Vivariumbeurs 2010

De Vivariumbeurs, zondag 28 maart 2010

Hoewel ik aanvankelijk eigenlijk niet eens van plan was om er heen te gaan ben ik zondag 28 maart rond 12.00u toch maar even in de auto “gesprongen” om naar de Vivariumbeurs in Nieuwegein te gaan, vooral omdat Christel Kasselmann er haar waterplantenboek (3e druk) presenteerde en er een lezing zou geven die ik toch wel graag wilde zien. Helaas was ik niet geïnspireerd om mee te doen aan de fotowedstrijden. Ik ben nooit zo’n held als het gaat om het volgen van routebeschrijvingen, maar in dit geval was zelfs het zonder navigatie vinden van deze beurs wel uitermate simpel. Een enorm parkeerterrein maakte het gemakkelijk om een plekje voor m’n auto te vinden.

Ingang hal Vivarium
De entree van de Vivarium-hallen.

Een minuutje lopen naar de ingang van de hal deed al vermoeden dat het niet gigantisch druk zou zijn en er stonden dan ook helemaal geen rijen bij de kassa. Ik hoefde niet eens te wachten. Dat had ik bij reptielenbeurzen in Houten en Nijmegen de laatste jaren wel eens anders meegemaakt. Mijn eerste indruk was een wat donkere een beetje sombere behoorlijk grote hal, Niet heel erg sfeervol. Een snelle blik langs wat verkoopstands leerde mij dat de vertegenwoordiging uit de handel behoorlijk “standaard” was. Geen spectaculaire uitschieters. Eerder had ik al begrepen dat het grote verschil met reeds bestaande hobbybeurzen zou zijn deze beurs geen beurs, maar veel meer een evenement zou zijn. Een “gewone” beurs kan iedereen organiseren, was mij door de organisator verzekerd. Inderdaad waren er diverse workshops en demonstraties zoals het inrichten van aquaria en terraria en ook het maken van achterwanden, daarnaast waren er de diverse lezingen.

Na even vragen werd mij duidelijk dat Christel Kasselmann ergens op de eerste etage te vinden zou moeten zijn en na kort zoeken had ik haar gevonden. Christel was duidelijk blij mij weer te zien en vroeg of ik van plan was haar lezing bij te wonen. In ieder geval moest ze direct naar de zaal en de overdracht van haar boek zou dan daarna kunnen gebeuren. Geen probleem, ik wilde haar lezing toch al graag zien dus ik ben dus met haar mee gegaan. De lezing van Christel was zeker de moeite waard. Aan de hand van plaatjes die voor een deel ook in haar boek zijn terug te vinden hield ze een vlotte babbel in het Duits over de ontwikkelingen in de hobby met betrekking tot waterplanten waarbij ze terug ging tot het begin van de 18e eeuw. Ze vertelde dat er tussen het verschijnen van haar eerste boek en nu een groot aantal waterplanten is bij gekomen en ook dat er door middel van kruisingen en manipulatie ook steeds nieuwe soorten worden “gemaakt”. Christel is in diverse tropische landen geweest om daar naar nieuwe waterplanten te zoeken, o.a. in Zuid-Amerika, Madagaskar en Thailand. Haar nieuwe boek beschrijft 450 verschillende soorten waterplanten, wat 120 soorten meer is dan haar laatste boek. Iedere soort gaat vergezeld van een duidelijke foto, wat het boek zeer bruikbaar en waardevol maakt. Het boek bevat zelfs enkele foto’s van planten die ze in mijn aquarium heeft gefotografeerd. Na de lezing heb ik van haar het boek (tegen kostprijs) mogen kopen. Ze sprak haar spijt uit dat ze niet langs kon komen na de beurs en gaf aan dat ze te zijner tijd graag een afspraak met me zou maken om mijn bak weer eens te kunnen zien. Overigens: haar boek kan ik echt iedere aquariaan van harte aanbevelen.

Christel Kasselmann
Christel Kasselmann verkoopt en signeert haar nieuwe boek.
Christel signeert
De lezing van Christel zat goed in elkaar en was op zich al de moeite waard.

Na het contact met Christel ben ik de hal in gelopen om de rest van het gebeuren te aanschouwen. Wat mij erg opviel was de overvloedige ruimte in de gangpaden. Waar ik in Duisburg schuifelend van stand naar stand moest zien te komen, kon ik hier op mijn dooie akkertje alles wat mij interesseerde op mijn gemak bekijken en fotograferen. Of dat zo bedoeld was of dat dit het gevolg was van tegenvallend bezoek, kan ik natuurlijk niet zeggen. Het zal wel een combinatie van beide zijn geweest. Spectaculaire beursaanbiedingen heb ik niet gevonden. Wel zag ik weer de gebruikelijke aanbiedingen van levende have. Vissen in zakjes en reptielen in doosjes en kleine bakjes. Wat dat betreft was er geen onderscheid tussen dit evenement en de gevestigde beurzen. Daar ligt wat mij betreft nog steeds heel duidelijk een verbeterpunt. Je zou je kunnen afvragen of het sowieso nodig is om tijdens een “evenement” levende dieren te verkopen, want de risico’s zijn groot en een echt evenement kan naar mijn mening best zonder. Uiteraard ben ik wel even op zoek gegaan naar de stand van de Exocrawlers. Ik heb me daar weer vergaapt aan de prachtige en deskundig opgezette insecten, schorpioenen en spinnen. Deze stand, die door ex-vrijwilligers van mijn voormalig Reptilion wordt beheerd, heeft zeker toegevoegde waarde voor de bezoeker. Je ziet er opgezette insecten die je normaal gesproken, zeker levend, nooit onder ogen zou krijgen.

Er waren fraaie paludaria:

Wat zeker ook toegevoegde waarde had was de aanwezigheid van de vele vertegenwoordigers van hobbyverenigingen en forums. Die hebben tijdens zo’n gebeuren volop de gelegenheid om zich te profileren en nog meer leden te werven. Ik begreep dat de N.B.A.T. eindelijk initiatief heeft ontplooid om de verenigingen en de districten te mobiliseren voor aanwezigheid tijdens de beurs en dat dit tot een vruchtbare samenwerking heeft geleid. Op de forums worden mensen al tijden vooraf geactiveerd om ruilacties op poten te zetten en afspraken te maken om elkaar bij de verschillende stands te ontmoeten om zo een beetje uit de anonimiteit te kunnen komen. Ik begrijp dat van die gelegenheid ook ruimschoots gebruik is gemaakt. Opvallend was het grote aantal nano-bakjes, die een prachtig voorbeeld geven van dat grote bakken niet noodzakelijk mooier hoeven zijn dan kleine aquaria. Er waren voorbeelden te over. Alles met elkaar was het wat mij betreft zeker voor de bijbehorende entreeprijs een prima middagje uit. Op een dergelijke beurs tref je natuurlijk heel veel vrienden en bekenden uit de liefhebberij. Of de beurs voor de organisatoren heeft opgeleverd wat men er van had verwacht zou ik niet kunnen inschatten. Ik heb heel veel sterk uiteenlopende reacties op deze beurs gehoord.

Een paar leuke voorbeeldaquaria Japanse stijl:

Vivarium 2010 Voorbeeld 1
Voorbeeld 1.
Vivarium 2010 nr 010
Voorbeeld 2.
Vivarium 2010 Voorbeeld 3 Voorbeeld 3
Voorbeeld 3.

Takashi Amano is de grondlegger van de zogenaamde “Japanse scape”. Na zijn carrière als wielrenner is hij begonnen met schilderen en met het inrichten van aquaria. Takashi Amano probeert de uitgestrektheid van de Zen-natuur samen te vatten in zijn aquaria. Deze zijn opgebouwd met maar enkele soorten planten die op eenvoudige wijze in harmonie zijn met stenen en hout. In 1980 ontstond Aqua Design Amano oftewel ADA. Tijdens haar lezing benadrukte Christel Kasselmann dat deze stijl niet “natuurlijk” is omdat de gebruikte stenen in die vorm onder water niet gevonden worden.

Allerlei vissen:

Vivarium 2010 Maanvissen
De maanvis (Pterophyllum scalare) behoort tot de cichliden (Cichlidae). Hij heeft een hoge rug, is ongeveer 10 tot 15 centimeter lang en 18 tot 25 centimeter hoog. De maanvis is geen snelle zwemmer. Hij houdt zich niet graag in open water op, maar laat zich liever door stromingen meedrijven door riet en plantenmassa’s. De maanvis heeft een voorliefde voor de Vallisneria.
Vivarium 2010 Cichliden
Andere cichliden.
Vivarium 2010 Discusvissen
Het is een vreedzame vis die het beste in een speciaal ingericht aquarium van minimaal 1,20 meter gehouden kan worden. De bak moet vanwege de grootte van het dier ook minimaal 50 cm hoog en 50 cm diep zijn en kan ingericht worden met planten en kien- of wortelhout. Er moet voldoende vrije zwemruimte zijn.

De laatste snufjes:

Vivarium 2010 Achterwanden
Aquarium achterwanden.
Vivarium 2010 LED verlichting
Sommige LED lampen zijn volgens de leverancier ideaal voor elk aquarium en met het warmte terugwin systeem is de energiebesparing nog hoger dan normaal mogelijk is met LED. Het is interessant om de ontwikkelingen te blijven volgen.

Nanobakjes:

Vivarium 2010 Nanobakje 1
Nanobakje 1.
Vivarium 2010 nanobakje 3
Nanobakje 2.
Vivarium 2010 Nanobakje nr 3
Nanobakje 3.

Workshops:

Vivarium 2010 nr 020
Workshop aquariuminrichting.
Vivarium 2010 workshop wanden
Wanden bouwen met behulp van kunststoffen.
Vivarium 2010 wanden bouwen
Fraaie duurzame resultaten.
Vivarium 2010 nr 023
Werken met grote spinnen.
Vivarium 2010 Vogelspin 2
Eventueel op de foto met een vogelspin.

Er was de mogelijkheid om een slang aan te raken of om op de foto te gaan met een vogelspin. Dat bracht herinneringen bij mij boven aan tijden toen wij met een team vrijwilligers vogelspinnententoonstellingen organiseerden en ook dergelijke dingen deden. De reacties van mensen op deze dieren zijn nog niet veranderd moest ik constateren.

De verkoop van dieren:

Vivarium 2010 nr 025
Liefhebbers verkopen er hun nakweekdieren.
Vivarium 2010 nr 026
Er zijn veel baardagamen te koop.
Vivarium 2010 nr 027
Zakjes vis.

Een bron van ergernis blijven de vaak erg kleine zakjes met de daarin te koop aangeboden vissen. Dit kan gewoon niet goed zijn voor deze dieren. Persoonlijk zou ik ook nooit vissen op een beurs kopen. De risico’s die deze vissen met zich meebrengen zijn enorm en de vis is vrijwel altijd gestrest, met alle gevolgen van dien. Voor reptielen, amfibieën en insecten ligt dat waarschijnlijk iets anders, hoewel het wel hetzelfde oogt. Je kunt je afvragen of kikkertje in kleine doosjes hun neuzen niet zullen beschadigen door het springen, na voor de zoveelste keer weer te zijn opgepakt. Niettemin zou je de verkoop van levende dieren aan de speciale verkoopbeurzen kunnen overlaten. Een ECHT evenement zou zonder moeten kunnen.

Vivarium 2010 bakjes met slangen
Kleine bakjes met slangen.
Vivarium 2010 reptielen in bakjes
Kleine bakjes met slangen en andere reptielen.

Andere zaken:

Vivarium 2010 NBAT
Heel belangrijk is de aanwezigheid van de N.B.A.T. en zo veel mogelijk hobby verenigingen en forums.

Tenslotte waren er:

Vivarium 2010 zeewater
Voorbeelden van zeewateraquaria.

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »