Selecteer een pagina

Dendrobates leucomelas

Dendrobates leucomelas

Dendrobates leucomelas

Dendrobates leucomelas is een van de meest gehouden en populaire pijlgifkikkers. Er wordt gemakkelijk en veel mee gekweekt en het is dan ook niet moeilijk om deze soort via advertenties of beursen aan te schaffen. Zelf heb ik deze soort ook lange tijd gehouden en gekweekt en het is een soort waar veel plezier aan te beleven valt.

De kleur van deze soort varieert van geel tot oranje, hoewel de gele vorm het meest algemeen is. Ze worden 3 a 4 cm groot. De gele tot oranje tekening bestaat hoofdzakelijk uit drie dwarsbanden ter hoogte van de voorpoten en van de achterpoten. De banden lopen door op de voor en achterpoten. In die banden zitten zwarte stippen. Het patroon van de tekening kan gedurende het leven van de kikker veranderen. De mannetjes hebben hartvormige hechtschijfjes aan de vingers en ze worden iets groter dan de vrouwtjes.

Dendrobates leucomelas

Dendrobates leucomelas.

Ze zijn afkomstig uit Venezuela en Brits Guyana, , Venezuela en  tot op 800 meter boven zeeniveau.

Deze pijlgifkikkers worden gevonden in natte regenwouden tot in de steenachtige gebergten waarop ze in de enorme bromelia’s leven. Tijdens grote hitte trekken ze zich terug zich terug in de bromelia’s en onder stronken en rotsblokken. De legsels bestaan uit 5 tot 10 eieren en worden door het mannetje verzorgd. De kikkervissen worden door het mannetje afgezet in poeltjes in boomholtes of bladoksels van grote bromlia’s. De kikkervissen zijn omnivoor en kunnen kannibalistisch zijn op kleinere soortgenoten.

Dendrobates leucomelas 011

Dendrobates leucomelas, op het blad van een Scindapsus (N.B. Scindapsus wordt Epiprenum).

In de hierna volgende galerij zien we de ontwikkeling van het kikkertje. Van eieren op een blad, uitgebroed op een petrischaaltje. Het doorbreken van de achterpoten. Het doorbreken van de voorpoten en het geel dat steeds duidelijker wordt. De staart die inteert en geabsorbeerd wordt. Een larf in een bakje met water op de vloerbedekking. Het jonge dier dat overgaat van kieuw- naar longademhaling en teert op de voedselreserves in de staart. In dit stadium willen ze soms wel al tegen de kant op komen. Nu kunnen de kikkertjes gemakkelijk verdrinken, zorg dus voor goede overgangen van water naar land. Jonge kikkertjes, de zwarte vlekken in de gele banden moeten nog ontwikkelen. Een net gemetamorfoseerd exemplaar op de hand, om te laten zien hoe piepklein de jonge dieren zijn.

Translate »