In de tuin 2009

In en rondom de tuin valt van alles te zien en te beleven. Je moet er soms even oog voor hebben om het te kunnen waarderen. Ondanks dat onze tuinen vaak betegeld zijn en met natuurlijk weinig te maken hebben zijn er allerlei details die de moeite van het bestuderen en/of fotograferen waard kunnen zijn. Zo heb je de planten in de tuin, de dieren die passeren of in de buurt blijven. De vijver zelf en alles wat daardoor wordt aangetrokken vanaf de muggen tot de reiger, de libellen en de kikkers en padden die op het vocht af komen. In een tuin, hoe klein ook, valt altijd wel iets te observeren. Soms heb je de camera bij de hand en soms moet je tot je spijt constateren dat die nog ergens binnen ligt. Sommige gasten hebben een vervelende impact. De vijver is tegenwoordig afgeschermd met gazen hekken, die gemakkelijk verwijderd kunnen worden, om de kois tegen de reiger te beschermen die dit voorjaar toch een aantal kleine karpers heeft gepakt en een aantal ook heeft beschadigd. De kans daarop is nu daardoor toch wel tot vrijwel 0 gereduceerd. Het plat liggende gaas is inmiddels vervangen door dik plexiglas.

Bij de vijver 2009 001
In en rondom de tuin 2009, jammer van de groene hekken, maar een noodzakelijk kwaad tegen de reiger.

Kleine diertjes zoals vliegen, muggen, wespen en bijen zijn er, met mooi weer zeker, vrijwel altijd. Toch valt het lang niet altijd mee ze mooi op de foto te krijgen. Geduld is bij dierfotografie en zeker als het gaat om dichtbij fotografie, de bekende “schone zaak”. Een hommel, op de fraaie blauwe lobelia, bijen die in groepjes drinken bij het waterornament. Ik heb me vaak afgevraagd wat ze daar extra vinden. Op warme dagen zitten ze er op bepaalde tijden soms met 10, 20 tegelijk. Waarschijnlijk maken bepaalde mineralen of algen in het water deze drinkplek voor hen aantrekkelijk. Ook zie ik ze vaak tussen de vetplantjes in een klein zinken plantenbakje bij de bodem rommelen. Van bijen is bekend dat er werksters in de kolonie als waterdragers functioneren. Het feit dat er hier veel komen wil niet zeggen dat hun nest dichtbij is. Dat kan wel kilometers verderop liggen. Op onze zolder heb ik achter de schotten bij het opruimen eens een enorm, gelukkig verlaten, wespennest gevonden.

Een hommel, op de fraaie blauwe lobelia
Een hommel, op de fraaie blauwe lobelia.
bijen die drinken bij het waterornament
Bijen die drinken bij het waterornament.
wat ze daar extra vinden?
Wat ze daar extra vinden?
Waarschijnlijk bepaalde mineralen of algen
Waarschijnlijk bepaalde mineralen of algen.
een enorm, gelukkig verlaten, wespennest
Een enorm, gelukkig verlaten wespennest dat ik aantrof op onze zolder.

De vijver, de vochtigheid rondom de vijver en de in ruime mate aanwezige insecten maken onze tuin aantrekkelijk voor kikkers en padden. Ik het voorjaar worden er in het plantenfilters ieder jaar door de kikkers eieren afgezet. De grote klonten kikkerdril breng ik gewoonlijk naar een sloot in de buurt, omdat de kleine kikkertjes hier weinig overlevingskansen hebben. Regelmatig komen wij in onze tuin bruine kikkers en gewone padden tegen. Een enkele keer ligt er een verdronken in de vijver, maar meestal weten ze zich wel te redden via de skimmer of de wateroverloop.

De bruine kikker in het nog lege plantenfilter bij de vijver.
De bruine kikker in het nog lege plantenfilter bij de vijver.
Een overstekende pad op het terras op een droge warme dag.
Een overstekende pad op het terras op een droge warme dag.
een gewone pad (Bufo bufo)
Een gewone pad (Bufo bufo), het aangeboden wurmpje is kennelijk nu even niet interessant.
de vochtigheid rondom de vijver en de in ruime mate aanwezige insecten maken onze tuin aantrekkelijk voor kikkers en padden
De vochtigheid Rondom de vijver en de in ruime mate aanwezige insecten maken onze tuin aantrekkelijk voor kikkers en padden.

Onze buurt is rijk aan vogels. Ons huis ligt dicht in de buurt van het vogelrijke Westerpark hier in Zoetermeer. Er zijn veel merels, kool– en pimpelmezen, mezen, allerlei duiven, zwaluwenkauwen, eksters, Vlaamse gaaien, de groene specht , en vast veel meer. Wat meer bedreigend is de reiger, een enkele keer hadden we de aandacht van een aalscholver en ook meeuwen zie je hier uiteraard veel. Voor de rest zien we hier steeds vaker en in steeds grotere aantallen, de inmiddels wel als inheems aan te merken, halsbandparkiet. Er zou een aardige kolonie in het Westerpark huizen, in ieder geval zie je ze regelmatig in groepen van 6 tot 12 voorbij komen en hoor je hun specifieke kabaal. Ik moet nog eens proberen ze mooi te fotograferen.
Eens in de zoveel tijd worden we bezocht door een groep staartmezen. Ik had ze hiervoor ook al meerdere jaren zo nu en dan gezien. Deze staartmezen zijn effectieve insectenjagers en ze zijn bijzonder bewegelijk en druk. Het valt niet mee om ze te fotograferen. Om te beginnen zijn ze schuw en ze zitten altijd maar heel even stil. De mannetjes hebben de opvallende lange staarten en de exemplaren die voor zover ik weet de vrouwtjes zijn hebben dat niet. Ik heb er onlangs met een 300mm lens uit de hand een aantal leuke plaatjes van gemaakt. Met de staartmezen zag ik ook enkele pimpelmezen, die kennelijk met de staartmezen meevlogen.

Eens in de zoveel tijd worden we bezocht door een groep staartmezen, deze heeft een ingesponnen rups gevonden.
Eens in de zoveel tijd worden we bezocht door een groep staartmezen, deze heeft een ingesponnen rups gevonden.
Staartmees man
Ik had ze hiervoor ook al meerdere jaren zo nu en dan gezien.
Staartmees man
Deze staartmezen zijn effectieve insectenjagers.
Het vrouwtje?, ze trokken wel samen op
Een pimpelmees die kennelijk met de staartmezen meevliegt, pimpelmezen zien we hier veel minder dan de koolmezen die hier in de tuin zelfs onlangs nog hebben gebroed.
Ook de pimpelmezen zijn schuw en ze zitten altijd maar heel even stil, vaak ondersteboven hangend.
Ook de pimpelmezen zijn schuw en ze zitten altijd maar heel even stil, vaak ondersteboven hangend.
De koolmees, een vaste verschijning in en rondom de tuin, ook in de winter zijn ze er.
De koolmees, een vaste verschijning in en rondom de tuin, ook in de winter zijn ze er.
Jonge koolmezen.
Een stiekem plaatje in het nestkastje van de koolmees: ongeduldige hongerige jonge koolmezen. Wat zijn ze lelijk hè?

Tot de meer gewone, en altijd aanwezige buurtbewoners behoren de Turkse tortels, waarover mijn vrouw Alice zich heeft ontfermd. Ik heb een vogelhuisje getimmerd tegen de schutting en Alice zorgt er voor dat er daar altijd voldoende voer voor de duiven aanwezig is. Iedere week wordt er vers duivenvoer gehaald en de duiven weten precies hoe het werkt en weten je door nadrukkelijk aanwezig te zijn je er op attent te maken dat de voerbakjes leeg zijn. Inmiddels is er een aantal zo tam dat ze zelfs in het huisje blijven zitten wanneer ze gevoerd worden. Tot nu to komen ze nog niet direct uit de hand eten, maar het scheelt echt niet veel. De tortels hebben concurrentie van een paar houtduiven en de kauwen, wanneer die ook in de gaten hebben dat er iets te halen valt. Overigens is ons opgevallen dat de tortels zelf onderling enorm onverdraagzaam zijn en de dominante stellen de andere steeds weg jagen wanneer zij zelf aan het eten zijn. Soms blijven ze nadrukkelijk in de buurt en ondanks dat ze zelf dan niet eten, jagen ze toch de andere tortels weg. Op hun beurt worden de tortels vaak weer weg gejaagd door de veel grotere en zwaardere houtduiven. Het hoogste aantal tortels dat gelijktijdig werd gezien rondom het huisje was 7. Wij hebben de indruk dat er drie ook in de winter in de buurt blijven. De andere zien wij dan niet.

Tortels onderling vaak erg onverdraagzaam
Overigens is het ons opgevallen dat de tortels zelf onderling enorm onverdraagzaam zijn.
Meestal in stellen
De Turkse tortels, waarover Alice zich heeft ontfermd.
De bakjes moeten regelmatig gevuld worden
Alice zorgt er voor dat er daar altijd voldoende voer voor de duiven aanwezig is.

Ze zijn inmiddels behoorlijk tam, maar toch waakzaam
Inmiddels is er een aantal zo tam dat ze zelfs in het huisje blijven zitten wanneer ze gevoerd worden, deze dus niet !!!

Naast de sierplanten in de bloempotten, hebben we dit jaar ook weer een tomatenplant en ook een krulsla-plant in een pot in de tuin. Het slablad wordt zo nu en dan geoogst en ook de cherrytomaatjes worden door ons graag gegeten wanneer ze weer zon gerijpt zijn.

een krulsla-plant in een pot in de tuin
Een krulsla-plant in een pot in de tuin, het levert sowieso een kleurrijk plaatje op.
een tomatenplant Bij de vijver 2009 023
Een tomatenplant , de cherrytomaatjes moeten nog wel rijpen, maar het zijn er best veel.

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »