DUISBURG, 2 okt. 2010

Zaterdag 2 oktober was het weer zo ver. Het jaarlijkse uitstapje met Paluzee Zoetermeer naar de grote aquariumbeurs in Duitsland.

In de afgelopen weken heb ik Ruban van 5Hands een nieuwe webwinkel op internet die in Zoetermeer gevestigd is, geholpen met het verbeteren en schrijven van wat teksten voor zijn website. Toen ik op een bepaald moment een aantal maanden geleden de filtermaterialen in mijn grote Eheim 2080’s wilde vervangen bleek hij zo behulpzaam om filterpijpjes in het weekend bij mij thuis af te leveren. Hij levert goede spullen tegen redelijke prijzen, alleen kan hij nog best wat meer naamsbekendheid gebruiken. Ik heb hem gevraagd of hij als introducé met me mee naar de beurs wilde gaan en daar had hij wel zin in.

Ik heb hem bij hem thuis opgepikt op weg naar het vertrekpunt Silverdome in Zoetermeer. Toen we daar aankwamen was het al bijna vertrektijd, tien voor negen en om 09.00u zou de bus vertrekken. Het is altijd weer leuk om alle bekenden even een handje te schudden en er was ook weer een groepje van mijn oude club Danio Rerio Delft aanwezig. Omdat we zo’n beetje als laatsten instapten, was de achterbank de overgebleven ruimte. Wat meezat was dat er van de daar beschikbare 5 plaatsen er slechts 4 werden bezet. Dat gaf wat ruimte !! De rit duurde circa 2,5 uur met een korte stop bij de grens. Eenmaal aangekomen op de parkeerplaats bij de beurs kregen we van Paluzee voorzitter Henk Bretveld een kortingsbon van 2 euro op de toegangsprijs van de beurs aangereikt. “Scheelt toch weer een kop koffie” grapte hij er bij.

De beurs was druk bezocht en dat kwam het rustig kijken bij al het aangebodene niet echt ten goede. Wanneer je foto’s wilde maken dan moest je er echt even voor gaan staan en een rustig moment afwachten. De beurs stond in het teken van het Duitse kampioenschap discusvissen (Symphysodon aequifasciatus en S. discus) kweken en deze vissoort was dan ook in alle beschikbare en bekende kleuren en kleurvariëteiten ruim vertegenwoordigd. Bij de entree stuitte je direct op een groot aquarium met fraaie 3D-achterwand, een indrukwekkende school kardinalen en de nodige discusvissen. Een echte blikvanger !!!

Duisburg 2010 nr 001
Bij de entree stuitte je direct op een groot aquarium met fraaie 3D-achterwand, een indrukwekkende school kardinalen en de nodige discusvissen. Een rasechte blikvanger !!!

Bij vrijwel alle stands werden flinke beurskortingen gegeven en dat maakt deze beurs voor liefhebbers heel aantrekkelijk. Het bestuur van Paluzee koopt hier haar voorraad droogvoer, plantenvoeding, vloeibaar CO2 e.d. voor het hele verenigingsjaar in. Herverpakt in kleinere eenheden wordt het tegen concurrerende prijzen aan de leden beschikbaar gesteld. Een mes dat naar twee kanten snijdt. Wanneer bepaalde techniek vervangen moet worden zijn er leden die op deze beurs wachten om hier dan hun “slag te slaan”.

Duisburg 2010 nr 002
De beurs stond in het teken van het Duitse kampioenschap discusvissen kweken en deze vissoort was dan ook in alle beschikbare en bekende kleuren en kleurvariëteiten ruim vertegenwoordigd.
Duisburg 2010 nr 003
Persoonlijk heb ik het niet zo op kleurvariëteiten en geef ik de voorkeur aan de natuurlijke, nominaatvorm: De bruine discus.
Duisburg 2010 nr 004
Toch kan ik me ook wel weer voorstellen dat er liefhebbers zijn die deze kleurvormen erg mooi vinden.
Duisburg 2010 nr 005
Er stond die dag voor de serieuze kwekers van Discusvissen heel wat op het spel !!!

Als het gaat om nieuwe ontwikkelingen was er deze beurs eigenlijk weinig nieuws te zien. Buiten de laatste stand van zaken op het gebied van LED-verlichting, was er weer veel aandacht voor de Nanobakjes die momenteel wel heel erg populair zijn en de Amano-achtige inrichting daar van. Ook waren er volledig gesloten aquaria met kleine, maar betrekkelijk hoge lichtkapjes met daarin weggewerkt de technische apparatuur. Niet schokkend, maar wel anders. Ook voor kleine zeewaterbakjes was wel aandacht.

Ook waren er volledig gesloten aquaria met kleine, maar betrekkelijk hoge lichtkapjes met daarin weggewerkt de technische apparatuur.
Ook waren er volledig gesloten aquaria met kleine, maar betrekkelijk hoge lichtkapjes met daarin weggewerkt de technische apparatuur.
Duisburg 2010 nr 007
Een kijkje onder de kap.
Duisburg 2010 nr 008
Zeer compacte techniek voor al dan niet open zeewater nano aquaria.
Duisburg 2010 Nano zeewateraquaria kunnen uitermate aantrekkelijk zijn.
Nano zeewateraquaria kunnen uitermate aantrekkelijk zijn.
Duisburg 2010 nr 010
Getuige enkel al deze 2 bakjes op de beurs.
Duisburg 2010 nr 011
En nog eens extra ondersteund door deze fraaie detailfoto.

Er waren meerdere stands met waterplanten en vooral de submers gekweekte Echinodorussoorten vielen mij op. Voor de rest weinig spectaculaire nieuwe planten. Eigenlijk enkel het alom reeds bekende materiaal. Qua vissen waren er wat mooie dwergcichliden en de aanwezigheid van nogal wat Nannostomus mortenthaleri zo hier en daar vond ik opvallend. Overigens niet echt een beginnersvisje moet ik daarbij opmerken (zie elders op mij website). Door de grote drukte en de hier en daar toch wel beperkte ruimte heb ik niet alles van heel dichtbij kunnen bekijken.

Duisburg 2010 nr 012
Een bijzonder fraaie dwergcichlide: Pelvicachromis taeniatus??
Duisburg 2010 nr 013
De aanwezigheid van nogal wat Nannostomus mortenthaleri zo hier en daar vond ik opvallend. Overigens niet echt een beginnersvisje.

Overal stonden pellets met de imposante catalogus van Zoo Zajac van dit jaar. De stand zelf, ook dit keer weer helemaal achterin biedt altijd wel de nodige koopjes. Opvallend daar zijn altijd hun oppervlakte afzuigers en kortingen op EasyLife producten. Daarnaast hadden zij uiterst goedkope PH-voelers: 30 euro is voor zo’n ding bepaald niet duur. De Horeca doet op dit soort dagen goede zaken en ook het consumptie-ijs vond gretig aftrek. Onvermijdelijk stuitte je regelmatig op je reisgenoten.

Duisburg 2010 nr 014
Heel opmerkelijk was dit landelijke onderwatertafereel.
Duisburg 2010 nr 015
en wat dacht u van deze duikboot en indrukwekkende haai. Beide met afstandbediening van buiten de bak nauwkeurig bestuurbaar. Een topper om de jeugd ook bij uw liefhebberij te betrekken. Of heeft u daar andere ideeën over?

Meestal heb ik het na zo’n twee uur rondslenteren wel gezien en stort ik ergens neer waar daar mogelijkheid voor is. In dit geval bij de horeca. Ruban regelde een heerlijke vette patat met worst, ui en curry en zo ging de tijd voorbij. Ondertussen werd ik nog even herkend vanwege deze website door wat jonge mensen met wie ik nog even heel genoeglijk heb zitten praten. De tijd was zomaar weer voorbij en exact om 15.00u stonden we weer bij de bus. Daar werd het vrachtruim volgestouwd met alle verworven hobby-artikelen. De terugweg verliep vlot en de chauffeur “drukte, zonder tussenstop, aardig door”. Om 17.45u waren we weer terug bij Silverdome in Zoetermeer. Het jaarlijkse uitstapje naar Duisburg zat er weer op. Op naar het volgende evenement !!!

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »