Stand 15 april 2012

Stand van zaken 15 april 2012.

Zo ruim een half jaar na de stand van zaken in september is het wel aardig om weer een update te geven van de stand van zaken in mijn aquarium. Er valt wel iets te vertellen. Na de huiskeuring waarbij ik 4e bij Paluzee ben geworden, is mijn aquarium weer hollend achteruit gegaan. Inmiddels was ik echter ook een klein beetje moe geworden van het iedere keer weer incasseren van tegenslagen bij deze grote bak. Ik zag weer boven in het aquarium slijmalgen ontstaan en ook zag ik laag in de bak hier en daar blauwe algen ontwikkelen. De groei van de planten raakte gestagneerd doordat ze met alg werden overwoekerd en ik was er eigenlijk even “klaar” mee. Daar komt bij dat ik ook wat fysieke problemen had in die periode. Ik had namelijk steeds erger wordende knieproblemen en het sjouwen met tankjes osmosewater, de gieters water en het traplopen werden een bijna onoverkomelijke hindernis. Mijn vermoeden was dat de oorzaak van de ellende moest worden gezocht in de vervuilde filters, maar die waren in die periode te zwaar voor mij om de trappen op en af te tillen

Stand van zaken 2 001
Overzichtsfoto van mijn bak op 15 april 2012. Een overzichtsfoto van mijn bak op 15 april 2012. In wezen is de basisinrichting nog gelijk, maar de plantengroei lijkt minder uitbundig, omdat de bak nog in een “jong” stadium is en de planten nog maar net begonnen zijn om opnieuw te groeien. Voor het “mooie” zouden er iets minder beelden op de bak mogen staan, maar ik heb anders geen plek om ze neer te zetten. Een mens moet weleens wat !!

Daar komt nog bij dat ik reeds enige tijd met de idee speel om het roer eens compleet “om te gooien” en de bak volledig opnieuw in te richten en er, bijvoorbeeld, een streekaquarium van te maken. Ik had al visioenen gehad van een bak met grote groepen verschillende Cryptocorynen in combinatie met wat andere Aziatische planten en dan hele grote scholen dwergrasbora’s. Dat lijkt me prachtig in zo’n grote bak. Maar zo’n omslag kost energie, tijd en geld en ik zou daar pas in, of na de grote vakantie gelegenheid voor hebben. Maar goed met die idee in mijn achterhoofd had ik zoiets van “laat maar gaan”, als het te gek wordt gooi ik alles er uit en doe ik er voor een overbruggingsperiode jonge kois in om op te kweken. Ik kan me voorstellen dat zoiets heel decoratief kan zijn. Voldoende alternatieven dus. Als reactie op mijn publicaties op deze website, kreeg ik nog wel wat verzoeken om mijn aquarium te mogen bezichtigen en deze wimpelde ik af met de mededeling dat mijn bak tijdelijk leeg zou staan in afwachting van de beslissingen die ik moest nemen. In deze periode had ik de helft van de lampen en ook de CO2 uit gezet en was ik volledig gestopt met het toedienen van alle voedingsstoffen.

Stand van zaken 2 002
De rechterkant van mijn aquarium. Vooral hier is goed te zien dat de bak nog moet doorgroeien. De vaantjesplanten staan nog laag, de Rotala macrandra moet nog gaan doorzetten en de Staurogyne repens (Helemaal rechts voor) staat er nog maar enkele dagen in en moet nog dicht groeien.

 

Stand van zaken 2 003
Het middendeel. Hier zijn de Hygrophila balsamica’s de blikvanger. Om de een of andere reden doet deze plant het altijd goed bij mij. Hoewel het hier op de foto een indrukwekkende “straat” is, had ik er kort voor deze fot ongeveer 25 planten uit gehaald, die deels bij Elly de Ruiter en anderdeels in de verkoop terecht zijn gekomen. Het kale grind moet nog overgroeid worden door het Hemianthus callitrichoides, dat lijkt me duidelijk. De Echinodurus kleiner bar bestaat uit drie stekken die afkomstig zijn van de vorige moederplant.

 

Stand van zaken 2 004
Het linkerdeel van de bak. Op dit deel van de bak valt qua inrichting nog wel wat aan te merken. De groep Lobelia cardinalis (klein), staat veel te dicht tegen het sterretje bij de linker zijwand. De groepen moeten altijd los staan van elkaar. Dat geeft een ruimtelijk effect, maar oogt ook veel rustiger. Het rode plantje links staat er vrij slordig bij. Het is Ludwigia glandulosa, die nog bezig is zich van bovenwatervorm naar onderwatervorm aan te passen. Ik kreeg de stekken van Jaap Liefting. De Bolbitus heudelotii is een experiment, ik heb deze plant nog nooit eerder gehad. Maar ik heb er een mooi exemplaar van gezien in onze verenigingsbak en die leek me wel wat. Afwachten. Ik heb een kleine stek ook tegen de zijwand geprikt.

Maar goed, mijn knie is inmiddels half februari 2012, met helaas weinig positief resultaat, geopereerd. Totale vervanging van mijn linker knie hangt in de toekomst helaas onvermijdelijk boven mijn hoofd. Ik heb om de negatieve spiraal te doorbreken eind februari de filters toch maar naar beneden, naar de badkamer gesjouwd om ze schoon te kunnen maken. Mijn vermoeden werd bevestigd: Beide filters waren totaal vervuild en vol geslibd met prut. Ik heb de filtermatten schoon gemaakt, de filterwatten vervangen en het filtermateriaal (keramische pijpjes) goed schoon gespoeld. Direct na het opnieuw aansluiten van de filters zag ik het water al helderder worden. Binnen een week zag ik het eerste herstel ontstaan en in korte tijd daarna heb ik alle normale routines weer in oorspronkelijke staat hersteld. Dat betekende dat ik de verlichting successievelijk weer op volle sterkte heb laten draaien, de CO2 weer heb aangesloten en dat ik het toedienen van stockoplossingen weer heb opgevoerd van weinig naar 50ml KNO3 en PO4 per dag, en dat in ongeveer anderhalve week tijd. Ik ververs weer water om de 10 – 14 dagen waarbij ik de eerste keer 200 en vervolgens 100 liter osmosewater per verversingsactie heb toegevoegd en toevoeg.

Qua inrichting heb ik aan het aquarium weinig veranderd. Tijdens de Vivariumbeurs 2012 heb ik weer Rotala macrandra aangeschaft en nog een ander plantje waarvan ik de naam nog moet achterhalen. Waarschijnlijk: Limnophia aromatica (dank Arie). Ook qua visbestand heb ik ook nog geen ingrijpende veranderingen aangebracht. In januari had ik bij Romberg in Delft, 6 Epiplatys dageti monroviae gekocht. Die waren binnen drie weken alle 6 overleden, maar kort daarna zag ik overal de jongen er van zwemmen. Op een zeker moment telde ik er zomaar 35. E. dageti is een aantrekkelijk oppervlaktevisje, dat heel verborgen kan leven, maar delen van de dag actief is en gezien kan worden. De mannetjes kunnen onderling vreselijk onverdraagzaam zijn, terwijl ze zich ook weer in groepjes bij elkaar, verscholen tussen de planten, kunnen ophouden. Onlangs zag ik een mannetje en een vrouwtje actief paringsgedrag vertonen waarbij het initiatief hoofdzakelijk van het mannetje uitging, dat constant boven het vrouwtje bleef zwemmen en haar in de richting van de eierafzetplekken tussen de planten dirigeerde. Omdat ze daar echt verscholen zaten kon ik van het eieren afzetten zelf geen foto’s maken, maar het gedrag van het mannetje heb ik wel mooi op foto’s kunnen vast leggen. Ik ben er van overtuigd dat er eieren zijn afgezet en het is dus afwachten of er t.z.t. weer een nieuwe generatie E. dageti gaat verschijnen.

Epiplatys dageti 01
Epiplatys dageti, het mannetje boven, het wijfje onder, de man leidt en de vrouw volgt.

 

Epiplatys dageti 02
Met zijn kop stuurt de man het wijfje de gewenste richting in.

 

Epiplatys dageti 03
Uiteindelijk verdwijnen ze letterlijk in de begroeiing, waar ongetwijfeld de eieren zullen worden afgezet. Als ze daar zitten zijn ze voor mij onmogelijk te fotograferen.

Hoewel de totale inrichting in hoofdlijnen niet verander is zijn er wel enkele kleine veranderingen door mij aangebracht. Zo heb ik Rotala macrandra weer geïntroduceerd. In hoeverre dat succesvol gaat zijn moet ik afwachten, want de stekken reageren onderling heel verschillen: Een paar stekken heb ik al weg kunnen gooien, een paar stekken vertonen kroesverschijnselen waarbij de nieuwe blaadjes minimaal ontwikkeld zijn en door mij werden afgeknipt, en er zijn stekken bij die mooie nieuwe kronen ontwikkelen. Verder heb ik weer een veldje Staurogyne repens rechts in het aquarium aangeplant. Deze stekken heb ik gekregen via de rubriek “Vraag en aanbod” op het forum van Aquapant Exchange, het enige forum naast het Nederlandstalig Aquaforum, waar ik nog wel eens actief ben, naast het besloten forum van mijn eigen aquariumvereniging: Paluzee. Daarnaast heb ik ook een mooie varen: Bolbitus heudelotii aan het plantenbestand toegevoegd. Voor zover ik weet is dit een langzaam groeiende, zich op substraat hechtende varen, die houdt van enigszins stromend water. Verder heb ik Hemianthus callitrichoides als voorgrondplantje weer eens aangeschaft, in de hoop dat dit plantje zich zal kunnen handhaven en ontwikkelen. Een ander toepassing die ik heb gedaan is het plaatsen van Javavaren (Microsorium pteropus) tegen de rechterwand als visuele afscherming van de aanzuigbuizen voor het filtersysteem.

Rotala macrandra
Rotala macrandra. Voorlopig moet ie eerst maar eens gaan groeien. Het ziet er nog niet al te veelbelovend uit. Maar het is zeker een plant om nog eens wat moeite voor te doen.

 

Bolbitus heudelotii
Bolbitus heudelotii. Ik betwijfel of deze hier gaat blijven staan. Ik denk dat ook deze naar de linker zijwand gaat verkassen. Ik vind het effect dat ie op deze plek geeft net iets te rommelig. Maar goed, soms is het schuiven, net zo lang tot je de juiste plek gevonden hebt.

 

Staurogyne repens
Staurogyne repens. Moet nog doorgroeien om dit deel van de bak helemaal groen te maken. Het is overigens geen supersnelle groeier. Oud blad heeft de neiging om te bealgen.

 

Hemianthus callitrichoides
Hemianthus callitrichoides. Moet ook nog wat laag gaan woekeren. De plant staat er net in, maar de eerste uitlopers gaan al aan de “wandel”. Mooi heldergroen, fris plantje. Mooi “contrastplantje”.

Alles met elkaar heb ik na het reinigen van de filters de zaak weer redelijk onder controle en met een regelmatig voedings- en waterverversingspatroon zorg ik er voor dat de bak weer prima functioneert en floreert.

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »