Vogelkelder

Avonturia De Vogelkelder in Den Haag

Avonturia De Vogelkelder 001
De Vogelkelder is gevestigd in een enorm groot en opvallend geïllustreerd pand.
De Vogelkelder 02
Met aan beide zijden aan de voorkant veel ruimte voor parkeren.
Avonturia De Vogelkelder 003
De andere zijde, links van de ingang, met boven het horecagedeelte: Brasserie “De Oehoe”.

De Vogelkelder ken ik al sinds vele jaren. Het bedrijf werd in 1975 opgericht door vader Huybers, die nu nog steeds samen met moeder Huybers, nauw betrokken is bij alle ontwikkelingen. Aanvankelijk zat het bedrijf in de buurt van een grote aquariumwinkel aan de Oude Haagweg. Jaren geleden was ik er met mijn dochter Nataschja die helemaal “verliefd” was op al die tamme papegaaien, die op haar arm kwamen zitten en waarmee ze probleemloos op de foto kon.
Kijk voor hun eigen info op de website van De Vogelkelder zelf, klik: (hier)

De Vogelkelder 04
De grijze roodstaarten, hier nog aan de Oude Haagweg.
Avonturia De Vogelkelder 005
Prachtige papegaaiachtigen !!
Avonturia De Vogelkelder 006
Deze kaketoe laat zich door Nataschja “kroelen” als de eerste de beste vriendelijke huiskat.

Inmiddels is het bedrijf verhuisd naar de Kerketuinenweg 3, ook in Den Haag. Het is gevestigd in een enorm en opvallend geïllustreerd pand, waar je binnen komt als in een enorme dierenbenodigdheden supermarkt. Stuwende krachten zijn nu Jimmy Huybers en zijn broer Donald. Maar inmiddels heb ik begrepen dat de hele familie wel een inbreng heeft in het bedrijf. Zo doet bijvoorbeeld Tamara, de vrouw van Jimmy, de roosters, de algemene planning, de brasserie en de kinderpartijen. Het bedrijf heeft een team van circa 40 vaste en parttime medewerkers, waarvan er sommigen al heel erg lang bij het bedrijf betrokken zijn. Zo is Jeroen er op zijn 15e binnen gekomen en werkt er nog steeds met hart en ziel betrokken, al 27 jaar. Dan is er Ab, die lang geleden via een stage is binnengekomen, die ook de juiste klik met het bedrijf gevonden heeft. Naast het vaste team van medewerkers is De Vogelkelder ook een erkend stagebedrijf voor studenten op het gebied van dierverzorging. Afwisselend lopen en 2 tot 10 stagiaires rond in het bedrijf.

De Vogelkelder 07a supermarkt voor dieren
Een dierenspeciaalzaak met de allure van een supermarkt. Hier kan je echt alles voor je geliefde huisdier vinden.
De Vogelkelder 08
Het hele bedrijf is fysiek en qua beleving opgesplitst in werelden. 

Eenmaal binnen ervaar je de interactie tussen het bedrijf en de klant of soms gewoon bezoeker. Het bedrijf is een mooie combinatie van commercie en educatie. Vooral kinderen komen wat dat laatste betreft hier aan hun trekken, maar tijdens een gesprek met Jimmy stelde hij dat zijn doelgroep mensen van 1 tot 99 betreft, waarbij ik er van overtuigd ben dat hij nog oudere mensen zeker niet zal weigeren. Het hele bedrijf is fysiek en qua beleving opgesplitst in werelden. Zo zijn er de Honden wereld, de Katten wereld, de Vissen wereld, de Vogel wereld, de Reptielen wereld en de Knaagdieren wereld. Zelfstandige eenheden binnen het bedrijf waar de respectievelijke liefhebbers van alles kunnen vinden dat betrekking heeft op hun eigen specifieke hobbygebied. Naast de commercie is er opvallend veel aandacht voor natuureducatieve elementen en zijn er veel inspirerende showvivaria op allerlei gebied. De hele inrichting en aankleding van het bedrijf ademt een spannende beleving uit die hoort bij de betreffende genoemde werelden. Jimmy vertelde mij dat er wel eens is nagedacht over uitbreiding met een Fretten wereld of Paarden wereld, maar dat er tot nu toe geen doorslaggevende argumenten zijn gevonden om daar mee door te gaan. Wel wordt er momenteel hard gewerkt aan opzet en uitbreiding van een Kado wereld.

De Vogelkelder 09 hondenwereld
Wanneer je in de Honden wereld rondkijkt, moet je tot de conclusie komen dat een “hondenleven” zo slecht niet hoeft te zijn.
De Vogelkelder 10
Van dagelijkse behoeften tot luxe speeltjes, alles is hier voor je hond te koop.
De Vogelkelder 11
In de Katten wereld is het al niet anders: Alles wat nodig is en niet nodig is voor uw kater of poes.
De Vogelkelder 12
Alle dieren hebben dagelijks verzorging nodig. Zo ook de vogels.
De Vogelkelder 13
Nette, schone vogelkooien, met gezond ogende vogels.
Avonturia De Vogelkelder 014
En overal, soms subtiele, verrassende details, zoals deze open kooi.

Opvallend in het bedrijf is de aanwezigheid van een dierenkliniek. Deze aanwezigheid binnen het bedrijf hiervan heeft natuurlijk grote toegevoegde waarde. Dierenartsen zijn dokter Marianne Mensink, specialiste op het gebied van reptielen, kois en papegaaien en dokter Dirk Becking algemeen huisdierenarts en regelmatig te beluisteren tijdens zijn verschillende optredens bij Radio West. Uitgebreide informatie over deze dierenkliniek vindt u op de website van De Vogelkelder. Klik: (hier).

Avonturia De Vogelkelder 015
Opvallend in het bedrijf is de aanwezigheid van een dierenkliniek.

Voor kinderen is er binnen het bedrijf een expeditie opgezet in een ruim grottencomplex waar in de wanden botresten van uitgestorven diersoorten kunnen worden gevonden. Ook hierover vindt u alle info op de website van De Vogelkelder. Klik: (hier).

De Vogelkelder 16
Welkom in Avonturia !!
De Vogelkelder 17
Een expeditie opgezet in een ruim grottencomplex met in de wanden botresten van uitgestorven diersoorten.
De Vogelkelder 18
Onverwachte ontmoetingen: Hier loop je zomaar tegen een Landrover in de bush aan !! Een leuke plek voor een fotomoment.
De Vogelkelder 19 de landrover
Links “natuur”, rechts te verkopen materialen. Het pand “barst” van de sfeer. In het groen ligt een fraaie vijver.
De Vogelkelder 20
Met o.a. prachtige mandarijneenden, die nu even lekker aan de kant zitten.
De Vogelkelder 20
In de vijver zwemmen kois, maar ook heel veel waterschildpadden die soms heel graag even lekker op het droge, op de vijverrand willen zitten.
De Vogelkelder 21
Aan de andere kant van de vijver kom je bij de reptielen en de insecten en spinnen. Hier is Donald Huybers de specialist.
De Vogelkelder 22
Een besloten hoekje voor de vlinders en andere insecten, maar hier zitten ook wat vogelspinnen.
De Vogelkelder 23
En ook al dat kruipende gedierte wordt regelmatig goed verzorgd.
De Vogelkelder 24
Zo ook natuurlijk de reptielen, die ook water en voedsel nodig hebben en hier de nodige aandacht krijgen.
De Vogelkelder 25
Nette terraria met standaardinformatie over de aangeboden dieren. De medewerkers geven de aanvullende info !!
De Vogelkelder 26
Maar ook een groot assortiment benodigdheden voor de terrariumhouder, waterbakken, grotjes, decoratiematerialen en noem maar op !!
De Vogelkelder 27 baardagame
Een baardagame in een showterrarium, dat voorbeeld is hoe een terrarium kan worden opgezet en ingericht.
Avonturia De Vogelkelder 029
Een koppeltje gladkopleguaantjes (Leiocephalus), de grote is de man, lekker op een steen onder de warmtelamp.

Via de basisscholen uit de omgeving ontstond de vraag naar speciale arrangementen en excursies. De Vogelkelder heeft daar op ingespeeld door scholen in staat te stellen een eigen programma voor een schoolreis of excursie samen te stellen. Zo is er dan natuurlijk het grottenbezoek, de mogelijkheid om een sprinkhaan te prepareren, een lavabollentocht, goudzoeken, een les dierverzorging en nog een aantal andere aantrekkelijke mogelijkheden. Ook organiseert De Vogelkelder kinderpartijen en zo nu en dan speciale thematentoonstellingen.

De Vogelkelder 29
Heerlijke doorkijkjes, in een ambiance die je zou doen vergeten dat je in een dierenspeciaalzaak wandelt.

De Vogelkelder

Hoewel De Vogelkelder een tamelijk compleet aanbod heeft van dierenbenodigdheden en voeders, is de Vissen wereld eigenlijk altijd een beetje een “ondergeschoven kindje” geweest. Op dit moment zijn er wat startersetjes te koop voor de beginnende aquariaan en is er een beperkt assortiment tropische waterplanten en vissen beschikbaar. Dat heeft alles te maken met het feit dat aan de Oude Haagweg hun buurman een grote aquariumspeciaalzaak was. Nu dat niet meer speelt, komt er steeds meer vraag bij De Vogelkelder naar vissen en aquariumspullen en verbaast de klant zich er over dat er op dat gebied zo weinig wordt aangeboden. Jimmy vertelde dat deze situatie nu wordt aangepakt. De nu voor de Vissenwereld beschikbare 2 vierkante meter wordt op korte termijn uitgebreid naar 5 vierkante meter en er is al een nieuwe medewerker gecontracteerd die de Vissen wereld nieuw en extra leven gaat inblazen. Per 1 mei 2013 gaat deze nieuwe kracht van start en zal De Vogelkelder ook voor de aquariaan een interessante locatie moeten gaan worden. Dat zal niet van de ene dag op de andere het geval zijn maar het is goed om te horen dat de aquariumliefhebberij ook hier in ruimere mate aandacht zal gaan genieten.

De Vogelkelder 30
Keurig nette, goed onderhouden aquaria, met een nu nog beperkt aanbod aan tropische vis en eigenlijk iets te veel kunstplanten.
Avonturia De Vogelkelder 032
Een opvallende presentatie van BiOrp.
Avonturia De Vogelkelder 033
De inmiddels wel bekende bakken met aanbod van waterplanten.
De Vogelkelder 35
Maar ook wel het een en ander aan visvoeders, plantenmest en andere onderhoudsmaterialen.
De Vogelkelder 36
Op meerdere plaatsen wordt verwezen naar de brasserie, waar u een kop koffie met “iets er bij” kunt gebruiken. Of gewoon kunt lunchen.
De Vogelkelder 38
Maar zo te zien is er in de brasserie “De Oehoe” meer te doen.
De Vogelkelder 39
Een Infobalie.
De Vogelkelder 40
Een uitgebreide Kado wereld, deels gereed en deels nog in wording.
De Vogelkelder 41
Waar van alles wordt aangeboden.
De Vogelkelder 42 kassa's
Tenslotte, onvermijdelijk dan, de weg langs de kassa, waar u de spulletjes die u voor uw huisdieren heeft aangeschaft kunt afrekenen. 
De Vogelkelder 45
Het winkelwagentje kan dan bij de uitgang weer worden weg gezet.

In 2010 was De Vogelkelder “dierenspeciaalzaak van het jaar” dat zegt natuurlijk ook wel wat. Wie de weg naar de Vogelkelder nog niet gevonden heeft wil ik aanmoedigen daar toch op korte termijn eens een kijkje te nemen; als klant of als bezoeker, wanneer je daar eenmaal een keer bent, lopen die zaken al heel gemakkelijk vloeiend in elkaar over.

Om naar de website van Avonturia De Vogelkelder te gaan, klik: (hier)

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »