Selecteer een pagina

Kamervliegen

De kweek van kamervliegen
Kamervliegen of huisvliegen (Musca domestica) vormen prima voedseldieren. Ze zijn actief en dwingen daardoor de terrariumdieren tot actie om ze te vangen. Voor kleine hagedissen en boomkikkers zijn ze uitermate geschikt. In de zomer kunnen ze met behulp van vliegenvallen worden gevangen, maar het is ook goed mogelijk om ze zelf te kweken.
Dit kan met behulp van vlees bevattende droge hondenbrokken. Deze kunnen in lauw water worden geweekt. De geweekte brokken moeten met een beetje water tot een dikke brijachtige substantie worden geroerd. Hieraan moeten zemelen worden toegevoegd. Op deze voedingsbodem kan een pluk houtwol worden gelegd. De bodem wordt over kweekpotten verdeeld en deze moeten bij ongeveer 25 graden Celsius worden weggezet. Na ongeveer drie weken kan een flinke hoeveelheid vliegen worden geoogst. Net als bij het kweken van fruitvliegen is het zinvol om regelmatig nieuwe kweekpotten op te zetten om de continuïteit van het aanbod te waarborgen. Door de kweekpotten warmer of koeler te zetten kan de kweek worden versneld of vertraagd.

Kamervliegen

Op het internet is veel info te vinden over gewone vliegen.

De kweek van “krulvliegen
Benodigd. Een ruime transparante plastic doos met deksel.
Een vogeldrinkbakje met in het drinkgedeelte filterwatten zodat de vliegen hier niet in kunnen verdrinken.
Een schaaltje gevuld met een mengsel van suiker en koffiemelkpoeder in een mengverhouding van 1 op 1. De voeding voor de krulvliegen.

Een afzetbak voor de vliegen.
Dit moet een bak zijn die breder dan hoog moet zijn. Zoals de plastic bakken waarin beleg door de supermarkt verkocht wordt.
Vul deze afzetbak met yoghurt en roer er enkele scheppen suiker doorheen.

Meng yoghurt, suiker en zemelen totdat er een dikke smeuïge brei ontstaat.
Zorg voor een kweekportie krulvliegen.
Plaats het drinkbuisje, het schaaltje met vliegenvoer (melkpoeder en suiker) en de `madenbak` voorzien van yoghurt en zemelen .
Plaats de panty over de kweekbak zodanig dat de benen uitsteken. Deze loshangende benen hebben een praktisch nut. Een been kopen we dicht en de ander doet dienst als toegang tot de kweekruimte zonder dat er vliegen kunnen ontsnappen. Ook kunnen we hier straks een vangpot op aansluiten waarin we later de gekweekte vliegen oogsten.
De afzetbak kan tijdens het leven van de kweekgroep vliegen 2 of drie keer worden vervangen. De kweek moet regelmatig opnieuw worden opgezet.
Om de kweek zuiver te houden wat krulvliegen betreft is het handig om de kweek zo nu en dan open te zetten om de eventueel ontwikkelde vliegende vliegen te laten ontsnappen en zo min mogelijk invloed te laten hebben. De niet vliegende krulvliegen zijn een zeer geliefd voedsel voor grotere pijlgifkikkers, boomkikkertjes en kleine hagedissen. Houd in de gaten dat de kweek niet door sluipwespjes wordt geïnfecteerd. Zet dus regelmatig nieuwe kweken op. Bepoeder de te voeren krulvliegen met kalk/vitamine poeder alvorens ze aan de terrariumdieren te geven.

krulvliegen

Datzelfde geldt voor krulvliegen.

 

Translate »