Selecteer een pagina

Dactyloa insignis

Dactyloa insignis

Meer dan 30 jaar geleden fotografeerde ik bij Van Mourik in Rotterdam een Anolisachtige hagedis die ik tot nu toe nooit heb kunnen determineren. Ik herinner mij nog dat de dieren in betrekkelijk slechte conditie waren en kort na de import bij de handelaar zijn dood gegaan. Hij had en maar een stuk of 4 en ik was net op tijd om er foto’s van te maken. Die foto’s waren destijds dia’s en ik heb ze dan ook moeten scannen om ze hier te kunnen plaatsen.

Het waren grote hagedissen, circa 30 cm lang, inclusief staart. Aan de wat doorgezakte inactieve houding die de dieren aannamen kon je zien dat ze niet in goede conditie waren. De mannetjes waren zoals gebruikelijk bij anolissen groter dan de wijfjes die wel hetzelfde keur- en tekeningpatroon hadden. Arie van Mourik heeft nooit verteld waar de dieren vandaan zijn gekomen en persoonlijk heb ik ze later ook nooit meer gezien.

Naar aanleiding van dit korte topic heeft Peter Mudde gereageerd. Peter was de oprichter van “Onder het Palmblad” een prachtig hobbytijdschrift waarvan ik alle afleveringen in mijn kast heb staan. Peter wist mij te melden dat het hier gaat om Anolis (ook wel: Dactyloa) insignis, geen typische kleur (ziek hè?) maar wel de kenmerkende ‘brandblaar’ tussen oor en voorpoten..Afkomstig van Costa Rica. en Panama. Kijk, met die info kan je googelen.

Dat leverde de volgende informatie op: Deze hagedis betreft een boombewonende soort die vrijwel uitsluitend in bosachtige omgeving wordt aangetroffen. Hij leeft vaak hoog in de bomen en voedt zich met insecten en andere kleine dieren. De soort is eierenleggend. Zijn verspreidingsgebied is Panama en Costa Rica aan beide kanten van het gebergte dat deze landen scheidt en komt voor tot 2.000 m. hoogte.

Dactyloa insignis.

Dactyloa insignis. Aan de ingezakte houding en de kleur kan je zien dat dit dier niet in goede conditie is.

Dactyloa insignis.

Dit exemplaar is een volwassen mannetje, een soort met een relatief grote keelwam.

Dactyloa insignis

Hier het vrouwtje, helaas ook al broodmager.

Translate »