Schouw van PaluZee 2015

Onze aquariumvereniging PaluZee in Zoetermeer werd vorig jaar met betrekking tot de verenigingskeuring met een lastige situatie geconfronteerd. Keurmeester Wim Tomey moest vanwege medische problemen afzeggen en zo stond PaluZee opeens met lege handen voor wat betreft de keurmeester.  Even werd er overwogen om Willem van Wezel als keurmeester in te schakelen, maar vanwege belangenverstrengeling en onpartijdigheid werd hier toch vanaf gezien.
Omdat we een voormalig bondskeurmeester in de vereniging hebben, namelijk Cor de Wit, en omdat Willem toch ook wel het een en ander aan ervaring heeft als het gaat om keuren, werd aan deze twee heren gevraagd om een “schouw” te houden. Een schouw waarbij de aangeboden aquaria  door de heren “bekeken” zouden worden en tijdens welke vooral adviezen aan de deelnemers zouden worden gegeven.

De fotograaf Bart Laurens aan het "werk".
Hier ben ik bezig met een van mijn hobby’s, fotograferen. Ik doe veel macro fotografie, maar ook aquaria en kleine dieren. Daarnaast natuurlijk veel wanneer ik op reis ben.

Omdat men heeft gezien heeft dat ik best wel leuke foto’s maak, werd aan mij gevraagd het fotograferen van de bakken voor mijn rekening te nemen. Na hier even over te hebben nagedacht heb ik daartoe ingestemd en op zaterdag 31 oktober gingen wij op pad. Jan Bakker (bestuurslid PaluZee) ging mee om ons langs de verschillende adressen te begeleiden. De bedoeling was dat ik aan de hand van mijn foto’s een PP-presentatie samen zou stellen welke op de PaluZee “uitslagavond” dinsdag 17 november gepresenteerd zou worden. Het bestuur zou dan uiteindelijk beslissen welke vier deelnemers de vereniging tijdens de districtskeuring mogen vertegenwoordigen.

Het eerste aquarium dat geschouwd werd was dat van Henk Bretveld, onze voorzitter van PaluZee, die altijd goed is voor het aanbieden van een mooi en hoogwaardig gezelschapsaquarium in de A1 klasse. De afmetingen van zijn aquarium zijn 155x50x50 cm. De verlichting bestaat uit: 4 TL 58 Watt   2x Philips 83, 1x Philips 84, 1x Philips 82. Het visbestand: 12x gele fantoomzalmen (Hyphessobrycon roseus), 10x dwergbijlzalmen  (Carnegiella marthae), 14x rode potloodvissen (Nannostomus mortenthaleri), met jongen, 14x onechte kardinaaltetra’s (Paracheirodon simulans) en 8 dwergcorydoras (Corydoras habrosus). Daarnaast zitten er in zijn aquarium veel garnalen.

Het volgende aquarium was dat van Ferry Winter. Ferry heeft een reputatie op het gebied van mooie nano aquaria en is naast een liefhebber van allerlei tropische garnalen ook heel geïnteresseerd in levendbarende tandkarpertjes. Nog niet lang geleden verzorgde hij voor de vereniging een boeiende presentatie over guppen. Het bakje dat hij aanbood is 30×30 cm met ongeveer 70 wildvang bijengarnalen en daaronder enkele spontane mutaties naar cristal red.

Verder zwommen er een 5-tal Neoheterandria elegans. De verlichting bestaat uit een Superfish Qube LED 40 van 3,5 Watt. Ferry verontschuldigde zich met te zeggen dat hij aanvankelijk helemaal niet mee wilde doen, maar dat hij was overgehaald en dat zijn voor een keuring eigenlijk helemaal niet klaar was. Een discussiepunt werd nog even of zijn bak wel een speciaalaquarium mocht worden genoemd, vanwege de vissen en de garnalen die uit verschillende werelddelen afkomstig zijn. Uiteindelijk is besloten om hem als A1 te kwalificeren.

Hierna gingen we naar Pieter de Groot. Pieter is momenteel secretaris van PaluZee en toont zich een gedreven en leergierige aquariaan. Het aquarium heeft de afmetingen: 80x50x35 cm.

Het werd verlicht door twee TL lampen, 590 mm, 28 watt en 590 mm en vermoedelijk ook 28 watt. Het visbestand bestond uit: 12x Kardinaal tetra’s (Paracheirodon axelrodi) , 7x panda’s (Corydoras panda) en onbekend hoeveelheid vuurgarnalen, hoewel er ook regenbooggarnalen (Neocaridina sp. tiwarii) tussen zitten. Het aquarium van Pieter oogde uitermate fris en gezond maar sommige planten zouden mooier uit de verf komen wanneer ze met hun koppen onder het wateroppervlak zouden staan. Pieter kreeg van Willem voorgedaan hoe hij zijn Reuzen Ambulia’s (Limnophila aquatica) kan “lussen”  en het advies om wat extra verlichting boven de bak aan te brengen omdat de planten toch wat tekenen van lichtgebrek vertoonden.

Het volgende aquarium was dat van Duncan Helwich. Een enorme bak van 250x50x60 cm. Dit aquarium hadde hij en zijn vrouw Joke voor een zeer schappelijke prijs na de Aqua Hortus 2015 tentoonstelling in Leiden van de organisatie kunnen overnemen en de bak was dus nog jong en in de opstartfase. De inrichting wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van grote stukken hout. Met de planten moet nog geëxperimenteerd worden om uit te vinden welke soorten het op welke plaatsen al dan niet goed of niet goed zullen gaan doen. Dit aquarium staat in de woonkeuken en is er een waar de hele familie plezier aan moet kunnen beleven. De kinderen zitten er dan ook regelmatig voor om van alles in de bak te ontdekken. De indruk bestond dat deze bak wel net iets meer licht zou kunnen gebruiken.

Het laatste aquarium van de ochtend was dat Jan Bakker. Jan is algemeen bestuurslid van PaluZee en hij ondersteunt het bestuur door algemene werkzaamheden en o.a. het bijhouden van “het winkeltje” van PaluZee middels inkoop van spullen en verkoop ervan tijdens de verenigingsavonden. Het aquarium van Jan is een hoekbak een Juwel  190 liter met de maten 70x70x65 cm. en de verlichting in zijn hoekbak bestaat uit led: 1x 18w, 12 volt, W 4500,  R=4: 1 60 cm. en 1x kleur W 8000 B = 4:1  60 cm.

Zijn visbestand is als volgt: 4x blauwe regenboogvis (Melanotaenia lacustris), 1 bloedvlektetra (Hyphessobrycon rubrostigma), 5x zwarte corydoras (Corydoras aneus var. Black), 1 x algeneter en 1 maanvis goud (Pterophyllum scalare).

De Ph in zijn bak schommelt rond de 7 en er wordt plantenvoeding aangevuld middels Co2. Opvallend zijn de intens blauw gekleurde regenbogen, echt geweldig om te zien. Natuurlijk sluiten de aantallen van zijn vissen niet aan bij de eisen van het keuringsreglement, maar Jan heeft deze vissen inmiddels al zo lang dat hij het niet over zijn hart kan verkrijgen om er weg te doen en aanvullen tot de juiste aantallen zou zijn aquarium zwaar overbelasten. Neen, deze vissen mogen gewoon “hun oude dag uitzitten” bij Jan. De belichting in zijn aquarium is hier en daar voor zijn planten wat aan de krappe kant, wat je uit de bladvormen kunt opmaken.

Bij Jan en zijn vrouw krijgen we een lunch, bestaande uit soep en heerlijke broodjes aangeboden, waarna we een half uurtje later weer verder op pad kunnen gaan.

De vrouw van Jan had broodjes gemaakt voor tussen de middag en zij was heel betrokken bij alles wat er gezegd werd.
De vrouw van Jan had broodjes gemaakt voor tussen de middag en zij was heel betrokken bij alles wat er gezegd werd.
Soep en broodjes met ham en kaas. We werden heel goed verzorgd die dag.
Soep en broodjes met ham en kaas. We werden heel goed verzorgd die dag. Daarna nog koffie of thee voor de liefhebbers.

De eerste bak van de middag en tevens de laatste voor vandaag is die van Henk de Vaart. Henk heeft zich voor deze schouw opgegeven, niet om naar de districtskeuring door te gaan, maar om wat adviezen te krijgen en de algenproblemen in zijn bak op te kunnen lossen. De afmeting van zijn aquarium zijn: 100x40x45 cm. Er zitten 2 TL buizen in. Kleur Philips 830 en 840. Jan kon de wattages niet meer lezen, maar het betreft de standaardverlichting in een Juwel bak. Het visbestand bestaat uit: 5x regenboogvissen (Melanotaenia boesemani), 6x kardinaal tetra’s, 6x zwarte fantoomzalmen (Hyphessobrycon megalopterus), 1x Indische modderkruiper (Pangio kuhlii) en 3x glasgarnalen (Macrobrachium lanchesteri). Ook weer niet de juiste aantallen volgens de keurwijzer, maar voor dit aquarium een leuk en acceptabel visbestand.

Dat was het dan voor vandaag. Nu moest ik nog 4 aquaria fotograferen. De bakken van Fred en Willem van Wezel, de bak van John van der Ploeg in Bleiswijk en mijn eigen aquarium.

Voor de bakken van de Van Wezels ben ik in de week daarna bij ze langs gegaan. Beide bakken behoeven eigenlijk geen commentaar. Zowel vader als zoon hebben een afwijkende manier van aquarium houden. Er zullen weinig liefhebbers zijn die op deze manier met hun aquarium omgaan. Beide aquaria worden regelmatig “op de schop” gedaan om de inrichting weer te veranderen. Zowel Fred als Willem zijn meestal na een paar weken alweer uitgekeken op hun inrichtingen en willen dan wel weer eens wat anders. Zo zijn er in de loop der tijd bij hun al heel wat verschillende inrichtingen op de gevoelige plaat vastgelegd. De keuring, op welk niveau dan ook, is een momentopname en de keurmeester kijkt dus absoluut niet naar de regelmaat en langdurigheid van de kwaliteit van de bak. Ik heb daar soms weleens wat moeite mee, maar ik heb me bij deze gang van zaken inmiddels al lang geleden neergelegd.

De bak van Fred:

Afmetingen van de bak zijn 1.60 m x 60 x 55 cm. De verlichting bestaat uit: 5 x TL buizen 58 watt en dat zijn: 2 x Philips 840, 1 x Philips 830, 1 x Philips 865 en 1 x Aquastar van Silvania.

Het visbestand bestaat uit: 14x Hockeysticks (Thayeria boehlkei), 16x white tips (Hyphessobrycon bentosi), 19x Panda’s (Corydoras panda) en 20x lichtoogjes (Rasbora dorsiocellata macrophthalma).

De bak van Willem:
De afmetingen van de bak zijn: 1.50 m x 60 x 55 cm.
De verlichting bestaat uit: 4 x TL buizen 58 watt te weten: 1 x Philips 840, 1 x Philips 830, 1 x Philips 865, 1 x Aquastar van Silvania.

Het visbestand bestaat uit: 15x Kardinaaltetra’s (Paracheirodon axelrodi), 16x Kegelvlekbarbelen (Trigonostigma heteromorpha), 14x Panda’s (Corydoras panda), 8x Wagtail platy’s (Xiphophorus maculatus), 20x halfsnavelbekken (Dermogenys pusilla), talloze dwergtandkarpertjes (Heterandria formosa) en 2 x dwerggourami’s (Colisa lalia).

Mijn eigen bak:
Ook mijn eigen aquarium is bij veel aquarianen in de regio in de loop der tijd wel bekend. Middels mijn presentaties en berichten op Facebook heb ik al heel wat keren info gedeeld. Cor en Willem zijn nog wel langs geweest om te schouwen en hebben nog wel het een en ander aan tips voor de inrichting van mijn bak te berde gebracht. De meeste van deze tips had ik zelf ook al lang bedacht, maar het was goed om het eens uitgesproken te horen en ik heb er vrijwel direct daarna ook wel wat mee gedaan. O.a. het uit het midden weghalen van de rode tijgerlotus (Nymphaea lotus) en het verwisselen van een paar plantengroepen. In vergelijking tot het moment van de schouw en nu, straalt de bak veel meer rust uit nu. Even wat standaardinformatie: De afmetingen van mijn bal zijn: 310x65x50 cm. Twee lichtkappen met elk 4 TL buizen van 58 watt, 2x Philips 83, 1x Philips 840 en 1x AquaStar van Sylvania. Het visbestand in mijn aquarium bestaat uit: 30x stunning tetra’s = eng. (Hyphessobrycon elachys), 12x roodkopzalmen (Hemigrammus bleheri), 12x onechte kardinalen (Paracheirodon simulans), 12x dwergpotlood visjes (Nannostomus marginatus), 12x marmerbijlzalmen (Carnegiella variegata) en 10x Rhinogobius spec (Allemaal in de bak geboren, de ouders zijn inmiddels overleden).
Voor informatie over mijn plantenmest capsules verwijs ik graag naar mijn desbetreffende pagina daarover: klik (hier).

Met Jan van der Ploeg heb ik later in de week een afspraak gemaakt om te fotograferen en Cor en Willem hadden mij gevraagd om het adviseren van hen over te nemen omdat Bleiswijk toch even wat verder weg is en ik er vanwege mijn werk bij 5Hands-Metaal in Bleiswijk er toch iedere dag wanneer ik daar werk er vrijwel langs rijd. De bak van Jan van der Ploeg is een JAD aquarium (Chinese makelij) met een gebogen voorruit. De afmetingen: 120x40x60 cm. Belichting: Econlux Led 800 mm. Daylight/Coral-Plant (en een dimmer Akva Sunriser)

Filter: Eheim 2073. Luchtpomp: Eheim 200. Het visbestand bestaat uit:5x Discus Stendker, 25x rode minor (Hyphessobrycon callistus), 10x zilverbijlzalmen (Gasteropelecus levis), 2x clowns botia’s (Chromobotia macracanthus), 5x groene corydoras (Corydoras aeneus), 1x smaragdmeerval (Brochis splendens), 1x Chaetostoma en 3x kleine algeneters. Een leuk en gezond aquarium dat grote betrokkenheid van de verzorger uitstraalt. Wel zo’n beetje de minimummaat voor een dergelijk visbestand, en ik heb wat tips gegeven voor het omgaan met de beplanting.

Uiteindelijk vroeg Willem of ik ook de presentatie van de schouw op 17 november voor mij rekening wilde nemen en dat het ik tot tevredenheid van de aanwezigen (heb ik begrepen) gedaan. Het bestuur heeft de bakken van Willem en Fred van Wezel, die van Henk Bretveld en van mij aangewezen om PaluZee te vertegenwoordigen tijdens de districtskeuring welke op 30 en 31 januari 2016 zal worden gehouden. Deze keuring zal worden verricht door Ron van Brakel.

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »