Vivariumbeurs 2012

 

Vivarium 2012 Het inmiddels voor velen alweer bekende gebouw.
Het inmiddels voor velen alweer bekende gebouw.
Vivarium 2012 nr 002
Een tafel vol mede sfeer bepalende tropische planten voor terraria en paludaria.

De vijfde Vivariumbeurs (24 en 25 maart 2012)
Een groot voordeel van deze Vivariumbeurs ten opzichte van de (inmiddels “overleden”) beurs in Duisburg vind ik de ruimte, die er voor de bezoekers wordt gelaten om zich tussen de stands te kunnen bewegen. Ook de vele mogelijkheden om even te gaan zitten en iets te gebruiken dragen bij aan een relaxte sfeer. Nog even afgezien van de enorme parkeervoorzieningen rondom het gebouw.

Vivarium 2012 nr 003
Een voorbeeld van zo’n regenwoudbak met fraai stromend water.      

Er zijn op deze Vivariumbeurs altijd een aantal aanbieders van exotische planten voor het regenwoudterrarium en voor het paludarium. Ik heb geen idee in hoeverre deze aanbieder goede zaken doen, maar wel zeker is dat de stands met deze grote collecties kleurrijke planten in letterlijke zin heel mede sfeer bepalend zijn voor de beurs. Zij dragen bij aan het gevoel van natuur om je heen en alleen al daarvoor vind ik het belangrijk dat ze er zijn.
Dat geldt ook, in mindere mate, voor de aanbieders van stronken van allerlei houtsoorten en de natuurlijk ogende achterwanden die worden aangeboden.

Hier nog een met sproei-/regeninstallatie, dor blad op de bodem.
Hier nog een met sproei-/regeninstallatie, dor blad op de bodem.
Vivarium 2012 Juwelspray 01
Hier de stand waar je zo’n installatie kunt kopen en alle info er over kunt verkrijgen.
Vivarium 2012 Paludarium 01
Inspirerende paludaria.
Vivarium 2012 Paludarium 02
Te koop voor flinke bedragen, rond de 700 euro, maar wel mooi.

Info over zeewater.
Ik ga natuurlijk niet alle stands beschrijven die ik ben tegen gekomen, maar ik pak er wat persoonlijke highligts uit. Ik kijk altijd naar rustige plekjes in de expositie en mijn aandacht werd getrokken door een solitair tafeltje met een bijzonder aantrekkelijk ingericht nano zeewaterbakje, waar een mevrouw op inspirerende wijze bezig was het zeewateraquarium te promoten. Uiteraard stoorde ik haar niet, maar toen de bezoeker weg was richtte zij haar aandacht op mij. Zij begon met te stellen dat veel mensen “denken” dat zeewater moeilijk is. Ik beaamde dat door te bevestigen dat dit mede een reden voor mij is geweest om er ook nooit aan te beginnen. Maar, vervolgde zij, de techniek is momenteel zodanig voortgeschreden dat het zeewater binnen een ieders bereik is gekomen en tegenwoordig kan je met weinig kennis van zaken, met de juiste apparatuur en voorlichting toch al verantwoord een zeewater aquarium starten en onderhouden. Ik vroeg haar of ze een verkooporganisatie vertegenwoordigde en zij bevestigde dat, maar voegde er aan toe dat zij uitsluiten op de beurs aanwezig was om voorlichting te geven en haar bedrijf, Picasso, te promoten. Ik vind dat eigenlijk een prima insteek: geef informatie, wek belangstelling, geef je kaartje of je folder mee en nodig mensen uit jouw bedrijf of website te bezoeken. Het ter plekke verkopen van een zeewaterbak door stuntaanbiedingen zou te veel leiden tot impulsaankoop en zou uiteindelijk waarschijnlijk meer schade aanrichten aan de hobby dan dat het een positief effect zou hebben. Deze aanpak sprak mij in ieder geval aan en nodigde mij uit een visitekaartje mee te nemen en er dit verslagje van te schrijven. Het bedrijf dat zij vertegenwoordigde is gevestigd in Cruquius, een plaats waarvan ik in mijn hele leven nooit eerder had gehoord.

Vivarium 2012 Info over zeewater
Enkel info over jouw bedrijf, hier geen verkoop. Dat is een strategie waar ik wel achter kan staan.
Vivarium 2012 Nano aquaria
Wat tijdens deze beurs weer sterk vertegenwoordigd was waren de Nano-aquaria. Deze waren er weer in allerlei uitvoeringen te bekijken en te koop. Deze bakjes waren het resultaat van de wedstrijd inrichten.
Vivarium 2012 Nano inrichten 01
Ik weet niet wie er gewonnen heeft, maar dit is wel een fraai ingericht nano aquarium.
Vivarium 2012 Nano aquarium 02
Het toepassen van bamboe is origineel, maar zeker niet nieuw, belangrijk is voor het natuurlijk effect, dat je het bamboe zoals hier, boven het wateroppervlak laat uitsteken.
Vivarium 2012 Nano aquarium 03
Hier is dat niet gedaan en dan geeft het een raar effect: een paar stokjes onder water. Ook is het niet verstandig om in een zo klein aquarium 2 soorten hout naast elkaar te gebruiken. Dat geeft een onrustig effect. Rest van de inrichting is wel heel erg netjes.
Vivarium 2012 Meer nano aquaria
Nog een andere ruimte met ook weer nano aquaria.
Vivarium 2012 Nano aquarium 04
Nog meer voorbeelden van nano aquaria.
Vivarium 2012 Nano aquarium 05
Deze is bevolkt met Chrystal red garnalen.
Vivarium 2012 Nano aquarium 06
Deze is bevolkt met waterslakken.
Vivarium 2012 Nano aquarium 07
Vaak kan je zien dat de planten nog erg “vers” zijn.

De auto.
Ook dit jaar stond er weer de nu als terrarium ingerichte auto met een paar Boa constrictor er in. Ook nu werd ik weer niet vrolijk van de aanblik hiervan. Ik vind het als kijkspel geen toegevoegde waarde hebben, ik vind het absoluut niet inspirerend, ook niet meer origineel en ik vind dat er veel betere manieren zijn om deze prachtige boombewonende wurgslangen tot hun recht te laten komen.

Vivarium 2012 De auto met boa's
Sorry, dit vind ik inderdaad echt niks. Zonde van de auto en zonde van de slangen, die recht hebben op een beter onderkomen dan dit. Zal allemaal wel weer goed komen, maar ik vind het geen voorbeeld.

Waterplanten.
Alles met elkaar waren er ook weer de nodige stands waar waterplanten konden worden gekocht. Wat steeds vaker het geval is dat is dat de meeste aangeboden waterplanten uit moerascultuur afkomstig zijn en dus nog een soort van metamorfose moeten ondergaan om tot onderwatervormen te vergroeien. Dat kan met zich meebrengen dat het uiterlijk van de plant sterk zal veranderen. Over het algemeen konden de aanbieders hier wel informatie over verstrekken. De moerasvormen hebben het voordeel dat ze gewoon op tafel kunnen worden uitgelegd en wanneer je er dan maar voor zorgt dat ze niet echt uitdrogen kunnen ze zo verantwoord worden aangeboden. Je zag de standhouders dan ook regelmatig met plantensproeiers aan de slag om hun handel vochtig te houden. Er was een groot aanbod van allerlei meer of minder bekende plantensoorten en een van de meest opvallende aanbiedingen vond ik Nymphaea minuta, een aantrekkelijke waterlelie die zich onderscheidt door een bloeiwijze die zich ook onder water kan ontwikkelen. Uiteindelijk heb ik toch ook nog wat gekocht: 3 bosjes Rotala macrandra, 2 bosjes Pogostemon spec., en 1 bosje Cardamine lyrata. Mijn bak zit na een flinke dip weer in een opgaande lijn en ik kan me weer permitteren nieuwe plantjes te proberen.

Vivarium 2012 Aanbod waterplanten 01
Zo zie ik waterplanten het liefst aangeboden, maar de praktijk is tegenwoordig anders.
Vivarium 2012 Aanbod waterplanten 02
Dit is de praktijk: tafels vol waterplanten die regelmatig nat gesproeid moeten worden. Op zich verder ook niks mis mee, maar je hebt weinig “beeld” bij de planten.
Vivarium 2012 Nympaea minuta bloem
Zo heb je een goed beeld bij wat je koopt !!
Vivarium 2012 Nymphaea minuta 02
In ieder geval een voor mij onbekende waterlelie.
Vivarium 2012 Aanbod waterplanten 04
Ik vond de planten ook niet altijd even goedkoop.

Gilles en zijn vrouw.
Via de roltrap boven gekomen kwam ik Gilles en zijn vrouw Kristel tegen die ook vaste vertegenwoordigers van hun internetbedrijf “Aquariumbemesting” zijn. Zij stonden er weer met een flinke hoeveelheid plantenbemestingsproducten en goede adviezen. Zij leveren kwalitatief goede producten die in veel gevallen een goed en goedkoop alternatief vormen voor de gevestigde merken die meestal veel hogere prijzen voor hetzelfde spul in rekening brengen. Gilles heeft een interessante en informatieve website waar hun producten kunnen worden gekocht. Bij het weglopen van hun stand ging ik toch even door met onlangs geopereerde knie heen en moest ik me aan de tafel vasthouden om niet te vallen. Alles met elkaar was dit bezoek aan deze beurs wel een hele aanslag op de conditie van mijn versleten knie.

Vivarium 2012Gilles en zijn vrouw
Gilles en zijn vrouw Kristel, vaste “klanten” op de Vivariumbeurs.

Aquariumvereniging “De Glasbaars”.
Even verderop werd ik begroet door mensen van de stand van De Glasbaars. Een aquariumvereniging uit Den Helder. Deze vereniging heeft een heel assortiment van aquariumproducten die ze normaal beschikbaar hebben voor hun leden, maar waarmee ze eenmaal per jaar ook naar de Vivariumbeurs gaan om hun omzetcijfers te verbeteren. Natuurlijk is het voor de leden van een vereniging van toegevoegde waarde wanneer ze bij die vereniging producten tegen gereduceerde prijzen kunnen kopen. De plaatselijke detailhandel zal dat niet zo kunnen waarderen, maar veelal gaat het om zeer kleine omzetbedragen die voor de vereniging het verschil kunnen betekenen, maar die voor de middenstand nauwelijks van belang zijn. Andere verenigingen maken weer afspraken met de middenstand waardoor het lidmaatschapspasje opeens interessante kortingen kan opleveren.

Vivarium 2012 De Glasbaars
Aquariumvereniging De Glasbaars.

Andere hobbyverenigingen.
Op een evenement als dit kan de N.B.A.T. natuurlijk niet ontbreken en ik ben dan ook heel bewust even langs mijn “kluppie” gegaan. Het was er relatief rustig en de mensen daar kwamen dan ook direct naar mij toe. Ik ben slecht in het onthouden van namen, maar de gezichten kwamen me wel bekend voor en ik had eigenlijk geen idee of dat wederzijds was. Er stond een net ingericht tropisch bakje dat moest uitnodigen om het gesprek over de hobby aan te gaan. Eigenlijk vond men dat de stand met 3 man onderbemand was want op drukke momenten was het onmogelijk om met iedereen een gesprek aan te knopen en op dat soort momenten liepen veel mensen vrij snel aan de stand voorbij moest men spijtig constateren. In deze omgeving van de beurs waren veel natuurhobbyverenigingen en verwante forums geconcentreerd. Ook trof ik daar de stand aan die “standaard” bemand wordt door Hellie Klaassen, die volgens eigen zeggen zo lang ze het leuk vind en het nog kan haar bijdrage zal blijven leveren. Hellie ken ik nog vanaf de oprichtingstijd van de “Doelgroep Groene Leguanen” hetgeen inmiddels ook alweer zo’n 25 jaar geleden is. Zij is actief geweest in het middelbaar onderwijs, maar heeft dat vanwege de zwaarte van het beroep inmiddels definitief verlaten.

Vivarium 2012 De NBAT stand
De NBAT-stand, bemand met vrijwilligers, volgens zeggen altijd onderbezet.
Vivarium 2012 Daphnia
Gewoon opvallend aanwezig zijn kan effectief zijn.

Het Nederlandstalig Aquaforum
Uiteraard ben ik ook even langs de stand van langs gegaan. Het was daar op het moment dat ik daar kwam super rustig en er waren drie mensen en verder geen bezoekers aanwezig. Ondanks dat iedereen er vriendelijk was, kreeg ik niet het gevoel dat men er op zat te wachten een praatje met me te maken, dus ik ben vrij vlot weer verder gewandeld.

Vivarium 2012 nr 028
Ook nog maar even kijken bij de stand van stand van Het Nederlandstalig Aquaforum.
Vivarium 2012 Het NTAF
Kleurrijk en vrolijk was de kinderhoek, altijd een nuttig onderdeel van een dergelijk evenement.

Techniek meetapparatuur.
Op een gegeven moment stond ik bij een stand waar watermeetapparatuur werd aangeboden. Omdat ik er blijk van gaf geïnteresseerd te zijn stapte de standhouder op mij af en begon informatie te geven over zijn handel. Hij begon met te stellen dat de door hem aangeboden apparatuur vooral voor industriële toepassingen en door groothandel tropische vis en ook kois werd aangeschaft. Hij toonde mij de Exact Micro 10, een zogenaamde fotometer waarvan er in een serie er verschillende uitvoeringen van op de markt worden gebracht. Het zou hier om een vorm van lasermeting gaan, waarbij door constante, gestandaardiseerde kleurmeting, een exacte meting van diverse waarden van het te meten water kan worden gerealiseerd. Het apparaat werkt met een zelfstandig uitgevoerde nulstelling voor de kleurmeting en zou uitermate nauwkeurig zijn. Als voordelen van dit apparaat noemde hij dat het snel en eenvoudig zou werken, geen gedoe met druppels nodig is en dat je de tests kan beperken tot die testen die voor uw eigen situatie interessant zouden zijn. Het apparaat werkt met test strips met exacte dosering reagentia en vanwege de duurzaamheid van het product zou het op termijn goedkoper zijn dan al die verschillende druppelsetjes die er momenteel op de markt zijn. Dat laatste argument is er wel een voor de wat langere termijn, want de op de beurs aangeboden voordeelset kostte op dat moment toch altijd nog, ik meen, € 369,00. Toen ik opperde dat dit alsnog best wel duur is wierp de verkoper tegen: maar ja als u een vijver vol dure kois heeft of een mooie bak met discussen, dan valt het geld eigenlijk toch best wel mee? Daar kon ik weinig tegenin brengen. De man legde vervolgens nog uit dat het apparaat eenvoudig te bedienen is. Je vult het meetkopje met het te meten water, vervolgens doe je er een meetstrip in en drukt op de afleesknop. Op dat moment gaat in het apparaat een timer van 20 seconden lopen. Na het verstrijken van deze tijd is de te meten waarde af te lezen. De belangrijkste waarden die gelezen kunnen worden zijn: PH, Nitriet, Nitraat, Ammonia, GH, KH en Ozon. Maar er zijn in het totaal met dit apparaat zo’n kleine 40 verschillende waarden te bepalen. Er wordt 2 jaar fabrieksgarantie gegeven op het apparaat. Het apparaat biedt de mogelijkheid om 140 metingen in een eigen geheugen op te slaan.

Een andere interessante meetset die werd aangeboden is die van Semeye. Ze maken reclame met: “De grootste innovatie in de aquaristiek is gearriveerd. Begrijpen wat er in het water van uw aquarium gebeurt is van groot belang om er voor te zorgen dat alles wat in uw aquarium leeft gezond blijft. Deze revolutionaire watertester zorgt ervoor dat u continue de veranderingen in uw water kunt bijhouden, u wordt gewaarschuwd als er problemen dreigen nog voor het uw vissen beïnvloedt. Bescherm uw vissen met de seneye. De seneye cloud laat u naadloos alle resultaten van uw seneye zien op ieder apparaat met een internet verbinding. Alle metingen worden automatisch opgeslagen en de resultaten zijn dus altijd en overal beschikbaar.” Voor zover ik het uit de reclame kan opmaken meet dit apparaat permanent de PH en de NH3 en ook de temperatuur. De aquariumversie kost rond de € 80,00 en op de website ven Seneye is een lijst met leveranciers te vinden. Er zijn varianten van dit apparaat voor de vijver en het zeewateraquarium. Het aantal te meten waarden is van dit apparaat dus aanmerkelijk kleiner dan van het vorige beschreven apparaat.

Vivarium 2012 De meetset Exacta
De watermeetset met de vele mogelijkheden.
Vivarium 2012 Watermeetapparatuur
De man op deze foto gaf mij uitgebreid informatie over Exact Micro meetapparatuur. Hoewel duur, vond ik het wel de moeite waard er kennis van te nemen. Ik zie ondanks de prijs wel toekomst voor dit product.

Andere liefhebbers.
Ik heb nog uitgekeken naar Rik Verhulst en zijn Belgische maatjes, maar ik heb hem niet gevonden. Ik had met hem op Facebook gecommuniceerd dat we mogelijk even konden koffie drinken, maar dat is er ook dit jaar helaas niet van gekomen. Op zich niet zo’n probleem want we mailen regelmatig en tegenwoordig hebben we ook contact via genoemd Facebook. Wel liep ik Marco Aukes nog tegen het lijf die mij karakteriseerde als “de man met de kritische blik”. Toch ben ik er zeker niet op uit om enkel kritiek te leveren. Ik vermaak me prima op dit soort beurzen en ik heb deze beurs in de loop der jaren ook zien groeien en volwassen worden. Dit type beurs voorziet in een behoefte voor wat betreft het “natte gedeelte” en de andere delen sluiten aan. Wanneer ik dingen zie waar ik van vind dat ik er iets van mag vinden dan doe ik dat vaak ook. Dat ik deze website heb die goed bezocht wordt is voor mij dan mooi meegenomen. Ik heb bij Marco nog even gevraagd naar de aanwezigheid van Christel Kasselmann, maar die bleek helaas de deur uit om ergens een waterplantenkweker te bezoeken. Volgend jaar dan maar weer en contact via de email is ook altijd nog een optie.

Exocrawlers.
Zoals ik in al eerder in mijn verslaglegging van mijn Vivariumbezoek al aangaf zoek ik altijd even naar mijn voormalige vrijwilligers van mijn gestrande Reptilionproject: Arjan, Marco en Danielle die voor zover ik weet tot nu toe op alle 5 Vivariumbeurzen aanwezig zijn geweest met hun bedrijf Exocrawlers. Zij verkopen prachtige opgezette spinnen en insecten, waaronder veel fraaie kevers en allerlei aanverwante zaken. Omdat ze ieder jaar op de begane grond te vinden waren geweest zocht ik ze in eerste instantie daar weer, maar ik vond ze na opzoeken in het programmaboekje uiteindelijk boven. Toen ik daar een opmerking over maakte bleek dat ze niet zo blij waren met de hun nu toegewezen locatie want ze zouden weer beneden worden gepland maar moesten uiteindelijk naar boven verkassen waar ze de plek waar ze nu stonden toch als kwalitatief veel minder ervoeren. Uiteraard heb ik daar geen fluit mee te maken, dus dat zoeken ze maar uit met de organisatie. Ik was nog geen tien stappen bij ze vandaan toen ik tegen Henk ten Hove aanliep, ook een van mij trouwe vrijwilligers van het Reptilion, een kikkerliefhebber en trouwe bezoeker van dit soort beurzen. Na wat persoonlijke zaken te hebben uitgewisseld vertelde Henk mij ook nog het verhaal van een inbeslagname van pijlgifkikkers bij een kennis van me. Deze zaak zou onlangs hebben gediend en er zou een eis van € 5.000,00 van het Openbaar Ministerie op tafel liggen. Uitspraak over 14 dagen, dus dat zal wel de nodige spanning opleveren voor het betrokken gezin.

Vivarium 2012 Exo Crawlers
De stand van de Exocrawlers: v.l.n.r. Marco Burgers, Arjan de Weger en zijn vrouw Danielle de Weger.
Vivarium 2012 Surinaamse spin
Onbekende spin.

Eerder deze week had ik een mail ontvangen: “Heb weer een vraagje…. De eerste steen is gelegd voor ons nieuwe huis in Suriname, daar waren onze vrienden ook bij aanwezig, wij waren gewoon in Nederland in verband met werk enz. Maar mijn vriendin heeft een spin gevonden en op een stokje gedaan, jammer genoeg zag ik dat er een half pootje vanaf viel… Nu is mijn vraag, weet jij welke spin dit is, (heb hem iets vergroot om het beter te kunnen zien) is hij giftig enz.?” met de foto hiernaast.
Die foto had ik al aan Arjan en aan Marco toegestuurd met de vraag of ze wisten welke spin dit is, maar ik had hierop nog geen reactie van een van beiden gekregen. Gelukkig kom Marco de foto met behulp van zijn mobiele telefoon oproepen en Arjan herkende de spin vanwege het ontbrekende achterlijf als een Lycosa, een wolfspinachtige. Dat had ik dus ter plekke ook even mooi geregeld, dus ik kon mevrouw hiermee een antwoord geven. Hetgeen ik diezelfde dag dan ook deed met de volgende tekst: “Volgens mijn spinnenvriendjes is het een Lycosa achtige, een spin behorend tot de wolfspinnen, echte jachtspinnen. Hier zitten behoorlijk giftige soorten bij, maar het is onmogelijk om op grond van deze foto te zeggen welke soort dit precies is. Wel voorzichtig mee zijn dus. Succes met jouw project daar.”

Opvallende terraria.
Logisch is dat je op een beurs als deze allerlei aquaria en terraria kunt kopen. Ik vind het ieder jaar weer prachtig wanneer ik naar het beursgebouw toe loop en ik zie mensen lopen sjouwen met grote en kleine bakken. Hoewel de prijzen nogal verschillen kan je op een beurs als deze best wel met wat leuks tegen een redelijke prijs thuis komen. Zeker als je tegen het einde van de beurs besluit die grote bak toch maar aan te schaffen. Om dat grote ding niet meer mee terug te hoeven nemen is de verkoper vaak best bereid om nog wat extra van de prijs af te doen.

Opvallend was natuurlijk het salontafel terrarium. Dergelijke kunstwerken kennen we al van verschillende PowerPoint die er in het digitale circuit circuleren, maar het was wel aardig om zo’n ding in levende lijve te zien. Bij die zelfde stand stonden ze met een opmerkelijke variant van terrariumbouw, namelijk terraria die opgebouwd waren uit kleine glazen segmentjes. Of je dit mooi vindt is een kwestie van smaak, maar persoonlijk vind ik deze vorm van terrariumbouw geen toegevoegde waarde hebben. Wanneer je de foto bekijkt, begrijp je dat het algemene zicht in de bak beperkt wordt door de vele noodzakelijke lijmnaadjes. Deze lijmnaadjes vergroten de kans op vervuiling door stof en gruis, maar ook door eventuele algen. Ander nadeel: Probeer eens een leuke foto te maken van een dier dat in een dergelijke terrarium gehuisvest zit. Ook zullen wortels van klimplanten hier houvast in kunnen vinden. Zelf geef ik de voorkeur aan grote heldere doorzichtige goed te reinigen oppervlakken en uit dat oogpunt vind ik deze bakjes echt niks. Maar goed wanneer je het mooi vindt weet je in ieder geval dat dergelijke uitvoeringen bestaan.

Vivarium 2012 De terrarium salontafel
De terrarium salontafel, opmerkelijk, praktisch? In ieder geval een opvallend object op deze beurs.
Vivarium 2012 Speciale terraria
Mooi is inderdaad een kwestie van smaak, maar ik heb toch wel een aantal praktische bezwaren tegen deze vorm van terrariumbouw.

Hierna volgen nog wat willekeurige foto’s die ik op de beurs heb gemaakt. Allereerst wat foto’s die ik bij het Coleoptera-forum maakte. Dit forum is een initiatief van ene Petra. Zij zegt op haar forum o.a.: “Ik wil niet concurreren met andere fora, beter zijn of denken dat dit forum beter is, we doen allemaal ons ding en samen worden we wijzer. Wel heb ik enkele topics voor andere insecten toegevoegd aangezien er veel mensen ook nog andere dieren hebben als alleen kevers en ook daar moet een plekje voor zijn, alleen wil ik toch wel de aandacht vestigen op het feit dat daar juist de andere fora voor zijn “.

Vivarium 2012 Rozenkevers 1
Prachtig mooie kevers waar veel plezier aan te beleven valt.
Vivarium 2012 Goliathkever
Ik denk dat dit een Goliathkever is.
Vivarium 2012 Neushoornkever
En dit de een of andere bizar mooie neushoornkever.
Vivarium 2012 Gek bakkie
Een gek bakje, was dat nou jouw idee Marlene? Blijkt van de combinatie Marlene en Bart Jaspers te zijn.
Vivarium 2012 Koningsspythons
Koningspythons (Python regius), worden tegenwoordig veel en in allerlei kleurvariëteiten gefokt.
Vivarium 2012 Ghost
Variëteit “Ghost”.
Vivarium 2012 Ghost 2
Nog een, nog wat lichter.
Vivarium 2012 Piebald
Deze super opvallende kweekvorm “Piebald” zal ongetwijfeld een aardig bedrag moeten kosten.
Vivarium 2012 Pijlgifkikkers
Een flink aanbod aan pijlgifkikkers, gelukkig dat het allemaal nakweek is.
Vivarium 2012 Aanbod vissen
En natuurlijk, onvermijdelijk, de nodige vissen in zakjes die op hun nieuwe “baasjes” wachten.
Vivarium 2012 Gave T-shirts
Een enorme collectie schitterende T-shirts.
Vivarium 2012 radiografisch bestuurde blauwe haai
Ook was het wel apart om zo nu en dan de radiografisch bestuurde blauwe haai voorbij te zien komen. Ik begreep dat ie ergens voor € 30,00 te koop zou zijn. Maar ja, je moet er wel een schooltje van nemen.
Vivarium 2012 De drukte
Altijd aardig, ook voor de organisatoren, zo’n overzicht van de drukte.
Vivarium 2012 Nogmaals drukte
Nogmaals, maar dan een andere hoek.
Vivarium 2012 LED verlichting
De laatste stand van zaken op het gebied van LED verlichting !!
Vivarium 2012 uit de zee
Voedselbeestjes, vers uit de zee.
Vivarium 2012 Op de foto
Op de foto met een Boa constrictor.
Vivarium 2012 nr 053
Toch wel eng hè? Het deed me denken aan gepasseerde tijden !!
Vivarium 2012 Een reptielenzaak uit Deventer.
Een reptielenzaak uit Deventer.
Vivarium 2012 nr 055
Hier worden zeewaterdieren aangeboden.
Vivarium 2012 Inrichting
Inrichtingsmaterialen: Achterwanden en andere decoratiematerialen.
Vivarium 2012 Teju
Een indrukwekkende grote reuzenteju !! Lekker onder de lamp.

Tot slot:
Alles met elkaar vond ik het een super geslaagde beurs met een enorme diversiteit. Gaaf om al die natuurhobbyverenigingen zo eens per jaar onder een dak te hebben samen met de betrokken handel. Geen slecht resultaat als je in het programmaboekje leest dat er 147 verschillende stands te bezichtigen en te bezoeken waren. Hulde aan de organisatie en wat mij betreft volgend jaar weer.

 

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »