Naar de Belgen

Bezoek aan België, 14 december 2013

Het was begin september 2013 dat de plannen om “een rondje België” te doen vaste vormen begon aan te nemen en het was van Belgische kant Rik Verhulst die de correspondentie op gang hield. Het was ook Rik die er kennelijk op aandrong om ook mij te vragen aan dit rondje deel te nemen, waar ik heel graag op ben ingegaan. Doordat Rik, Alain en Bjorn een aantal jaren geleden al eens bij mij op bezoek waren geweest om mijn bak te bekijken en ik dit drietal zo nu en dan op beurzen was tegengekomen, waren in ieder geval deze drie geen onbekenden voor mij. Kort geleden had ik via Rik gehoord dat Alain Belgisch landskampioen was geworden en met dat bericht stuurde hij een foto van de bak van Alain mee.
Zelf had Rik, nadat hij een nieuwe bak was begonnen, de nodige algenproblemen te verduren gehad, en ik was benieuwd hoe ver hij was met de bestrijding daarvan. Bjorn was gestopt met zijn aquarium en ik begreep dat hij nu een paludarium heeft waarmee hij ook hoge ogen zou hebben gegooid.

Op 14 december was het dan zo ver. Ik had de wekker om 06.45u afgesteld en ik stond direct naast m’n bed toen deze afging. Aanvankelijk had ik aangeboden zelf te zullen rijden en de Van Wezels mee te zullen nemen, maar inmiddels had Robert aangeboden om te rijden en ik had me daar bij neergelegd. Marco Aukes had vanwege zijn werk al eerder afgehaakt en Johan van de Werve had zich op het laatste nippertje als gevolg van rugklachten, afgemeld. Jammer, maar sommige dingen zijn nou eenmaal niet anders. Op de afgesproken tijd was ik op het adres van Willem en iets voor 08.00u vertrokken wij. De rit zelf leverde geen problemen op, mede vanwege de Tom Tom die Fred had meegebracht en die ons de rest van de dag feilloos naar de verschillende adressen loodste.

Ons eerste adres was dat van Gianni Malfait en zijn vrouw Griet Gremeaux, in Wevelgem , waar we iets voor de geplande tijd 10.45u aankwamen. De hele Belgisch “club” was daar al verzameld en we werden hartelijk ontvangen. Na het kennismakingsrondje konden we meteen de bak van Gianni bewonderen. Voor mij was het de eerste echte kennismaking met een aquarium “Japanse stijl” en ik moet zeggen dat de bak indrukwekkend overkwam. Doordat er in de overigens heel aantrekkelijke, maar met zoveel mensen toch heel drukke, serre-achtige uitbouw veel te veel beweging voor het aquarium was, waren de vissen wel wat uit hun doen en vooral de grote groep roodkopzalmen was niet volledig op kleur. De bak was werkelijk glashelder en een plaatje om te zien. Naar Nederlandse begrippen “keuringstechnisch” zou dit aquarium nooit hoog kunnen scoren en voor dit soort bakken zou een eigen categorie moeten worden ontwikkeld. Maar dit even terzijde. Tijdens het kijken naar de bak werden we van koffie of anders naar wens voorzien, en werden we op allerlei lekkere hapjes getrakteerd. Kort na onze eigen aankomst kwamen ook de andere Nederlanders aan en waren we als groep compleet.

Bak van Gianni
Japanse stijl. Een zeer herkenbare stijl van aquarium inrichten. Mooie velden planten en een grote school vis.
Detail bak Gianni 1
Wat mij betreft helaas op deze manier onvermijdelijk wat reflectie, maar die neem ik maar voor lief.
Detail bak Gianni 2.
Roodkopzalmen zijn echte scholenvissen en zeker wanneer ze wat verstoord worden, vertonen ze dat scholengedrag.
Een deel van het gezelschap
Een deel van het gezelschap in de serre van Gianni waar het aquarium staat opgesteld. Heerlijke broodjes en hapjes.
Geanimeerde gesprekken
Al heel snel geanimeerde gesprekken over de hobby, naar aanleiding van het aquarium van Gianni.

Op de 2de bezoekplaats in Dadizele, zagen we het grote indrukwekkende aquarium van Kristof Vanhoutte , een aquarium van 2 kubieke meter, een indrukwekkend supergroot aquarium met als hoofdbewoners maanvissen en bloedvlektetra’s, een bak waar je uren voor kunt zitten kijken en waar de elementen vis- en beplanting een geweldige balans hadden gevonden. Een uitermate sfeervolle bak. Hier werden we door zijn vrouw Ellen Leman , met hulp van de andere gastvrouwen, rijkelijk voorzien van soep en broodjes.

Voor een korte video-impressie van dit aquarium, klik: (hier)

De bak van Kristof
Een enorm aquarium van 2 meter lang en een meter diep en breed, zonder referentie ze je niet hoe groot deze is, maar geweldig wanneer je er voor staat.
Maanvissen
De hoofdbewoners van deze bak zijn maanvissen, maar daarnaast ook bloedvlektetra’s en roodkopzalmen.
Maanvissen
Er zullen weinig particuliere aquaria zijn waar maanvissen zich beter op hun gemak zullen voelen als hier. Volop de ruimte en aan al hun wensen wordt voldaan.
Maanvissen
Even een van de maanvissen er uit “gelicht”.
Voor de bak
Aandacht voor alle aspecten van het aquarium. Hier krijg je een betere indruk van de grootte van de bak.
De bak van Rik
De dames, onder toeziend oog van Rik, houden in de gaten of alles goed verloopt.

De 3de bezoekplaats betrof het aquarium van Rik Verhulst in Roeselare. Een nu nog jong ingericht gezelschapsaquarium dat de ergste problemen met algen inmiddels kennelijk al te boven was gekomen. Het opvallendste element van dit aquarium was de elektrisch bedienbare en te openen lichtkap, die door Rik met gepaste trots werd gedemonstreerd. Om weer tot de top te kunnen behoren heeft dit aquarium nog even wat tijd nodig maar dat Rik het in z’n vingers heeft is bekend en dat zal ongetwijfeld gauw goed gaan komen. Hier werden we door Riks’ vrouw Katleen De Deygere getrakteerd op een heerlijke portie ijs.

Deel van de bak en wat vissen
Door het eerst op het volgende adres te zijn, zijn we in de gelegenheid om voor de hele groep er is nog even rustig foto’s te maken.
deel van het visbestand
Een deel van het visbestand scharrelt bij de voorruit.
Corydoras
Weer eentje er uit “gepikt”.
De Lichtkap
Een demonstratie van de elektrisch bediende lichtkap, een opmerkelijk technisch detail !!
techniek
En dan natuurlijk nog de techniek onder de bak.
Belangstelling
Voor alle details is ruime belangstelling.

De 4de bezoekplaats betrof het paludarium van Bjorn Hoorelbeke in Koekelare. Een prachtige bak met een echte regenwoudsfeer. Overigens heb ik de neiging om de bak van Bjorn niet als paludarium aan te duiden, maar als tropisch regenwoudterrarium, omdat het niet echt een specifiek oeverbiotoop betrof. De tropische sfeer werd fraai gecreëerd door het toepassen van kleine tropische epifytisch groeiende bromelia’s en tillandsia’s e.d. en op de bodem stonden zelfs enkele crypto-soorten in droogcultuur, wat ik altijd wel erg fraai vind. De bewoners waren wat pijlgifkikkertjes, waaronder Dendrobates leucomelas, het bekende geelzwarte kikkertje, maar vanwege de drukte voor de bak waren ze logischerwijze slecht te zien. Op de tafel voor het terrarium stonden allerlei verschrikkelijk lekkere door Leen Vermet zelfgebakken taarten en we mochten daar onbeperkt van nemen, wat een luxe !!

regenwoudbak
Een uitermate sfeervol ingericht regenwoudterrarium. Jarenlang ook mijn hobby geweest. Er zitten kikkertjes in die verscholen blijven.
Weelderige beplanting
Zo’n type terrarium geeft je de gelegenheid een weelderig plantenbestand op te bouwen en de sfeer van een regenwoud na te bootsen.
Het bewonderen van de bak
Hoewel de meesten geen ervaring hebben met terrariumhouden, vindt men een dergelijke bak over het algemeen wel heel mooi.
en op tafel
Geweldige combinatie met al die taarten op tafel.

De 5de en laatste bezoekplaats was die van Alain Debeer en Pierrette Bonte in Veurne, een prachtige 3 meter bak met als hoofdbewoners diamantzalmen en keizertetra’s. Beide soorten hadden zich in dit aquarium ongehinderd vermenigvuldigd en er zwommen enorme aantallen van beide soorten, in alle maten en stadia. Op zich was dat heel apart om te zien, maar ik miste wel de rust in zijn bak van kleine rondtrekkende schooltjes. Dit begon meer te lijken op een wriemelende massa. Maar Alain was zich hier prima van bewust en er zijn al plannen om de bak eens helemaal leeg te vangen en om een ander visbestand te gaan hanteren. De planten in het aquarium van Alain groeien weelderig en Alain heeft aan menigeen die avond menig stekje weg gegeven. Zelf heb ik wat stekken van Echinodurus tenellus van hem gekregen en een knolletje van Barclaya longifolia (groen). Deze laatste plant staat er bij Alain fantastisch mooi bij. Als extraatje mochten wij een kijkje nemen in de technische ruimte van het aquarium die Alain heeft gerealiseerd in een kleine kelderruimte, achter en onder het aquarium. Hier staat een indrukwekkende installatie voor de beheersing van het aquariumwater, een prachtig biologisch filter inbegrepen.
Ook hier werden we door Pierrette en met medewerking van de andere dames weer volgestopt met lekkere hapjes.

Voor het bekijken van een korte videopresentatie van het aquarium van Alain Debeer, klik: (hier).

De bak van Alain
Zo’n grote bak, ondanks dat ik er wel aan gewend ben, is toch wel indrukwekkend.
Mooie plantengroepen
Mooie plantengroepen, veel verschil in kleur en bladvorm.
Veel vis
Daarnaast grote hoeveelheden vis. Keizertetra’s en Diamantzalmen vormen de hoofdbewoners. Maar hier en daar ook koperzalmen.

Wel heel veel vis. In Nederland zou je op dit punt op biologische gronden waarschijnlijk puntenaftrek krijgen. Toch heeft het ook wel wat.

Diamantzalm man
Een mooie diamantzalm man.
Diamantzalm vrouw
en een prachtige vrouw.
de "machinekamer"
In een kelderruimte achter en onder het aquarium staat de “machinekamer” van het aquarium. De totale technische installatie is daar weggewerkt.
Biologisch filter
Deze bakjes maken onderdeel uit van het biologisch filtersysteem, dat rechtstreeks kan worden afgewaterd op het riool.
Afspraken maken
Ondertussen worden er al afspraken gemaakt voor een tegenbezoek aan Nederland, waarschijnlijk ergens in december 2014.

Na afloop van het bezoek aan Alain zijn we met z’n allen naar een restaurantje in het centrum van Veurne gegaan en hebben we daar tegen een uiterst schappelijk prijsje nog met z’n allen, gezellig en heerlijk gegeten. Na het eten is iedereen weer in z’n auto gestapt en huiswaarts gereden. Dit bezoek aan onze Belgische vrienden was uitermate interessant en een geweldige ervaring. We hebben zowel prachtige bakken gezien als van een geweldige gastvrijheid genoten. Er zijn inmiddels afspraken gemaakt voor een tegenbezoek van de Belgen aan ons in september. We zullen onze best doen om een waardige tegenprestatie te leveren.

Hierna volgt nog een aantal foto’s van het eten in het restaurant in het centrum van Veurne.

Nogmaals hartelijk dank aan onze Belgische vrienden voor deze fantastische dag.

Zie ook het verslag van Robert Koelman: (hier)

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »