Vivariumbeurs 2011

De Vivariumbeurs 2011

Zondag 27 maart bezocht ik de Vivariumbeurs 2011 in Nieuwegein. De dag daarvoor was ik in De Meern geweest om daar een houtsnijwerk op te halen, maar vanwege andere activiteiten die dag ben ik toen niet dat kleine stukje doorgereden om naar de beurs te gaan. Van zaterdag op zondag ging de zomertijd in waardoor de nacht kunstmatig werd ingekort. Ik bezoek deze beurs sinds die er is ieder jaar om te kijken of er nog nieuwe ontwikkelingen op aquariumgebied te melden zijn en eigenlijk, nog belangrijker, om contacten op hobbygebied te leggen en te onderhouden. Nieuwegein is vanuit Zoetermeer een half uur rijden en het was die dag mooi weer dus geen belemmeringen. Op het parkeerterrein van de Home Boxx aangekomen leek het behoorlijk druk want je moest even zoeken naar een plekje om de auto kwijt te raken.

Vivarium 2011 nr 001
Allerlei stands op aquarium- en terrariumgebied, sommige rommelig, andere keurig gesorteerd.
Vivarium 2011 verkoopeiland met tropische planten
Opvallend ruim opgezette beurs die de bezoeker de kans geeft alles rustig en goed te bekijken.
Vivarium 2011 Stand van Aquareus
Ook zeewater is vertegenwoordigd middels o.a. deze stand.

De eerste bekende die ik eenmaal binnen tegen kwam was Ferry van Paluzee. Hij vertelde al vanaf donderdag aanwezig te zijn en bij de opbouw betrokken te zijn. Hij was bekaf van al het werk en zag er tegenop om volgende week weer aan het werk te moeten. Op mijn vraag of het druk was geweest antwoordde hij dat het gisteren drukker was geweest dan vandaag, maar dat gezien de geringe hoeveelheden nog overgebleven reclamemateriaal de bezoekersaantallen aanzienlijk moeten zijn geweest. De volgende die ik tegenkwam was Lotty Sonnenberg van Danio Rerio Delft, die kom ik altijd tegen op dit soort evenementen. Zij vertelde dat er dit jaar meer te doen was en dat het aantal stands op de beurs ook groter was dan vorig jaar.

Vivarium 2011 Open terrarium met tejuhagedis
Deze stand is van de organisator waar de verschillende vivarium aspecten worden getoond.

Deze beurs nodigt niet uit een speciale vaste route te volgen, maar is zodanig ruim opgesteld dat het voor de bezoeker eenvoudig is om een eigen plan trekken en naar eigen inzicht de beurs af te lopen en alles te zien. Mijn route bracht me al snel bij een met troebel water gevulde auto waarin Piranha’s werden getoond. Bij de auto stond een bordje met de aanbeveling dit thuis niet uit te proberen, ludiek, maar persoonlijk heb ik niet zo veel met dit soort “kunstuitingen”. In het verlengde hiervan vond ik op de beurs nog een als aquarium ingerichte computerkast en een oude televisie. “Grappig”.

Vivarium 2011 De met water en piranha's gevulde auto
De met water en piranha’s gevulde auto, helaas was het water erg troebel, maar het trok wel aandacht.
Vivarium 2011 Piranha's
Elders op de beurs nog meer piranha’s en die waren wel beter te zien, hoewel ook deze bak niet kraakhelder was.

Ik ben nog heel even bij de stand van het Nederlandstalig Aquaforum geweest en heb daar een paar plaatjes geschoten. Ik kende er eigenlijk niemand, maar dat komt doordat ik niet erg actief op de forums ben.

Vivarium 2011 De stand van Nederlandstalig Aquaforum
De stand van het Nederlandstalig Aquaforum, de sfeer is jolig, maar ik ken er niemand.

Uiteraard zoek ik altijd even naar de stand van de Exocrawlers, waar ik zoals gebruikelijk Arjan de Weger en zijn vrouw Danielle, Marco Burgers en Stefan Visser (de man die de basis voor deze website heeft gelegd). Daar praat ik altijd even met ze bij. Alle drie deze mannen waren vrijwilliger bij mijn Reptilion project, dat inmiddels al meer dan 10 jaar geleden werd beëindigd. We zie elkaar niet heel erg vaak meer, maar het is altijd leuk om ze bij dit soort gelegenheden weer eens te zien en te spreken. Het Reptilion is een gemeenschappelijke factor in ons leven die ons altijd verbonden zal houden, hoezeer we inmiddels onze eigen weg ook zijn gegaan. Arjan vertelde dat ze er dit jaar voor het eerst toe over zijn gegaan om ook, net als in het Reptilion, plastic snuisterijen te gaan verkopen voor de kinderen. Stuiterballen, hagedissen en plastic kikkers. Hij vond wel dat de kikkers uit de Reptilion tijd wat meer natuurgetrouw waren dan die van nu. Een goedlopend artikel van de Exocrawlers zijn de sleutelhangers met de in hars gegoten insecten. Marco merkte nog zorgelijk op dat ze volgende week weer op een beurs zouden staan, maar dat de voorraad opgezette vlinders wel angstwekkend was geslonken.

De stand van de Exocrawlers met heel veel prachtige opgezette insecten en leuke snuisterijen.
De stand van de Exocrawlers met heel veel prachtige opgezette insecten en leuke snuisterijen.
Vivarium 2011 De hele familie De Weger is betrokken bij de Exocrawlers
De hele familie De Weger is betrokken bij de Exocrawlers en zo ook Stefan Visser die als jochie bij het Reptilion kwam.
Vivarium 2011 Sleutelhangers
In heldere hars gegoten insecten die het als sleutelhanger “goed doen”.

Er wordt nog wel eens geklaagd dat er tegenwoordig weinig mooi en groot kienhout meer wordt aangeboden. Dat werd wel ruimschoots gecompenseerd door een aanbieder op deze beurs met vrijwel uitsluitend grote grillig gevormde stukken kienhout. Voor de gemiddelde aquariumhouder waarschijnlijk over het algemeen veel te groot. Kienhout is op zich decoratief en natuurlijk materiaal, maar gaat op duur onder water toch rotten en kan, ook al is het na verloop van heel veel jaren, aan de basis van een algenexplosie staan. Omdat het hout dan al zo lang probleemloos in de bak staat wordt dat lang niet altijd direct onderkend.

Vivarium 2011 Kienhout
Hoe bedoel u: Er is geen kienhout meer te koop?
Vivarium 2011 Waterplanten op de verkooptafel
Een stand met stapels waterplanten, zo los op de verkooptafel. Goedkoop? Oordeelt u zelf !!

Hier en daar had ik al gevraagd naar waar ik Christel Kasselmann zou kunnen vinden en ik heb ook uitgekeken naar de Belgen, Rik Verhulst en maten, die er het hele weekend zouden zijn. Ik heb ze helaas niet gezien. Tot mijn grote plezier liep ik wel Henk ten Hove tegen het lijf. Zijn aanwezigheid was mij al gemeld, maar je loopt mekaar in zo’n grote ruimte natuurlijk gemakkelijk steeds mis. Ook Henk is ook vrijwilliger geweest bij mijn Reptilion project en ik probeer altijd nog minimaal een paar keer per jaar telefonisch contact met hem te houden. Na een babbeltje over zijn kikkerhobby, wat gezondheidspraatjes en het ophalen van wat herinneringen gingen wij ieder weer onze eigen weg. Maar niet zonder de groeten van Henk aan mijn vrouw Alice.

Vivarium 2011 Een kijkje naar beneden
Een kijkje van boven naar beneden laat de ruimte op de paden tussen de stands heel duidelijk zien.

Boven op de eerste etage van de beurshal zag ik stands van diverse forums en verenigingen. Bij de stand van de N.B.A.T. werd ik nog aangesproken en gevraagd of ik geen lid wilde worden, maar ja, dat zette geen zoden aan de dijk, want dat ben ik inmiddels alweer een poosje. Bij de stand van de WAP stond Jaap Liefting informatie te geven over de diverse waterplanten. Jaap is ontwerper van de Flora-mate, de digitale TL dimmer, en Jaap is specialist op het gebied van waterplanten. Als ik daar vragen over heb zal Jaap over het algemeen een van de eersten zijn bij wie ik daarover te rade ga.
Iets verderop trof ik een grote stand aan van Aquariumvereniging Aponogeton Zeist. Twee van de mensen daar waren aanwezig geweest bij mijn presentatie bij Paluzee en er werd gepolst of ik bereid zou zijn een lezing te geven waarin wat praktisch aspecten van het aquariumhouden kunnen worden verwerkt, zoals het planten van aquariumplanten met een pincet en misschien wat meer praktische handelingen. Het probleem voor verenigingen is dat er nog maar een beperkte pool van sprekers beschikbaar is en dat de vraag van de leden wat verschuift naar interactie in plaats van passief luisteren en kijken: Workshops !! Ik heb aangegeven altijd flexibel te zijn en dat ze daar t.z.t. maar eens op moeten terug komen. Voor wat betreft de presentaties die ik momenteel verzorg heb ik verwezen naar het tabblad “Nieuws” van mijn website.

Vivarium 2011 De stand van de NBAT
De stand van de N.B.A.T. waar ik inmiddels vanaf 1957, mijn tiende jaar, lid van ben.
Vivarium 2011 Jaap Liefting: WAP
Jaap Liefting bemant de stand van de Werkgroep Aquatische Planten: WAP.
Vivarium 2011 Hellie Klaassen
Hellie Klaassen, vanaf de oprichting lid van de Doelgroep Groene Leguaan, is op vrijwel elke belangrijke beurs met een stand aanwezig.

Al hier en daar fotograferend ben ik weer naar beneden gegaan en kwam ik terecht bij een vrij grote stand van een Reptielenzaak uit Deventer. Daar zag ik tot mijn verbijstering een bakje waarin jonge kaaimannen voor 90 euro per stuk werden aangeboden. Daar wilde ik wel even een plaatje van schieten. Ik vroeg of ik even het ruitje open mocht schuiven om te fotograferen, maar dat mocht niet. Toen ik daarop niet gelijk wegliep mocht het dan snel toch even, maar ik mocht niet flitsen. Helaas stond mijn camera op automaat en het toestel flitste wel. Daar werd de beheerder niet onterecht pissig van en had het verwijtend over stress en dergelijke zaken. Zelf had ik wel zoiets van: Dit soort dieren zou niet meer op beurzen moeten mogen worden aangeboden en ik vind eigenlijk dat de organisatie daar toezicht op zou moeten houden en de verkoop hiervan zou moeten verbieden. Kaaimannen zijn geen dieren voor de particuliere liefhebber en de aanwezigheid van deze dieren op een beurs zou impulsaankoop gemakkelijk kunnen stimuleren. Ze staan daar natuurlijk niet zomaar met een prijs er bij en ik neem aan dat iedereen die betaalt ze dus zo mee naar huis zou kunnen nemen. Dat zou wat mij betreft een aandachtpunt voor een volgende beurs kunnen zijn.

Vivarium 2011 Jonge kaaiman
Krokodillen en kaaimannen horen bij de particuliere liefhebber niet thuis en zouden op een beurs als deze niet te koop moeten mogen zijn.
Vivarium 2011 Groene leguaan
Een baby groene leguaan, deze kunnen tot 2 meter lang worden en zijn snel gestrest. Dit dier kijkt overigens heel rustig om zich heen.
Vivarium 2011 Vissen in zakken
Ook de vissen in zakken en zakjes zullen voor velen een onderwerp van discussie blijven.
Vivarium 2011 Reptielen in de aanbieding
Hoe netjes verzorgd deze stand er ook uit ziet, daar valt niks op af te dingen, het blijven relatief kleine doosjes.

Een ander aandachtspunt wat mij betreft is de zorg dat het terrariumaandeel van deze beurs niet te groot gaat worden. Ik ben me er van bewust dat onder vivaria alle vormen van verblijven voor levende dieren kunnen worden gerekend, maar ik zou er voor pleiten de nadruk bij het “natte aspect” te houden want dat maakt deze beurs onderscheidend van andere beurzen. Terrariumbeurzen zijn er nu al meer dan genoeg. De grootste daarvan zijn voor zover ik weet die van Houten en Nijmegen.

Vivarium 2011 Regenwoudbakje
Er zijn veel regenwoudterraria en paludaria met vernuftige regeninstallaties en sproeisystemen.
Vivarium 2011 Zeewaterdieren
Allerlei zeedieren.

Alles met elkaar heb ik weinig echt nieuws gezien. Ook heb ik geen spectaculaire aanbiedingen gezien, maar daar ben ik ook niet echt naar op zoek geweest. Ik had geen tijd om lezingen te bezoeken of uitgebreid workshops bij te wonen, maar die waren er wel en vormen waardevolle toegiften bij deze beurs. Ik heb nog even staan praten met Gilles van “Aquariumbemesting” die doet wel goed werk (en misschien ook goede zaken) door alternatieven aan te bieden voor de dure reguliere bemestingsartikelen die er momenteel op de markt worden aangeboden. We hadden nog even een gesprek over Ludwigia inclinata, een plant die het in mijn aquarium heel lang heel erg goed heeft gedaan, maar die na de algen ellende helaas weer uit mijn bak verdwenen is, momenteel overigens naar tevredenheid vervangen door Pogostemon stellata.

Vivarium 2011 Lezingen
Er zijn diverse lezingen over verschillende over verschillende onderwerpen en workshops netjes geprogrammeerd in het programmaboekje.
Vivarium 2011 Workshops
Een workshop aquarium inrichten !!
Vivarium 2011 Aquariumbemesting
De stand van “Aquariumbemesting” Gilles en zijn vrouw Kristel met heel veel alternatieve goedkopere plantenvoedingsmiddelen.
Vivarium 2011 Krabbetje oranje
Bijzonder fraai vond ik deze kleine krabbetjes die ik ook bij een van de stands aantrof.
Vivarium 2011 Krabbetje 2
En dan deze schitterende paarse soort. Werkelijk fantastisch deze vampierkrabbetjes !!!

Er waren heel veel nano-aquaria en een paar stands waar ontwikkelingen met betrekking tot LED verlichting werden getoond. Dat is een actueel onderwerp om in de gaten te blijven houden. Helaas was het er druk en kwam ik nauwelijks aan het voeren van gesprekken daarover toe. Ook kon ik niet al te lang blijven omdat ik ’s middags thuis weer verplichtingen had. Bij de uitgang ontmoette ik toch onverwachts nog even Christel Kasselmann. Ik kon haar gelukkig nog even uitleggen dat ik krap in mijn tijd zat en niet bij haar lezing aanwezig kon zijn. Ook is mijn aquarium momenteel niet van dien aard dat het voor haar een “must” zou zijn om dat dit jaar te moeten zien. We hebben dus alles naar volgend jaar doorgeschoven en ik ben na een plezierig bezoek aan de Vivariumbeurs met een goed gevoel weer naar huis gegaan.

Vivarium 2011 LED verlichting
De laatste stand van zaken op het gebied van aquarium LED verlichting.
Vivarium 2011 Christel Kasselmann
Bij het verlaten van de beurs ontmoette ik Christel Kasselmann nog even. Dat was op de valreep !! We hebben even bijgepraat.
Vivarium 2011 Op de terugweg
Alles met elkaar was het wel een bliksembezoek, maar ik heb me toch prima vermaakt.

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »