Selecteer een pagina

Leo Brand

In 1966 ben ik bij Diergaarde Blijdorp dienst gekomen (waar ik sinds 1964 zaterdags en zondags al vrijwilliger was). In die periode heb ik, via avond- en soms dagstudies, mijn studie biologie afgerond.

In 1966 ben ik bij Diergaarde Blijdorp dienst gekomen (waar ik sinds 1964 zaterdags en zondags al vrijwilliger was). In die periode heb ik, via avond- en soms dagstudies, mijn studie biologie afgerond.

Mijn naam is Leo Brand. Als kleine jongen van zeven jaar, wist ik al precies wat ik wilde worden: bioloog. Dat was niet raar want in mijn ouderlijk huis was het net “klein Blijdorp”. Zowel vader, ooit voorzitter NBAT Rotterdam, als drie broers waren echte natuurminnende mensen (het woord “natuurfreak” bestond toen nog niet) en houders van diverse aquaria en terraria. Bioloog, ben ik uiteindelijk ook geworden. Na de lagere school ben ik naar de UlO gegaan, waar na een half jaar aan mijn ouders werd geadviseerd mij naar het Libanon Lyceum te sturen en dat is na de kerstvakantie van 1960 ook gebeurd. Deze school heb ik met vlag en wimpel doorlopen. In 1966 ben ik bij Diergaarde Blijdorp dienst gekomen (waar ik sinds 1964 zaterdags en zondags al vrijwilliger was). In die periode heb ik, via avond- en soms dagstudies, mijn studie biologie afgerond. Van 1984 tot en met 1990 heb ik als zelfstandige een dierenspeciaalzaak gerund. Omdat mijn woongebied sterk vergrijsde en de winkel niet meer rendabel bleek, ben ik in augustus 1991 als veldbioloog bij de Gemeente Rotterdam gaan werken. Daar heb ik ruim vierentwintig jaar heb als projectleider gewerkt. Op twee maanden na haalde ik net niet de vijfentwintig jaar (heerlijk met pensioen op mijn vijfenzestigste). Via de Gemeente Rotterdam heb ik nog een flink aantal studies gevolgd o.a. Microscopie en Hydrobiologie en dat laatste heeft altijd mijn speciale interesse gehouden.

Ik ben mezelf gaan specialiseren in het houden van vijvers en alles wat er in en om het water gebeurt en daarover geef ik nog steeds regelmatig lezingen.

Ik ben mezelf gaan specialiseren in het houden van vijvers en alles wat er in en om het water gebeurt en daarover geef ik nog steeds regelmatig lezingen.

In 1961 werd ik lid van zowel de N.B.A.T. als Lacerta en heb ik sindsdien altijd zowel aquaria als terraria gehouden. In 1966 ben ik getrouwd en heb ik uit dit huwelijk twee zonen. Door een droeve gebeurtenis is dit huwelijk beëindigd. In 1974 leerde ik Bart kennen op een van de gebruikelijke zaterdagmiddagbijeenkomsten van Lacerta in de kantine van Diergaarde Blijdorp. Sindsdien is ons contact wat intensiever geworden en dat resulteerde er o.a. in dat Bart met zijn toenmalige spinnententoonstelling bij mij te gast was in het lokaal waar ik voor de Gemeente Rotterdam lesgaf. Iedereen was helemaal weg van de manier hoe Bart zijn liefde en interesse voor deze dieren overbracht op zowel leerlingen als leraren.

Zowel vader, ooit voorzitter NBAT Rotterdam, als drie broers waren echte natuurminnende mensen (het woord “natuurfreak” bestond toen nog niet) en houders van diverse aquaria en terraria.

Zowel vader, ooit voorzitter NBAT Rotterdam, als drie broers waren echte natuurminnende mensen en houders van diverse aquaria en terraria.

In 1985 ontmoette ik mijn huidige vrouw, Annette, met wie ik in 1987 getrouwd ben. Zij had al een dochtertje en ik dus twee zonen, die heel goed met elkaar overweg konden. Dat bracht bij mij “rust in de tent”, want Annette wist mij om te toveren van iemand die heel onrustig was naar een persoon die gevonden had wat hij nodig heeft: rust en huiselijkheid.

In de tijd dat ik actief terrariumhouder was kweekte ik regelmatig met diverse soorten slangen. Hier: Pantherophis guttatus, een rode rattenslang.

In de tijd dat ik actief terrariumhouder was kweekte ik regelmatig met diverse soorten slangen. Hier: Pantherophis guttatus, een rode rattenslang.

Dat onheil ook ons niet bespaard is gebleven blijkt uit het feit dat mijn zoon Richard in 1995 plotseling stierf aan een heftige aanval van Astma. Hij was in het verleden altijd wel al ziekelijk geweest, maar dit kwam echt hard aan. Dankzij Annette, Sigrid en Harry ben ik ook deze klap langzamerhand te boven gekomen. Mijn interesse in de natuur werd steeds groter en groeit nog steeds, maar het houden van dieren werd wel steeds minder. Ik ben mezelf gaan specialiseren in het houden van vijvers en alles wat er in en om het water gebeurt en daarover geef ik nog steeds regelmatig lezingen. Inmiddels sta ik bekend als specialist op het gebied van vijvers, maar ik houd ook lezingen over andere onderwerpen zoals: Tuinen, Wilde planten, Paddenstoelen, Vlinders, Alpenflora en fauna en natuurlijk over Amfibieën en Reptielen, de Terraria en Paludaria. Ik ben een gelukkig mens dit allemaal te mogen doen. Met Bart is mijn contact nog steeds voortreffelijk. Onze gezamenlijke interesses maken dat we eigenlijk nooit uitgepraat raken over onze hobby’s. U kunt mij via deze website over hiervoor genoemde onderwerpen altijd raadplegen.

Was getekend – Leo Brand.

Omdat mijn woongebied sterk vergrijsde en de winkel niet meer rendabel bleek, ben ik in augustus 1991 als veldbioloog bij de Gemeente Rotterdam gaan werken.

Ik ben een enthousiast en actief natuurfotograaf. In mijn vrije tijd ben ik regelmatig in het veld actief om bijzondere plantjes te vinden en daar foto’s van te maken.

Translate »