Aquariumhuis Romberg

Aquariumhuis Romberg 001
Het pand aan het Hugo de Grootplein in Delft, een vertrouwde aanblik voor de aquariumliefhebber.

Aquariumhuis Romberg te Delft

Wanneer je hier in de regio Zuid-Holland in liefhebberskringen de naam Romberg laat vallen, dan blijkt iedereen deze aquariumspeciaalzaak wel te kennen. Wanneer je dan doorvraagt dan blijkt de serieuze liefhebber Romberg te associëren met kwaliteit en groot assortiment. Zelf kwam ik rond 1970 in Delft wonen toen de firma Kasius aan de Oude Delft nog actief was. Toen vader Romberg zich in Delft vestigde was Kasius, na zo’n 4 jaren samen met Romberg te hebben bestaan, toch het bedrijf dat er de brui aan gaf. Aquariumhuis Romberg heeft zich in de loop der jaren als een echte aquariumspeciaalzaak geprofileerd en hoewel ik al meer dan 30 jaar in Zoetermeer woon, is Romberg voor mij nog steeds een prettige aanleiding om regelmatig naar Delft te gaan. Niet dat ik de spullen die ik daar koop niet ook dichterbij kan halen, maar eigenlijk gewoon omdat ik er al die jaren al kom, het vertrouwd voelt en ik er altijd als een gewaardeerde bekende word ontvangen.

Nadat vader Romberg zich uit de zaak had terug getrokken hebben zijn zonen Bert en Leo Romberg het bedrijf overgenomen. Bert heeft zich in de loop de tijd uit de zaak terug getrokken en nu zwaait Leo er de scepter. Eigenlijk bestaat het team van Leo, inclusief hemzelf, uit 4 mensen. Hij wordt bijgestaan door Marcel Hagen die al bijna 35 jaar het gezicht van het bedrijf mede bepaalt, samen met Marcel Blok en Ricardo Visser. Voor de rest lopen er wat vaste zaterdagkrachten en is de bemensing tamelijk constant.

Door de jaren heen heb ik eigenlijk altijd wel iets met Romberg “gehad”. Toen ik lang geleden met het Reptilion bezig was en daar ook een mooi zeewateraquarium had staan, sponsorde Romberg het functioneren er van en in die tijd kwam Bert regelmatig naar Zoetermeer voor het onderhoud van deze bak. Ik hoefde buiten de afgesproken tijden maar te bellen en Bert kwam er aan om te assisteren. Toen ik in 2005 mijn grote “sloot” op zolder in mekaar wilde zetten heb ik Leo Romberg gevraagd mij daar bij te assisteren en eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat hij het was die mijn aquarium in elkaar heeft gezet. Ik heb zelf de afwerking ervan later gedaan.

Aquariumhuis Romberg 002
De bak met grote Echinodorusplanten waar je “tegenaan” loopt als je binnenkomt. Mooie grote planten, een blikvanger.
Aquariumhuis Romberg 003
Een stelling met verschillende soorten discusvissen voor de specialist.
Aquariumhuis Romberg 004
Diverse soorten en variëteiten, niet altijd goedkoop, maar wel bijzonder en bedoeld voor een speciaalaquarium.
Aquariumhuis Romberg 025
Allerlei decoratiematerialen en planten, voorbeplant op hout.
Aquariumhuis Romberg 005
De reuzendiscus: (Symphysodon aequifasciatus). Of: Royal Blue.
Aquariumhuis Romberg 006
De groene discus: (Symphysodon aequifasciatus aequifasciatus).

Het bedrijf bestaat eigenlijk uit verschillende segmenten. Allereerst is er natuurlijk de tropische zoetwatervis, daarnaast de aquariumbenodigdheden en er is natuurlijk het zeewatersegment. Een zich ontwikkelend segment dat op serieuze wijze wordt ontwikkeld en waarvoor Leo momenteel zo’n 3 a 4 keer per jaar zelf naar Bali gaat om vissen en lagere dieren persoonlijk te selecteren. Op dit moment wordt er door Sven Romberg, een zoon van Leo, druk gewerkt aan een webwinkel die in dit digitale tijdperk een logische aanvulling moet gaan worden op de zakelijke activiteiten van het bedrijf. Het laatste segment dat nog vermeld moet worden zijn de aquaria met bijbehorende apparatuur voor zowel zoet- als zoutwater. Romberg levert diverse merken aquaria, maar maakt op bestelling ook zelfbouw bakken die in eigen beheer worden gemaakt.

Deze webwinkel is inmiddels online gegaan !! en ook heeft Romberg inmiddels een aantal aantrekkelijke aanbiedingen gelanceerd.

Aquariumhuis Romberg 007
Een groot assortiment: voeders, medicamenten, supplementen, en mogelijkheden om de waterkwaliteit te meten.
Aquariumhuis Romberg 008
Een niet al te grote maar wel heel mooie showbak, die de klant zal inspireren.
Aquariumhuis Romberg 009
Gezonde “white tips” ook wel “white fin”, netjes in een school gehouden, zodat u kunt zien hoe de vissen zich in een school zullen gedragen.
Aquariumhuis Romberg 020
Pronkende mannetjes, een lust voor het oog, het zijn de “vlinders” van het aquarium. Overigens wel een gekweekte variëteit.
Aquariumhuis Romberg 021
Netjes onderhouden stellingen met aquaria met planten en vissen uit alle windstreken.
Aquariumhuis Romberg 022
Maanvissen: Pterophyllum scalare.
Aquariumhuis Romberg 023
Het antennebaarsje: Microgeophagus ramirezi (een mannetje).
Aquariumhuis Romberg 024
Keurig verzorgde bakjes, een enkele “in quarantaine” met geneesmiddel er in.

Wanneer je zoveel aquaria met allerlei verschillende vissoorten te verzorgen hebt dan is het zaak dat iedere bak z’n eigen filtersysteem heeft en dat hygiëne hoog in het vaandel staat. Zo wordt er dagelijks een rondje aquaria gedaan waarbij de vissen worden geïnspecteerd en eventuele dode vis wordt verwijderd. Voor iedere bak wordt een ander netje gebruikt om eventuele ziektes niet via een netje van de ene naar de andere bak over te brengen. Na gebruik wordt iedere netje in een ontsmettingsvloeistof gedompeld en daarna niet opnieuw gebruikt. Het is onvermijdelijk dat er wel eens een bak met wat dan ook geïnfecteerd raakt, maar die bak wordt dan direct middels de geëigende medicamenten behandeld en vervolgens nadrukkelijk in quarantaine gezet. Pas wanneer de narigheid onder controle is wordt er uit dat aquarium weer verkocht.

Aquariumhuis Romberg 025
Efficiënt ingerichte ruimte, waar iets meer loopruimte geen luxe zou zijn.
Aquariumhuis Romberg 026
Bijzondere meervalletjes, kijken je hangend onder een stuk kienhout nieuwsgierig aan.
Aquariumhuis Romberg 027
Deze Polypterus senegalensis komt uit Afrika en behoort tot de wimpelsnoeken. Hij kan ruim anderhalve meter lang worden en behoort dus echt thuis in een speciaalaquarium. Het is een pure rover die kleinere vis niet zal ontzien.
Aquariumhuis Romberg 028
Tanganjikacichiden: Julidochromis marlieri (?) Tanzania. Ook bedoeld voor een speciaal streek- of biotoopaquarium.
Aquariumhuis Romberg 029
Grappige diertjes zijn deze zoetwaterkrabbetjes, die ook heel geschikt zijn voor een wat groter paludarium. Het zijn echte afvalopruimers.
Aquariumhuis Romberg 030
Ricardo is hier bezig met het schoonmaken van een salamander bakje.
Aquariumhuis Romberg 031
Chinese vuurbuiksalamander, ook weer voor de speciale liefhebber. Wel even goed weten waar je aan begint !!!
Aquariumhuis Romberg 032
Afrikaanse dwergklauwkikkertjes, kunnen in een gezelschapsaquarium worden gehouden, samen met vissen.
Aquariumhuis Romberg 033
Marcel en Ricardo, collega’s, samen aan het werk.
Aquariumhuis Romberg 034
Betta splendens, de bekende Siamese vechtvissen die gescheiden in potten of dergelijke moeten worden aangeboden.
Aquariumhuis Romberg 035
Deze barbeelachtige: (Puntius denisonii) wordt groot, maar is prachtig wanneer hij nog klein is. Heel verleidelijk !!!
Aquariumhuis Romberg 036
Kongozalmen (Phenacogrammus interruptus) mooie grote scholenvissen die ook de ruimte nodig hebben om te kunnen uitgroeien.
Aquariumhuis Romberg 037
Stellingen vol planten en vis.
Aquariumhuis Romberg 038
Een breed assortiment.
Aquariumhuis Romberg 039
Een prachtige dwergcichlide: Apistogramma agassizi, In dit geval wel een kleurvariëteit.

Zeewater
De zeewater afdeling is al aardig ontwikkeld, maar er wordt aan gewerkt om dat nog verder uit te breiden. Wanneer je bij Romberg binnen komt kan je linksaf langs de discusvissen naar de verkoopbalie of rechtsaf de zeewaterafdeling in. Verder naar achter vind je dan de aquarium show modellen. Alles met elkaar is de zaak logisch en systematisch ingedeeld. Uiteraard had Leo graag nog meer ruimte ter beschikking gehad, maar soms moet je wat dat betreft roeien met de riemen die er zijn. Tenslotte is er dan nog een segment dat je niet zo snel zou bedenken, maar waar Romberg zich ook in heeft gespecialiseerd. Dat is het leveren of renoveren van aquaria bij bedrijven. Veel bedrijven willen hun bedrijfsentree, -hal of kantine wat meer aanzien geven door het plaatsen van een mooi aquarium. Daarmee kan worden aangehaakt bij een “groen” karakter, of gewoon een mooie blikvanger gerealiseerd. Romberg heeft inmiddels tot grote tevredenheid zo’n 80 aquaria in onderhoud bij allerlei grote en kleine bedrijven. Wie daar belangstelling voor heeft kan ook gewoon met Leo contact opnemen.

Aquariumhuis Romberg 040
Leo Romberg, the boss himself, is niet te beroerd de handen uit de mouwen te steken, sterker nog hij beleeft er plezier aan deze basale onderhoudswerken zelf uit te voeren.
Aquariumhuis Romberg 041
En nog meer zeewater !!
Het harlekijnvisje (Amphiprion ocellaris) leeft samen met een anemoon.
Het harlekijnvisje (Amphiprion ocellaris) leeft samen met een anemoon.
Aquariumhuis Romberg 043
Hier even vrij zwemmend en daardoor goed te zien.
Een slangenster (?) komt soms als indringer mee met levend steen.
Een slangenster (?) komt soms als indringer mee met levend steen.
Aquariumhuis Romberg 045
Verkoopbakken waar de koralen, levende stenen en allerlei andere lagere dieren overzichtelijk en verantwoord worden aangeboden. 
Aquariumhuis Romberg 046
Allerlei anemoonachtigen en koralen.
Aquariumhuis Romberg 047
Een kardinaalbaars: Pterapogon kauderni, is regelmatig te koop voor uw zeewateraquarium.
Zebrasoma flavescens.
Zebrasoma flavescens.
Een doopvontschelp kan op termijn enorm groot worden.
Een doopvontschelp kan op termijn enorm groot worden.
Een jonge vleermuisvis. (??) Let op, ze kunnen groot worden !!
Een jonge vleermuisvis. (??) Let op, ze kunnen groot worden !!
Nemateleotris decora.
Nemateleotris decora.
Een zeegras zeilvis.
Een zeegras zeilvis.
Aquariumhuis Romberg 054
Een groot aanbod van allerlei merkaquaria, maar een bak op maat laten maken en naar eigen wensen, kan ook !!

Alles met elkaar is de firma Romberg een bedrijf waar zowel de beginnende als de gevorderde liefhebber voor z’n hobby terecht kan. Beide kunnen rekenen op deskundig advies in geval van vragen of problemen. Het is niet voor niets dat dit bedrijf er nog is en z’n bestaansrecht heeft bewezen. Het is ook niet voor niets dat aquariumdeskundigen zoals bijvoorbeeld Wim Tomey regelmatig in de zaak kunnen worden gesignaleerd. Een natuurhobby als de onze is gebaat bij zaken als deze die de hobby op een hoger plan kunnen brengen.

Om naar de website van Romberg te gaan klik: hier.

Aquariumhuis Romberg 055
Het hele hoekpand is in gebruik door de firma Romberg.

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »