Vivariumbeurs 2014

De Vivariumbeurs 2014 vond plaats in het weekend van 22 en 23 november 2014. In liefhebberskringen was er al uitgebreid over gesproken een veel mensen keken er naar uit. Een tijdlang leek het erop dat deze beurs als gevolg van onvoldoende financiële middelen geen vervolg meer zou krijgen. In januari 2014 kondigde Marco Aukes aan dat hij zijn team toch weer bij elkaar had weten te krijgen en dat hij voldoende partners had weten te interesseren om de Vivariumbeurs nieuw leven in te blazen.

Project Vivarium
Het project Vivarium: de suggestie van een oever in een soort regenwoud situatie. Sfeervolle start van de hobbybeurs.

De Vivariumbeurs is een echte hobbybeurs. Lekker ruime looppaden en voldoende ruimte tussen de stands. Met in het totaal zo’n 130 stands waren zowel de begane grond en de eerste verdieping voldoende bezet met aanbod en info. Er waren de nodige verenigingen en forums vertegenwoordigd en vooral hun aanwezigheid maakt deze beurs tot een hobbybeurs. Ik heb nog gezocht naar een (prominente) stand van de N.B.A.T., maar tot mijn stomme verbazing was deze niet eens aanwezig. Wel was er een tafeltje van de W.A.P, maar de N.B.A.T. zelf had niet de moeite genomen hier, op dit grootste vivarium evenement van Nederland, aanwezig te zijn.

Exocrawlers
Bakjes met prachtige opgezette kevers. Zoals u ziet was er voor kinderen de gelegenheid zich te laten schminken.
Desert Room 01
Als contrast daarna de Desert Room, met veel uit woestijngebieden afkomstige dieren, zoals deze populaire Australische Baardagame.
Een halsbandleguaantje afkomstig uit de Noordamerikaanse Sonora Woestijn.
Een halsbandleguaantje afkomstig uit de Noordamerikaanse Sonora Woestijn.
De N.B.A.T. is er dan zelf niet, de Werkgroep Aquatische Planten is er wel.
De N.B.A.T. is er dan zelf niet, de Werkgroep Aquatische Planten is er wel.

Bij binnenkomst in de hal “struikelde” al direct over de Exocrawlers, met hun fraaie opgezette insecten, waaronder prachtige vlinders en kevers en daarnaast ook spinnen en leuke hebbedingetjes. Gelukkig mocht ik daar mijn jas, tas en andere ballast achterlaten, zodat ik wat vrijelijker over de beursruimte kon wandelen en ook foto’s kon maken. Op deze beurs waren weer veel aspecten van de vivariumliefhebberij vertegenwoordigd. Op zaterdag heb ik vooral globaal rond gekeken en op zondag heb ik wat meer tijd genomen om sommige stands wat intensiever te bezoeken. Een opvallende stand was die van het Coleoptera Forum, daar gaven ze interessante voorlichting over het houden en kweken van prachtige kevers. Er waren enkele prachtige levende kevers te zien.

Een indrukwekkende levende neushoornkever, waarmee het Coleoptera Forum terecht heel veel aandacht trekt.
Een indrukwekkende levende neushoornkever, waarmee het Coleoptera Forum terecht heel veel aandacht trekt.
Maar ook deze grote groene kever mag er best wezen.
Maar ook deze grote groene kever mag er best wezen.
Opgezette insecten
Niet alles wat men laat zien is levend. Er zijn ook prachtige opgezette insecten te bewonderen.

Op zaterdag om 13.00u stond ik op het programma voor het geven van een presentatie over mijn tropisch gezelschapsaquarium. Ik had in deze presentatie iets te melden over de bouw ban mijn aquarium, de verlichting, voedingssupplementen, enkele vissen en een paar, naar mijn mening, interessante plantensoorten. In tegenstelling tot wat ik eerder op de Vivariumbeurs weleens had meegemaakt, was de zaal nu bomvol. Er zaten hier en daar zelfs mensen op de grond en ze stonden twee rijen dik achter in de zaal. Technisch was alles dik voor mekaar en ik hoefde enkel maar mijn usb-stick in de aanwezige laptop te prikken. Er was draadloze afstandbediening en een microfoon. Mijn presentatie duurde 55 minuten en ik heb daarna nog wat vragen beantwoord, dus alles keurig binnen de tijd. Aansluitend heb ik nog tot circa 15.00u over de beurs gewandeld, maar toen deden mijn voeten al dusdanig zeer dat ik besloot om naar huis terug te gaan.

Demonstratie
Nuttige demonstratie inrichtingstechnieken bij de stands, in dit geval ADM.

Zondag ging ik om 10.30u richting Nieuwegein en ook die dag was de parkeerplaats toen ik aankwam al aardig vol. Bij de kassa’s was het behoorlijk druk, maar er stonden geen ellenlange rijen. Kennelijk werd de afhandeling van de bezoekers efficiënt gedaan. Bij binnenkomst kreeg iedere bezoeker een plastic zak met daarin enkele folders en werd door Dennerle een zakje visvoer aangereikt. De tas was handig om op de beurs verkregen foldermateriaal in te verzamelen.

Diverse stands met waterplanten, waaronder ook de nodige voor mij onbekende soorten.
Diverse stands met waterplanten, waaronder ook de nodige voor mij onbekende soorten.
Kunstkoraalrif
Heel veel verschillende 3-D achterwanden voor het zoetwateraquarium, maar wat te denken van compleet begroeide kant en klare koraalrif onderdelen.
Mangrovewortels
Een soort bouwpakket voor mangrovewortels. Niet aanraken A.U.B., anders valt ie in elkaar.
Filtersysteem
Vele soorten filtersystemen, zowel voor zoet- als voor zoutwater.
Vissen in zakken
Met het aanbod van vissen in plastic zakken heb ik altijd nog wel wat moeite. Kennelijk verkoopt het toch nog goed. Maar de vissen kunnen niet anders dan gestresst zijn. Waarom niet gewoon reclame maken voor je bedrijf en de mensen bijvoorbeeld met kortingsbonnen naar je toe lokken?
Boeken
Grote hoeveelheden uiteenlopende literatuur.

De beurs voldeed aan mijn verwachting en al wandelend hoorde ik veel positieve geluiden. Van veel standhouders kreeg ik de indruk dat er zaterdag meer kopers waren, terwijl er zondag meer kijkers binnen waren. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Kopers willen er graag zo snel mogelijk bij zijn, terwijl het kijkers niet uitmaakt of ze zaterdag of zondag kijken. Maar zaterdag kunnen ze thuis, doordat dan de winkels open zijn, meer doen en zijn daarna op zondag vrij.

Vivarium 2014 Koitronics
Koitronics: Bij verantwoord proces en waterbeheer, is het gebruik van moderne technieken, van onschatbare waarde. Voor een continue beheersing van een proces is inzicht in het proces, door monitoring, registratie en bewaking, van essentieel belang.
Meetapparatuur
Er is wel het een en ander op de markt op het gebied van meetapparatuur en dit is nog maar een klein beetje.
Aanraken van dieren
Aanraken op eigen risico.
Aanraken op eigen risico.
Dat gold ook voor het aanraken van deze (opmerkelijk tamme) netpython. Eigenlijk is deze helemaal niet zo eng !!
Aligatorschildpad
Wees maar voorzichtig met deze alligator moerasschildpad. Die heeft een soort nijptang als gebit. Vingers kan hij met 1 hap afknippen.

De meeste stands hadden wel beursaanbiedingen, wat voor de bezoekers interessant is. Bijzonder vernieuwende zaken heb ik niet echt gevonden. Natuurlijk zijn er ontwikkelingen op het gebied van LED-verlichting en waterzuivering. Persoonlijk vond ik de stand van ADA een topper, met vernieuwende technische hoogstandjes. Hoewel ik persoonlijk de moderne met van glas en roestvrijstaal vervaardigde technische hulpmiddelen soms iets te veel van het goede vind. Kan ik er niet omheen dat ik de meeste wel interessant vind voor de hobby.

Bakje van ADA
Een bakje van ADA met daarin een aantal van hun technische hulpmiddelen voor een aquarium. Moderne vormgeving en op zich functioneel. Wat mij betreft moeten hulpmiddelen altijd zo veel mogelijk gecamoufleerd worden.
ADA Twinstar
De Twinstar van ADA, een apparaatje dat middels ultrafijne zuurstofbelletjes sporen van algen doodt en daardoor in een nieuw gestart aquarium opkomende algen in de kiem smoort en dus geen kans zou geven zich te ontwikkelen. In een bestaand aquarium waarin al algen aanwezig zijn zou de alg dan tot de aanwezige alg beperkt blijven. De moeite waard om eens nader naar te informeren.
technische oplossingen van ADA
Allerlei fraaie technische hoogstandjes die door ADA op de markt worden gebracht.

Een frisse dynamische uitstraling had de stand van Aquariumhuis Romberg uit Delft. Ik geef toe dat ik enigszins bevooroordeeld ben ten opzichte van dit in de regio naar mijn mening geweldige bedrijf. Het was er van vroeg tot laat zo druk dat het niet meeviel om een van de medewerkers te spreken. Voor Romberg was dit de eerste keer Vivarium, maar Leo Romberg is razend enthousiast en zit nu al plannen te maken voor de volgende keer, wanneer hij zeker weer mee wil doen. Opvallend was hun aquarium met een flinke hoeveelheid fraaie guppen. Iedere bezoeker mocht raden hoeveel het er precies waren. Voor deze wedstrijd hadden ze 200 briefjes meegebracht om in te vullen. Daar waren ze de eerste dag na een paar uur al doorheen.

Vivarium 2014 Sven Romberg
Sven Romberg, druk aan de telefoon. Hij vertelt: “Geweldige beurs, we hadden niet verwacht dat het zo druk zou zijn !! “
Guppen tellen
Een wedstrijd guppen tellen bij Romberg uit Delft. Veel mensen waagden een gokje. Later bedacht ik “maak een foto en tel ze dan”. Of is dat een onsportieve gedachte?
Drukte bij Romberg
Regelmatig was het zo druk in de stand van Romberg dat er vrijwel niemand meer bij kon.

Natuurlijk heb ik niet alles tot in details kunnen bekijken en sommige onderwerpen interesseren je meer dan de andere, maar het was een beurs met voor elk wat wils en met heel veel verschillende leuke dingen. De verschillende presentaties, de workshops, de wedstrijden “inrichten” en de fotowedstrijd maakten dit evenement tot een totaalbelevenis van de vivariumliefhebberij. Ik begreep van Marco Aukes dat er nog wordt nagedacht over of dit een jaarlijks, of een tweejaarlijks evenement moet/kan worden.

Haaien
Mooie suggestieve opstelling. Alles met elkaar bijzonder fraai om te zien en in het verlengde van hun product.
Zeewateraquarium 01
Hier en daar prachtige zeewateraquaria.
Vivarium 2014 Mantis kreeft
Een opvallende verschijning was deze Mantis- of bidsprinkhaankreeft van De Rifwachter. Een kleurrijke kreeft die met regelmaat een beetje van zijn kleuren liet zien.
Kogelvis
Een sympathieke kogelvis die rustig baantjes zwom in een grote bak bij het Roggenforum.
Bruine discus
Mooie bruine discussen. Nog niet helemaal op hun gemak en dus niet optimaal op kleur.
Drijvende steen
Drijvende stenen, op hun plek gehouden door een draadje. Persoonlijk zie ik er de toegevoegde waarde niet zo van, maar er zullen ongetwijfeld esthetische effecten mee bereikt kunnen worden.
Panda guppen
Bijzondere aquaria met pandaguppen voor een tientje. Opvallend geëtaleerd.
Regenwoudbakje 01
Er zijn mooie uiteenlopende voorbeelden van regenwoudterraria, die geschikt zijn voor het huisvesten van pijlgifkikkers.
Regenwoudterrarium 02
Nog zo’n voorbeeld van een regenwoudterrarium.
Vivarium 2014 Pijlgifkikkertjes
Prachtige pijlgifkikkertjes, allemaal afkomstig van nakweek.
Koreanen
Koreaanse vuurbuikpadjes. Sterk aan water gebonden en niet al te moeilijk te houden.
Hellie Klaassen
Ook Hellie Klaassen is weer trouw aanwezig met haar stand om informatie te geven over het houden van grote herbivore hagedissen.
Aquariumbemesting
Aquariumbemesting.nl doet goede zaken. Deze gespecialiseerde webwinkel heeft goede alternatieven ontwikkeld voor al uw aquariumplanten en meestal voor een redelijke prijs.
Workshop inrichten 03
Cor de Wit en Willem van Wezel, allebei lid van Paluzee Zoetermeer, net als ik, gaan beginnen met het geven van een workshop Aquarium inrichten “Hollandse Stijl”. Willem zal praten en Cor zal de plantjes op hun plek zetten. Cor de Wit is een doorgewinterde aquariaan met jarenlange ervaring.
Workshop inrichten 02
Net als bij mijn presentatie waren ook hier alle stoelen bezet.
Vivarium 2014 Workshop inrichten 01
Het resultaat van een uur workshop met veel info over de gebruikte planten door Willem van Wezel.
Wedstrijd
Het publiek mag door middel van stemmen bepalen welk bakje het mooist is ingericht.
Nanobakje 01
Een paar voorbeelden van de wedstrijdbakjes.
Nanobakje 02
Door de bakjes goed te bekijken vallen details op en doet de kijker misschien ook wel ideeën op.
Plantjes 01
Fraai geëtaleerde kleine mosjes en mooie waterplantjes.
Voorbeeld aquarium
Diverse voorbeeld aquaria, de omlijsting had iets netter kunnen worden aangebracht; een detail, niemand lette er echt op.
voor de kinderen
Heel belangrijk: naast het schminken ook andere activiteiten, speciaal voor de kinderen.
de roltrap
Alles met elkaar was het een geslaagde beurs waar de Vivariumliefhebber volledig aan z’n trekken kon komen.

Alles met elkaar was het een geslaagde beurs waar de Vivarium- liefhebber volledig aan z’n trekken kon komen. Natuurlijk waren er her en der schoonheidsfoutjes, maar de bezoeker heeft deze beurs ervaren als een die voor herhaling vatbaar is. Ik wens de organisatie daar veel succes bij en zal volgende keer heel graag mijn bescheiden steentje weer bijdragen.

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »