Selecteer een pagina

Hyphessobrycon elachys is een visje dat ik zo’n twee jaar geleden kocht. Een leuk schooltje van 15 stuks 9 mannen, 6 vrouwen. Ik kende het visje niet en juist dat intrigeerde me. Volgens de verkoper zou het een niet al te moeilijke soort zijn. Afkomstig uit Brazilië, levendig, maar niet agressief. Zo op het eerste gezicht lijkt het visje wel wat op Pristella ridley (nu: maxillaris), hij blijft echter aanmerkelijk kleiner en mist de rode staart. De mannen krijgen mooie lange ondervinnen en worden een klein beetje goudkleurig wanneer ze volwassen zijn.

Hyphessobrycon elechys

De mannen krijgen mooie lange ondervinnen en worden een klein beetje goudkleurig wanneer ze volwassen zijn.

Qua gedrag zijn ze ontzettend druk. In een kleine bak zou je er gek van worden maar in een bak van ruim drie meter (circa 1.000 liter) kan je dit gedrag heel goed hebben. De mannen baltsen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. De vrouwtjes laten zich gemakkelijk verleiden mee te gaan tussen de planten om daar hun eieren af te zetten. Het duurde ook niet lang voor ik de eerste jongen zag zwemmen. Eerst een paar en zo nu en dan kwamen er wat bij. Op dit moment bestaat de populatie in mijn bak uit, ik schat, zo’n kleine 100 exemplaren van allerlei maten. Ze blijven niet bij elkaar in een school maar zwemmen verdeeld over de gehele bak en eigenlijk over alle waterlagen, hoewel het geen oppervlaktevissen zijn. Ze houden van het open water in het aquarium en daar zijn ze de gehele dag super actief. Het filmpje geeft wel een aardige indruk van hoe ze bezig zijn. Ze zitten bij mij samen met een school 12 roodkopzalmen en een school van 16 Pseudomugil taksai, die ik onlangs kocht. Aan de oppervlakte zwemmen 20 marmerbijlzalmen en op de bodem diverse Rhinogobius en Stiphodon soortjes. Tegen de slakken, waar ik las van had,  zwemmen er een paar zoetwater dwergkogelvisjes. H. elachys is vanwege het grote aantal nu de hoofdbewoner in mijn aquarium. Een uitermate aantrekkelijk visje, gemakkelijk en dus ook goed te kweken mag ik aannemen. Vreemd dat je hem niet wat vaker aangeboden ziet.

Translate »