middelgrote series (5 – 10.000 stuks). Het jaarcontract is inmiddels omgezet naar een vast contract voor onbepaalde tijd.

De oude situatie aan de Lorentzstraat 97 in Bleiswijk. Rommelig, maar wel geweldige machines.

De oude situatie aan de Lorentzstraat 97 in Bleiswijk. Rommelig, maar wel geweldige machines.

Ruban Thiyagarajah is een jonge positief ingestelde ondernemer die zijn hart verpand heeft aan het werken met metaal. Na een aantal jaren voor verschillende werkgevers te hebben gewerkt is Ruban in 2010 voor zichzelf begonnen. Aanvankelijk werkte hij met een beperkt machinepark hoofdzakelijk alleen en al het geld dat hij verdiende investeerde hij in nieuwe machines. Zo bouwde hij in korte tijd een prachtig bedrijf op, waarbij zijn ervaring in de metaal hem natuurlijk uitstekend van pas kwam. Totdat ik voor hem kwam werken moest hij het vooral hebben van het werk dat zijn collega’s in de metaalbewerking te veel aan werk hadden of te moeilijk vonden of niet aantrekkelijk vonden om te doen. Dat maakte wel dat Ruban zich steeds meer tot een geweldige vakman ontwikkelde, want hij deed al die moeilijke klussen juist wel.

02Grotefoto-GIQ6JYHF1Nog zo'n hoogwaardige Mori Seiki machine.

Nog zo’n hoogwaardige Mori Seiki machine. Weer gefotografeerd in de oude situatie, waar 5Hands-Metaal begonnen is.

Toen ik voor Ruban ging werken was mijn opdracht om vooral een eigen klantenbestand te ontwikkelen waardoor 5Hands-Metaal steeds meer rechtstreeks voor eigen klanten zou werken. Dat had buiten het financiële aspect een aantal belangrijke voordelen. Ruban kreeg nu zelf de waardering voor de producten die hij maakte en klanten gingen hem persoonlijk leren kennen en waarderen. De lijntjes werden korter en er ontstond meer wederzijds begrip. Deze nieuwe situatie werkte motiverend en stimulerend. In korte tijd na mijn start hebben we een totaal nieuw klantenbestand opgebouwd en dat bestand groeit nog steeds gestaag. Bij dit werk komen mijn communicatieve mondelinge en schriftelijke vaardigheden goed van pas en hoewel ik helemaal niets van metaal afwist, bevalt het werk mij nog steeds uitstekend. Wanneer er technische zaken besproken moeten worden gaan Ruban en ik gewoon samen op pad en vormen wij een prima aanvulling op elkaar.

Ruban Thiyagarajah, oprichter, eigenaar en directeur,

Ruban Thiyagarajah, oprichter, eigenaar en directeur, zou best wat meer tijd voor z’n kerntaken willen hebben. Zijn kantoor op de nieuwe locatie.

Eind 2013 heeft Ruban een aantal belangrijke investeringen gedaan. Allereerst zijn we verhuisd van de Lorentzstraat naar de Jan van de Heijdenstraat waar we in een veel groter en mooier pand getrokken zijn. Ruban heeft veel geïnvesteerd om dat pand naar zijn eigen inzicht aan te kleden en in te richten. Daarnaast heeft hij een Mori Seiki NL 2500 draai-/freesmachine met 4 assen aangeschaft en ook een Mitutoyo digitale 3D meetmachine. Dat waren forse investeringen, maar de markt reageert wel goed op de aanwezigheid van deze apparaten. Om zijn/ons bedrijf ook op de digitale markt beter te presenteren heeft hij bureau Duodor van Serge van Doesem opdracht gegeven een totaal nieuwe website voor 5Hands-Metaal te ontwerpen. Die website is inmiddels online en heeft een veel betere uitstraling en presentatie dan de vorige. In 2015 werd ook nog een conventionele draaimachine aangeschaft, een Schaublin 3500 een soort “Rolls Royce” onder de draaimachines. Eerder werd ook al het 3D-tekenpakket EdgeCam aangeschaft dat in staat stelt om nog efficiënter op de computer te programmeren en vervolgens de machines aan te sturen. Flinke investeringen met een hoge toegevoegde waarde voor het bedrijf.

In het nieuwe pand is veel meer ruimte en er ligt een splinternieuwe, oliedichte vloer.

In het nieuwe pand is veel meer ruimte en er ligt een splinternieuwe, oliedichte vloer.

Achterin de nieuwe trap, die op aanwijzen van de Arbo werd aangebracht.

Achterin de nieuwe trap, die op aanwijzen van de Arbo werd aangebracht.

De splinternieuwe Mori Seiki NL 2500. Een veelzijdige draai- en freesmachine die dag en nacht kan produceren.

De splinternieuwe Mori Seiki NL 2500. Een veelzijdige draai- en freesmachine die dag en nachtproduceren.

Er worden mooie serie-producten, maar ook ingewikkelde enkel stuks of prototypen gemaakt.

Er worden mooie serie-producten, maar ook ingewikkelde enkel stuks of prototypen gemaakt.

5Hands-Metaal is een nog jong bedrijf dat volop in ontwikkeling is. Op dit moment zijn er veel nieuwe bedrijven die met 5Hands “in zee” willen en de uitdaging is om al die klanten tevreden te stellen. Aan de kwaliteit zal het niet liggen. Ruban is een geweldige en ervaren vakman. Probleem is dat hij al tijdenlang op zoek is naar een vakkundige medewerker die op drukke momenten hem ook kan vervangen. Ruban heeft het soms zo druk dat hij nauwelijks aan zijn kerntaken toekomt en zou graag wat ondersteuning hebben in de werkplaats. Ook op technisch gebied is 5Hands “in de lift” inmiddels heeft Ruban programma’s en apparatuur aangeschaft om diverse tandwielen te kunnen maken. Ook weer een hele investering, maar er blijkt wel vraag naar te zijn en ook voor dit item. zijn nieuwe klanten welkom. Alles met elkaar is het voor mij een geweldige uitdaging om bij te dragen aan de ontwikkeling van dit bedrijf en biedt een en ander mij de mogelijkheid om voorlopig nog actief te zijn en mij zeker niet “uitgerangeerd” te hoeven voelen.

De nieuwe aanwinst, de geweldige Mori Seiki NL 2500. Een 4-assige machine die voor het bedrijf grote toegevoegde waarde heeft.

De nieuwe aanwinst, de geweldige Mori Seiki NL 2500. Een 4-assige machine die voor het bedrijf grote toegevoegde waarde heeft.

5Hands-Metaal beschikt over een krachtige, zelf doorvoerende zaagmachine.

5Hands-Metaal beschikt over een krachtige, zelf doorvoerende zaagmachine. Deze machine is gelukkig nog steeds regelmatig in gebruik.

De zaagmachine: Ready for action !!

De zaagmachine: Ready for action !!

Goede boor- en tapmachines zijn onontbeerlijk in de metaal.

Goede boor- en tapmachines zijn onontbeerlijk in de metaal.

De Mitutoyo 3D meetmachine, een stevige investering, maar grote toegevoegde waarde. Maarten demonstreert.

De Mitutoyo 3D meetmachine, een stevige investering, maar grote toegevoegde waarde. Maarten demonstreert.

Hierna volgen enkele foto’s van een kleine selectie uit het gigantische scala van producten dat Ruban inmiddels voor de verschillende opdrachtgevers heeft gemaakt. Het kan gaan om metalen en om kunststoffen, oftewel ferro en non-ferro producten.

Alle foto’s zijn van mijzelf, met mijn Nikon DS70 en de oude maar sublieme MicroNikor 55mm macrolens. Zo gefotografeerd is ieder werkstuk bijna “KUNST”.

Omdat er regelmatig vraag is naar producten die wij beter op een conventionele machine kunnen maken hebben wij een topmachine aangeschaft in de vorm van deze Schaublin 135. Deze machine wordt door een van onze vakmensen bediend en voegt duidelijk waarde toe aan ons toch al kwalitatief hoogwaardige machinepark.

 

Schaublin 135.

Schaublin 135.

Naast een hoogwaardig machinepark beschikken wij nu ook over de laatste versie van het 3D-programma Edgecam. Dit programma stelt ons in staat nog efficiënter te programmeren en onze machines aan te sturen.

3D-programma Edgecam.

3D-programma Edgecam.

Omdat 5Hands-Metaal druk doende is om in 2015 nog haar ISO 9001 certificering te behalen werd er buiten in machines ook geïnvesteerd in goede materiaal opbergsystemen en werd er een op maat gemaakt ERP-systeem ontwikkeld dat het bedrijf in staat stelt om de productie van een onderdeel van aanvraag t/m facturering te kunnen volgen.

Een filmpje van 8 oktober 2015:

Toen ik in februari 20017 met vakantie op Bali was, werd door RTL4 de serie “Van Passie naar Droombaan” uitgezonden. In deze serie werd aandacht besteed aan het metaalbedrijf “5Hands-Metaal” in Bleiswijk, waar ik nog steeds 3 halve dagen per week als salesmanager werkzaam ben. Eigenlijk ben ik betrokken bij alle managementtaken die er in dit bedrijf aan de orde zijn. Geweldig, ik word dit jaar 70 en ik vermaak me hier nog steeds uitstekend. Het is totaal iets anders dan mijn docentschap bij de Haagse Hogeschool, en ik leer iedere dag weer bij. Te gek !!

 

Translate »