DUISBURG, 1 okt. 2011

Zaterdag 1 oktober 2011 vertrok de door Paluzee gecharterde bus om 08.30 uur richting Duisburg. Het jaarlijkse inkoop uitje dat voor mij nu de derde keer betrof. De bus zat niet helemaal vol, er hadden dus nog een paar mensen meer mee gekund. De avond voor deze dag hadden via de vereniging nog een kortingskaart van 2 euro gemaild gekregen, dus die had ik maar snel even in tweevoud geprint. Ook had ik nog snel even voor vertrek nog even wat geld “uit de muur getrokken”. In mijn rugtas zaten broodjes, wat te drinken en mijn camera, dus eigenlijk kon mij niks gebeuren, ik was volledig voorbereid.

Bij de grens maakt de chauffeur altijd de gebruikelijke sanitaire rook- en koffiestop. Het weer was te gek mooi, dus het was geen straf om er even uit te mogen. Tijdens de rit werd er over en weer geïnformeerd naar de plannen en boodschappenlijstjes.

Rond 11.30u arriveerden we op de parkeerplaats bij het beursgebouw. Je loopt dan eigenlijk altijd langs de oude installaties van een oude fabriek die daar nog staat. Hoewel ik niet eens weet wat voor soort fabriek het is geweest (ijzergieterij?), is het een karakteristieke en indrukwekkende entourage.

Duisburg 2011 nr 001
Oude machines.
Duisburg 2011 nr 002
Nog meer oude machines op weg naar de ingang.

De wachttijden bij de kassa’s waren er eigenlijk niet en in tegenstelling tot vorig jaar leek de beurs wat minder druk bezocht. Direct bij de ingang liep je weer tegen de discusvissen aan en direct daarna tegen een enorme expositie van Betta splendens. Met deze vissen wordt kennelijk jaarlijks een competitie gehouden om de mooiste exemplaren in te brengen en juist toen wij binnen kwamen waren er prijsuitreikingen aan de gang. Ik ben daar niet al te lang bij blijven kijken. Toch zijn al die verschillende Betta “uitvoeringen” best gaaf om te zien.

Duisburg 2011 nr 003
Bij de ingang waren discusvissen te vinden maar op de beurs waren ze in allerlei kleurvariëteiten te vinden.
Duisburg 2011 nr 004
Indrukwekkende prachtige kleuren. Symphysodon aequifasciatus, de reuzendiscus, het resultaat van selectief kweken.
Duisburg 2011 nr 005
Maar ook de uit import afkomstige oorspronkelijke Symphysodon discus, de Bruine discus, of Heckel discus. Persoonlijk geef ik altijd de voorkeur aan de natuurlijke verschijningsvorm.

Waarschijnlijk was het mooie weer mede oorzaak voor het minder druk zijn tijdens de beurs, maar het was wel erg prettig om voldoende ruimte te hebben om op je gemakje rond te kunnen lopen en te kijken en ook foto’s te kunnen maken. Wat me wel een beetje verbaasde was de waarschuwing van een van de standhouders dat tijdens de beurs gemaakte foto’s niet op Internet geplaatst zouden mogen worden op straffe van een forse boete. Ik heb daar bij de ingang nog even navraag naar gedaan, maar daar was met betrekking daartoe gelukkig niks bekend. Ik vond het ook eigenlijk direct al een tamelijk bizar verhaal.

Duisburg 2011 nr 006
Piranha-achtige schijfzalmen Metynnis argenteus (ook wel: Silver dollar), enkel geschikt voor een speciaal-aquarium. Ze worden groot en het zijn fanatieke planteneters. Wel heel geschikt om op zo’n beurs eens te laten zien.
Duisburg 2011 nr 007
Datzelfde geldt voor deze grote cichlide die weer in een totaal ander speciaalaquarium thuis hoort. (Paratilapia bleekeri/ polleni – Madagaskar)

Alles met elkaar was het qua aangeboden artikelen en materialen eigenlijk geen opvallende beurs. Ik heb er eigenlijk geen spectaculaire nieuwigheden aangetroffen. Achterin is de stand van ZooZajac gesitueerd en daar zijn altijd wel interessante koopjes te scoren, maar veel echt nieuws heb ik niet gezien. Nieuw zou een product van easyAqua zijn: een zogenaamde “Flussiger Mulmsauger” een vloeibare bodemvuilverwijderaar, een op enzymen gebaseerde vloeistof, die bodemvuil in hoog tempo zou afbreken. Dit product wordt in eenheden van 250, 500, 1.000 en 5.000ml. op de markt gebracht en aangeboden. Voor de vijver zijn deze producten er al jaren, maar kennelijk is er nu een variant ontwikkeld voor het aquarium. Ik heb het er met Henk Bretveld nog even over gehad, maar beiden zagen wij de toegevoegde waarde van dit product voor onze hobby nog niet zo helder.
Wel worden er steeds meer met LED-verlichting uitgeruste lichtkappen aangeboden en het aantal beschikbare voor aquaria geschikte kleuren neemt toe en de energiebesparing wordt overal natuurlijk benadrukt.

Duisburg 2011 nr 008
Een vloeibare bodemvuil verwijderaar, een op enzymen gebaseerde vloeistof, die bodemvuil in hoog tempo zou afbreken.
Duisburg 2011 nr 009
De laatste ontwikkeling op LED-gebied voor het aquarium worden wel getoond en gepromoot. Op zich natuurlijk een ontwikkeling om nauwlettend in de gaten te houden.

Achter in de beursruimte was een tentoonstelling van diverse aquaria waarin allerlei vissoorten werden tentoon gesteld. Op zich leuk om een keer doorheen te lopen, maar als verwende aquariaan met een prachtig aquarium thuis, was ik daar toch vrij snel op uit gekeken.

Duisburg 2011 nr 010
Je zou een aquarium zomaar helemaal met kunstplanten kunnen inrichten. Op zich zou dat wel een behoorlijke zorg minder zijn. Maar ja op de beurs is het uitermate functioneel om op deze manier de verschillende technische hulpmiddelen e.d. tentoon te stellen. Soms is het gewoon belangrijk dat je ideeën kunt opdoen.
Duisburg 2011 nr 011
Persoonlijk vond ik dit wel een aardige suggestie: Doe eens wat anders met Chinese klimop (Cardamine lyrata). Door deze laag te houden heeft deze plant een totaal andere uitstraling en toepassingsmogelijkheid. De combinatie met deze zwarte met wit geaderde stenen is in mijn ogen heel smaakvol.
Duisburg 2011 nr 012
Chinese klimop, zeer fraai toegepast.
Duisburg 2011 nr 013
Een beurs is ook een mooie gelegenheid om eens een minder bekend visje onder de aandacht te brengen. Ik moet nog even uitzoeken welke soort het precies is. Er zat een hele school bij elkaar. Helaas waren de meeste exemplaren in minder goede conditie en dan sla je toch een beetje de plank mis. Notropis lutrensis, een visje uit Noord-Amerika dat waarschijnlijk lagere temperaturen vereist.
Duisburg 2011 nr 014
Hoewel het me niet direct een geschikt dier voor het gezelschapsaquarium lijkt, maak je als standhouder wel de blits met zo’n mooie gave opvallend gekleurde grote kreeft.

Ook vorige keer en ook nu waren er vrij veel verschillende nano-aquaria en ook veel kleinere en grotere zeewateraquaria. Ik had de indruk dat het zeewater ten opzichte van vorige keer wat in vertegenwoordiging was toegenomen.
Er waren diverse verkopers van aquariumplanten, maar om te beginnen werden daar hoofdzakelijk in bovenwatercultuur gekweekte planten aangeboden en verder waren de prijzen over het algemeen hoger dan in Nederland.

Duisburg 2011 nr 015
Nano-bakjes in allerlei vormen en uitvoeringen.
Duisburg 2011 nr 016
Hier kan je mooi laten zien wat je bedoelt met een “flinke school” vis. Hyphessobrycon bentosi variëteit; white tip.
Duisburg 2011 nr 017
Albino maanvissen, mij spreken ze absoluut niet aan, maar blikvangers mag je ze wel zeker noemen toch? Pterophyllum scalare: silver morph?
Duisburg 2011 nr 018
Leuke voorbeelden van nano-aquaria met zeewater. Betaalbaar, waardoor het voor de “gewone” liefhebber dichterbij komt. Waarschijnlijk bedoeld als “aanloopje” naar een grote zeewaterbak.
Duisburg 2011 nr 019
Inspirerende grotere zeewateraquaria met speciaal daarbij behorende verlichting.

Het leuke van zo’n beurs is toch eigenlijk dat je met mede-aquarianen samen een dergelijk evenement bezoekt en elkaar regelmatig tegenkomt en verhalen en ervaringen uitwisselt en zo nu en dan even samen optrekt.
Na afloop van deze beurs zijn we nog naar de winkel van ZooZajac gegaan en hebben daar nog een uurtje rond gekeken. Dit was op zich wel indrukwekkend, maar qua prijzen kan je beter gewoon in Nederland je spulletjes aanschaffen want alles was hier enorm duur. Op zich is het wel gaaf om van zoveel merken de artikelen onder een dak aan te treffen en fysiek te kunnen vergelijken. De toegevoegde waarde van dit bezoek was hoofdzakelijk: “Het er een keer te zijn geweest”, cq “Gezien te hebben”. Wat mij betreft hoeft dit bezoek niet jaarlijks herhaald te worden en eens per drie jaar of zo lijkt mij een meer dan voldoende frequentie. Maar ja dat is mijn mening, maar ik heb veel medeverenigingsleden gehoord die er wel ongeveer ook zo over denken.

Duisburg 2011 nr 020
Op het laats nog even een uurtje naar de indrukwekkend grote winkel van ZooZajac.

Alles met elkaar was het weer een leuke dag die ik niet zou willen missen en ik heb op de beurs toch weer een aantal artikelen goedkoop kunnen inkopen en ook de vereniging zelf heeft weer van alles ingekocht om de leden te kunnen bedienen en ook zelf weer wat inkomen te kunnen genereren.

Op de terugweg in de bus hoorde ik Marlene nog optimistisch promoten dat er ’s avonds nog een “after party” op het Paluzee forum zou zijn, maar ik vond het aantal reacties op het forum nog wel wat magertjes en ik heb de indruk dat er nog wat promotiewerk voor nodig is om dit forum, dat toch wel de nodige potentie heeft, tot “gemeen goed” te laten evolueren. Vanuit deze hoek wil ik het bestuur van Paluzee toch nog even bedanken voor het wederom organiseren en uitvoeren van “beursproject” en aangeven dat ik volgend jaar met veel plezier weer in de bus zal stappen. Volgende keer: maak ook een foto van de naambordjes. Op deze beurs kon vooral de cichlidenliefhebber z’n hart ophalen. Er was een enorme vertegenwoordiging uit die groep van vissen te zien.

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »