Aqua Zoo Leerdam

Bezoek Paluzee aan AQUA ZOO Leerdam (25 april 2015).

Op zaterdag 25 april 2015 zijn we met een groep leden van de Zoetermeerse aquariumvereniging Paluzee naar Aqua Zoo in Leerdam geweest.

In het souterrain van verpleeghuis Lingesteyn is een ruimte van ongeveer 400 m2 met 42 verschillende vivaria met een totale inhoud van ongeveer 40.000 liter water. In deze vivaria bevinden zich vissen, amfibieën, reptielen, planten en koralen uit vele delen van de wereld. Deze biotopen laten op een zo natuurlijk mogelijke wijze zien, in welk milieu deze dieren leven. Sinds 2003 heeft Aqua Zoo Leerdam, de status van dierentuin met de daarbij behorende vergunning. Aqua Zoo Leerdam is ontstaan uit de tentoonstelling “Ga naar de haaien”, die voor het eerst werd gehouden in de paasvakantie in 1991 en sindsdien elke zondagmiddag voor het publiek geopend was. Deze permanente tentoonstelling werd georganiseerd door de plaatselijke aquariumvereniging A.V. de Discus. Ook de huidige Aqua Zoo Leerdam wordt geëxploiteerd door deze aquariumvereniging.

00 Aqua Zoo Leerdam 00a
Georganiseerd door de plaatselijke aquariumvereniging A.V. de Discus.
00 Aqua Zoo Leerdam 00b
De eerste uitnodiging kwam van de heer Mullenders.

Ik herinner mij in het verleden een aantal lezingen bij de Discus te hebben gegeven, wat wordt bevestigd door mijn archief waarin ik alle afspraken met betrekking tot lezingen bewaar. De eerste lezing die ik er gaf was “Terrarium-Allerlei deel 1” op 11 mei 1982. Daarna ben ik er met al mij volgende lezingen terug geweest en wel op 9 mei 1983, op 9 april 1984 en op 18 maart 1985. Inmiddels dus alweer ruim 30 jaar geleden. De eerste uitnodiging kwam van de heer Mullenders en de volgende uitnodigingen van de heer C. de Jager. In die tijd maakte ik altijd aantekeningen naar aanleiding van mijn presentatie en op de eerste brief heb ik genoteerd: Kleine vereniging van zo’n 50 man en er waren 16 mensen aanwezig. Groot (hangend) scherm plus projectietafel aanwezig. Belangstelling was goed en mijn lezing is goed overgekomen. Men heeft belangstelling voor deel 2 en 3. Circa 3 kwartier rijden. In 1985 heb ik dus mijn laatste presentatie gegeven in Leerdam.

Alles met elkaar vond ik het bezoek aan deze Aqua Zoo meer dan de moeite waard. De collectie is niet super groot, maar ruim voldoende om een leuke doorsnee te tonen van de mogelijkheden in de aquariumwereld en een ochtend of een middag onder de pannen te zijn. Nette goed verzorgde aquaria waarin veel valt te ontdekken. Mooie groot uitgegroeide vis in een aangepaste omgeving. Zowel zout- als zoetwater en ook een paludarium met pijlgifkikkers. Overzichtelijke informatie bij de bakken. De enige bak die ik zelf een beetje uit de toon vind vallen, is de bak met de twee roodwang sierschildpadden, die zou ik lekker naar een schildpaddenopvang brengen. De rondleiding achter de schermen had voor veel van onze clubleden zeker toegevoegde waarde en de lunch was goed verzorgd en smakelijk. Kortom aan het eind van het bezoek ging iedereen met een tevreden gevoel naar huis.

Omdat ik niet alle namen van met name de cichliden en de zeewaterdieren ken laat ik de foto’s voor zich spreken en beperk ik mijn commentaar. De volgorde van de bakken is willekeurig.


Ik heb tijdens mijn bezoek aan de Aqua Zoo in Leerdam meer dan 500 foto’s gemaakt. Slechts een paar daarvan kan ik hier laten zien. Deze pagina is nog niet klaar. Ik moet nog namen opzoeken en teksten aanvullen. Ik hoop dat het leuk was om deze pagina te bekijken. Ik sta altijd open voor feed-back of kritiek.

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »