Selecteer een pagina

De Vivariumbeurs is de afgelopen jaren de meest populaire en grootste beurs op aquarium- en vivariumgebied in Nederland. Ik heb er inmiddels al een flink aantal van meegemaakt. De beurs van 2017 was voor mij extra speciaal doordat het bestuur van de Zoetermeerse aquariumvereniging PaluZee het initiatief had genomen om er standruimte te huren. Later bedacht het dat het interessant zou zijn om de andere verenigingen van het district mee te laten doen. Niet alle verenigingen waren daartoe bereid, maar De Rijswijkse (Rijswijk Z.H.), Danio Rerio (Delft), De Natuur in Huis (Alphen a.d. Rijn) en Ons Natuurgenot (Gouda) toonden zich enthousiast.

Op 14 september werd er een vergadering belegd bij Jaap Liefting in Leiderdorp en werd besproken wat we zouden kunnen gaan doen en wie er voor wat zorg zou willen dragen. In ieder geval werd afgesproken dat PaluZee als initiatiefnemer het voortouw zou nemen en Willem van Wezel zou als coördinator optreden voor dit gezamenlijke project. Danio Rerio zou een T-shirt of polo ontwerpen, De Rijswijkse zou voor een nieuwe banner zorg dragen en elke vereniging zou een eigen tafel inrichten en bemannen.

De poster die door de deelnemende verenigingen werd samengesteld.

Zelf was ik al veel eerder als spreker voor het evenement uitgenodigd en ik zou dus met “2 petten op” tijdens deze beurs actief zijn. Vrijdag 17 november was het zo ver dat wij onze stand konden gaan inrichten. Willem had mij gevraagd om een nano-bakje in te richten en dat had ik graag toegezegd. Ik was er rond 11.00u en Willem, Jan Bakker, Fred, René van den Berg en Piet Muller waren al aanwezig en druk bezig. Met wat hout, mos en een beperkte hoeveelheid planten was het bakje zo ingericht. Ik had al toegezegd de visjes (Hyphessobrycon elachys) uit mijn eigen aquarium beschikbaar te stellen.

Het door mij ingerichte nano-bakje met uit mijn aquarium gevangen nakweek Hyphessobrycon elachys.

Het leuke van zo’n gezamenlijke activiteit is natuurlijk de interactie tussen de verschillende vertegenwoordigers van de vijf verenigingen. Iedereen kent mekaar al, de meesten zelfs al jaren, en dat zorgt voor een vrolijke sfeer. René van den Berg was zijn speciaal aquarium voor wildvang guppen aan het inrichten, Piet was bezig zijn presentatie voor het district gereed te maken, Pim Wilhelm zou een tafel inrichten met microscopen om bezoekers daarmee een en ander te kunnen laten zien. Fred van Wezel had een kistje met handige beurshulpmiddelen samengesteld.

Jan Bakker en Fred van Wezel gaan aan de slag in de nog lege stand.

Eigenlijk was een en ander binnen de kortste keren opgebouwd en rond 14.30u ging ik alweer naar huis en had ik mijn aandeel geleverd.
Hier vindt u nog wat foto’s die ik heb gemaakt tijdens het opbouwen van de stand, klik: (hier).

Die avond heb ik met een groot schepnet 1 keer door mijn aquarium gehaald en had ik direct meer dan 25 van de bedoelde visjes voor het showbakje te pakken. Die gingen in een emmertje en de volgende dag mee naar Nieuwegein. Ik was er rond 09.30u en dus ruim op tijd. Na nog een paar kleine aanpassingen aan de stand te hebben gedaan waren we klaar om het publiek te ontvangen.

Tien minuten voor openingstijd ben ik even bij de ingang gaan kijken. Daar stond het al vol met mensen die moesten wachten tot het 10.00u was. Een blik naar buiten via de zijdeur leerde dat er al een flinke rij wachtenden stond. Direct daarna ging deze deur dicht en vervolgens de toegangsdeur open. Een grote hoeveelheid nieuwsgierige bezoekers waaierde uit over de begane grond om eerst daar alle stands te bekijken. De ervaring leert dat het bijna een uur duurt voordat het eerste bezoek naar de bovenverdieping begint te komen.

Precies om 10.00u gingen de deuren open en stroomde het publiek binnen. Alle richtingen op uitwaaierend.

Het is het hele weekend druk in onze stand geweest. Het rendement van onze aanwezigheid moet nog worden besproken, maar PaluZee heeft er in ieder geval drie leden en zo’n zes tot zeven potentiële leden aan overgehouden. Daarnaast hebben we natuurlijk allemaal gewerkt aan onze naamsbekendheid. Jammer genoeg was Willem op zondag niet lekker, zodat hij die dag verstek heeft moeten laten gaan. Zelf ben ik vele delen van de beide dagen “aan de wandel geweest” en heb ik mensen gesproken en heb ik foto’s gemaakt. Ik heb het aqua-scapen door Stefan Pracht en Willem van Wezel op zaterdag gevolgd, waarbij dit team de tweede prijs behaalde. Wat mij betreft was het weer een fantastisch evenement. Zondagmiddag om 15.00u heb ik mijn presentatie gegeven. Wel een beetje aan het einde van de dag. Het zaaltje zat redelijk vol, maar ik had wat problemen met de afstandsbediening van de beamer, wat mij lichtelijk irriteerde en uit mijn ritme haalde. Voor de rest geen probleem. Aan het eind van de beurs heb ik de uitslag van de Dennerle wedstrijden bijgewoond. Bij de ene wedstrijd werd Martin van der Plas nummer 1 en bij de andere was Stefan Pracht de trotse winner.

Dat levert leuke prijzen op, maar ook het door hem ingerichte aquarium mag hij mee naar huis nemen als extra prijs. Martin van der Plas wint, na enkele jaren tweede te zijn geworden, nu een verdiende eerste prijs.

Ik kijk alweer terug op een geslaagd weekend waarin we onze geliefde hobby weer op allerlei manieren hebben kunnen beleven.

Een prachtig gekleurde Betta splendens.

Wie het leuk vindt om alle foto’s te zien die ik tijdens dit weekend gemaakt heb (het zijn er zo’n 400) klikt: (hier)

Translate »