Tintya – Acintya

Acintya / Tintiya / Tintya 

Op Bali, is er een trend naar monotheïsme en de stralende zonnegod Acintya wordt verondersteld om de enige ware God en de oorsprong van het heelal te zijn.

Als verzamelaar van Balinese houtsnijwerken en dan vooral mythische figuren ontkom je er niet aan zo nu en dan sculpturen van Acintya = Tintya tegen te komen. Op Marktplaats zie je ze heel zelden aangeboden worden. Zeker wanneer het een mooi beeld betreft valt er bijna niet tussen te komen. Er blijken verzamelaars te zijn die zich toeleggen op het uitsluitend verzamelen van Tintya beelden en ze hebben er vaak veel geld voor over.

Tintya), wordt in het hindoeïsme beschouwd als de allerhoogste godheid. Hij staat zelfs nog boven de goddelijke drie-eenheid: Brahma, Vishnu en Shiva. Op zich vreemd dat er dan niet meer en gemakkelijker iets over deze god op het internet te vinden is. Tintya wordt vaak afgebeeld in voorwerpen die bij rituelen worden gebruikt. Altijd in de vorm van een naakte man, in geval van gekleurde voorwerpen een witte figuur, met drietandvormige vlammen afkomstig van zijn lichaam. Ook heeft hij vrijwel altijd dezelfde haardracht. Hij wordt ook wel benoemd als de god van de vruchtbaarheid en die vlammen worden dan “geïnterpreteerd” als fallussymbolen en zijn staan voor zijn viriliteit (mannelijkheid).

Opmerkelijk is dat ik eigenlijk nooit zo achter zo’n Tintyabeeld aan gejaagd heb en toen er een (in mijn ogen) opvallend mooie op marktplaats verscheen heb ik daar tot € 185,00 op geboden, maar nadat deze de € 210,00 was gepasseerd heb ik em laten gaan. Toen ik daar met André Pijnenburg over sprak, bood hij spontaan aan dat ik die van hem die hij zelf op Bali had gekocht van hem mocht overnemen voor de prijs waarvoor hij deze daar vorig jaar had gekocht. Daar ging ik graag op in en dat beeld staat nu nog bij hem en moet nog mijn kant op komen, maar is dus voor mij gereserveerd. Alsof het zo heeft moeten zijn kon ik kort daarna een geweldig exemplaar uit een privé collectie van iemand in de buurt van Maastricht overnemen. Het was een hele rit om die daar op te halen, maar het was zeker de moeite waard als je de plaatjes ziet die ik al van mijn nieuwe aanwinst heb gemaakt. Dit beeld is 40 cm. hoog en 17 cm breed. Het heeft leeftijd, ik denk jaren ’40 en is in perfecte conditie. Ik ben op zoek naar het verhaal achter dit beeld. Wie zijn die twee fraai uitgewerkte figuren daar op de grond?

Dit is de Tintya die mij opviel op Marktplaats
Dit is de Tintiya die mij opviel op Marktplaats.
Tintya 002
Dit is de Tintiya die ik Van André Pijnenburg mag overnemen.
Tintya gekocht in Beek.
Voor dit beeld ben ik even op en neer gereden naar Maastricht (Beek).  Alles met elkaar was dat zeker de moeite waard.

 

Hierna zij deze twee Tintya-beelden nog eens uitgebreid te bekijken in de volgende galerij.

Een website met vooral heel veel terrarium-, aquarium- en vijverinformatie

Translate »