DUISBURG, 3 okt. 2009

Zaterdag 3 oktober vertrok er weer een bus vol enthousiaste aquariumliefhebbers richting Duisburg om daar de jaarlijkse aquariumbeurs (weer) te bezoeken. Voor de meesten is dit evenement een lekker dagje uit met medeliefhebbers, anderen hadden hele wensenlijsten en de bedoeling de artikelen daar goedkoop op de kop te tikken. Zelf was ik benieuwd of er ontwikkelingen zijn op het gebied van oppervlakteafzuiging voor het zoetwateraquarium en mogelijk nieuwe andere technische ontwikkelingen. Ook ben ik natuurlijk benieuwd naar eventuele nieuwe vissen of andere diersoorten.

De lichtkap van de toekomst? Volledig voorzien van LED-verlichting.
De nu (2009) nog niet bruikbare LED-TL buis.
De lichtkap van de toekomst? Volledig voorzien van LED-verlichting.
De lichtkap van de toekomst? Volledig voorzien van LED-verlichting.

De belangrijkste technische tendens vond ik de aandacht voor de LED-verlichting. Dat is toch wel de verlichting van de toekomst, ook voor het aquarium. Maar er is nog te weinig ervaring mee om daar nu al met vertrouwen op over te gaan. Maar het is een onstuitbare ontwikkeling en wie weet hoe snel dit zal gaan. De besparing op energie met het gebruik van LED-verlichting zit in de buurt van de 60% en de toename van lichtopbrengst (Lux) rond de 30%. In ieder geval belangrijk genoeg om deze ontwikkeling in de gaten te houden. De lampen zijn nu nog relatief duur, maar de besparing maakt dat ze toch heel aantrekkelijk zijn. Voor de aquariumliefhebber zit het cruciale punt van overweging nog in de beschikbare kleuren en het onlosmakelijk daaraan gekoppelde effect ervan op de plantengroei.

Jaap Liefting tijdens een presentatie bij Danio Rerio Delft: “LED-verlichting kan op vele manieren worden toegepast en de ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Ook de lichtopbrengst van de leds wordt steeds groter. Voor aquaria worden er al complete lichtsets aangeboden die o.a. in Amerika worden gemaakt. Ook zijn er tegenwoordig lampen in TL vorm, die zo in een bestaand armatuur kunnen worden geplaatst, maar die voorzien zijn van vele ledjes. In het aquarium kunnen we ook led verlichting toepassen als spot of als sfeerverlichting. Zelfs onder water kan er gebruik van worden gemaakt.

De toepassing van led verlichting in huis zal steeds toenemen omdat ze in vergelijking met een gloeilamp veel zuiniger in gebruik zijn, een veel langere levensduur hebben, een grotere vrijheid in design hebben en veel minder warmte afgeven. De aanschafprijs ligt echter veel hoger dan die van. een gloeilamp. Wanneer we echter met levensduur en elektriciteitsverbruik rekening houden is de ledlamp uiteindelijk vele malen goedkoper in gebruik dan de gloeilamp.

Wanneer we echter de led gaan vergelijken met de voor aquaria gebruikte TL verlichting ligt het toch wat anders. Een led geeft een gerichter lichtbundel dan een TL buis die rondom uitstraalt. Een TL buis geeft een goede kleurweergave, terwijl die bij led nog niet optimaal is. Een TL buis wordt warm, bij led kan dit makkelijk worden afgevoerd. Een groot nadeel van de led is echter dat de lichtopbrengst per Watt een stuk lager ligt dan bij de TL. Doordat de led echter nog volop in ontwikkeling is worden de eigenschappen echter snel beter.

We kunnen dus stellen dat de led verlichting nog niet echt geschikt is als hoofdverlichting voor het aquarium of terrarium, maar dat in de nabije toekomst hier mogelijk snel verandering in kan komen.
Wat betreft de fotosynthese van de planten zou het wellicht nuttig kunnen zijn om te experimenteren met bijverlichting van rode en blauwe leds. Het zou niet ondenkbaar zijn dat hierdoor goede groeiresultaten bereikt worden en de overige verlichting verminderd zou kunnen worden. Dit zou dan wel tot een besparing kunnen leiden. ”

Zacco platypus
Een van de meest opvallende vissen op de beurs vond ik zelf een Chinese vertegenwoordiger in een speciaal aquarium vlak bij de ingang. Het gaat hier om Zacco platypus, een opvallende mij nog totaal onbekende vis die ik echter op voorhand al met enig voorbehoud bekeek. De informatie bij de bak luidde in hoofdzaak als volgt: “De Cypriniden uit Zuid-China leven in snel stromend water boven gletsjer- en kiezelstenen, vaak in zandachtige omgeving. Worden slechts zelden tussen beplanting aangetroffen. Leven vaak in combinatie met Botia-achtigen.

Even speuren op internet levert op dat niet om een nieuw visje gaat, hij werd in 1846 al beschreven door Temminck en Schlegel. Het verspreidingsgebied van deze vis is enorm groot: Van Noord-China tot Vietnam, dat is nogal een gebied. Hij wordt aangemerkt als subtropisch: 10-22 graden C. Het is een vis die in het jeugdstadium in grote scholen leeft, maar naarmate hij groter wordt ook steeds agressiever wordt en alles wat leeft en hij kan opeten ook als voedsel ziet. Kleine vissen zullen dus zeker als prooien worden gezien. Ze worden tot rond de 20cm groot, dus niet geschikt voor een gezelschapsaquarium. Er wordt gesteld dat ze in de zomerperiode prima buiten in de vijver kunnen worden gehouden maar daar niet kunnen overwinteren. Al lezende kom ik tot de conclusie dat ze een beetje als subtropische forellen kunnen worden gezien.

Zacco platypus, een scholenvisje.
Zacco platypus, een scholenvisje. Snel stromend water boven gletsjer- en kiezelstenen.
Snel stromend water boven gletsjer- en kiezelstenen.
Zacco platypus, een scholenvisje dat zeker niet tot de bekende aquariumvissen kan worden gerekend.

Een prachtig en opvallend vinnenstelsel dat kan concurreren met de wel bekende Congozalmen, maar deze soort kan tot 20cm. worden en gaat dan roofzuchtig gedrag vertonen. Dus: enkel geschikt voor het speciaal aquarium !!!

Hierna volgen willekeurig nog wat plaatjes die ik op deze beurs heb gemaakt.

 

 

 

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »