De Belgen hier

Bezoek van de Belgen, 7 maart 2015

Op zaterdag 7 maart 2015 was het tegenbezoek gepland van onze Belgische aquariumvrienden, bij wie wij op zaterdag 14 december 2013 met een groep Nederlandse aquariumliefhebbers op bezoek zijn geweest. Niels van Roon had de organisatie van deze dag op zich genomen en er was een mooi programma door hem samengesteld. Op zich lagen de te bezoeken aquariumadressen wel een flink stuk uit elkaar.

Het door Niels gemaakte schema zag er als volgt uit: Start om 09.30u in Den Helder om daar het A1 (beplant aquarium) van Niels van Roon te bekijken. Om 10.30u ook in Den Helder op bezoek bij Henk Steenwijk, eveneens een A1 (beplant aquarium).
Vervolgens afzakken naar Alkmaar om daar twee adressen te bezoeken. Om te beginnen om 12.00u Raymond Duindam, A1 (beplant aquarium) en landskampioen 2014. Daarna om 13.00u een bezoek aan de familie Vierhout waar ook een A1 (beplant aquarium) en een paludarium te zien zouden zijn. Om 14.45u stond een bezoek aan Ronald Buijsman in Noordwijkerhout op het programma waar volgens het programma een “binnentuin” kon worden bezichtigd. Daarna naar Zoetermeer om daar om 16.15u bij mij te zijn en om 17.00u bij Willem en Fred van Wezel, waar hun A1 aquaria op 1 adres te zien zouden zijn. De dag zou worden afgesloten met een gezamenlijk uit eten bij Eten en Zo
, wat bij mij eigenlijk vlak om de hoek is. Willem had daar voor de hele groep, 18 man, gereserveerd om 18.00u.

Tussen Willem van Wezel en Jaap Liefting was afgesproken dat Jaap ons om 08.00u zou komen ophalen. De avond van tevoren bleek dat Fred de hele dag al ziek was en op bed had gelegen en uiteindelijk niet mee zou kunnen gaan. Die zelfde avond kreeg ik een Appje van Willem dat we niet om 08.00u, maar om 07.00u zouden vertrekken en of ik dus maar om 06.45u bij hem wilde zijn. Ondanks het voor mij onchristelijk vroege tijdstip was ik keurig op tijd bij Willem, maar om 07.15u was er nog steeds geen Jaap gearriveerd. Toen Willem hem kort daarna belde om te vragen waar hij bleef bleek dat het vervroegde tijdstip een gevolg was van een geintje en dat Jaap gewoon om 08.00u zou komen. Iedereen baalde daar toch wel wat van en Willems vrouw Gonny, die ook vroeg uit bed was gekomen ging maar gauw naar boven om te douchen, want zo zei ze “anders doe ik die gozer wat !!”. Maar goed, na een bak koffie en even wachten, arriveerde Jaap en gingen we op pad.

Belgen op bezoek - 2015 nr 001
Tijdens het wachten op Jaap had ik rustig de gelegenheid om de bak van Willem even te fotograferen.
Belgen op bezoek - 2015 Kegelvlekbarbeel
In de bak van Willem domineert een school prachtige kegelvlekbarbelen (Trigonostigma heteromorpha).

Jaap heeft een sportieve Peugeot met betrekkelijk weinig ruimte op de achterbank en we spraken af dat ik op de heenweg en Willem op de terugweg achterin zou zitten. Onderweg vertelde Willem dat Robert uit Gouda niet zou meegaan omdat hij dit weekend debutantenkeuring had. Om 09.40 waren we in Den Helder op het eerste afgesproken adres bij Niels. Daar troffen we een prachtig, tamelijk open ingericht gezelschapsaquarium (a1) aan, van 145 x 55 x 55 cm, met o.a. mooie koraalplaatjes, een kleine soort regenboogzalmen, en een aantal Leeri’s. Een mooie Nympaea minuta en een groep Penthorum sedoides, waren voor mij in het oog springende planten. Opvallend was een ruimte net links van het midden, met betrekkelijk jonge mosachtige plantjes. Wat dat betreft spreken de foto’s voldoende voor zich. Niels toonde en demonstreerde ons de mogelijkheden van de door hem toegepaste LED-verlichting. Ook voor de inwendige mens werd gezorgd en er waren allerlei soorten gebak en koffie, om de “interland” goed mee te beginnen.

Belgen op bezoek - 2015 Koffie en gebak
Iedereen die wilde kreeg koffie met gebak, direct na het binnen komen.
Belgen op bezoek - 2015 Aquarium van Niels van Roon.
De bak van Niels van Roon, een bak met veel potentie en een toekomstige winnaar.
Belgen op bezoek - 2015 LED-verlichting
Even kijken naar de mogelijkheden en het effect van LED-verlichting.
Belgen op bezoek - 2015 Regenboogzalmpje
Een fraai niet al te opvallend, maar rustig regenboogzalmpje.
Belgen op bezoek - 2015 Nymphaea minuta
Een fraaie, mooi geplaatste, Nympaea minuta, die onder water kan bloeien.
Belgen op bezoek - 2015 Mosjes
Een straatje mosjes, dat nog moet vol groeien.
Belgen op bezoek - 2015 Mooie contrasten
Mooie contrasten.

Het bezoek aan Henk Steenwijk kon helaas niet doorgaan en daarvoor in de plaats zijn we naar Jos Wiedenhoff (Landskampioen A1 – 2003) gegaan. Het aquarium van Jos meet 150 x 55 x 55cm. Het aquarium valt op daar strakke fraaie plantengroepen onder een stemmige verlichting en de bak straalt vooral rust uit. De planten oogden super gezond en voor mij opvallende planten waren Polygonum oderatum, Rotala indica en Pogostomon erectum. Bij navraag naar de verlichting gaf Jos aan dat hij 4 rijen TL8 buizen gebruikt, waarvan 2 Philips 830, 1x Philips 840 en 1x GroLux. Deze combinatie, die sterk lijkt op de mijne, is Jos tot nu toe ook goed bevallen. Het aquarium wordt bevolkt door o.a. een grote groep Nannostomus marginatus, Megalamphodus megalopterus en Hemigrammus bleheri. De tuin wordt gedomineerd door een 22 kuub koi vijver, met in de schuur een geweldige filterinstallatie. Het was leuk die installatie, een beadfilter, UV-lamp en ozonapparaat, ook even te mogen bezichtigen.

Belgen op bezoek - 2015 Aquarium van Jos Wiedenhoff
Het aquarium van Jos Wiedenhoff, rustig en gedistingeerd.
Belgen op bezoek - 2015 Voor mij nieuw plantje
Een plantje dat ik nooit eerder had gezien: Polygonum oderatum. Gekenmerkt door rode stelen. De Belgen hadden hier kennelijk vooraf al afspraken over gemaakt. Wie weet krijg ik ooit t.z.t. een paar stekjes.
Belgen op bezoek - 2015 Groepen en contrasten.
Mooie gezonde groepen planten en geweldige contrasten.
Belgen op bezoek - 2015 Prachtige details
Tussen de plantengroepen “scharrelen” rustig de visjes.
Belgen op bezoek - 2015 Buiten de koi vijver
Buiten een degelijke koivijver (22 kuub) met fors uitgegroeide gezonde kois.
Belgen op bezoek - 2015 Voorfilter
Het voorfilter, voordat het water de schuur in gaat.
Belgen op bezoek - 2015 Het beadfilter en UV
In de schuur wordt het water gezuiverd door de UV-lamp en een flink beadfilter.
Belgen op bezoek - 2015 De bijbehorende regelapparatuur
Er komt wel wat bij kijken. Hier de randapparatuur om de filters aan de praat te houden.
Belgen op bezoek - 2015 Bespreken
Alle bakken worden, al dan niet met koffie of thee in de hand, uitgebreid besproken.

Volgens plan vertrokken we vervolgens naar Alkmaar, naar de woning van Raymond Duindam, waar broodjes, krentenbollen en soep op ons stonden te wachten. Raymond is landskampioen 2009 en 2014. Zijn aquarium is zeker zeer de moeite waard en sluit aan bij de moderne ideeën over aquarium houden. Open beplanting met losse plantengroepen en zelfstandige elementen in de vorm van mos-elementen. Vooral opvallend was het geconstrueerde kienhouten element met vier mosbolletjes daarop. Hierdoor wordt extra diepte suggestie gerealiseerd. De meest opvallende plant in dit aquarium vond ik de Ludwigia inclinata verticillata ‘cuba’ een plant die ik eerder ook heb gehad maar die helaas uit mijn assortiment is verdwenen. Latere pogingen om deze plant terug te krijgen zijn tot nu toe helaas mislukt. Hoewel ik een voorstander ben van natuurlijke kleuren van de vissen, moet ik zeggen dat ik wel onder de indruk was vanhet koppel Microgeophagus ramirezi dat er zwom. Een prachtige blauwe variëteit, een mooie grote man met twee bijbehorende vrouwen. Raymond vertelde dat hij deze vissen inmiddels al twee jaren heeft. Ook hier een grote school Fantoomzalmen en zo’n 100 dwergrasbora’s. Toen wij er waren brandde de verlichting maximaal en je kon zien dat de vis dit niet zo kon appreciëren. Natuurlijk ging de Hydraulisch geveerde lichtkap even omhoog en konden we naar de toegepaste verlichting kijken. Ook kregen we even zicht op de pompen en filterinstallatie onder de bak. Ik begreep dat Raymond de trip verder niet kon meemaken omdat hij ’s avonds bij de uitslag van de districtskeuring moest zijn en dat hij daar eerste is geworden in zijn district. Van harte gefeliciteerd.

Belgen op bezoek - 2015 Lunch
Hier staan broodjes klaar en kunnen we kiezen uit twee verschillende soorten soep. Daar zijn we eigenlijk wel een beetje aan toe.
Belgen op bezoek - 2015 Aquarium van Raymond Duijndam
Het aquarium van Raymond Duindam waarmeer hij vandaag Districtskampioen is geworden.
Belgen op bezoek - 2015 Mosformatie
Flinke mosformaties die op zich ruimte scheppen en graag door vissen en garnalen worden bezocht.
Belgen op bezoek - 2015 Mos op hout
Hier dan de mosbolletjes op het hout. Absoluut diepte creërend.
Belgen op bezoek - 2015 Mooie planten
Mooie afwisseling in kleur- en bladvorm. Midden boven Ludwigia inclinata verticillata ‘cuba’ een plant die ik graag ook weer eens in mijn aquarium zou terugkrijgen
Belgen op bezoek - 2015 Ramirezi blauw
Prachtige blauwe Ramirezi man.
Belgen op bezoek - 2015 Ramirezi blauw vrouw
en van deze vrouwen heeft hij er twee. Hij heeft ze al twee jaar in zijn aquarium rondzwemmen. Wat behoorlijk lang mag worden genoemd.
Belgen op bezoek - 2015 school, groot uitgegroeide zwarte fantoomzalmen
Een mooie school, groot uitgegroeide zwarte fantoomzalmen, houdt zich verborgen vanwege het vele licht.
Belgen op bezoek - 2015 Onder de bak
Een blik onder de bak op een deel van het filterstysteem.
Belgen op bezoek - 2015 De andere kant
En nog een grote Eheim 2080, de grootste pomp uit het assortiment van Eheim en de CO2 installatie ernaast.
Belgen op bezoek - 2015Lichtkap
Een hydraulisch ondersteunde lichtkap, die gemakkelijk kan worden geopend en gesloten en niet zomaar dicht valt.
Belgen op bezoek - 2015 Totaaloverzicht
Het totaaloverzicht, wel zeker de moeite waard deze districtskampioen !!

Het volgende adres in Alkmaar was dat van de familie Vierhout. Bij hen vonden we een aquarium dat werd aangekondigd als een “beplant” aquarium. Het is me niet helemaal duidelijk geworden of deze bak als een speciaalaquarium moet worden aangemerkt. De beplanting was sober en de verlichting ook. De bak wordt bewoond door een indrukwekkende school Nannostomus eques, en een flink aantal Corydoras sterbai op de bodem. Johanna vertelde dat deze spontaan regelmatig jongen produceren in de bak. Zo nu en dan zag je heel even een koppel dwergcichliden, Crenicaria punctulata, in beeld komen. Af en toe hoorde je het gefluit van een pijlgifkikker in het Paludarium. Het paludarium waar Phyllobates tricolor en Dendrobates leucomelas in werden gehouden. Leuk om te zien hoe twee mensen samen intensief betrokken zijn bij het beleven van onze hobby. Dit beeld werd nog versterkt wanneer je naar buiten keek om daar een natuurlijke vijver en begroeiing daaromheen te kunnen zien. Door de overbevolking in de woonkamer op dat moment haalde iedereen weer even extra adem toen we buiten kwamen om naar het volgende adres in Noordwijkerhout te gaan. Zuurstof !!

Belgen op bezoek - 2015 Het aquarium van de fam. Vierhout
Een eenvoudig ingericht aquarium met leuke vissen waaronder bovenin een mooie school Nannostomus eques.
Belgen op bezoek - 2015 Corydoras sterbai
Prachtige Corydoras sterbai, die regelmatig voor jongbroed zorgen.
Belgen op bezoek - 2015 Willem in gesprek.
Willem in gesprek met de heer en mevrouw Vierhout. Beiden zeer gedreven Vivariumliefhebbers.
Belgen op bezoek - 2015 Bloemetjes
Bloemetjes onder de lichtkap, altijd leuk om te zien.
Belgen op bezoek - 2015 Het Paludarium 1
Een blik op het paludarium. Als je goed zoekt zie je op deze foto zowel een Phyllobates tricolor als een Dendrobates leucomelas zitten !!
Belgen op bezoek - 2015 nr 040
en nog een.
Belgen op bezoek - 2015De tuin
en een blik op de tuin.

De “Binnentuin” zoals aangekondigd in het programma was totaal afwijkend van de aquaria die we hebben bezichtigd. Ronald Buijsman is werkzaam in het bedrijf “Squarell Technology” van zijn vader. Het idee om zo’n tropische binnentuin te realiseren kwam in eerste instantie van zijn zus en samen hebben ze dit uitgewerkt Zijn zus die binnenhuis architect is heeft de definitieve tekeningen gemaakt en Ronald heeft de praktishe invulling met tropische planten en een vijver verzorgd. Het is een geweldig idee om met behulp van je hobby op deze manier een aantrekkelijke werkomgeving te creëren. De ruimte wordt met behulp van een sproei-installatie, die osmosewater spuit, vochtig gehouden. In de vijver zaten enkele Koreaanse vuurbuikpadjes (Bombinus orientalis) en wat eenvoudige vis. Het leuke van dit project is dat je er ook vanaf de 1e etage in kunt kijken. In de keuken konden drankjes en hapjes worden genuttigd.

Belgen op bezoek - 2015 Binnentuin 01
De binnentuin kan inderdaad binnengewandeld worden. Wel uitkijken dat je niet op een padje gaat staan !!
Belgen op bezoek - 2015 Binnentuin 02
Geweldig om zo’n tropentuin in je direct bereikbare werkomgeving te hebben. Lekker sfeervol en inspirerend.
Belgen op bezoek - 2015
De beglazing van de tuin loopt door tot boven. Dat betekent dat je over de balustrade hangend naar beneden kunt kijken om te zien of je er iets ziet bewegen.
Belgen op bezoek - 2015 nr 027b
De boel moet nog een beetje vol groeien en de vijver moet nog wat meer worden geïntegreerd. Het kan een mooi stukje “oerwoud” worden.
Belgen op bezoek - 2015 Binnentuin 05
In de keuken staan de frisdranken op het aanrecht en er staan versnaperingen op de tafel. Heel plezierig allemaal.

Terug in Zoetermeer was het verzamelen bij de familie Van Wezel. Daar waren zowel de bak van Willem als de bak van Fred te bezichtigen. Beide heren hebben vorig jaar een nieuwe aquarium in gebruik genomen. Op dit moment draaien beide bakken weer op redelijk hoog niveau. Fred was inmiddels weer een beetje “overeind gekrabbeld” van de griep en kon toch zelf zijn eigen aquarium van commentaar voorzien. We hebben de groep daar in tweeën gesplitst. Een deel ging direct met mij mee om op zolder naar mijn grote bak te kijken. Hoewel mijn bak er mooi bij staat, waren mijn Ammannia gracilis na een korte terugval weer aan het herstellen. Rik constateerde “dat mijn bak er vorige keer net iets beter bij stond”. Dat kan ik wel beamen. Hoge ogen scoorden mijn Pauwooggrondels met hun diverse nakomelingen en ook het onbekende visje Hyphessobrycon elachys, dat de hele dag super actief is en dat haar oorspronkelijke aantal (20) inmiddels al meer dan verdubbeld heeft.
Alice kreeg, zoals waarschijnlijk alle (gast)vrouwen dat hebben gehad, een uitermate leuk verrassingspakket van de bezoekers aangeboden, waarvoor alsnog hartelijk dank !! Helaas was er te weinig tijd om ook de vijver buiten nog even goed te bekijken.

Belgen op bezoek - 2015 Aquarium van Fred van Wezel.
Bij de Van Wezels hier de bak van Fred. Die van Willem hebben we aan het begin van dit verslag al gezien.
Belgen op bezoek - 2015 Eustralis stellata
Meest opvallende plant Eustralis stellata. Men discussieert nog wat over de houdbaarheid van deze plant die er NU fantastisch bij staat.
Belgen op bezoek - 2015 Mosstraat.
Ander opvallend element is deze straat van mos, die Fred met zorg ontwikkeld heeft.
Belgen op bezoek - 2015 gekrulde Lobelia cardinalis
Bij Fred vinden we een laatste noviteit: een gekrulde vorm van Lobelia cardinalis.
Belgen op bezoek - 2015 Vissen van Fred
De meest opvallende vissen van Fred: Een school hockeysticks (Thayeria boehlkei) en een school white tips (Hyphessobrycon bentosi rosaceus).

Tenslotte dan nog even mijn eigen aquarium.

Belgen op bezoek - 2015 Aquarium Bart Laurens
Een aantal van de kijkers had mijn bak al eerder gezien. De meeste kennen hem anders wel van het internet.
Belgen op bezoek - 2015 Hyphessobrycon elachys
Twee vissoorten in mijn aquarium hadden speciale belangstelling.
Belgen op bezoek - 2015 Hyphessobrycon eleachys
Dat waren het tamelijk onbekende soort Hyphessobrycon elachys 
Belgen op bezoek - 2015 Pauwooggrondel
en de pauwooggrondel (Tateurndina ocellicauda), hier het mannetje. Allebei de soorten met in de bak geboren nakweek.

Tot slot zijn we bij “Eten en Zo” de dag gaan afsluiten. Iedereen heeft het daar naar z’n zin gehad. Ik heb mensen wel 5 keer met een goed gevuld bord zien terugkomen naar de tafel. Er werd geanimeerd met elkaar gesproken en geconcludeerd dat we met deze “interland” door moeten gaan.

Hierna nog een filmpje van Gianni Malfait

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »