In de tuin 2008

Onze vijver, aantekeningen over 2008

Door een kortsluiting in het elektrische systeem, waardoor in ons hele huis de stroom uitviel, heb ik kort voor de winter het filtersysteem uit gezet met de idee dat in het voorjaar dan maar weer op te starten en de kortsluiting dan op te zoeken en te verhelpen. Zo is het ook gegaan. Begin maart werd de boel weer aangezet en ging het systeem weer draaien. Dat betekent natuurlijk dat de gehele bacteriën fauna in het filter weer opnieuw tot leven moest komen en dat resulteerde in een enorme explosie van draadalgen in de vijver. Hele flappen draadalg ontwikkelden zich tegen de vijverwanden en eind maart besloten wij de vijver leeg te laten lopen en schoon te maken.

Bij de vijver 2008 001
De vijver zoals die er in de zomer bij ligt.
Bij de vijver 2008 002
De vijver zoals die er in de winter van 2007 – 2008 bij lag.

We hebben de vuilwaterpomp in de vijver laten zakken en het water tot een cm of 25 eruit gepompt. Vervolgens hebben we met een hogedrukspuit de wanden helemaal schoon gespoten. Vervolgens de borstels van het voorfilter helemaal gereinigd en de filterbakken even schoongespoeld. De achtergebleven laag water was een grote plas “erwtensoep”, maar ik ging er van uit dat met de beschikbare capaciteit aan biologisch filter dat geen probleem zou moeten zijn en dat klopte ook wel want nadat de vijver met schoon kraanwater was hervuld, duurde het maar anderhalve dag voordat het water weer helemaal helder was. Vervolgens heb ik wat sliboplosser over de bodem gestrooid waardoor de laatste restjes troep van de bodem verdwenen. De algengroei was hiermee echter niet van de baan en eind april was het weer dusdanig bealgd en bleek ook de afvoerdrain onder de vijver verstopt met algen dat ik voor de keus stond de vijver weer gedeeltelijk leeg te laten lopen om de algen uit de drain te kunnen halen, of een zwembroek aan te doen en middels een paar duiken te trachten de algen uit de drain te verwijderen. Gegeven het mooie en zonnige weer heb ik gekozen voor de laatste optie. Hoewel het water nog wel akelig koud was ben ik voorzichtig via een trapje het water in gegaan. Ik heb middels een paar dappere duiken de algen uit de bodemdrain die zich onder een grote platte natuursteen (op bakstenen) bevindt verwijderd. De drain zat echt helemaal vol met dotten draadalgen en het systeem begon dan ook direct merkbaar weer te lopen toen de drain weer vrij was.

Eerst het koude water in via de trap
Eerst via de trap afdalen in het toch wel ijskoude water.
dan duiken
Dan duiken om bij de drain onder de platte steen te kunnen komen.
en weer boven komen
Vervolgens weer boven komen met een grote dot draadalgen uit de drain
Bij de vijver 2008 006
De algen maar even op de vijverrand neerleggen en op voor de volgende duik. Het koude water begint al te wennen.
de rest van de vijver
Als je er dan toch in zit, dan de vijver maar helemaal rond om zoveel mogelijk algen te verwijderen.

Na dit avontuur ben ik op zoek gegaan naar een anti-draadalgen middel waarbij ik uitgekomen ben op een wit poeder dat via Pino Koi in Bleiswijk werd verkregen en dat uiteindelijk zinkoxide bleek te zijn. Het heeft echter wel geholpen en de draadalgen waren hiermee redelijk “onder controle”.

Later in de zomer hebben zowel Alice als ik zo nu en dan tijdens warm weer nog wel een verkoelende duik in de vijver genomen. Dat was op zich wel erg lekker en de vissen stoorden zich nauwelijks aan onze aanwezigheid. Het is wel een bijzondere ervaring om in je eigen achtertuin tussen je eigen karpers te kunnen dobberen. Het geeft een extra dimensie aan een liefhebberij die toch al heel veel te bieden heeft.

Alice zwemmen 1 Bij de vijver 2008 009
Hier Alice op een warme dag tijdens een verkoelende duik.
Alice zwemmen 2 Bij de vijver 2008 010
Heel bijzonder om tussen de vissen te zwemmen, waarschijnlijk ook voor de karpers.

Op enig moment vond Alice bij Pino Koi in Bleiswijk een aardig speeltje voor onze karpers. Dat was een doodgewone plastic zuigfles, compleet met speen, die gevuld kan worden met karpervoer en die uit de hand aan de karpers kan worden gegeven, maar die ook op het water kan worden gegooid om de karpers in staat te stellen er zelf achter aan te gaan en de korrels uit de fles te sabbelen. Het is onvoorstelbaar hoe snel die vissen aan zo’n speeltje, dat natuurlijk ook nog het nodige eetbaars oplevert, gewend geraakt zijn en hoe ze leren er mee om te kunnen gaan. Sommige karpers bleken het trucje sneller door te hebben dan andere, maar al gauw zaten ze allemaal achter het flesje aan. De grote karpers kunnen de speen echt helemaal in de bek nemen en de fles als een dobber onder water trekken en leeg sabbelen. Op zich een prachtig gezicht om de karpers met de zuigfles bezig te zien. Het nadeel is dat het zo leuk is om ze bezig te zien dat je de neiging hebt de fles regelmatig en veel te vaak te vullen.

Zuigfles 1 Bij de vijver 2008 011
Hier de vissen met de zuigfles.
Zuigfles 2 Bij de vijver 2008 012
De kunst is om de speen in je bek te krijgen.
Zuigfles 3 Bij de vijver 2008 013
Het probleem is dat de andere vissen dat ook graag willen !!!
Bij de vijver 2008 014
Maar er is er altijd eentje die het lukt.
Bij de vijver 2008 015
Zodoende is de fles meestal in no-time leeg.

Op 12 juli 2008 hebben wij met onze betrekkelijk nieuwe vijver meegedaan met de districtskeuring van de N.B.A.T. in de categorie speciaal vijver. Niet zo zeer vanwege het competitie element, maar meer om eens te horen wat een officiële keurmeester van onze vijver te zeggen kon hebben. Het was de dag van de keuring een wat regenachtige dag, maar wij hadden de safari tent opgezet en die staat bij ons inde zomerperiode daar eigenlijk permanent. Op zich is dat een heerlijke voorziening waar mijn vrouw en ik vaak hele avonden met of zonder ons laptopje genoeglijk in de buurt van de vijver de avond doorbrengen. Er is stroom en licht in de tent dus wat wil een mens nog meer. De tent is stevig genoeg om die periode in weer en wind te blijven staan en enkel in geval van windkracht 8 of hoger halen we het dakzeil er tijdelijk even van af. Maar om kort te gaan wij zijn met onze vijver tweede van het district geworden met een gouden bondsdiploma en 397,5 punten. Niet slecht te noemen nietwaar?

de tent Bij de vijver 2008 016
Hier de tent waar ik het over had en die de hele zomerperiode in de tuin staat.

Voor de winter van 2008-2009 heb ik besloten om te trachten het filtersysteem niet te stoppen en de winter te laten doorlopen. Dat is gelukt. Ondanks de behoorlijk strenge vorst is het wateroppervlak slechts enkele dagen van de winter gedeeltelijk bevroren geweest en er heeft zich geen moment de situatie voorgedaan dat de vijver over het gehele oppervlak bevroren was. Ik ga er dan ook van uit dat de opstart van het systeem dit jaar veel soepeler zal verlopen dan vorig jaar.

vis voeren Bij de vijver 2008 017
Het voederen van de vissen blijft altijd leuk.

Wel heeft er de gehele winter een flink net over de vijver gehangen. Kort voordat ik dat aanbracht is er nog een mooi oranje Shagoi uit de vijver verdwenen en ik neem aan dat de reiger daar de schuldige voor is. In de winter heb ik regelmatig een reiger op de schutting bij de vijver zien zitten, maar er zijn voor de rest geen vissen meer verdwenen. Zodra het groen aan de bomen weer een beetje gaat verschijnen ben ik van plan het net weer te verwijderen en de beveiliging weer tot een paar lijntjes boven de vijver te beperken.

Bij de vijver 2008 018
De vijver zoals die er de laatste tijd heeft bij gelegen. Een stevig net er over heen om de reiger het vissen onmogelijk te maken. Niet echt mooi, maar het heeft wel gewerkt.

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »