Selecteer een pagina
Vivarium 2016 was een zeer gevarieerde en aantrekkelijke beurs. Wederom in het Beursgebouw in Nieuwegein.

Vivarium 2016 is weer achter de rug. Ik ben zowel zaterdag 19 november als zondag 20 november aanwezig geweest. Arjan de Weger en Marco Burgers van de Exocrawlers waren zo vriendelijk om mij op de lijst van hun “crew” te zetten, waardoor ik voor openingstijd en zonder in de rij te hoeven staan, toegang had. Het is wel prettig om een plek te hebben waar je jouw jas en rugzakje kunt achterlaten en waar je zo nu en dan even kunt neerstrijken om even “uit te puffen” en je benen even rust te kunnen geven, want je loopt wat af tijdens zo’n evenement.  Tijdens dat lopen kwam ik regelmatig Willem Postma tegen die druk doende was een filmverslag van de beurs samen te stellen. Hier eerst een kort filmpje dat ik maakte in de stand van de Exocrawlers.

Tijdens het lopen kwam ik regelmatig Willem Postma tegen die druk doende was een filmverslag van de beurs samen te stellen.

Vivarium 2016 was een zeer gevarieerde en aantrekkelijke beurs. In liefhebberskringen begint het al het evenement te worden waar lang van te voren naar wordt uitgekeken. Er wordt dan ook ruim reclame voor gemaakt op de verschillende forums, door de bedrijven die meedoen, de verenigingen en door de organisatie zelf. Het flyertje met de toegangskorting is een gewild stukje papier en ik denk dat er veel bezoekers met zo’n ding naar binnen zijn gekomen. De locatie in Nieuwegein is inmiddels wel bekend, lekker centraal, goed bekend en biedt heel veel parkeerruimte. Toch heb ik wel horen klagen door bezoekers dat ze ver weg moesten staan omdat de parkeerplaatsen vol waren. Vivarium is een beurs voor de liefhebber en de variëteit aan attracties binnen het evenement is groot en zeker aantrekkelijk.

Mij zijn een aantal zaken opgevallen.  De Exocrawlers hadden weer een leuke stand met prachtige geprepareerde insecten en decoratieve hebbedingen die veel aandacht hebben getrokken en er werd goed verkocht.

De Exocrawlers hadden weer een leuke stand met prachtige geprepareerde insecten en decoratieve hebbedingetjes.

Een andere stand die ik persoonlijk geweldig vond was die van Coleoptera. Een opmerkelijk grote stand met een zeer gemotiveerde crew die het publiekwelwillend en deskundig informatie gaf over de hobby. Ook was men niet te beroerd om even een kever uit de bakken te halen voor het maken van een foto. Er waren prachtige grote exemplaren te zien, vaak in diverse stadia van ontwikkeling. Heel aantrekkelijk en educatief.

Een opmerkelijk grote stand met een zeer gemotiveerde crew die het publiekwelwillend en deskundig informatie gaf over de hobby. Ook was men niet te beroerd om even een kever uit de bakken te halen voor het maken van een foto. Er waren prachtige grote exemplaren te zien, vaak in diverse stadia van ontwikkeling.

De stand van Dutch Rana met een aantal prachtige paludaria is ook altijd weer imposant en attractief. Wie zou als vivariumliefhebber nu niet graag zo’n bak in z’n woonkamer hebben staan.

De stand van Dutch Rana met een aantal prachtige paludaria is ook altijd weer imposant en attractief. Wie zou als vivariumliefhebber nu niet graag zo’n bak in z’n woonkamer hebben staan.

Specialistisch is de stand van Bettas4all. Een prachtige collectie vechtvissen (Betta splendens). Er werd welwillend toegestaan om de scheidingswandjes van papier te verwijderen voor het maken van een foto. Zodra de vissen elkaar in het oog kregen werden zij actief en begonnen hun imponeergedrag te vertonen. Prachtig om te zien, maar niet gemakkelijk om te fotograferen.

Specialistisch is de stand van Bettas4all. Een prachtige collectie vechtvissen (Betta splendens). Een prachtige collectie vechtvissen (Betta splendens). Nog een Betta-mannetje.

Natuurlijk waren er heel veel specialistische onderwerpen uit de vivariumliefhebberij te zien. Ik ga ze niet allemaal per stuk noemen. Eentje wil ik nog even extra noemen: Een leuke stand van Pierre Ooms met mooie killi’s, daar werd ik wanneer ik aan het fotograferen was gewezen op het handige foto-aquarium met dubbele voorruit gewezen dat ze daar te koop hadden.

20161120_141903

Een leuke stand van Pierre Ooms met mooie killi’s. Heel lastig goed te fotograferen.

 

Een leuke stand van Pierre Ooms met mooie killi’s.

In het rechter gangpad was een grote stand van Araflora met planten voor diverse vivaria.

Araflora met planten voor diverse vivaria. 

Even verder de stand van Aquaria Veldhuis uit Enschede, waar ik met de manager Harry nog even gesproken heb over mogelijke samenwerking met betrekking tot mijn website. Ik kreeg zijn kaartje mee.
De enthousiast bemande stand van De Glasbaars leek goed bezocht te worden. Ik vind dat mijn eigen vereniging PaluZee uit Zoetermeer volgende keer hier ook vertegenwoordigd moet worden. Boven stond ook Aponogeton uit Zeist,  De N.B.A.T., de B.B.A.T., De Zilverhaai en her en der diverse forums. M.A.J.A. is inmiddels een samenwerking aangegaan met de N.B.A.T., hetgeen er hopelijk toe zal leiden dat er in deze vergrijzende bond, waar ik volgend jaar 60 jaar lid van hoop te zijn, enige verjonging zal gaan plaatsvinden. Persoonlijk vind ik het een goede ontwikkeling dat de N.B.A.T. tenminste aansluiting heeft gezocht met Vivarium voor het geven van de uitslag van de landelijke huiskeuring. Onder het motto “samen zijn wij sterk” vind ik sowieso dat hobby gerelateerde organisaties elkaar zouden moeten versterken. Ik zie dan ook enigszins met lede ogen de versplintering aan op Facebook waarbij veel groepen allemaal hetzelfde proberen te doen.

Boven maak ik altijd een praatje bij Aquariumbemesting.nl. Mijn “hofleverancier” voor meststoffen voor mijn aquarium. Hier haal ik de grondstoffen voor mijn inmiddels bekend wordende eigen fabricaat plantenmestcapsules.

Hier haal ik de grondstoffen voor mijn inmiddels bekend wordende eigen fabricaat plantenmestcapsules.

Ik sprak nog even met de ontwikkelaar van Growcap, die ook boven met een standje stond en die ook een eigen mestcapsule ontwikkeld heeft die hij bezig is in de markt te zetten. Ik maak mijn capsules eigenlijk enkel voor eigen gebruik zonder de intentie ze op de markt te brengen, dus ik wens hem veel succes. Misschien toch eens een idee om naar zijn website te gaan en eens te kijken wat hij te bieden heeft.

Ik sprak nog even met de ontwikkelaar van Growcap, die ook boven met een standje stond.

Een beetje kriegel word ik, wanneer ik bij een reptielenstand er weer eens op aangesproken word dat ik niet mag flitsen. Mij wordt op agressieve wijze te verstaan gegeven dat ik de dieren daarmee zou vermoorden, ernstige stress zou veroorzaken en dat soort zaken meer. Tot nu toe werd nooit wetenschappelijk aangetoond dat de dieren daar last van zouden hebben en wanneer je zo vergaand bezorgd bent voor je dieren, dan stop je ze niet in veel te kleine doosjes om ze vervolgens daar op een tafel te koop aan te bieden. Ik denk dat deze verkoper meer bezorgd was voor zijn handel, dan voor het welzijn van zijn dieren.

Een beetje kriegel word ik ervan wanneer ik er weer op aangesproken word dat ik bij een reptielenstand, waar Duits gesproken werd, niet mocht flitsen. Wanneer je zo vergaand bezorgd bent voor je dieren dan stop je ze niet in veel te kleine doosjes om ze vervolgens daar op een tafel te koop aan te bieden.

Blue Lagoon stond er weer met een indrukwekkend grote stand boordevol terrariuminfo en attributen. Een betrouwbaar terrariumadres in Maassluis.

Blue Lagoon stond er weer met een indrukwekkende en grote stand. Esther Mous nog even gesproken. Ik kende haar enkel nog maar van Facebook.

De Vivariumbeurs is voor mij en happening die veel gezichten kan hebben. Om te beginnen vind ik het geweldig om daar zo nu en dan een presentatie te mogen geven. Wie weet kan dat in de toekomst nog wel weer eens een keer. Vorig jaar was ik gevraagd door Aquariumhuis Romberg om een bijdrage te leveren aan de plantenverkoop. Ook dat heb ik met veel plezier gedaan. Dit jaar had ik helemaal geen verplichtingen en ook dat is me prima bevallen. Lekker gewoon rondlopen en netwerken. Oude en nieuwe bekenden tegenkomen en lekker praten over de hobby. Alles met elkaar heb ik me twee dagen rondwandelend en fotograferend op deze beurs weer uitstekend vermaakt. Ik hoop voor de initiatiefnemers en organisatie dat ze er weer “uitgesprongen” zijn voor wat betreft kosten en baten. Het begint een internationaal bekend evenement te worden en dat doet me deugd want het is niet niks om een dergelijk evenement te willen, te durven en te kunnen organiseren. Ik hoop er volgend jaar weer bij te mogen zijn.

Hieronder kunt u alle foto’s zien die ik tijdens het Vivariumweekend heb gemaakt. Dat zijn er heel veel, een paar honderd !! U klikt op zaterdag of zondag en scrolt 1 foto naar beneden. Daar klikt u op en u kunt de hele reportage als een presentatie aan u voorbij laten gaan.

Voor mijn complete fotoverslag van de zaterdag kijk hier: zaterdag.

Voor mijn complete fotoverslag van de zondag kijk hier: zondag.

 

Muzikale bijdrage van Jan Vayn.
Translate »