Selecteer een pagina

Op de social media, vooral Facebook, werd al tijden van tevoren uitgebreid melding gemaakt van de activiteiten op Vivarium 2018. De nieuwe locatie, het Autotron in Rosmalen, werd ook ruim op tijd bekend gemaakt en heel vivarium minnend Nederland was op de hoogte en nieuwsgierig naar de nieuwe locatie. Voor velen was de afstand aanmerkelijk groter. Nieuwegein ligt lekker centraal en niemand hoefde veel verder dan zo’n uur te reizen. Door een half uur naar het zuiden op te schuiven werd het voor de noorderlingen toch een hele onderneming en in Den Helder en in Zoetermeer bedachten ze dat het inzetten van een bus wel de nodige bijval zou oogsten. Aanvankelijk leek dat zo te zijn maar uiteindelijk bleek dat tegen te vallen. De meesten gingen voor goedkoop en berekenden dan het gezamenlijk delen van de benzinekosten in een personenauto toch voordeliger zou zijn. Daarnaast ben je flexibeler en kan je onderling afspraken maken over vertrek- en terugkomsttijden. De lol van het samen in de bus zitten kon daar blijkbaar toch niet tegenop. De bus in Zoetermeer werd afgezegd en de bussen uit Den Helder werden beperkt tot één, die maar net half kon worden gevuld.

De NBAT kreeg de gelegenheid om gedurende de beurs een zaal te reserveren en mocht daar een eigen programma vullen, als zelfstandige organisatie binnen het Vivariumevenement. Daar zou de uitslag van de landelijke keuring plaatsvinden en zou een lezingenprogramma worden uitgevoerd. Ook mij werd ruim op tijd gevraagd om voor de NBAT een presentatie te verzorgen.

Op afslag 50 naar het Autotron stond er al een file tot op de afslag, gelukkig werd het verkeer deskundig geregeld.

Afgelopen zaterdag 24 november was het dan zover. Wij vertrokken rond 09.00u uit Zoetermeer. Jan Bakker was bereid om te rijden en Willem en Fred van Wezel reden ook mee. Rond 10.10u reden wij het grote parkeerterrein van het Autotron op en zagen dat het al behoorlijk druk was.

Ook op de parkeerplaats zelf werd het verkeer keurig naar de beschikbare plekken gedirigeerd.

Verkeersregelaars zorgen voor een ordelijke gang van zaken op de parkeerplaats en deze werd heel efficiënt gevuld. Later hoorden we dat er ook op de toegangswegen maatregelen werden genomen om de toestroom van bezoekers te reguleren. De parkeerplaats was zo vol dat van een verder gelegen weiland gebruik moest worden gemaakt, vanwaar de bezoekers met pendelbussen naar het Autotron werden gebracht. Dat kostte wel een extra half uur.

Vooral op zaterdag was het een drukte van belang bij de kassa’s en moesten de mensen toch even in de rij staan wachten.

Toen wij binnenkwamen bleek het al behoorlijk druk en doordat ik automatisch linksaf sloeg kwam ik eerst in de zeewaterhal terecht. Er was een flinke hoeveelheid stands met zeewaterdieren en zeewaterbenodigdheden aanwezig en persoonlijk ging ik eerst op zoek naar Romberg uit Delft.

Romberg uit Delft stond in de zeewaterhal. Eigenlijk de eerste stand waar ik even ben blijven plakken. Jordi Romberg geeft uitleg. Sven Romberg, druk in de weer.

Die vond ik vrij gemakkelijk en ik trof er Sven en Jordi en enkele ander medewerkers die het publiek stonden te informeren. Hun zeewaterafdeling was goed vertegenwoordigd en achter in de stand stond een aquarium met o.a. een zoetwater tijger murene (Gymnothorax polyrhanodon), die ik nooit eerder had gezien. Ik dacht dat deze dieren enkel in zee- en brakwater voorkomen, maar deze zat hier nu echt in combinatie met halfwas discusvissen. Na overal snel even gekeken te hebben ben ik overgestoken naar de andere kant.

De Exocrawlers hadden weer hard gewerkt om een mooi assortiment op tafel te kunnen leggen. Neutrale displays met prachtige kevers. Vakkundig geprepareerd en aangeboden. Zeer gewilde items.

Deze andere kant bleek een enorme, ruim opgezette hal met flink wat loopruimte tussen de stands. Allereerst struikelde ik over de Exocrawlers van Marco Burgers, die weer een enorm aanbod aan opgezette insecten en lagere dieren liet zien. Daar mocht ik de spullen die ik niet wilde meeslepen even onder de tafels leggen. Ik ben toen snel weer verder gegaan om vòòr de allergrootste drukte toch een en ander al te hebben gezien.

Tot mijn verrassing trof ik Therese Neal in de stand van Aqua Flora.

Er was een enorme vertegenwoordiging van allerlei bedrijven en bij AquaFlora kwam ik onverwacht Therese Neal uit Amerika tegen die te gast was bij Esther Mous en haar bedrijf. Dat was een leuke ontmoeting, nadat ze kort geleden nog bij mij thuis was geweest om mijn aquarium te bewonderen. Ik trof er ook keurmeester Hans Kiers met wie ik heel plezierig heb gesproken. In de stand van AquaFlora zagen de bezoeker twee bijzonder fraaie aqua scapes. Ik vond het persoonlijk de mooiste die ik op deze beurs heb mogen zien. Verderop stonden de resultaten van de scaping wedstrijden van de professionals en van de particulieren. Mooi om te zien hoe deze “tak van sport” zich in Nederland steeds meer ontwikkelt. Het scapen levert een enorme bijdrage aan de populariteit van het aquarium houden in Nederland, met name onder de jonge mensen en houdt de aquariumliefhebberij in z’n geheel overeind. De NBAT had dit al veel eerder moeten onderkennen en op in moeten spelen. Daar lopen ze nu fors mee achter de feiten aan.

Een prachtige scape van AquaFlora.

Ondanks de enorme drukte van de zaterdag was de beurs toch goed te bekijken.

Op zondag was het iets rustiger en hadden ze de gelegenheid om bij tourbeurt even de beurs te verkennen. Aquarium-planten.com was er al bang voor. Vorig jaar was het ook al zo druk. Ze hebben wel gelijk gekregen. Maar het ziet er ook piekfijn verzorgd uit en de prijzen zijn echte beursprijzen waar je wel voor in de rij wilt staan.

Sommige stands, zoals die van Aquarium-planten.com, hadden het twee dagen lang bizar druk en zeker de zaterdag was er weinig gelegenheid om even te pauzeren en te gaan wandelen. Zoals in Nieuwegein stonden de hobbyverenigingen, de clubs en de meer startende bedrijven boven. Langs de gehele bovenrand van de hal bevindt zich een brede galerij die behoorlijk gevuld was door allerlei aanbieders.

Aquariumbemesting.nl heeft een nieuwe samenstelling sporenelementen, aangevuld met calcium en 100% oplosbaar.

Hier trof ik o.a. Aquariumbemesting.nl, waar ik hoofdzakelijk mijn plantenmeststoffen vandaan haal.

Jacky overziet het totale assortiment. Het is veel praten en informeren. Aquarianen zijn lastig te overtuigen. Aqua Nature Tec toont al haar producten. Stuk voor stuk nuttige ondersteuning van de waterkwaliteit. Een uitermate degelijke reactor voor toevoeging van CO2, nu afgeprijsd tot net geen 50 euro.

Daar stond ook Aqua Nature Tec met o.a. Jacky v.d. Kroft en de rest van het team met allerlei interessante hulpmiddelen voor de waterbehandeling. Met hun ionenwisselaar is het mogelijk om, zeker in kleinere bakjes, de PH en de hardheid van het water tot op een tiende graad nauwkeurig tijdens het vullen van het aquarium te regelen. Maar ook bij grote bakken werkt het. Ik gebruik zelf ook hun ionenwisselaar en mijn vriend Willem Neeleman uit Delft gebruikt ook zo’n apparaat voor de waterbeheersing voor zijn pijlgifkikkers.

Dirk en Paul praten de voering uit hun keel om Grow Cap positief in de markt te zetten. Dirk en Paul praten de voering uit hun keel om Grow Cap positief in de markt te zetten. Een cilinder met prachtige waterplanten, zoals opgezet en ingericht door Dirk de Gier, bij Grow Cap.

Een eindje verder stonden Dirk de Gier en zijn partner Paul, van Grow Cap, die hun nieuwe plantengroei capsules aan het promoten waren. Ik begrijp dat naast de groeistoffen, de in de capsule bijgevoegde bacteriën een belangrijk element van het product vormen. Prachtig waren de drie cilinders met daarin een keur van mooie waterplanten en in een andere een zelf gebouwde bonsaiboom. Kijk eens op hun website.

Bij de insecten stand zijn veel insecten zonder glas er tussen te bewonderen, zo ook deze wandelende bladeren. Een parend stel. Ik ben vergeten te vragen en te controleren of dit een levend of opgezet stel was. Een prachtige grote blauwe kever. Geen idee welke soort dit is. maar dat is op de website vast wel te vinden.

 Op deze beurs zijn ook de insecten, dood en levend en ook als voedsel altijd vertegenwoordigd. Ik ga altijd even langs bij Coleoptera, waar een aardige dame mij inmiddels met mijn camera herkent en altijd even tijd voor mij heeft. Deze keer werden de wandelende bladeren voor mij even goed in beeld geplaatst om te fotograferen. De grote kevers daar zijn altijd indrukwekkend. Ook de vrij staande plant met diverse wandelende takken vroeg om aandacht. Even verderop werd mijn aandacht getrokken door een laserprinter die gebruikt wordt om mierenverblijven mee te creëren. Een toepassing die ik niet snel zelf zou hebben bedacht. Toch zou ik de voorkeur geven aan een meer natuurlijk ingericht verblijf zoals ze daar ook lieten zien.

Tussen de middag eten we zaterdag hier gezellig gezamenlijk een hapje. Vlnr: Jan Bakker, Fred van Wezel, Willem van Wezel en “ik” zei de gek.

Tussen de middag kon je kiezen uit verschillende buffetten en een restaurant om een hapje te nuttigen. Daar hebben we dan ook graag gebruik van gemaakt.

Het enige moment waarop de N.B.A.T.-zaal echt vol zat was tijdens de presentaties van diverse categorieën en de uitslag. René van den Berg is ook verbaasd dat hij niet wat hoger is geëindigd. Maar ja, het is wat het is. De 9e plaats landelijk (hoor je wel bij de beste 10), maar je moet die cijferlijst toch even in ontvangst nemen.

De uitslag van de landelijke huiskeuring was aan het eind van de dag. Ik klaagde toen al over “stalpoten” en ik was blij om even weer te kunnen zitten. De uitslagen zullen in het magazine van de NBAT “Het Aquarium” uitgebreid worden toegelicht, maar voor mij persoonlijk viel de uitslag wel wat tegen. Ik werd 9e in de A1 en ik had op iets meer gehoopt. Maar goed, dat zijn zaken waar een mens zich bij heeft neer te leggen en waar geen discussie over mogelijk is.

Willem Postma, altijd in de weer met zijn camera. Dat levert straks weer een mooie presentatie op.

Willem Postma kreeg ter gelegenheid van zijn 40 jarig lidmaatschap van de NBAT een erespeldje en een toespraakje van de voorzitter. Volledig verdiend. Dat was reden voor Jan Bakker om zich te beklagen over het feit dat aan mijn 60-jarig jubileum, en ook daarvoor, nooit enige aandacht werd besteed. Smoes van Jos Hut was dat ik in de loop der tijd van vereniging ben gewisseld. Slaat nergens op, ik bleef gewoon lid van de NBAT. Die teleurstelling heb ik gelukkig al eerder verwerkt. Ik heb zo mijn eigen ideeën over het functioneren van de NBAT. Na de uitslagen zijn we eigenlijk direct naar huis vertrokken. De grootste drukte was toen voorbij.

Het sprekersschema van de N.B.A.T. waaruit blijkt dat ik zondag tot de laatsten behoor.

Voor de zondag had ik afgesproken om met Jaap Liefting mee te rijden. De zondag is altijd meer een “familiedag”, kijkdag, en het kopende publiek is op zaterdag dan al geweest. Bij het binnenrijden van het Autotronterrein was al duidelijk dat het minder druk was dan gisteren. Parkeerplaatsen zat en ook bij de kassa’s stond er geen lange rij. Nu konden we vanwege mijn betrokkenheid gewoon binnenwandelen dus dat scheelde weer.

Mijn presentatie was de laatst geplande en ik was dus pas om 15.00u aan de beurt. Alle tijd om nog eens rustig rond te wandelen. Dat heb ik dan ook uitgebreid gedaan. Bij de Exocrawlers trof ik vandaag ook Marco en Regina aan, destijds vrijwilligers bij mijn Reptilion, die mekaar in die periode hebben leren kennen. Ik ben eerst weer even terug gegaan naar de zeewaterhal waar ik van Sven hoorde dat Leo Romberg waarschijnlijk pas vanmiddag zou komen. Vervolgens strandde ik bij Aquaforest, bij een opvallend vooral paars gekleurde stand.

Een Pools bedrijf dat al jarenlang bestaat maar de kans grijpt om hier meer bekendheid te krijgen.

Het blijkt een Pools bedrijf te zijn dat al jarenlang op de markt is en dat hier aan naamsbekendheid werkt. Uiteraard kreeg ik uitgebreid hun informatie en zij hebben een enorme lijn aan plantenvoeding. Ik mocht uitkiezen wat ik wilde meenemen om te proberen. Daar ben ik niet op ingegaan, want ik heb mijn eigen voedingsmiddelen en -methode en ik ga niet zomaar veranderen. Daar had men daar ook wel begrip voor. Ik ben weer weggegaan en kreeg een typisch Pools snoepje aangeboden dat ik later met smaak heb genuttigd.

Ik ben nog even bij de centrale ruimte van Arie de Jong, Marine Life gestopt en heb daar met iemand gesproken die mij wist te vertellen dat Arie zelf pas later zou komen en die mij ook vertelde dat Rob Brons, de zoon van een goede vriend van mij, inmiddels weer bij het bedrijf betrokken is en daar aan de kweekresultaten bijdraagt. Toen stopte ik nog even bij de zeewaterstand van Diebo, waar ik even met de eigenaar aan de praat raakte. Toen ik op mijn telefoon mijn aquarium had laten zien verwees hij mij door naar de andere hal, naar de zoetwaterstand van Diebo en vroeg mij om daar even naar Ruben te vragen. Die zou wel graag even met mij willen praten. Voor de rest heb ik de zeewaterhal globaal bekeken en ben weer terug gegaan naar de andere hal.

Azaqua toonde in de stand een uitgebreid assortiment. Zoek maar even naar hun website. Bij Azaqua heb ik o.a. de zilverkleurige sierhoezen bekeken voor de CO2 installatie.

Daar ben ik even blijven steken bij Azaqua en heb ik o.a. de zilverkleurige sierhoezen bekeken voor de CO2 installatie.

Deze foto werd tot verbazing van Jan gemaakt met een flitser, zonder dat dit hinderlijke reflectie opleverde. Eigengemaakte terrasdelen, op maat te bestellen bij Aqua Terras Design van Jan Lindauer.

Een andere stand die mij opviel was die van Aqua Terras Design waar ik met Jan Lindauer gesproken heb. Hij kwam naar me toe toen ik een foto maakte van zijn showaquarium en hij vroeg mij of hij de foto mocht zien. Het lukte hem niet om met de flitser een foto te maken van de bak zonder last te hebben van reflectie. Ik liet zien dat wanneer je onder een hoek fotografeert met de flitser dit reflectieloze foto’s kan opleveren. Hij bleek zich helemaal toegelegd te hebben op het maken van terrasafscheidingen voor in het aquarium. Ik moet zeggen dat ik het er allemaal goed uit zag. Hij liet mij een exemplaar vasthouden om te voelen hoe zwaar zo’n terras al is. Ook hij heeft een eigen website.

Ruben met een vrouwelijke collega, die ik ook aantrof bij de stand. Ik heb daar toen geen foto gemaakt en dus heb ik deze maar even gepikt van hun Facebook. Zal geen probleem opleveren neem ik aan.

Na dit bezoek ben ik op zoek gegaan naar Diebo. Daar was het rustig en ik vroeg er naar Ruben Rensink. Die stond even verderop te praten met Martin van der Plas. Ruben, die mij herkende, vertelde een groot fan te zijn van mijn aquarium. Ik gaf aan dat Diebo nog op mijn “to visit” lijstje staat en hij juichte dat zeer toe. Hij wilde dolgraag met mij van gedachten wisselen over de Hollandse plantenbak en ik heb beloofd binnenkort een afspraak met hem te zullen maken. Na samen een bak koffie te hebben gedronken ben ik met een goed gevoel weer verder gewandeld.

Vanzelfsprekend heb ik veel meer stands bezocht, maar ik kan ze uiteraard niet allemaal bespreken. Rond 14.30u ben ik weer naar boven gegaan en heb ik in afwachting van mijn presentatie nog even bij een andere lezing gezeten. Het was er om het zacht uit te drukken “niet druk”. Later hoorde ik dat er een andere lezing was gegeven waarbij slechts 2 bezoekers aanwezig waren. Mijn eigen presentatie begon iets te laat vanwege het uitlopen van de spreker voor mij. Ook mijn presentatie was relatief slecht bezocht, maar er zat dan tenminste nog een man of 15 in de zaal. Veel te weinig. Er werd ook geen reclame voor de presentaties gemaakt door ze om te roepen in de zalen. Dat zou hebben kunnen stimuleren. Wel werden lezingen hinderlijk onderbroken door luidsprekers die andere aankondigingen deden of zoekgeraakte kinderen meldden. Tijdens mijn presentatie zag ik twee keer mensen weglopen. Ik ben er van overtuigd dat een beurs niet de aangewezen plaats is voor het geven van lezingen. Er bestaat eigenlijk geen geschikt tijdstip voor tijdens de beurs. Wanneer je ze toch organiseert zou je er meer aandacht aan moeten besteden. Een mogelijkheid is om de bezoekers bij het binnenkomen te laten kiezen voor een vrijkaart voor een van de lezingen. Dat stimuleert om ernaar toe te gaan en dan heb je ook een idee hoeveel mensen er belangstelling hebben en voor wèlke lezing. Als je aan die kaarten dan ook nog een prijsje verbindt dat aan het eind van de lezing middels het kaartje wordt geloot, dan blijven de gasten misschien tot het einde toe zitten. Laat lezingen nooit langer dan 30 minuten duren en herhaal die korte presentaties liever een keer, dan dat je ze langer laat duren.

Na mijn presentatie ben ik bij Aquariumbemesting.nl langs gelopen om hun nieuwe sporenelementen te halen. Volgens Gilles is dit een verbeterd product en zijn de oude sporenelementen straks niet meer te koop. Het voordeel van de nieuwe variëteit is dat er calcium aan is toegevoegd en dat het nieuwe product 100% oplosbaar is, terwijl de oude nog wel wat residu oplevert bij het oplossen ervan.

Een extra veilige ruimte met gifslangen. Dieren die niet vaak tijdens een dergelijke beurs kunnen worden getoond. Ze zijn vaak heel statisch. Maar wel indrukwekkend !!

Persoonlijk kijk ik terug op een geweldig hobbyweekend. Vivarium doet zijn naam eer aan. Alle onderdelen van de liefhebberij zijn vertegenwoordigd: Vissen, reptielen, amfibieën, insecten en lagere dieren. Uniek van deze beurs is de combinatie van commercieel aanbod en hobbybeleving. Al koop je niks, er valt voldoende te zien en te bekijken. Het is een trefpunt voor liefhebbers uit allerlei hoeken en gaten. Het moment waarop ik mijn Belgische vrienden weer zie en spreek. Onbekenden die mij aanspreken en vragen: “U bent toch Bart?”. Een plek waar je de laatste ontwikkelingen en stand van zaken op het gebied van de aquaristiek kunt bekijken. Waar je contacten kunt leggen en kunt herstellen (!!). Deze beurs begint steeds meer internationale allure te krijgen en ik hoop dat Marco Aukes en zijn team en organisatie hun doelstellingen hebben bereikt. Het lijkt er zeker op van wel !! Heel aquarium minnend Nederland omarmt deze beurs die bijna niet meer weg te denken is uit ons jaarlijkse ritme. Het was weer een genoegen om daarvan op bescheiden wijze deel uit te mogen maken.

Wie echt alle foto’s wil bekijken die ik heb gemaakt, in willekeurige volgorde, kan daar via deze link naar toe gaan: Klik (hier).

Translate »