HOUTEN, 13 april 2014

Reptielenbeurs HOUTEN, 13 april 2014

Zondag 13 april 2014 was ik voor het eerst weer eens op een reptielenbeurs en wel op de beurs in Houten. Samen met nog honderden andere belangstellenden had ik gedacht: “Ik ga een half uurtje later, dan zal iedereen wel binnen zijn”. Dat viel dus even tegen. Maar goed, na ruim een half uur in de rij vooruit te zijn geschuifeld kwam ik de beursruimte binnen waar ik als allereerste over Arjan de Weger “struikelde” die mij vrolijk meldde dat ik hem even had moeten bellen, dan had hij mij zo naar binnen kunnen loodsen. Nou ja, helaas een beetje mosterd na de maaltijd, maar wel een weet voor de volgende keer.

Beurs Houten 2014 nr001
Een half uurtje later komen betekende dus niet dat iedereen al naar binnen was. Er stond nog een enorme rij voor de kassa’s.
Beurs Houten 2014 nr002
Om achter in de rij aan te sluiten moest je een flink eind lopen.

De beurs waar ik vroeger regelmatig kwam is nog steeds ruim van opzet en hoewel je hier en daar even op je beurt moet wachten, is er altijd op enig moment wel ruimte om de aangeboden dieren of materialen te bekijken en te fotograferen. Het aanbod is er enorm, maar de variatie aan aanbod viel mij wat tegen. Ook vind ik dat het aanbod aan voorbeeld terraria wat aan de krappe kant was. Daarmee bedoel ik dat dieren worden getoond in terraria waarin zij een goed leven zouden hebben.

Aanbod van planten voor de regenwoudterraria en paludaria. Deze stands geven extra sfeer aan de beurs.
Enorm veel kleurvariëteiten van de balpython (Python regius).
Beurs Houten 2014 nr005
en nog meer balpythons, in overigens nette terraria.
Beurs Houten 2014 nr007
Ook heel veel kleurvariëteiten van de luipaardgekko (Eublepharis macularia), in doosjes van de Chinees, gestapeld.
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de oorspronkelijke, natuurlijke kleuren, maar het belangrijkst is dat ze gezond zijn.

Maar ook allerlei andere soorten slangen.

Maar er zijn ook slangen die wat minder gemakkelijk in kleine doosjes passen: Een groene boompython (Chondropython viridis). Prachtig dier.
Er waren zelfs mineralen vertegenwoordigd. Ik zie hier overigens wel heel veel kunstmatig gekleurde agaten.
Er waren zelfs mineralen vertegenwoordigd. Ik zie hier overigens wel heel veel kunstmatig gekleurde agaten.
De EXOCRAWLERS staan er ook weer met hun uitgebreide assortiment geprepareerde insecten, waaronder fraaie vlinders en kevers.
De EXOCRAWLERS staan er ook weer met hun uitgebreide assortiment geprepareerde insecten, waaronder fraaie vlinders en kevers.

De meeste dieren worden nog steeds aangeboden in relatief kleine, van alle kanten doorzichtige doosjes en het aanbod aan dieren bestond voor een groot deel uit allerlei kleurvariëteiten van de Balpython (python regius), kleurvariëteiten van de luipaardgekko (Eublepharis macularia), baardagamen (Pogona viticeps), en er waren veel, verschillende soorten kameleons. Ook zag ik veel verschillende nakweek pijlgifkikkertjes, waarvan er heel veel in mijn optiek nog bedenkelijk klein waren, maar daarnaast was er vooral uit Duitsland een behoorlijk aanbod aan allerlei kleinere reptielen en amfibieën. Alles met elkaar zou je wanneer je goed ingelezen was wel kunnen slagen om wel type terrarium dan ook, via deze beurs te bevolken. Daarnaast waren er allerlei terraria, decoratiematerialen, technische hulpmiddelen, planten, voedseldieren, voedingssupplementen, spinnen en insecten, mineralen tot en met reptielen knuffels toe.

Soms zaten de dieren keurig netjes in kleine terraria, met heel veel info er omheen.
Dan zijn de dieren vaak ook veel beter en mooier te fotograferen, zoals deze Furcifer pardalis.
Dan zijn de dieren vaak ook veel beter en mooier te fotograferen, zoals deze Furcifer pardalis.
Ook de Jemen kameleon (Chameleo calyptratus) is goed vertegenwoordigd, maar al wat minder dan een paar jaren eerder.
Ook de Jemen kameleon (Chameleo calyptratus) is goed vertegenwoordigd, maar al wat minder dan een paar jaren eerder.
Ook deze schildhagedissen (Gerrosaurus major), zaten in een wat groter terrarium.
Ook deze schildhagedissen (Gerrosaurus major), zaten in een wat groter terrarium.
Het aanbod van jonge krokodilachtigen op een beurs vind ik altijd wat twijfelachtig. Gelukkig weet ik dat Tom Prins er wel op een goede manier mee omgaat. Toch blijft het risico van impulsaankopen aanwezig.
Het aanbod van jonge krokodilachtigen op een beurs vind ik altijd wat twijfelachtig. Gelukkig weet ik dat Tom Prins er wel op een goede manier mee omgaat. Toch blijft het risico van impulsaankopen aanwezig.

Langs de paden wandelend probeerde ik zoveel mogelijk systematisch langs de kramen te wandelen, hetgeen zonder al te veel problemen lukte. Ik had mijn flitser op mijn Nikon gezet en ik fotografeerde er lustig op los. Bij de meeste kramen leverde dat fotograferen geen problemen op. Sterker nog hier en daar werd ik zelfs geholpen door de standhouder die even het dekseltje van het doosje voor me verwijderde of een ruitje voorzichtig open schoof. Echter zonder dat ik daar op verdacht was werd mij plotseling toegesnauwd dat flitsen hier verboden was en dat ik bezig was om dieren te vermoorden. Ik werd er op attent gemaakt dat reptielen (veelal dieren die gewend zijn om in de zon te leven) gevoelige ogen hebben en door mijn toedoen blijvende schade gingen oplopen. Helaas heb ik verzuimd te noteren bij wie dit was, maar het was een Engels sprekende buitenlander. In totaal ben ik er vier keer op gewezen dat fotograferen schadelijk zou zijn voor de betreffende dieren en steeds ben ik gewoon door gelopen, zonder dan maar foto’s te maken en zonder in discussie te gaan. Tot ik op een gegeven moment weer bij een Engels sprekende man terecht kwam die me weer de les ging lezen over de schade die ik zou toebrengen, waarbij ik het niet kon laten even te antwoorden. Ik begon met te vragen waar hij zijn wijsheid over deze schade vandaan had. Daar kon hij geen antwoord op geven en hij had het over: “Men zegt …”. Toen ik vertelde dat ik ruim 35 jaren achtereen uiteenlopende soorten reptielen en amfibieën heb gehad, die ik regelmatig met flitslicht fotografeerde en ik nooit enige schade heb kunnen constateren, en de meeste dieren zelfs geen schrikreactie lieten zien. Wierp hij tegen: “Maar het bezorgt de dieren extra stress”. Dat was het argument waar ik weinig tegenin kon brengen, dan alleen: “Als u zo bezorgd bent voor uw dieren, dat u ze geen stress wilt bezorgen, dan had u de dieren niet in deze plastic doosjes moeten stoppen en ze thuis moeten laten”. Het is een discussie waar je zo niet uit komt.

Teju's van Renske en Jean-Paul
De bakken met imposante teju’s van Renske Loogman en Jean-Paul Groen. Deze foto had ik verzuimd zelf te maken, dus die heb ik even gepikt van Tom Prins (Animal Corner). Ik heb enkel Renske daar even gesproken, maar zij hield zich daar hoofdzakelijk bezig met het geven van info over de hobby. Zij kweken met deze dieren, ook met de rode teju’s, dus hebben ze die ook regelmatig te koop.
Volwassen teju
Imposante volwassen teju.
Kop witte teju
De super imposante kop van een witte teju. Prachtig !!
Rode teju
Om nog maar niet te spreken over de rode teju. Die zag ik vele jaren geleden voor het eerst bij Hans Houtman. Nu kweken Renske en Jean-Paul er succesvol mee.
Jonge rode teju
Hier zo’n door hen gekweekte jonge rode teju. Schitterend toch? Wel een verschil met de oude, dus weet waar je aan begint. Maar dat krijg je hier uitgebreid te horen.

Toch baalde ik een beetje en thuis gekomen besloot ik eens te kijken wat er op internet over dit onderwerp te vinden is. Ik gebruikte de zoektermen: “Flitslicht, schade aan reptielen ogen” en “Flitslicht schade ogen”. Ik heb geen wetenschappelijk onderbouwde conclusies kunnen vinden.

Blue -Lagoon 1
Een imposante stand van de Blue-Lagoon uit Maassluis, die op meerdere plaatsen op de beurs vertegenwoordigd is.
Blue-Lagoon 2
Ze brengen iedere beurs een enorm assortiment aan terrarium- benodigdheden mee, waar de veeleisende terrariumhouder mee uit de voeten kan.
Blue-Lagoon bakken
Alsook een zeer gevarieerd aanbod aan allerlei moderne en conventionele terraria.

Ik vond een artikel: “Is flitsen gevaarlijk voor dieren?” met als belangrijkste tekst: “Flitslicht van camera’s kan in elk geval géén blijvende schade toebrengen aan het oog van mens en dier. Wil er permanente schade ontstaan, dan moet het netvlies voor zeer lange tijd op één plek blootgesteld worden aan een sterk geconcentreerde hoeveelheid intens licht. Vele malen langer dan de ultrakorte flits van een camera. Zelfs als je op heel korte afstand flitst, is er geen gevaar voor schade.

Grote hoeveelheden nakweek Griekse landschildpadden, compleet met benodigde papieren.
Grote hoeveelheden nakweek Griekse landschildpadden, compleet met benodigde papieren.
Vierteenschildpadden, ook weer nakweek.
Vierteenschildpadden, ook weer nakweek.
Indotestudo elongata, wat grotere nakweekdieren. Ik heb ze vroeger ook gehad. Prachtige dieren.
Indotestudo elongata, wat grotere nakweekdieren. Ik heb ze vroeger ook gehad. Prachtige dieren.
Jonge sporenschildpadden (Centrochelys sulcata)
Jonge sporenschildpadden (Centrochelys sulcata), veel mensen realiseren zich niet hoe groot en sterk deze kunnen worden. € 100,= per stuk, € 160,= per twee.
prachtige Mata mata's (Chelus fimbriatus)
Maar ook waterschildpadden, o.a. deze opvallende prachtige Mata mata’s (Chelus fimbriatus). Lastig als ze jong zijn, jagen graag op levende vis.

Alle artikelen en forumcommentaren stelden hoofdzakelijk: Mensen en dieren kunnen er van schrikken, maar het brengt geen blijvende schade toe. Zonlicht is vele malen sterker en gevaarlijker. Zelfs baby’s hebben geen last van blijvende schade als gevolg van flitsfotografie. Toch kan ik me voorstellen dat op grond van andere argumenten men verbiedt om tijdens een evenement met flits te fotograferen, of fotograferen zelf volledig verbiedt, maar dus niet vanwege het toebrengen van schade.

Treksprinkhanen
Enorme hoeveelheden voedseldieren, waaronder dit aanbod van treksprinkhanen.
Kakkerlakken
Dozen vol kakkerlakken, allerlei soorten, om als voedseldieren te kweken, of gewoon voor “leuk”.
Soms een bijzonder insect, een enorme grote krekel, soorten als deze zag ik in Zuid-Afrika.
Soms een bijzonder insect, een enorme grote krekel, soorten als deze zag ik in Zuid-Afrika.
Tasty Bugs
Tasty Bugs, insects & more, de naam zegt al heel veel over dit bedrijf.

14 april 2014 heb ik de vraag ook nog even voorgelegd aan Prof. Dr. P. Zwart, autoriteit op het gebied van diergeneeskunde en gespecialiseerd in reptielen. Ik formuleerde als volgt: “Beste Peer, …, maar ik heb een vraag. Op de laatste reptielenbeurs in Houten, werd mij verweten dat ik dieren schade zou berokkenen door het fotograferen met flits. Buiten dat dieren van een flits zouden kunnen schrikken, is mij uit de literatuur niets bekend over schade door flitsfotografie. Weet jij toevallig iets meer over dit onderwerp?
Groeten Bart.”

Hij antwoordde op 18 april als volgt: “… Ook ik heb niets kunnen vinden over schade aan ogen door de flits bij het fotograferen (- integendeel). Zeer lezenswaardig is: Is flitsen gevaarlijk voor dieren? Waarheid of mythe, door Ton Hermans, 04 mei 2012 Oppassen! Als je dit in Firefox intikt is de kans groot dat je bij de liedjes van Toon Hermans uitkomt. Terecht wordt daarin opgemerkt dat als flitsfotografie schadelijk zou zijn, er dan ook voor flitsen van mensen waarschuwingen zouden zijn uitgegaan. Gezien de overeenkomsten in bouw van het netvlies bij de mens en bij schildpadden (Reptielen) verwacht ik dat je rustig door kunt gaan met flitsfotografie van dieren. Vroeger werd er geflitst door Magnesiumpoeder in brand te steken. Dat gaf een fel licht, dat wel wat langer duurde dan de elektronenflits. Ook daarvan heb ik nooit gehoord dat het schade aan het netvlies veroorzaakte. …”

Amfibieën.
En ook kikkers, padden en salamanders.
Litoria
Diverse soorten nakweek Litoria: L. Infrafrenata en L. caerulea.
slakken
Een stand met enkel slakken.
Vogelspinnen
Voor de gespecialiseerde liefhebber: Diverse vogelspinnen.
Paludaria
Veel te weinig informatieve voorbeeld terraria, zoals deze paludaria.
Voorbeeldbak
Maar de bakken die er staan krijgen wel, terecht, de nodige belangstelling.

Voor de rest was deze beurs voor mij een heerlijk middagje uit en ik heb veel bekenden gezien. Dit sociale aspect vind ik eigenlijk het belangrijkst. De foto’s die ik ondanks alles daar gemaakt heb laat ik zien via deze pagina op mijn website.

Lacerta
Dan zijn er gelukkig ook altijd de informatiestands: Lacerta is vertegenwoordigd.
Hellie Klaasen
Hellie Klaasen is er ook vrijwel altijd met haar info over de SDGL, het kenniscentrum voor herbivore hagedissen, dat is voorgekomen uit de Stichting Doelgroep Groene Leguanen.
Info Balpythons
Info Balpythons
Witte balpython
Witte balpython
Python regius
Python regius.

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »