Indische, vooral Balinese, houtsnijwerken
Geschiedenis
De meeste Indische houtsnijwerken werden gemaakt om als souvenir te dienen voor de Nederlanders die voor kortere of langere tijd in Nederlands – Indië (1600 – 1957) woonden en graag leuke herinneringen naar Nederland meebrachten tijdens hun verlof, vakantie of repatriëring. Omdat het aan de man brengen van deze houtsnijwerken een belangrijke bron van inkomsten betekende voor het over het algemeen betrekkelijk arme deel van de bevolking, was de concurrentie groot. In die tijd, jaren 30, 40 en ook nog 50, werd het maken van deze overigens prachtige houtsnijwerken gezien als vakmanschap en niet zozeer als het produceren / maken van kunst. Het signeren, zelfs van gecompliceerde en vaak ongelofelijk mooie werken, was dan ook geen gewoonte, dat gebeurde pas later, in de vijftiger jaren, op grotere schaal. Veel van het naar Nederland meegebrachte houtsnijwerk is afkomstig van Java, maar vooral ook van Bali.
Momenteel kijken wij heel anders naar het vakmanschap van de “woodcarvers” en de stukken die destijds als souvenirs werden meegebracht, stralen een dusdanig vakmanschap uit dat we er behoorlijk van onder de indruk kunnen geraken. Vooral het Balinese valt op door oog voor detail en vakmanschap en is momenteel erg in trek onder het groeiend aantal verzamelaars. Ik beperk mij voor deze bespreking tot monochrome (eenkleurige) beelden. Omdat de Indische Nederlanders eraan gewend waren dat de houtsnijwerken van goede tot uitzonderlijke kwaliteit waren, keek men ook niet op van deze hoge standaard.
Op dit moment is er nog steeds wel mooi materiaal in bezit van particulieren. De spoeling begint echter wel steeds dunner te worden. Doordat veel van de “kunstwerken”, als souvenirs in huis werden uitgestald, is er wel het een en ander aan schade ontstaan als gevolg van de logische en te verwachten “huiselijke ongelukjes”. Spelende kinderen, het afstoffen van de beelden, vallen, veel beelden werden de ene keer beter dan de andere keer gelijmd of anderszins gerepareerd. Een deel is inmiddels in vuilcontainers, vuilniszakken, zelfs in de open haard verdwenen. Inmiddels begint de generatie die verantwoordelijk was voor het naar Nederland nemen van al dit moois in rap tempo te verdwijnen. De volgende generatie die de houtsnijwerken erft, heeft veel minder binding met het vaak wat donker (lees: somber) gekleurde hout. Gevolg: De beelden verdwijnen naar de zolder, de schuur, de vuilnisbelt of worden te koop aangeboden op Marktplaats. Soms wordt een mooi stuk nog wel als aandenken aan ouders of familie gehouden en bewaard. Voor een enkeling is het aanleiding om deze beelden te gaan verzamelen.
Onderwerpen
De onderwerpen van de Balinese houtsnijwerken betreffen vaak Hindoestaanse religieus geïnspireerde taferelen, dagelijkse taferelen of dieren. Naast de beelden, maar werd er ook veel meubilair en gebruiksvoorwerpen van mooi snijwerk voorzien. Andere materialen naast hout, die werden gebruikt voor snijwerken zijn: Ivoor, hoorn, schildpad en been. Op Bali zelf zien we in de vele tempels ook veel stenen beelden en tegenwoordig ook van kunststof.
Als het gaat om religieus geïnspireerde beelden, zijn veel voorstellingen ontleend aan de Ramayana, de religieuze dansen en de geestenwereld. Er zijn veel beelden in omloop die in oorsprong bedoeld waren om boze geesten en ziektes te weren, en die vaak geplaatst werden bij de in- en uitgangen van woningen en andere gebouwen. In het voormalig Nederlands-Indië was sprake van een rijk ontwikkeld (bij)geloof. Veel houtsnijwerken hadden daar dan ook een relatie mee. Veel van het oorspronkelijke houtsnijwerk werd dan ook door Hindoe priesters gewijd voordat het in gebruik werd genomen.

Een wand van mijn voormalige hobbykamer was volgehangen met kopjes, ook wel wandhangers genoemd. Er kon niet veel meer bij.
(Boze) geesten?
Wie daar gevoelig voor is, moet dus uitkijken om zomaar allerlei houtsnijwerken in huis neer te zetten. Zo kan het zijn dat houtsnijwerken een positieve of negatieve “uitstraling” hebben en zo de menselijke geest in die zin kunnen beïnvloeden. Iedereen kent wel dat “kippenvelgevoel” op een eenzame donkere plek, of het hebben van “koude rillingen” onder bepaalde omstandigheden. Wie daar gevoelig voor is kan door het houtsnijwerk aan te raken soms al voelen of het betreffende beeld een bepaalde geladenheid heeft ja of nee. Een oude kennis van mijn moeder suggereerde: “Je zou eens moeten weten wat er ’s nachts zoal aan energie tussen jouw verschillende houtsnijwerken, wordt uitgewisseld”. Ik heb daar zelf nooit last van gehad, maar ik ken iemand die daar uitermate gevoelig voor is. Bij een bepaald Hanumanbeeld kreeg zij steeds ‘de kriebels’. Zij beweerde dat dit beeld een kwaadaardige uitstraling zou hebben en ze kon dit beeld niet in huis verdragen. Het beeld is dan ook zo snel mogelijk weer verkocht. Barongmaskers werden juist gemaakt om boze geesten uit de huizen te weren. Ik heb er momenteel een stuk of 35 aan de wanden van mijn appartement hangen. Wie weet dragen deze er wel toe bij dat ik weinig last van vreemde invloeden ondervind.
Gelukkig is hetzelfde vakmanschap van vroeger nog steeds op Bali aanwezig. Nog steeds wordt daar hoogwaardig houtsnijwerk geproduceerd. De hele families is meestal betrokken bij het “productieproces”. In de familie zijn er vaak de specialisaties van de verschillende betrokkenen. De een is goed in het uitwerken van het haar, de ander kan juist weer goed gezichten snijden en nog een ander polijst het werk tot het glimt als een spiegel. Natuurlijk zijn er ook de all round carvers die een beeld van ruw blok hout tot kunstwerk kunnen snijden. Afhankelijk van de voorstelling is het vaak moeilijk om te bepalen of een beeld echt oud is of nog onlangs werd gemaakt. Indicaties voor de leeftijd zijn de kwaliteit en kleur van het patina, de stijl van het beeld en de gebruikte houtsoort.
Toch loopt de belangstelling van de jongeren voor het houtbewerken wel terug. Het maken van een beeld is vaak een tijdrovende klus en veelal kan het geld gemakkelijker worden verdiend in allerlei takken van de toeristenindustrie. Wat we ook zien is dat de techniek voortschrijdt. Er worden al interessante werkstukken machinaal aangemaakt.
Originaliteit
In juli 2011 was ik op de Indische Markt in Delft en daar deed een van de standhouders mij het volgende aanbod: “Ik heb een zwager op Bali, die is woodcarver, hij kan alles wat je wilt voor je maken en namaken. Geef maar een voorbeeld of vertel wat je wilt en hij kan het voor je maken.” Daar keek ik eigenlijk wel even van op, want dat betekent dat eigenlijk niets wat nog wordt aangeboden zonder meer nog betrouwbaar origineel en oud is. Dat betekent dat je dan weer specialistische kennis moet bezitten om kaf van koren te kunnen onderscheiden. Natuurlijk doet een en ander niets af aan het vereiste vakmanschap, maar je trekt toch al gauw het vergelijk met meesterwerken van schilders die met zorg en vakmanschap worden nagemaakt. Prachtige Rembrandts kunnen namaak zijn en dergelijke activiteiten worden toch echt als crimineel aangemerkt. Nu is dat met betrekking tot Balinees houtsnijwerk nog niet aan de orde, maar toch kan er flink geld worden verdiend met bijvoorbeeld het op de markt brengen van nieuw gemaakt, oud lijkend art deco werk.

Aan de andere kant hangen mijn barongmaskers. Als deze echt bedoeld waren om boze geesten te weren dan zou ik daar geen last van moeten hebben onder deze omstandigheden.
Art Deco en Pitah Maha
Op dit moment wordt voor origineel Balinees Art Deco en Pitah Maha gekwalificeerd werk, door verzamelaars relatief veel geld betaald. Op zich staat dit geld nog steeds in geen enkele relatie tot het geleverde vakmanschap en de aan het werkstuk bestede tijd, maar door het extra op de markt brengen van dit soort materiaal, devalueert de waarde van de echte werken als gevolg van de aantallen die beschikbaar komen. Alles met elkaar is het verzamelen van Balinees houtsnijwerk tot nu toe een leuke en betaalbare hobby. Door het momenteel wegvallen van de generatie die het houtsnijwerk destijds meebracht, komt er momenteel vrij veel houtsnijwerk op de markt, veelal via Marktplaats en veilingen. De ene aanbieder weet wel welke bedragen bepaalde stukken kunnen opbrengen en de andere totaal niet. Ook zijn er voor wie het geen fluit uitmaakt wat het beeld opbrengt, als het maar ergens leuk en goed terecht komt, en waar kan het beter terecht komen dan bij een gedreven verzamelaar of in een officiële verzameling. Die eerste overweging heeft mij inmiddels al een paar leuke beelden opgeleverd voor niet al te veel geld. Deze website heeft daar al menig maal een bijdrage aan geleverd. Over het algemeen hebben aanbieders echter helaas veel te hoge verwachtingen van de opbrengsten van uit nalatenschappen afkomstige Balinese werken. Zelf ben ik na het overlijden van mijn moeder begonnen met het echt verzamelen van houtsnijwerken. De paar stukken die ik van haar mocht erven hebben mij daar toe aangezet. Door mijn regelmatige interactie met aanbieders op Marktplaats heb ik inmiddels al een aantal heel erg leuke contacten gelegd met gelijk gestemde verzamelaars. Ook is het weer mijn website die goed wordt bezocht en waar regelmatig reacties op komen.
Verhuisd
Per april 2019 ben ik verhuisd. Ik woon nu op mezelf in een driekamerflat. Alle info hiervoor blijft natuurlijk overeind, echter alle voor deze datum gemaakte foto’s zijn niet meer van de huidige situatie en lang niet alle heb ik nog in mijn bezit.
Op mijn oude website stond een hele serie beelden onder mekaar. Nu kunt u deze fotogalerij starten en rustig de plaatjes “doorklikken” om ze te bekijken.
- Een van de grootste stukken die ik in de loop der tijd via Marktplaats kocht. Het materiaal is Suarhout, de afmetingen zijn: 105 cm. hoog en 45 cm. breed. Het staat, normaal gesproken, trots naast mijn bureau (en niet bij de vijver). Het gaat hier om grote (mytische?) vogels, mogelijk Garuda’s?
- Hier een paar fraaie details van het grote beeld hierboven. Deze voorstelling heb ik inmiddels meerdere keren op Marktplaats aangeboden gezien in verschillende uitvoeringen, maar meestal wel als vrij grote (vergelijkbare) beelden. De “vlammen” op het lichaam van de vogel doen toch vermoeden dat het om zogenaamde vuurvogels, oftewel Garuda’s gaat.
- Bezig met het snijden van een djanger buste.
- Eind september 2014 liep ik op Marktplaats tegen dit beeld aan.
- Het is iets minder hoog dan het hiervoor getoonde beeld, namelijk 30 cm.
- Eveneens prachtig getroffen gelaatstrekken.
- Anatomisch gezien klop het beeld uitstekend.
- Ik heb er daarom de voorkeur aan gegeven enkel dit beeld te behouden.
- Het is net iets levensechter dan het vorige, dat overigens ook prachtig is.
- Dit beeldje kocht ik ook weer via Marktplaats. Het sprak mij onmiddellijk aan.
- Aanvankelijk dacht ik dat het hier en daar was bijgewerkt, maar ik ben, vooral na het zien van deze eigen foto’s, wel overtuigd dat het gaaf is.
- Weer de bekende lotusbloem in de hand, alles fraai gesneden en uitgewerkt.
- Aan de andere kant van de rots een varkentje. Waar dit past in de Hindoestaanse Mythelogie weet ik niet.
- Bijzonder fraai beeld, 32 cm. hoog, vrouw met kind
- Waar ook deze voorstelling nou precies vandaan komt weet ik niet, maar je ziet deze beelden vaker.
- De relatie tussen vrouw en kind is duidelijk waarneembaar.
- Het beeld is bijzonder fraai uitgewerkt en van hoge kwaliteit.
- Een tafereel dat regelmatig terug te vinden is in Balinees houtsnijwerk.
- Dit beeld is 29cm. hoog. De punt van het hoofddeksel is los en verwisselbaar.
- Het is ongetwijfeld gebaseerd op een of andere Hindoestaanse Mythe.
- Drie figuren: Een monster/Demon? een kind? en een priester.
- Op zich geen alledaags tafereel en bijzonder fraai gesneden
- Volgens vrienden die zojuist van Bali zijn terug gekomen van een vakantie van drie weken begreep ik dat dit soort beelden op Bali momenteel niet meer te vinden is.
- Reden temeer voor mij om blij te zijn dat ik dit beeld aan mijn collectie mocht toevoegen.
- Mooie details
- Goed getroffen gelaatsuitdrukking.
- De afgebeelde persoon is heel opmerkelijk. Het is een Chinees of in ieder geval een man van Chinese of Mongoolse afkomst.
- De man staat op een draakachtig monster dat zijn been in de bek vasthoudt.
- Van alle beelden die ik momenteel heb staan is dit het enige waarvan de figuur een jasje met knopen draagt.
- De kleur van het hout, de schubben van het monster en de wijze waarop het hoofddeksel is uitgewerkt, doen al vermoeden dat het beeld op Bali is vervaardigd
- Het hoofddeksel is duidelijk Balinees.
- Het hoofddeksel is duidelijk Balinees.
- Er woonden in die tijd veel Chinezen op Bali.
- Met hun eigen mythen en legenden.
- Priesteres met een kind aan haar voeten. Betrekkelijk hoog beeld: 60cm.
- En hier het kind aan haar voeten.
- Veel Hindoegoden hebben hun eigen “rijdier”.
- Welke godheid dit is weet ik helaas niet.
- Prachtig gevlamd, super glad gepolijst hout, met een heel licht patina.
- 48 cm. hoog en 22 cm. breed. Geen signatuur. Stier heeft krachtige uitstraling.
- Een afbeelding die ik inmiddels in vele uitvoeringen heb gezien.
- Dit beeld is 53 cm. hoog en bijzonder fijn en gedetailleerd.
- Een priesteres, met een beker (?) in de hand. Fijn gesneden gezicht !!
- Op het hoofddeksel zit meestal nog iets uitstekend; Hier is dat te zien.
- Het kan een eend zijn, of een gans, of een zwaan ?!? Houtsoort: Palissander (?)
- Het hoofddeksel met de Kala-kop is uitermate fijn gesneden.
- Dit beeld geeft hetzelfde weer als het beeld hiervoor.
- Waarschijnlijk een danseres op een zwaan, gans of eend (zie de zwemvliezen).
- Aan het patina te zien is het een oud beeld, 1930-1940.
- De houtsoort is betrekkelijk licht van gewicht.
- Midden op het hoofddeksel zit een gaatje, dus het uitstekende knopje ontbreekt.
- Zeer gedetailleerd uitgevoerd, dus vele uren werk.
- Fraai uitgewerkte kala kop aan de achterzijde.
- Hoogte van dit beeld is circa 35 cm.
- Aan het patina te zien een oud beeldje (1940 – 1950).
- Tamelijk groot: 55 cm. hoog en 20 cm. breed. Lichtgewicht houtsoort.
- Meestal zie je deze figuur op een eend of een gans, nu op een kip of haan.
- Ook de achterzijde van het beeld is netjes en gedetailleerd uitgewerkt.
- Persoonlijk vind ik dit weer een opvallend en aantrekkelijk beeld.
- Een godin op een zwaan. De zwaan is het officiele rijdier van Saravati.
- Ook het gezicht van de godin is bijzonder fijn. Er zijn art deco kenmerken.
- Supermooi oud priesterbeeld. Serene uitstraling.
- Fraaie details en gerijpt patina.
- Dit is waarschijnlijk een beeld van 1920 – 1930.
- Aan de achterzijde een leeftijdgerelateerd droogtescheurtje.
- Onbekende Mythische figuur. Dit beeld is 27 cm. hoog.
- Dit beeldje is onwaarschijnlijk gedetailleerd gesneden. Bijna overdadig.
- Ik heb lang gedacht dat het misschien Hanuman zou kunnen zijn.
- Maar Hanuman heeft een meer aapachtig uiterlijk en altijd een staart.
- De lange nagel duidt op hooggeplaatst zijn en rijkdom. Of is het een lange vinger?
- Dit “rijdier” zou een gevleugelde Naga kunnen zijn.
- Dit beeld werd aangeboden als “Antiek Balinees houtsnijwerk. 19e eeuw. Tempelwachter Demon”.
- Ik geef toe dat het vaak heel moeilijk is om al die verschillende indo-beelden die er in de loop der jaren op Bali werden vervaardigd juist te benoemen
- Er zijn zo vreselijk veel sprookjes en vertellingen dat het bijna onmogelijk is om de figuren aan het juiste verhaal te koppelen.
- Alles met elkaar vond ik deze omschrijving van het beeld best treffend. Met een hoogte van 25 cm. is het wat dat betreft tamelijk “standaard”.
- Het uiterlijk van deze persoon doet enigszins Mongools aan. Ondanks enkele kleine leeftijddeficiënties, er missen enkele kleine chipjes, is het een imponerend beeld van hoge kwaliteit. Leeftijd: 1930 – 1940.
- Van ongeveer dezelfde datum stamt dit priesterbeeld.
- Eveneens mooi patina, minder zware houtsoort.
- Aan de achterzijde van het beeld is te zien dat ze boven een varken zit.
- Het zeer gecompliceerde hoofddeksel.
- Een enorm veel voorkomend tafereel.
- Met overtuigende Art Deco kenmerken.
- Mooi oud patina. Volledig gaaf.
- Hoogte 24 cm.
- Bijzonder fraai priesterbeeld. 32 cm. hoog.
- Zware houtsoort: djati oftewel teakhout.
- Een toch weer afwijkend hoofddeksel.
- Iedere stand van de vingers heeft een betekenis.
- Balinees houtsnijwerk, danseres in traditionele kleding.
- Javaanse arbeider met bijl.
- Mooi gesneden, hoogte 42 cm.
- Het pellen van een vrucht met speciaal apparaat.
- Veel voorkomende voorstelling. Dit beeld is 40 cm. hoog.
- Oude man met pompoen.
- Hoogte van dit beeld is 30 cm.
- Een eenvoudig, maar wel treffend gesneden beeldje van een djanger danseres.
- Een priester op lotusbloem. Een 20 cm. hoog beeldje.
- Het opvallende aan dit beeldje is het prachtige hoofddeksel.
- Priesterbeeld, vrij groot en nieuw. Van deze zijn er veel gemaakt.
- Hoogte 42 cm.
- Dit type mannetje, een eendenhoeder, zie je op Marktplaats regelmatig aangeboden.
- Wat draagt hij onder de arm? Een matje?
- De hoed die meestal ruw en standaard is uitgevoerd, is uitermate fijn gesneden.
- De stok met de doek bestaat uit twee delen.
- Een geknield zittende Balinese vrouw met een lotusbloem.
- Dit beeldje is 36 cm. hoog.
- Vooral het gezicht is heel expressief gesneden.
- Geen topkwaliteit maar wel een leuk beeld. Netjes gesneden.
- Hoogte van dit beeld is iets minder dan 50 cm.
- Vissers zijn er ook te kust en te keur. Deze is oud en zeer gedetailleerd. Materiaal: Coromandel. Een fraai detail vormt de natuurlijk uitgewerkte strooien hoed.
- De kwaliteit van deze sculptuur wordt vooral bevestigd door de uitwerking van het net. Dat is ragfijn gesneden en op iedere kruising is een knoop aangebracht. De vangst bestaat uit 2 grote vissen. Dit beeld is 28 cm. hoog.
- Een visser op deze manier afgebeeld zie je veel minder vaak.
- De hengel ontbreekt en zal t.z.t. worden bijgeplaatst.
- Het gebruik van de hoofddoek duidt op een ouder beeld.
- De carver voorzag deze visser van “edele” gelaatstrekken.
- Werkelijk super gedetailleerd en fijn gesneden, zowel voor als achter.
- De zeemeerminnen aan de achterzijde worden op mijn betreffende pagina beschreven.
- Dit beeld heeft dezelfde basisstructuur als het vorige en is 39 cm. hoog en 20 cm. breed.
- Ook dit beeld is weer uitermate fijn gedetailleerd.
- Geweldige details: Man met speer.
- en hier een krijger met een boog.
- en hier een krijger met een boog.
- Deze figuur zou Petruk of Gareng kunnen zijn.
- Dit beeld trok mijn aandacht op Marktplaats doordat het nogal afwijkt van de gebruikelijk aangeboden vrouwenbeelden.
- Vooral de haardracht is erg opvallend en afwijkend. Het beeld is van een niet zware, betrekkelijk lichte houtsoort vervaardigd.
- Het beeld is waarschijnlijk best oud, en aan de onderzijde zit er om het splijten tegen te gaan een metalen ring bevestigd. Het haar is fijn uitgewerkt.
- Ik heb geen idee waar deze Indische dracht vandaan komt en, ondanks de droogtescheurtjes, is het in mijn optiek een waardevolle aanwinst voor mijn collectie.
- Heel oud beeld van een verveeld kijkende Javaanse jonge man 33 cm. hoog.
- Het beeld is van voor 1945 en het is niet gesigneerd.
- De spieren en spiergroepen zijn wonderlijk mooi verwerkt.
- Qua waarde is dit een van de meest waardevolle stukken in mijn collectie.
- Gebrek aan ruimte dus heeft mij genoopt om voor wat betreft het verzamelen van beelden mij te beperken tot wat kleinere beelden.
- Meestal verzamel ik beelden kleiner dan zo’n 60cm. Maar soms ontkom je er niet aan dat een beeld dusdanig aantrekkelijk is dat ook een grotere maat beeld aan de verzameling wordt toegevoegd.
- Een voorbeeld daarvan is de hieronder staande Eendenhoeder die ik via ruilen van beelden met Andre Pijnenburg in mijn bezit kreeg. Dit beeld is overigens niet in mijn hobbykamer terecht gekomen maar prijkt op een klein kastje in de hal op de begane grond van onze woning.
- Dit beeld is 83 cm. hoog en is een eendenhoeder met 6 eenden om zich heen. Een mooi, waarschijnlijk nog niet zo heel erg oud beeld dat in onze hal daar prima tot z’n recht komt.
- Eind oktober 2014 vond ik een opvallend mooi priesterbeeld op Marktplaats dat werd aangeboden door Pam en Dick.
- Na enig bieden gunden zij het mij. Het is een betrekkelijk hoog beeld, namelijk 50 cm.
- De voorstelling betreft een priester die twee eieren vasthoudt. Hij geeft de eieren aan Dewi Winata die kinderloos is. Uit het ene ei komt de vogel Garuda een stevig kuiken, uit het andere ei de vogel Aruna die zwak en mager is.
- De priester zit op een soort verhoging op de kop van een naga of ander soort draak.
- Of de verhoging wordt gevormd door het lichaam van de naga of iets anders is niet echt duidelijk.
- Het beeld is geweldig mooi gesneden en zit vol rijke details.
- De kop van de priester is voor zover ik dat kan beoordelen wel in art deco stijl gesneden. De armen zijn lang en dun en de handen zijn smal.
- De combinatie van priester en naga sprak mij aan en daarom vond ik het beeld goed aansluiten bij mijn collectie. De houtsoort is qua kleur en gewicht betrekkelijk licht.
- Fraai gesneden en gedetailleerd uitgewerkte mythische voorstelling.
- Wat mij altijd verbaast is dat er zo veel geld wordt betaald voor de technisch veel eenvoudiger gesneden echte art deco beelden dan voor dit soort voorstellingen waarvoor, in mijn optiek, veel meer geduld en vakmanschap noodzakelijk is.
- Ik denk zelf dat het iets te maken heeft met de belangstelling die er middels tentoonstellingen voor art deco stijl is gekweekt.
- Toch denk ik dat in de toekomst dit soort beelden ook nog de waardering zullen gaan krijgen die ze feitelijk verdienen.
- Ik heb geen idee wat dit tafereel voortelt, er zijn enorm veel Hindoestaanse sprookjes in Indonesië in omloop.
- 1 Hoofdfiguur en twee kleinere figuren. Het beeld is 36 cm. hoog.
- Hotze Barendse noemde dit beeld “Vrouw met aap”.
- Een geweldig fraai en fijn gedetailleerd beeld dat ik van hem via Marktplaats kocht.
- Een voorstelling die je niet zo vaak tegenkomt.
- Heel veel details en een klein droogtescheurtje. Dat laatste is niks aan te doen.
- Het hoofddeksel en het gezicht tonen de kundigheid van de houtbewerker.
- Ook de aap is heel levensecht uitgewerkt. Jaren 40 – 50?
- Waarschijnlijk weer de uitwerking van een Balinees sprookje.
- Het beeld is 31 cm. hoog en het hout is waarschijnlijk teakhout / djati.
- Rangda heeft een vlammende tong, hangborsten, klauwen en rollende ogen. Ze eet kinderen en wordt in verband gebracht met Kali en Durga. Dit prachtige beeld is 41 cm. hoog en 14 cm. breed.
- De kleuren wit, zwart en rood horen bij Rangda en bij Kali. In bepaalde gebieden op Bali wordt Rangda als beschermende kracht gezien. Het materiaal is coromandel en het beeld is niet gesigneerd.
- Er wordt verondersteld dat Rangda afgeleid is van een Javaanse koningin (Mahendradatta of Gunapriyadharmapatni) uit de elfde eeuw, die door de koning (Udayana Warmadewa of Dharmodayana) werd verbannen vanwege hekserij.
- Uit wraak probeerde Rangda het rijk te vernietigen, de halve Balinese bevolking stierf aan de pest. Het land was inmiddels van haar en haar zoon (Erlangga), voordat een heilige haar kon stoppen.
- Rangda is de Balinese koningin der heksen. Waar zij actief is, komt ongeluk.
- Ze kan mensen ziek maken en geprikkeld, verstoort de orde en laat oogsten mislukken.
- Ook zwarte magie en toverkunsten zijn haar terrein. Rangda’s tegenpool is Barong, een enorme leeuw.
- Samen met Barong zorgen zij ervoor dat kwaad en goed in evenwicht blijven.
- Ik denk dat dit een behoorlijk oud beeldje is. 20 cm. hoog. Priesteres op lotusbloem.
- Ik denk dat dit een behoorlijk oud beeldje is. 20 cm. hoog. Priesteres op lotusbloem.
- Ik denk dat dit een behoorlijk oud beeldje is. 20 cm. hoog. Priesteres op lotusbloem.
- Ik denk dat dit een behoorlijk oud beeldje is. 20 cm. hoog. Priesteres op lotusbloem.
- Ik denk dat dit een behoorlijk oud beeldje is. 20 cm. hoog. Priesteres op lotusbloem.
- Ik denk dat dit een behoorlijk oud beeldje is. 20 cm. hoog. Priesteres op lotusbloem.
- Dit beeld is het grootste en zwaarste in mijn collectie. Het is 1.70 meter hoog en staat in de hal bij de voordeur. Ik kon het voor een schijntje kopen en ik wist niet hoe snel ik naar Leiderdorp moest rijden om het op te halen.
- Een priester of godheid met een kind of een andere persoon. Dit beeld is 26 cm. hoog.
- De priesteres of godheid is een bijna standaard figuur die je heel vaak tegenkomt.
- Beeldt dit tafereel aanbidding of devotie uit?
- Of is het een vertolking van een Hindoestaans verhaal of mythe?
- In ieder geval is het een fraai gesneden beeld dat je niet zo heel vaak tegenkomt.
- De prieseteres of godheid is betrekkelijk “standaard” en wordt in veel van dergelijke sculpturen aangetroffen.
- De details zijn mooi gesneden. Kijk bijvoorbeeld eens naar de rug van deze zittende figuur.
- Deze zittende figuur lijkt zich vast te klampen aan de andere figuur.
- Het beeld is zeker voor-oorlogs 1930-1940 en het heeft een prachtig glanzend patina.
- De hoogte van dit beeld is 32 cm.
- Het heeft kleine beschadigingen die vrij eenvoudig gerestaureerd kunnen worden, hetgeen ik zeker op korte termijn zal doen.
- Het beeld was van de moeder van aanbieder geweest en was via erfenissen in haar bezit gekomen.
- Via deze website werd het mij uiteindelijk tegen een zeer schappelijke prijs aangeboden.
- Het beeld behoort zeker tot de kwalitatief hoogwaardigere en oudere beelden in mijn collectie.
- Priesteres/Godin? met kind.
- Priesteres/Godin? met kind.
- Deze sculpture doet qua elementen sterk denken aan de voorstelling hiervoor.
- Priesteres/Godin? met kind.
- Alleen zijn in dit beeld de priester en het kind als zelfstandige elementen uitgewerkt.
- Dit beeld was van mijn moeder: Javaanse vrouw draagt fruitmand op hoofd.
- Dit beeld was van mijn moeder: Javaanse vrouw draagt fruitmand op hoofd.
- Dit beeld was van mijn moeder: Javaanse vrouw draagt fruitmand op hoofd.
- Dit beeld was van mijn moeder: Javaanse vrouw draagt fruitmand op hoofd.
- Dit beeld was van mijn moeder: Javaanse vrouw draagt fruitmand op hoofd.
- Dit beeld was van mijn moeder: Javaanse vrouw draagt fruitmand op hoofd.
- Dit beeld was van mijn moeder: Javaanse vrouw draagt fruitmand op hoofd.
- Dit beeld was van mijn moeder: Javaanse vrouw draagt fruitmand op hoofd.
- Dit beeld was van mijn moeder: Javaanse vrouw draagt fruitmand op hoofd.
- Dit beeld was van mijn moeder: Javaanse vrouw draagt fruitmand op hoofd.
- Dit beeld was van mijn moeder: Javaanse vrouw draagt fruitmand op hoofd. Het getal betreft geen datum maar een nummer van het beeld. Het beeld werd door mijn ouders rond 1950 mee naar Nederland gebracht en was reeds enige jaren in hun bezit.
- Een veel gesneden tafereel: De visser met zijn net.
- Het net is keurig 3-D open gewerkt.
- De visser zelf is anatomisch zeer natuurgetrouw gesneden.
- Het beeld is 43 cm. hoog en volledig gaaf.
- Gespierde rug.
- Mooie gelaatsuitdrukking.
- Waarschijnlijk is dit beeld van betrekkelijk recente datum, maar dat is soms moeilijk vast te stellen.
- Een beeld van I Nyoman Subrata (Gatot Kaca). Lees het verhaal hier: http://www.bart-laurens.nl/i-nyoman-subrata/.
- Een beeld van I Nyoman Subrata. Lees het verhaal hier: http://www.bart-laurens.nl/i-nyoman-subrata/.
- Een beeld van I Nyoman Subrata. Lees het verhaal hier: http://www.bart-laurens.nl/i-nyoman-subrata/.
- Een beeld van I Nyoman Subrata. Lees het verhaal hier: http://www.bart-laurens.nl/i-nyoman-subrata/.
- Een beeld van I Nyoman Subrata. Lees het verhaal hier: http://www.bart-laurens.nl/i-nyoman-subrata/.
- Een beeld van I Nyoman Subrata. Lees het verhaal hier: http://www.bart-laurens.nl/i-nyoman-subrata/.
- Een beeld van I Nyoman Subrata. Lees het verhaal hier: http://www.bart-laurens.nl/i-nyoman-subrata/.
- Een beeld van I Nyoman Subrata. Bima & Putri Duyung (Zeemeermin)Lees het verhaal hier: http://www.bart-laurens.nl/i-nyoman-subrata/.
- Een beeld van I Nyoman Subrata. Lees het verhaal hier: http://www.bart-laurens.nl/i-nyoman-subrata/.
- Een beeld van I Nyoman Subrata. Lees het verhaal hier: http://www.bart-laurens.nl/i-nyoman-subrata/.
- Een beeld van I Nyoman Subrata. Lees het verhaal hier: http://www.bart-laurens.nl/i-nyoman-subrata/.
- Een beeld van I Nyoman Subrata. Lees het verhaal hier: http://www.bart-laurens.nl/i-nyoman-subrata/.
- Een beeld van I Nyoman Subrata. Lees het verhaal hier: http://www.bart-laurens.nl/i-nyoman-subrata/.
- Toen ik alweer een tijdje geleden bij mijn neef Paul Liqui-Lung op visite was, werd mijn aandacht getrokken door een fraai beeld van een zittende Javaanse man. Wat ik heel opmerkelijk vond was de armband die de figuur om zijn pols droeg. Deze was door de houtbewerker los gesneden en dat had ik niet eerder gezien.
- Bijzonder was dat ik vrij kort daarna een soortgelijk beeld op Marktplaats aangeboden zag. Na enig contact kwamen we een prijs overeen en kon ik het beeld dat u hier ziet dus aan mijn collectie toevoegen.
- Opvallend is de lichte plek precies op de knie van de zittende man.
- Het beeld is van vrij zwaar coromandel en de armband is ook los gesneden.
- Javaanse man die zich scheert?
- Javaanse man die zich scheert?
- Javaanse man die zich scheert?
- Javaanse man die zich scheert?
- Javaanse man die zich scheert?
- Javaanse man die zich scheert?
- Balinees vrouwtje dat haar haar wast.
- Balinees vrouwtje dat haar haar wast.
- Balinees vrouwtje dat haar haar wast.
- Hoogte van dit beeld: 32 cm.
- Vooral de stof van haar kleding is met veel gevoel gesneden.
- De pot met water is een fraai gesneden detal.
- Het haar had fijner gesneden kunnen worden.
- Een veel gezien tafereel. Balinese vrouw onder een boom.
- De boom is vrij grof gesneden, de vrouw heel erg fijn.
- Mooi Indisch gelaat.
- De pose, het gezicht, de opmaak van het haar met de bloem, het kleed op deze manier gevormd, is uitermate bekend en komt veel voor.
- Mooi oud patina, het beeld is vrij groot met een totale hoogte van 65cm.
- Het haar is fijn uitgewerkt met de altijd aanwezige bloem.
- Ook de achterzijde is vakkundig en met zorg gesneden.
- Niet het meest verfijnd gesneden beeld, maar wel een aanvulling in de zin van “weer een ander tafereel””.
- Zittende man met bijl (houthakker?).
- Anatomisch netjes, maar ik heb betere beelden dan deze.
- De houtsoort is coromandel of mahonie. Vind ik moeilijk om deze twee uit elkaar te houden.
- 33 cm. hoog en 21 cm. breed. Niet gesigneerd.
- Het portret. Toch duidelijk een Aziatische figuur.
- Dit beeld werd 18 mei 2018 aan mijn collectie toegevoegd.
- Het is een beeld dat ik een aantal jaren eerder al via Marktplaats aangeboden had gezien.
- Het is een heel opvallende uitvoering en ik wilde het toen al graag hebben.
- De biedingen op dit “Balinese meisje met offer”, liepen dusdanig hoog op dat ik het moest laten gaan.
- Hier de offerande, keurig netjes uitgewerkt.
- Het is een beeld dat je mooi of lelijk vindt, een tussenweg is er denk ik niet.
- Persoonlijk vindt ik het mooi en prachtig gestileerd uitgewerkt.
- Het is geen zware houtsoort maar zeker wel een oud beeld uit de art deco periode 1920 – 1940. Blij dat ik het alsnog heb kunnen aanschaffen en er mijn collectie mee heb kunnen uitbreiden.
- Zeer zwaar hardhouten – coromandel of mahonie? – beeld van een vrouw met twee kinderen.
- Zeer zwaar hardhouten – coromandel of mahonie? – beeld van een vrouw met twee kinderen.
- Zeer zwaar hardhouten – coromandel of mahonie? – beeld van een vrouw met twee kinderen.
- Zeer zwaar hardhouten – coromandel of mahonie? – beeld van een vrouw met twee kinderen.
- Zeer zwaar hardhouten – coromandel of mahonie? – beeld van een vrouw met twee kinderen.
- Zeer zwaar hardhouten – coromandel of mahonie? – beeld van een vrouw met twee kinderen.
- Zeer zwaar hardhouten – coromandel of mahonie? – beeld van een vrouw met twee kinderen.
- Zeer zwaar hardhouten – coromandel of mahonie? – beeld van een vrouw met twee kinderen.
- Zeer zwaar hardhouten – coromandel of mahonie? – beeld van een vrouw met twee kinderen.
Er zijn regelmatig mensen die mij een vraag willen stellen, beelden willen aanbieden, foto’s willen doorsturen, en willen dat ik reageer. Dat rechtstreeks via mijn mailadres dat u vindt in de rechter kolom.