Aqua Hortus 2015

De AquaHortus Leiden, van 5 september tot 27 september 2015.

In 2015 bestaat de Hortus in Leiden 425 jaar. Al sinds mensenheugenis worden er twee grote aquaria in de tropische kas verzorgd door de Leidse aquariumvereniging ‘De Natuurvriend’, die in 2015 ook een jubileum viert: haar 85-jarig bestaan. De AquaHortus werd gehouden van 5 september tot 27 september 2015 en was een tentoonstelling voor jong en oud. Bij deze tentoonstelling werden ook kinderactiviteiten georganiseerd en was er is een uitgebreid programma aan lezingen en workshops. De tentoonstelling was ook op woensdagavond tot 21.00 uur geopend.

AquaHortus 2015 000 f

Het programma:

9 september: Woensdagavondworkshop Waterplanten schetsen.
Botanisch kunstenaar Anita Walsmit Sachs gaf u tips en adviezen hoe waterplanten zo nauwkeurig mogelijk kunnen worden weergeven.

20 september: Lezing “Wat is er aan een vis te zien?”.
Biologe Rinny Kooi legde zondagmiddag 20 september 2015 uit hoe een vis nu eigenlijk “werkt”. Hoe weet het dier wat boven en wat beneden is, hoe slaapt een vis, hoe zwemt hij, wat ziet, voelt en ruikt hij? Rinny legde het uit.

23 september: Workshop vissen fotograferen.
Lastig en spannend: Het maken van foto’s van de bewegelijke aquariumbewoners. Hoe krijg je die onderwaterwereld achter glas mooi in beeld? Hans Clauzing gaf hier uitleg over.

25 september: Lezing “De vissen van Von Siebold”.
Von Siebold liet tekenaar Kawahara Keiga afbeeldingen maken van de soms wonderlijk gevormde vissen die rond Japan gevangen werden. Hierover vertelt Martien van Oijen, net gepensioneerd als senior onderzoeker mariene biologie bij Naturalis. Men kon genieten van zijn verhaal en daarna de levende vissen van de AquaHortus.

27 september: Dagworkshop waterplanten tekenen.
Botanisch kunstenaar Anita Walsmit Sachs liet zien hoe u de lichtval en waterdruppels op zo exact mogelijk getekende waterplanten levensecht weergeeft. De planten zelf zijn aangepast aan hun bijzondere leefwijze en daardoor een intrigerende uitdaging voor tekenaars.

In de wintertuin, de tropische kassen en op het Notenveld werden honderden aquaria en terraria opgesteld. Er werd geen extra toeslag op de reguliere Hortus-entree geheven.

De Aqua Hortus 2015

Een werkgroep van Paluzee startte met de voorbereidingen voor de AquaHortus in Leiden.

De eerste klusdag voor de AquaHortus 2015 zit erop voor onze Paluzeeleden Willem van Wezel, Cor de Wit en Henk de Vree. Na flink wat overleg, verkenningsbezoeken aan de Hortus Leiden, het inventariseren van plannen, benodigdheden en het tekenen van plattegronden, gingen de handen op maandag 1 juni j.l toch echt uit de mouwen. Henk de Vree meldt: “We kregen een aantal bakken toegewezen om netjes te slopen zodat de glasplaten gebruikt konden worden voor dekruiten voor de uitgekozen showbakken.

De tijd vloog voorbij dus hieruit blijkt dat er een fijne sfeer onder de knutselaars hing. Ze waren met acht man en iedereen was lekker bezig met slopen, schoonmaken en opknappen. Het aquarium dat Willem en Cor werd toe gewezen was een mooie bak van 250 cm lang. Het aquarium dat Henk de Vree mocht inrichten was 160 x 50 x 60 c: Een mooi aquarium waar wel wat van te maken zou zijn. Na veertien dagen gingen ze weer aan de gang en kon Henk starten met het maken van een achterwand.

Er werden tot en met september nog verschillende werkbijeenkomsten gehouden. Extra handjes waren altijd welkom! Willem van Wezel coördineerde de werkzaamheden van Paluzee.

Op het terrein van de Hortus

Paluzee nam een deel van de aankleding van de tentoonstelling voor haar rekening door het inrichten van een aantal grote en kleine aquaria in verschillende stijlen.

Na de opening heeft Paluzee ook nog meegewerkt aan de tentoonstelling door zoveel mogelijk aanwezig te zijn tijdens de openingstijden.

Halverwege de tentoonstelling werd het aantal van 5000 bezoekers gepasseerd. Er waren zo’n vierhonderd grote en kleine aquaria, paludaria en terraria te bezichtigen. Verschillende Paluzeeleden hebben een bijdrage geleverd door mee te helpen met de totale opbouw, de inrichting van twintig aquaria voor hun rekening te nemen en als vrijwilliger te suppoosten tijdens de bezoekdagen van deze tentoonstelling. Met uiteindelijk zo’n 18.500 bezoekers is de tentoonstelling een succes geweest en werden de gestelde doelen behaald.

Mijn persoonlijke bijdrage heeft bestaan uit het deelnemen aan twee van de werkbijeenkomsten tijdens de voorbereidingen en het inrichten van een Azië aquarium voor Aquariumhuis Romberg in Delft, en het inrichten van een Azië aquarium voor mijn vereniging Paluzee. Ook heb ik het aquarium voor Romberg na afloop van de tentoonstelling weer opgeruimd. Leo Romberg heeft mij hiervoor vooralsnog gecompenseerd door het beschikbaar stellen van de planten uit het betreffende aquarium voor mijn aquarium thuis. Hieronder waren diverse crypto’s, maar ook een mooie groep Lagenandra meeboldii red.

AquaHortus 2015 280b

 

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »