Betta’s Pride

Een bezoek aan Betta’s Pride in Gouda op 15 mei 2012.

In eerste instantie was ik eigenlijk helemaal niet van plan om me aan te melden toen ik de oproep op het forum van Paluzee las om je aan te melden voor een excursie naar dit bedrijf. Ik heb niet zo veel met Betta’s en ik was er in eerste instantie ook helemaal niet enthousiast over. Op de verenigingsavond op 8 mei j.l. was het Jaqcues de Jong die me over de streep trok door me aan te moedigen om toch te gaan.
Ik heb me toen maar aangemeld op het forum en na wat heen en weer geschrijf over meerijden heb ik op het laatste nippertje besloten toch maar met m’n eigen auto te gaan. Dat geeft je dan toch de vrijheid om af te haken op ieder gewenst moment en met m’n navigatie moest het vinden van het bedrijf geen probleem zijn en dat bleek ook het geval te zijn.
Toen ik arriveerde was het nog niet zo druk. Er werden als gevolg van een combinatie van Paluzee uit Zoetermeer en De Natuur in Huis uit Alphen aan de Rijn, 17 mensen verwacht. De ontvangstruimte was betrekkelijk klein en ik dacht: “dat wordt wel beter wanneer we zo aan de rondleiding gaan beginnen”. Maar gaandeweg bleek, dat dit het was. Een aantal stellingen met kleine bakjes en een stelling met verkoopmateriaal. Er was voor koffie gezorgd en er stonden koekjes voor de bezoekers.

Marlène Reeuwijk meldt op het Paluzeeforum: “Bij ‘Betta’s pride’, hebben ze mooie kempvissen in allerlei variaties. Halfmoon, veiltail, crowntail, noem maar op. Omdat vele van ons deze soorten eens in levende lijven wilden aanschouwen, zijn wij vanavond met 10 Paluzee leden en 7 leden van de Natuur in huis bij deze kweker langs geweest.

We werden deze avond ontvangen door de eigenaar Armin Schaefer en zijn schoonzoon. Een welkomsbakje koffie of thee stond al klaar, evenals een schaal gezellige koekjes.
Op deze locatie is een aquariumbouwruimte, een kweekruimte en een show/winkelruimte. De bouw en kweekruimten bleken toch niet toegankelijk, maar gelukkig waren de wanden met showbakken, en dan vooral de verschillende soorten erin, zeker de moeite waard! Armin bleek een enthousiaste liefhebber die met plezier en passie wist te vertellen over de verschillende betta- en andere labyrinth soorten, hun herkomst, kweek en verzorging. Ook had hij een aantal andere (wildvang) soorten zitten die heel bijzonder zijn. Daarnaast bleek er onderling heel wat te praten (visserslatijn natuurlijk), dus vervelen hoefde niemand zich.”

Betta’s Pride 001
In hun folder maken ze reclame voor “De Internationale Gemeenschap voor Labyrintvissen” (IGL):

En op de andere kant van de folder vinden we daarnaast ook een algemeen verhaaltje over Labyrintvissen:

Ook is er een speciaal Nederlands forum voor Labyrintvissen.
Ook is er een speciaal Nederlands forum voor Labyrintvissen.

Alles met elkaar was het in die krappe ruimte wel een beetje een benauwde bedoening en ik ben maar aan het fotograferen geslagen. Alle bakjes waren voorzien van een soort grindbodemfilter en al het water was door het toepassen van blad en hout in de kleine aquaria een klein beetje bruin getint. Ik had twee lenzen meegebracht, maar ik heb uiteindelijk enkel gefotografeerd met mijn oude 55 mm. Micro Nikkor. Helaas waren de ruiten over het algemeen vooral aan de buitenkant niet echt schoon, hetgeen altijd z’n weerslag heeft op het fotoresultaat. Tijdens het fotograferen werd ik me er steeds meer van bewust dat ik de vissen die ik hier voor m’n lens kreeg eigenlijk, op wat uitzonderingen na, echt niet kende en dat ik bezig was een voor mijzelf best interessante reportage te maken.

Het resultaat van mijn fotografische activiteiten treft u hieronder aan. Ik ben er best wel heel content mee, hoewel ik moet toegeven dat ik een “berg” digitaal materiaal weer heb gewist, maar er is wel heel wat overgebleven en van de meeste vissen weet ik de namen niet meer. Daarom heb ik ze voorlopig een code gegeven en ga ik de namen achteraf successievelijk invullen. Ik hoop dat de lezers van mijn website me hierbij willen helpen en ik zal ook vragen aan de mensen van Bett’s Pride om hier wat medewerking aan te geven. Inmiddels heb ik alle namen van Armin Schäfer mogen ontvangen, waarvoor dank.

Betta’s Pride 003
Betta splendens, halfmoon, Copper red gas, man.
Betta splendens, multicolor, vrouw.
Betta splendens, multicolor, vrouw.
Betta splendens, veiltail, multicolor, man.
Betta splendens, veiltail, multicolor, man.

De rest van de vissen die ik bij Betta’s Pride fotografeerde kunt u bekijken door het starten van de hierna volgende galerij.

 

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »