Selecteer een pagina

Afgelopen zaterdag 18 januari ben ik met mijn goede vriend Tom Biesôt naar Honselersdijk geweest. Voor Tom was dit zijn eerste bezoek daar. Onlangs heeft Tom afscheid genomen van zijn tropische plantenbak, die na meer dan 20 jaar het veld heeft moeten ruimen.

Onlangs heeft Tom afscheid genomen van zijn tropische plantenbak, die na meer dan 20 jaar het veld heeft moeten ruimen.

Tijdens de koffie in Honselersdijk bij aquarium-planten.com kwam op de een of andere manier de naam John van Dam naar voren als zijnde een specialist op het gebied van discusvissen. Hij is eigenaar van Discusfarm Living Colors in Rijswijk. Na het bezoek aan Honselersdijk besloten wij de moeite te nemen om naar Laan van Waalhaven 139, 2597 KH Den Haag te rijden. Overigens vlakbij waar Tom zelf woont op de grens van Delft en Rijswijk.

John van Dam, een specialist op het gebied van discusvissen. Hij is eigenaar van Discusfarm Living Colors in Rijswijk.

Omdat er nergens op het betreffende adres reclame van Living Colors te zien was, moesten we even zoeken, maar uiteindelijk belden we aan op het juiste nummer en John deed open. Normaal gesproken gaat hij pas om 12.00u open, of op afspraak, maar hij had er geen moeite mee ons binnen te laten en ons zijn aankomend bedrijf te laten zien. Deze ruimte is een klein bedrijfspand waarin John duidelijk nog druk bezig is om deze hobby gestalte te geven. Maar de aard van het bedrijf is direct duidelijk. In verschillende grote aquaria zijn prachtige grote discusvissen te zien. John is een pure liefhebber.

Met passie vertelde hij over zijn plannen om wanneer zijn aannemersbedrijf zou moeten stoppen, hij zich volledig op de discusvissen wil storten. Nu investeert hij enkel nog maar in zijn discussen, maar hij hoopt er later toch ook een inkomen uit te kunnen halen. Al jarenlang importeert hij enkel kwaliteitsvissen uit diverse tropische landen en gaat hij er ook heen om de dieren zelf te kunnen selecteren. Hij droomt ervan een eigen kleurvorm te creëren en daar streeft hij straks naar. Voorlopig kost de hobby enkel nog geld. Zijn vissen zitten op gemiddeld 29 graden en als ik opmerk dat deze temperatuur voorwaarde eigenlijk erin gekweekt is, geeft hij dat volmondig toe. Ik merkte op dat wanneer je discusvissen in de natuur gefilmd ziet, je andere aquariumvissen ziet, die gemiddeld bij een wat lagere temperatuur gehouden kunnen worden.

De reden voor de wat hogere temperatuur is tweeledig: Enerzijds is er het voedsel waarop discussen worden grootgebracht, dat beter verteerd wordt bij hogere temperaturen en anderzijds zijn er de parasieten die bij 29 graden vrijwel niet meer actief zijn. Wij mogen nog even boven kijken waar John de waterbehandeling installatie heeft staat. Een indrukwekkend reservoir, waar osmosewater en leidingwater worden gemengd en op de juiste waarden worden gebracht. John wijst ons waar straks een tafel met lectuur moet komen te staan, waar bezoeker op hun gemak koffie kunnen drinken en over de hobby kunnen praten. (Waar hebben wij dat meer gezien?) Kortom grootse plannen, die in ieder geval al tot realisatie aan het komen zijn. Kwaliteit staat bij hem voorop en hij won tijdens de discusshow op Vivarium 2019 twee tweede prijzen met twee van zijn vissen. Niet slecht, gezien de wereldwijde inzendingen.

Wij mogen nog even boven kijken waar John de waterbehandeling installatie heeft staat. Een indrukwekkend reservoir, waar osmosewater en leidingwater worden gemengd en op de juiste waarden worden gebracht.

Het is prettig om met deze echte liefhebber en specialist te kunnen praten. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en is overtuigend. Geen commerciële babbels, maar pure liefhebberij. John heeft een eigen website waar al het een en ander aan info is te vinden: www.discusfarmlivingcolors.nl

Met deze website wil hij u een impressie geven van zijn geweldige discusvissen. Het doel is de mooiste en meest exclusieve discusvissen te importeren en zelf te kweken. Zijn bedrijf is ontstaan uit pure passie voor de discusvis. De vissen krijgen dan ook de meest optimale verzorging. Zo staan er al 8 stellingen, goed voor 20.000 liter water. Mocht u belangstelling hebben voor zijn project, kijk dan eens op zijn website en maak een afspraak om er eens te gaan kijken.

Hierna volgen wat foto’s die ik gewoon met mijn Samsung Galaxy S8 telefoon heb gemaakt.

Translate »