Districtskeuring feb. 2009

De districtskeuring 7 februari 2009

7 Februari 2009 was de districtskeuring Zuid-Holland Noord. Omdat ik kampioen van Danio Rerio ben in de klasse A1 (Gezelschapsaquaria) mocht ik daar aan mee doen. Dat betekent dat je er voor moet zorgen dat je bak op het moment van de keuring in top conditie moet zijn en dat is voor een groot deel een kwestie van ervaring. Zeker met zo’n grote dicht begroeide bak als die van mij is het zaak dat je goed op de hoogte bent van het groeigedrag van je planten en dat op de dag van de keuring iedere soort precies op de goede hoogte staat. Tijdens een verenigingskeuring kan een keurmeester nog wel eens wat door de vingers zien, maar een districtkeuring waar bij de verenigingkampioenen tegen elkaar uit komen is toch wel een ander verhaal. In mijn district en met name in mijn woonplaats Zoetermeer staan een aantal bijzonder fraaie bakken. Niet voor niets wordt er hier gesproken van de ‘Zoetermeerse school’. Zelf heb ik het niet zo op deze term, want ik richt mijn bak in zoals ik dat zelf wil, toevallig woon ik dan ook nog in Zoetermeer en kennelijk sluit mijn stijl daarbij aan. Om aan een keuring mee te mogen doen moet je een formulier invullen dat door de bond beschikbaar wordt gesteld en waarop je informatie moet geven over je vis- en plantenbestand en over de technische installaties van de bak., zoals verlichting, verwarming, filter(s) e.d.. Er moet een plattegrondtekening worden aangeleverd waarop alle planten die in het aquarium aanwezig zijn staan aangegeven. De richtlijnen voor waaraan een aquarium moet voldoen en waar de keurmeester op let staan beschreven in de zogenaamde keurwijzer..
Nu ben ik, ondanks dat ik in Zoetermeer woon, nog steeds lid van de vereniging waar ik al meer dan 30 jaar lid van ben in Delft: Danio Rerio. De dag voor de keuring had ik alles in en om mijn aquarium nog een zorgvuldig nagelopen en hier en daar een laatste lelijk blaadje weggeknipt of een takje ingekort of net iets veranderd. Een dag daarvoor had ik nog gauw even 200 liter water ververst. Gelukkig was mijn bak op het moment van de keuring (zaterdag 7 februari j.l. om 14.00u in perfecte conditie. De keurmeester was de ouwe rot van de N.B.A.T. de heer Wim Tomey, die ondanks zijn gevorderde leeftijd nog steeds voor dit soort klussen wordt ingezet. Hij werd vergezeld door Piet Muller (voorzitter van het district) en Loek van der Klugt (de fotograaf). Uit de reacties begreep ik dat ze wel onder de indruk waren van mijn bak., maar ja die zelfde geluiden hebben ze misschien bij andere bakken eerder of later ook laten horen. 14 maart is de uitslag van de keuring. Natuurlijk ben ik uitermate benieuwd hoe ik met mijn bak zal eindigen. Ik zou het fantastisch vinden een keer mee te mogen doen aan de landelijke huiskeuring die de volgende fase vormt.

overzicht van de bak D2009
Overzicht: Een situatiefoto van mijn gehele aquarium, op de dag van de keuring.
District 2009 Linkerzijde van de bak
De linkerzijde van de bak.
District 2009 Middendeel van de bak
Het middengedeelte van de bak.
District 2009 rechterdeel van de bak
De rechterzijde van de bak.

Hierna volgen diverse detailfoto’s

District 2009 005
Detail 1
District 2009 006
Detail 2
District 2009 007
Detail 3
District 2009 008
Detail 4
District 2009 009
Detail 5

Het team dat die dag (7 februari 2009) kwam keuren:

Tomey, hier bezig
Keurmeester Wim Tomey, hier bezig met het nagaan van alle door mij opgegeven planten en vissen.
Piet Muller, meet alle noodzakelijk waterwaarden
Piet Muller, meet alle noodzakelijk waterwaarden, die onderdeel uitmaken van de keuring.
Loek van der Klugt, de "hoffotograaf"
Loek van der Klugt, de “hoffotograaf”, hij zorgt er voor dat er tijdens de uitslag een fraaie fotoreportage kan worden vertoond.

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »